چهارشنبه 7 آذر 1403

چهارشنبه‌ای که دیگر سور نیست!/ آیینی باستانی یا شبی پر از نگرانی و دلهره!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
چهارشنبه‌ای که دیگر سور نیست!/ آیینی باستانی یا شبی پر از نگرانی و دلهره!

آیین چهارشنبه سوری طی سالهای اخیر نسبت به گذشته بسیار تغییر کرده و با باز شدن پای انواع مواد محترقه و منفجره به این مراسم، جشنی پر از دلهره و نگرانی برای خانواده ها رقم می خورد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از عصرهامون، با وجود آنکه هفت روز دیگر تا نوروز باستانی باقی مانده و تب و تاب روزهای پایانی و اوضاع احوالات بازارها مانند سالیان گذشته نوید سرزندگی می دهند؛ اما ترس، دلهره و اضطراب برای چهارشنبه آخر سال و برگزاری آئین سنتی چهارشنبه سوری کام مردم را از حالا تلخ کرده هست.

یک روز از 365 روزی که با سروصدایش یک سور به کل سال می زند 25 اسفند ماه هست، روزگاری نه چندان دور آداب و رسوم مراسم چهارشنبه سوری به روش های مختلفی برپا می شد، برخی بر بالای پشت بام آتش روشن کرده و عده ای با رسم قاشق زنی و انداختن نقاب بر صورت مردم را از حضور خود آگاه کرده و شیرینی و تنقلات می گرفتند، عده ای هم با مراسم شال اندازی و خواندن آواز بر بالای بام همسایه ها از صاحبخانه ها تنقلات دریافت می کردند؛ اما این روزها لمس کردن این سنت دیرینه کمی دل و جرات می خواهد چرا که تجارت آتش بازی های چینی ها که مفهمومی در فرهنگ اصیل ایرانی ندارد صدمات جبران ناپذیری بر خانوارها وارد کرده و از سوی دیگر روزهای پرکاری را برای آتش نشانی، هلال حمر، اورژانس، نیروی انتظامی و سایر ارگان های دخیل به ارمغان می آورد.

وقوع حوادثی تلخ به علت هیجانات زودگذر باعث شده تا این آئین سنتی که روزگاری باعث شادی همگان بود دستخوش دست سازه هایی باشد که قربانیان آن خواسته یا ناخواسته چهارشنبه سوری را به چهارشنبه سوزی تبدیل کرده و بیشترین افرادی که در دام آن گرفتار می شوند هم جوانان و نوجوانان هستند.

شب دلهره آمیز و پراز ترس و نگرانی

یکی از شهروندان زاهدانی با بیان اینکه در چهارشنبه آخر سال به علت ترقه بازی و برافروختن آتش، جرات خارج شدن از منزل را نداریم، گفت: وقتی تصاویر و اخبار حادثه دیدگان از مراسم چهارشنبه سوری را می بینیم چیزی جز دلهره، ترس و نگرانی نیست بر این اساس در خانه ماندن را ترجیح داده و با اعضای خانواده در یک دورهمی ساده به بیان خاطرات و آئین اصلی این رسم سنتی می پردازیم.

وی با تاکید بر اینکه چهارشنبه سوری جز نگرانی که برآمده از شیطنت عده ای هست، دستاوردی دیگری ندارد، افزود: برخی برای لحظاتی شادی هم به خود آسیب می زنند و هم به دیگران؛ در نتیجه با توجه به اینکه اینگونه حوادث برای جوانان درس عبرتی نمی‌شود، والدین باید فرزندانشان را توجیه کنند تا دچار آسیب‌دیدگی نشود. سوختگی دست وآسیب چشمی بیشترین آسیب حوادث چهارشنبه سوری

فریبرز راشدی، رئیس اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفت وگو با خبرنگار ما افزود: آتش بازی در ایران شب چهارشنبه آخرسال برگزار و هرساله تعداد زیادی از افراد را به دلیل آسیب های جبران ناپذیری همچون سوختگی، قطع عضو و غیره روانه بیمارستان ها می کند.

وی با بیان اینکه مراسم شب چهارشنبه آخر سال یکی از سنت های قدیمی ایرانیان هست که در زمان های گذشته این سنت در حد یک آتش بازی مختصر، در نقاط از پیش تعیین شده مثل میادین و در یک ساعت معین اجرا می شد، گفت: هدف نهایی از انجام آن پاک سازی محیط زندگی و برطرف نمودن کدورت های فی ما بین اقوام بوده تا به هنگام فرا رسیدن عید نوروز مردم با دلی پاک و به دور از هر گونه کینه توزی و خصومت شروع سال جدید را جشن بگیرند.

این مسئول با اشاره به گزارش آماری حوادث مرتبط با مراسم شب چهارشنبه آخر سال طی 5 سال گذشته (98 تا 1394)، اضافه کرد: طبق این جدول در سیستان و بلوچستان 40 نفر از شهروندان دچار آسیب شدند که در نقشه رنگبندی کشوری نیز این استان در وضعیت آبی و در زمره استان‌های کمتر آسیب دیده بوده هست.

وی تاکید کرد: هر ساله تعداد زیادی از هموطنان به دلیل استفاده از مواد منفجره مانند ترقه، نارنجک دست ساز و غیره دچار مصدومین های جزیی تا قطع عضو و یا فوت می شوند که در این راستا بر اساس آمار مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان از سال 85 تا 99 حدود 73 نفر در حوادث چهارشنبه سوری دچار مصدومیت شدند که از این تعداد 44 نفر در محل درمان و 29 نفر به بیمارستان اعزام شدند.

راشدی یادآور شد: اگرچه حوادث چهارشنبه سوری طی سال های گذشته در این خطه منجر به فوت شهروندی نشده اما 15 مورد خراشیدگی، 4 ساییدگی، یک قطعه عضو، 41 سوختگی 9 پارگی و بریدگی از آسیب‌های برجای مانده در چهارشنبه های آخر سال بوده هست.

وی بیان کرد: به علت شیوع ویروس کرونا در سال 98 هیچ‌گونه مراسمی تحت عنوان چهارشنبه سوری برگزار نشد و بر این اساس آمارو گزارشی هم در حوزه های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مبنی بر وقوع حوادث و وجود مصدوم به ثبت نرسیده هست.

رئیس اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با اشاره به اینکه نوع ماده محترقه در چهارشنبه سوری ها به ترتیب شامل ترقه، نارنجک، فشنگ و بمب دستی می باشد، خاطر نشان کرد: در این رابطه طی 15 سال گذشته 73 مورد گزارش از نواحی آسیب دیده ارائه شده که بیشترین آن در ناحیه دست با 40 مورد، چشم 16 مورد، سر 6 مورد، پا پنج و صورت چهار مورد می باشد. انتهای پیام /

چهارشنبه‌ای که دیگر سور نیست!/ آیینی باستانی یا شبی پر از نگرانی و دلهره! 2
چهارشنبه‌ای که دیگر سور نیست!/ آیینی باستانی یا شبی پر از نگرانی و دلهره! 3