چند نمونه از ترکفعل در دولت سابق که موجب نابسامانی اقتصادی شد
دوره هشت ساله دولت حسن روحانی با توجه به آمار و ارقام موجود به دهه از دست رفته معروف شده است. دورهای که کشورمان فرصتهای نابی را از دست داد.
به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: جهان نیوز با اشاره کمکاریهای پدید آمده در دولت قبل نوشت: اخیرا «جواد اوجی» وزیر نفت کشورمان در مراسم انعقاد قرارداد فشارافزایی پارس جنوبی با اشاره به اهمیت این پروژه گفت: «ملیترین و با ارزشترین قرارداد کشور امروز به امضا رسید. این قرارداد از سال 2017 بود که زمزمه آن بود که منعقد شود اما هیچ زمان این بحث تعیین و تکلیف نشد، لذا در این دولت تصمیم بر آن شد که فراساحل این پروژه اجرائی شود البته کشور شریک یعنی قطر نیز برای فشارافزایی فازهای خود با کمک شرکتهای بزرگ در دریا طرحهای خود را اجرا میکند. بحث فشارافزایی در دولتهای قبل مغفول مانده بود خوشبختانه با مطالعات به این جمعبندی رسیدیم با کمک 4 پیمانکار داخلی 28 سکو را در دستور کار قرار دهیم و امیدواریم 3 تا 4 سال آینده، هابها به مرحله بهرهبرداری برسد.»
دو موضوعی که در سخنان اوجی بسیار حائز توجه است مغفول ماندن یک برنامه است که باید سالهای قبل به اجرا درمیآمد و از سوی دیگر پیشرفتی که باید جلوتر حاصل میشد و امروز باید به فکر فازهای بعدی میبودیم.
جهان نیوز با بیان اینکه در دولت قبل توقف ساخت مسکن افتخار بود، افزود: مسکن در ایران خصوصا در دهه 90 حکایتی تراژیک دارد. وزیر راه و شهرسازی که باید یکی از اولویتهایش حوزه مسکن باشد به ساخت مسکن اعتقادی نداشت و حتی به این تفکر افتخار میکرد. مسکن در اقتصاد کشورهای مختلف جایگاه ویژهای به سبب بهکارگیری صنایع مختلف دارد اما همین عقب افتادگی سبب شد تا قیمت مسکن به طور سرسامآوری افزایش یابد. قشر کمتربرخوردار جامعه که امیدشان به ساخت مسکن دولتی بود با روی کار آمدن دولتهای روحانی این امید خود را بر باد رفته دیدند. براساس اطلاعات مرکز آمار ایران از سال 1392 به بعد، میزان ساخت و ساز مسکن با یک سقوط خاص همراه بود، عدم تامین حداقل نیاز 50هزار واحدی ماهانه که از سال 93 شروع شد، زمینه انباشتگی تقاضا در بازار مسکن فراهم کرد. بر این مبنا، انباشتگی تقاضا، افزایش هزینه ساخت و ساز و عدم حمایت مناسب دولت برای تامین مسکن مصرفی مردم در دهه نود موجب شده است تا موضوع مسکن در کشور به یک کلاف سردرگم تبدیل شود. متعلقات این بخش نیز با وضعیت بدی روبهرو شدند تا جایی که اغلب کارخانههای ساخت مصالح ساختمانی، کاشیکاری و... با ورشکستگی روبهرو شدند.
میراث خاموشی هم، داستان دیگری است. دهه 90 را دهه رکود سنگین صنعت برق میخوانند. موضوعی که در انتهای دولت روحانی با قطعی مکرر برق خود را نشان داد و یکی از میراثهای این دولت برای دولت رئیسی همین موضوع بود.. با کمکاری دولت در سرمایهگذاری برای تولید برق، پس از دو دهه کشور دوباره گرفتار خاموشیهای گسترده در تابستان 1400 شد. پرواضح است که اگر توسعه ظرفیتهای شبکه برق متناسب با نیازهای کشور نباشد، قطعی برق اجتنابناپذیر خواهد بود. مقایسه مجموع ظرفیت نصبشده شبکه نیروگاهی کشور در دولتهای مختلف نیز نشان میدهد طی سالهای 1368 تا 1399 دولت احمدینژاد طی دوره 8 ساله خود با توسعه 68 درصدی ظرفیت شبکه نیروگاهی کشور رتبه اول را در بین دولتهای مختلف دارد. پس از آن، دولت خاتمی با توسعه 60 درصدی ظرفیت نیروگاهی کشور در رتبه دوم و دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی نیز با توسعه 55 درصدی ظرفیت نیروگاهی ایران، رتبه سوم را دارد؛ اما طی دوره 8 ساله روحانی ظرفیت شبکه نیروگاهی، تنها 21 درصد توسعه پیدا کرد!
از سوی دیگر، ساخت پالایشگاه و ذخیرهسازی بنزین یکی از اقداماتی است که میتواند کمک شایانی به رفع ناترازی بنزین کند و حتی مانع از واردات بنزین برای حل این معضل شود. صادرات فرآوردههای نفتی و جلوگیری از خامفروشی نیز از جمله محسنات پالایشگاهسازی است. پالایشگاه سازی از جمله برنامههای مهم کشورهای در حال پیشرفت است. به طور مثال طبق آماری که در شهریورماه سال جاری منتشر شد در آسیا 47 پروژه جدید پالایشی در مرحله ساخت یا برنامهریزی است. از این طرحها 18 پالایشگاه در حال ساخت است و 29 طرح در مرحله طراحی هستند. نکته جالب توجه در این است که کشورهایی مانند کره جنوبی، چین و ژاپن و حتی هند که تولیدکننده نفت خام نیستند و واردکننده آن به شمار میروند نیز در این سالها همواره به دنبال ارتقای پالایشگاه موجود و احداث پالایشگاههای جدید بودهاند. اما در دولتهای حسن روحانی پالایشگاهسازی مضموم بود و «بیژن نامدار زنگنه» پالایشگاهسازی را کثافتکاری قلمداد میکرد. در همین رابطه، جلالالدینهاشمی کارشناس انرژی با بیان اینکه زنگنه نه اجازه پالایشگاه سازی داد و نه توانست نفت خام را در بازار جهانی به فروش برساند، گفت: «در زمان زنگنه صادرات نفت ایران به 300 هزار بشکه سقوط کرد!»