چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه به پایان رسید + فیلم
این درحالی است که اسامی نامزدهای این جشنواره در بخشهای مختلف آن روز گذشته اعلام شده بود.
در ابتدای این مراسم بعد از پخش تصاویری از حمله وحشیانه صهیونیستها به مردم مظلوم فلسطین، مهدی سلوکی روی صحنه آمد و گفت: از آنچه که دیدم و شنیدم متوجه شدم استقبال خوبی از این رویداد شده است. آنچه که برای بچهها در دنیا رقم میخورد اصلا دوست داشتنی نیست. آرزوی پایان ظلم و سیاهی و هر آنچه معنای غیرانسانی دارد را دارم و امیدوارم ندای پایان ظلم و پیروزی مظلوم به گوش همه برسد.
وی افزود: امشب کار سختی دارم تعداد زیادی برنده و جایزه داریم، امشب شب شماست، شب برندگان، فیلمسازان و به معنای واقعی عاشقان سینما. خیلیها ادعای عشق به سینما را دارند. خیلیها دوست دارند دیده شوند و... اما حقیقت این است که عاشق واقعی سینما کسی است که برایش زحمت بکشد و در گرما و سرما کار کند.
مهدی آذرپندار، دبیر چهلمین جشنواره فیلم کوتاه تهران نخستین سخنران این مراسم بود. او گفت: خیلی خوش آمدید؛ به همه کسانی که به این مراسم آمدند خوش آمد میگوییم. سال گذشته هم گفتم که دوست ندارم از این تریبون گزارش بدهم چون فکر میکنم که همه ما یک بالاسری داریم که باید به او گزارش بدهیم. آذرپندار در ادامه افزود: یک گزارش هم باید به مدیران بالاسری خود بدهیم که حتما انجام میشود اما مهمترین گزارش آنی است که باید به فیلمسازان و علاقهمندان به سینما بدهیم که آنها هم خودشان آمدند و دیدند و نیازی به گفتن گزارش در محضر آنان نیست و همانطور که ما امسال از چهل دوره جشنواره یاد کردیم، امیدوارم اکر خواستند روزی از دوره چهلم یاد کنند، آن را با استقبال شما بشناسند و معرفی کنند. مهم ترین وسیله برای من استقبال شما هنرمندان بود که اتفاق افتاد.
به گفته وی، امیدوارم سالهای آینده جشنواره در شرایطی برگزار شود که هیچ کودکی در هیچ سرزمینی دچار جنگ نشود و فلسطینی آزاد شده باشد و ظلمی برقرار نباشد.
استقبال بینظیر از جشنواره
محمدخزاعی، رئیس سازمان سینمایی کشور نیز سخنران بعدی مراسم اختتامیه بود که با اشاره به تحقق سینمای اسلامی در کشور گفت: جشنواره امسال نقطه عطفی در جشنوارههای سینمایی بود که از چند جهت میتوان آن را بیان کرد. اولا در بررسیهای اجمالی که بنده نسبت به دیگر جشنوارههای فیلم کوتاه در منطقه و دنیا داشتم، چنین استقبالی از حیث تکثر آثار در بخش داخلی و خارجی بی نظیر بود.
خزاعی در ادامه افزود: دوم، موضوع تنوع ژانر است که سیاستگذاری سازمان سینمایی بود و امسال به بار نشست و کارگردانهای مختلف آثاری در ژانرهای مختلف عرضه کردند و سوم، نگاه جدید به شهرستان ها بود. باید اشاره کنم که شاهد حضور بالای 55 درصد فیلمسازان شهرستانی در جشنواره بودیم.
به گفته رئیس سازمان سینمایی کشور چهارم، تنوع موضوعی و نگاه جدی به آداب و رسوم و موضوعات اصلی کشور بود که خوشبختانه آن هم رخ داد و آخرین موضوع نیز نسل جوان و امیدوار و با انرژی بود که با تکنیک بالا آثار فاخری را خلق کرده بودند.
خزاعی همچنین تاکید کرد: من اکثر فیلمها را دیدم و به خود بالیدم که چنین نسلی از سینماگران در کشور پرورش یافته است.
وی خاطر نشان کرد: توجه به مسائل جدی کشور مثل جمعیت و فرزندآوری در جشنواره دیده میشد. در تفاوت این دوره باید بگویم نسلی جوان و امیدوار دیدیم که آثار قابل اعتنایی خلق کرده بودند. من اکثر فیلمها را دیدم و بر خود بالیدم که چنین نسلی در کشور پرورش پیدا کردند اما دو نکته میگویم یکی از مهمترین کشورهای جهان اسلام در حوزه سینما جمهوری اسلامی است. ما در دنیا صاحب سینما هستیم و در کشورهای تمام مکاتب دینی جمهوری اسلامی جزو کشورهای معتبر است
رئیس سازمان سینمایی تصریح کرد: طبیعتاً انتظار از سینمای ما در دنیا متفاوت است. واژگان متعددی در سینما مطرح بوده است. یک زمان سینمای دینی، یک زمان سینمای معناگرا، یک زمان سینمای ملی بر آن گذاشته شده است اما امروز همه این واژهها در نظریه سینمای اسلامی است و باید تلاش کنیم سینمای اسلامی داشته باشیم. دوستان در تبیین نظریه سینمای اسلامی عجله نکنند الان دوستان روشنفکر موضع میگیرند اما سینمای اسلامی یعنی سینمای پیشرو و عدالتخواهانه و ستم ستیز، اسلام دین مترقی است.
