شنبه 3 آذر 1403

چرا ظریف و آذری‌جهرمی و محمد فاضلی از دولت پزشکیان کناره گیری کردند

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
چرا ظریف و آذری‌جهرمی و محمد فاضلی از دولت پزشکیان کناره گیری کردند

روزنامه هم میهن به کناره گیری حامیان اصلی پزشکیان یعنی ظریف؛ آذری جهرمی و محمد فاضلی از دولت چهاردهم واکنش نشان داد تصاویرجدیدی از ریحانه سادات رئیسی دختر شهید رئیسی منتشر شد به گزارش عرشه آنلاین؛ تصاویری از ریحانه سادات رئیسی دختر شهید رئیسی، محمد مخبر و برخی از اعضای دولت سیزدهم را مشاهده می کنید.

این روزها بحث تشکیل کابینه و انتخاب افرادی که قرار است سکان هدایت وزارتخانه‌ها و ساختارهای مدیریتی را به دست گیرند، برای بسیاری جدی شده است.

مسعود پزشکیان پس از انتخاب به عنوان نهمین رییس‌جمهور ایران، روزهای شلوغی را می‌گذراند؛ از دیدار با سیاسیون کشور و تماس‌های تلفنی با مقامات کشورهای خارجی تا بررسی و انتخاب افراد کابینه‌اش.

اکو ایران نوشت درخصوص افراد کابینه مسعود پزشکیان گمانه‌زنی‌های بسیاری در فضای مجازی و مطبوعات کشور شنیده می‌شود. بسیاری از مردم منتظرند که ترکیب دولت چهاردهم چه شکل و شمایلی خواهد داشت؟ همچنین روزنامه «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی بایدها و نبایدهای انتخاب اعضای کابینه جدید را بررسی کرده است.

ظریف: من در دولت نخواهم بود

محمدجواد ظریف، وزیر اسبق امورخارجه را شاید بتوان مردم اول ستاد مسعود پزشکیان دانست؛ فردی که از روزهای ابتدایی تبلیغات نامزدها و از میزگرد تخصصی سیاسی تا حضور در حرم امام خمینی (ره) در فردای پیروزی در انتخابات، همواره در کنار پزشکیان بود. پس از پیروزی پزشکیان شایعات زیادی مبنی بر سپرده شدن سکان ریاست دستگاه دیپلماسی کشور به ظریف به گوش می‌رسید.

اما محمدجواد ظریف، 17 تیرماه در جلسه فعالان ستادی و رسانه مسعود پزشکیان اعلام کرد که در کابینه دولت نخواهد بود.

آذری جهرمی در مسیر ظریف

محمدجواد ظریف، تنها وزیر دولت روحانی نبود که به حمایت از مسعود پزشکیان برخواست؛ محمدجواد آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات نیز از حامیان اصلی پزشکیان در انتخابات چهاردهم بود. او نیز با انتشار یادداشتی در کانال تلگرامی‌اش از عدم حضورش در دولت چهاردهم خبر داد و نوشت: «همانطوری که از ابتدای آغاز تبلیغات انتخابات نوشته بودم، امروز که کار انتخابات به سرانجام رسید، مسوولیتی در کابینه جدید نخواهم پذیرفت. معتقدم باید با مردم صادق بود و نباید با بازی با کلمات از وعده‌ای که داده شده عدول کرد؛ نیاز است نفس‌های تازه در روح دولت چهاردهم دمیده شود. چهره‌های تکراری برای مردم ملالت آورند.»

درسی که ظریف و آذری‌جهرمی به سیاست ایران دادند

روزنامه هم‌میهن: آنچه در شرایط کنونی و در محافل و مباحث درونی نیروهای حامی رئیس‌جمهور منتخب بیشتر مایه نگرانی شده، تردیدهایی است که درباره سازوکار تشکیل دولت و همکاران رئیس‌جمهور وجود دارد و این نگرانی را شکل می‌دهد که مجموعه فشارهای بیرونی و مناسبات درونی، به سمتی رود که نیروهای کارآمد، توانمند و باورمند به توسعه و تغییر حاشیه‌نشین شوند و کابینه‌ای فاقد توان کافی برای تغییر وضع موجود شکل گیرد

کناره گرفتن چهره‌های مؤثر (مخصوصاً این سه) گرچه ظاهراً تصمیمی شخصی است، اما می‌تواند آثار و پیامدهای منفی ملی و اجتماعی به همراه داشته باشد. چراکه این چهره‌ها از مهمترین نیروهای کمپین انتخاباتی پزشکیان بوده‌اند که هریک نماد و نماینده یکی از شعارها و اهداف دولت جدید شناخته می‌شوند. ظریف، نماینده رویکرد تنش‌زدایی خارجی و احیای برجام؛ آذری‌جهرمی، نماد کاهش فیلترینگ، توسعه اینترنت و توجه به نسل نو (زد)؛ و فاضلی، نماد به‌کارگیری نخبگان و دانشگاهیانی است که در این سال‌ها با پرونده‌سازی و اخراج و تعلیق مواجه شده‌اند.