خزاعی عنوان کرد: اگر ما قرائت درستی نداشتیم این یک بحث دیگر است. سینمای اسلامی هم میتواند سینمای مترقی باشد نه بازدارنده. اگر نظریه سینمای اسلامی در کشور شروع شود که ما مقدمات آن را فراهم کردهایم خیلی از مشکلات حل میشود جهان اسلام منتظر این نوع سینماست. امروز سینمای اسلامی میتواند برندی برای کشورهای مسلمان باشد و شاخصهای خود را داشته باشد پس تلاش میکنیم این سینما محقق شود و بازدارنده نباشد و دستورالعملهایی برای آن داشته باشیم. یکی از مشکلات جوامع بشری امروز فاصله گرفتن از دین است. امروز خیلی از ماها دچار پریشان احوالی و گرفتاری هستیم. بحث، صرفا اقتصادی نیست بلکه حالمان خوش نیست. به این دلیل است که از خدا فاصله گرفتهایم. در تلاش هستیم گامی برای این امر برداریم. امیدوارم روزهای خوبی برای سینمای ایران رقم بخورد.
نکوداشت یاد شهید امیراسکندر یکهتاز در اختتامیه جشنواره چهلم
در ادامه برنامه یادبود شهید امیراسکندر یکه تاز از شهدای عضو انجمن سینمای جوانان ایران در اختتامیه چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران برگزار شد.
جوایز بخش بینالملل
در ادامه برنامه جوایز بخش بینالملل چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران اهدا شدند.
جایزه حقیقت جویان به سمیح ساغمان برای مستند «گلاب گل» از افغانستان رسید. این جایزه، تقدیری است از تلاش، ایثار و شجاعت هنرمندان فیلمساز برای جستجوی حقیقت.
در همین حال؛ در بیانیه هیات داوران برای جایزه دیگر با عنوان راه ابریشم آمده بود: امسال جشنواره فیلم کوتاه تهران دو جایزه حقیقت جویان و راه ابریشم را به جوایز اضافه کرده است.
جایزه حقیقت جویان به کسانی اهدا میشود که برای یافتن حقیقت تلاش کردند و با سختی فیلم ساختند. جایزه بزرگ راه ابریشم به فیلمسازانی تعلق میگیرد که تلاش میکنند ظرفیتهای پنهان راه ابریشم را نشان بدهند.
جایزه راه ابریشم تعلق میگیرد به فیلمی که داستان مستندگونه دارد و پیام انسانی را میرساند و به «میراث باد» به کارگردانی نسیم سهیلی تعلق میگیرد.
نسیم سهیلی بعد از دریافت جایزهاش گفت: این جایزه خیلی برای من ارزشمند است. چون تازه اول کار هستم شادی این جایزه را به تمام کودکان جنگ به ویژه کودکان غزه تقدیم میکنم و آرزوی صلح دارم.
در ادامه جایزه بهترین فیلم تجربی هم به یه یوان برای فیلم «اکنون» از چین تعلق گرفت.
نقی نعمتی از داوران بینالملل جشنواره در ادامه هم بیان کرد: دوست دارم یادی از داریوش مهرجویی نازنین داشته باشیم. وقتی این خبر را شنیدم یکی از بدترین روزهای زندگی من بود. وقتی «مهمان مامان» را میبینید متوجه میشوید چقدر یک فیلمساز میتواند سفره ایرانی را به خوبی نشان میدهد. با دیدن «نارنجی پوش» متوجه میشوید چقدر یک فیلمساز میتواند مسأله محیط زیست را بهخوبی نشان بدهد. من فستیوالهای زیادی رفتهام و دیدهام و به نظرم فیلمهای حاضر در این رویداد هر کدام میتوانستند تکتک جوایزی را بگیرند.
پس از سخنان نعمتی دوباره نوبت به اعلام برگزیدههای بخش بینالمللی رسید که جایزه بهترین فیلم مستند هم به کیت مک مولتن برای فیلم «برلین کوچک» از فرانسه رسید و بعد از آن جایزه بهترین پویانمایی این بخش هم به سیمونه ماسی برای فیلم «وقتی جنگ تمام شود» از ایتالیا رسید.
جایزه بزرگ بخش بینالملل
جایزه بهترین فیلم داستانی بخش بینالملل به خاطر ایجاز در بیان به حسن حکمت روش برای فیلم «همه چیز به نظر آقای کاف بستگی دارد» از ایران اهدا شد. دارنده این جایزه به طور مستقیم به آکادمی اسکار معرفی میشود.
این گزارش به مرور تکمیل میشود....