به عبارت دیگر، کنار رفتن این سه چهره (و چهره‌های مؤثر دیگر حامی پزشکیان)، تنها کناره‌گیری سه شخصیت سیاسی و علمی و اجرایی نیست؛ بلکه به مخاطب و جامعه رای‌دهنده این‌گونه القا می‌شود و پیام می‌دهد که پزشکیان در همین ابتدای کار، سه پروژه اصلی و اساسی خود را کنار گذاشته است و یا دست‌کم، از توانمندترین و مؤثرترین نیروهای خود برای پیشبرد آن سود نخواهد جست. اگر هم دلیل کناره گرفتن این چهره‌ها، فضای شکل‌گرفته حول پزشکیان باشد که قطعاً باید در رویه موجود تجدیدنظر کرد و اندیشید که چرا و چگونه روندی شکل گرفته که ستارگان کمپین پیروز 1403، رفتن را بر ماندن و فرار را بر قرار ترجیح داده‌اند.

زیسان هم نوشت پزشکیان بسیار خوش‌شانس و سعادتمند است که دو «محمد جواد» را در کنار خود داشت و دارد. در جریان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، یکی دست راست او بود و بدون تعارف میدان‌دار کمپین‌های انتخاباتی‌اش بود؛ اصطلاحا برای پیروزی مسعود پزشکیان کُت درآورده بود. دیگری نیز دست چپ او بود و علاوه بر مشاوره‌های کلیدی در فضای مجازی یک تنه برای خود یک لشکر تمام معنا بود.

تردیدی وجود نداشت که آذری جهرمی نیز همانند محمد جواد ظریف می‌توانست با سد مجلس اصول‌گرا مواجه شود اما او می‌توانست پست‌های انتصابی همانند معاون، مشاور، سخنگو و... ریاست جمهوری را بگیرد.

دو محمد جواد با تصمیم خود در عدم گرفتن منصب در دولت آینده الگویی جدید از سیاست‌ورزی را در کشور ایجاد کردند. آن‌ها نشان دادند که می‌توان با تمام وجود در صحنه ماند و تلاش کرد اما نه برای پست و مقام. آن‌ها با اقدام اخیر خود نشان دادند که منافع ملی می‌تواند برتر از منافع فردی باشد. تنها کسانی که کار ستادی در زمان انتخابات را انجام داده‌اند می‌دانند که ظریف و آذری جهرمی برای پزشکیان چه کردند

عراقچی، گزینه اصلی وزارت خارجه؟

خبرگزاری «تسنیم» به نقل از منابع آگاه‌اش امروز -20 تیرماه - نوشت که مشاوران و نزدیکان حاضر در دفتر مسعود پزشکیان تقریباً به جمع بندی نهایی درباره وزارت خارجه رسیده اند و محتمل‌ترین گزینه برای وزارت خارجه عباس عراقچی است.

به گفته این منبع آگاه «تسنیم»، عباس عراقچی تقریباً اولین وزیری است که کارگروه‌های مشورتی دفتر رئیس‌جمهور منتخب درباره او، جمع بندی دارند و اگر اتفاق خاصی نیافتد ایشان به عنوان گزینه پیشنهادی وزارت خارجه به مجلس معرفی خواهد شد.

حمیدرضا غلام‌زاده، کارشناس مسائل بین‌الملل، در روزنامه «فرهیختگان» صبح امروز -20 تیر - در خصوص احتمال حضور عراقچی در دولت چهاردهم نوشت: احتمالا ظریف به خاطر هزینه‌ای که معرفی او به‌عنوان وزیر خارجه برایش به همراه خواهد داشت، گزینه وزارت خارجه نخواهد بود. لذا احتمال زیادی وجود دارد عراقچی گزینه اصلی وزارت خارجه باشد؛ همسویی خوبی با ظریف دارد، چهره متعادل‌تری در ساختار حاکمیت شناخته می‌شود و سابقه مذاکره هم دارد و نفر دوم مذاکرات بوده. نکته مهم اما این است آیا ایشان قرار است در سطح وزیر، مذاکره کند یا خیر.»

حضور پورمحمدی در چهارمین دولت؟

بنابر شنیده‌های «خبرآنلاین» محتمل‌ترین گزینه دبیر شورای عالی امنیت ملی دولت چهاردهم، مصطفی پورمحمدی است.

مصطفی پورمحمدی از سال 1369 تا 1376 ریاست اطلاعات خارجی وزارت اطلاعات را برعهده داشت. او از سال 1376 تا 1378 نیز در اولین دولت محمد خاتمی، قائم‌مقام وزیر اطلاعات بود. او در دولت نهم نیز به مدت 3 سال وزیر کشور بود. پورمحمدی همچنین در دولت اول حسن روحانی از 1392 تا 1396 وزیر دادگستری بود.

حال باید دید شنیده‌های سایت «خبرآنلاین» تا چه حد صحت دارد و آیا شاید حضور مصظفی پورمحمدی در چهارمین دولت تشکیل شده در کشور هستیم یا خیر.

طیب‌نیا، معاون اول یا وزیر اقتصاد؟

علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد دوره اول روحانی در روزهای پایانی رقابت‌های انتخاباتی به کمپین انتخاباتی پزشکیان پیوست. روزنامه «هم‌میهن» احتمال معاون اولی و یا ریاست وزارت اقتصاد دولت چهاردهم طیب‌نیا را مطرح کرده است.

سایت خبری «اقتصاد 24» نیز در مطلبی نوشت: «یکی از اولین پرسش‌ها درباره گزینه وزارت اقتصاد و دارایی کابینه پزشکیان است و اولین نامی که در این میان شنیده می‌شود، علی طیب نیا است».

--> هم اکنون دیگران می خوانند

بیشتر بخوانید

چرا ظریف و آذری‌جهرمی و محمد فاضلی از دولت پزشکیان کناره گیری کردند 2