چهارشنبه 7 آذر 1403

چگونه از زمین در مقابل سیلاب‌ها محافظت کنیم + ویدئو

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
چگونه از زمین در مقابل سیلاب‌ها محافظت کنیم + ویدئو

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ایران کشوری در ناحیه خشک و نیمه‌خشک جهان است و این بدان معناست که منابع آبی در دسترس در ایران از میانگین جهانی کمتر است. مهم‌ترین منبع تأمین آب شیرین کره زمین، باران است که در ایران، میزان بارندگی‌های سالیانه تقریبا یک‌سوم بارش سالانه جهانی است و قدرت تبخیر آفتاب سه‌برابر!

با این وجود، علی‌رغم بارش‌های کمتر از متوسط جهانی، هرساله وقوع سیلاب‌های مخرب و سهمگین در کشورمان باعث تلفات جانی و مالی شده و پس از هر رخداد سیل، حجم عظیمی از آب شیرین نیز به هدر می‌رود. هدررفت ناشی از تبخیر و سیلاب در کشورمان بیش از 70% باران را شامل می‌شود که فرسایش خاک، از بین رفتن حاصلخیزی برخی اراضی و در نهایت خشکی و تخریب محیط‌زیست گوشه‌های دیگری از پیامدهای آن است.

همچنین منابع آب‌های شیرین جهان محدود است و با روند افزایش جمعیت و آلودگی بیش از پیش این منابع، میزان دسترسی بشر به آب سالم و شیرین روز‌به‌روز دشوارتر می‌شود. این درحالی است که نیاز بشر امروزی به آب، با توجه به تغذیه بیشتر و بهتر نسبت به گذشته، ارتقاء سطح بهداشت فردی و مصرف کالاهای صنعتی آب‌بر، به‌مراتب بیشتر از نیاز آبی اجداد اوست. روند کاهشی منابع آب قابل استفاده در کنار روند افزایشی تقاضا، ضرورت چاره‌اندیشی درباره آینده را گوشزد می‌کند.

*نفوذ دادن آب به زمین، روشی موثر در حفاظت از زمین

روش‌های مختلفی به‌منظور حفاظت از زمین در برابر سیل و رواناب‌های حاصل از بارش‌های سهمگین وجود دارد که مؤثرترین روش، پیشگیری از روان شدن و قدرت تخریبی پیدا کردن آب با نفوذ باران به درون زمین در نقطه بارش است. در این روش، آب شیرین زیادی ذخیره شده و از تبخیر حاصل از تابش آفتاب نیز در امان می‌ماند. کشورمان ظرفیت آن را دارد که با همین روش هدایت باران‌های سیلابی، سالانه بیش از 40 میلیارد مترمکعب آب را که معادل با 5 سال مصارف آب بخش شرب و بهداشت کل کشور است، ذخیره نماید.

*رونق کشاورزی و جلوگیری از تلفات جانی و مالی، یک تیتر و دونشان نفود آب در زمین

تغذیه باران به درون زمین به‌منظور جلوگیری از هدررفت ناشی از تبخیر و خسارت‌های سیل، نقش ویژه‌ای در حفاظت خاک، تأمین آب سالم برای شرب، رونق تولیدات کشاورزی و بهبود کیفیت محیط‌زیست دارد. این شیوه در بسیاری از کشورهای دنیا در حال اجراست. کشورهایی نظیر چین، آمریکا، آلمان، کانادا و برخی کشورهای آفریقایی به‌خوبی از این روش استفاده کرده و از فواید آن نظیر کاهش خسارات و تلفات سیل، رونق کسب‌وکارهای روستایی، کاهش مهاجرت‌های اجباری و حاشیه‌نشینی منتفع شده‌اند.

لازمه تداوم حیات بر روی زمین، پاک و سالم ماندن آن است. در شرایطی بارندگی‌های کمتر از میانگین جهانی نیز امکان وقوع سیل‌های مخرب وجود دارد. از طرفی باید به سیل به چشم فرصت نگریست، نه تهدید. با نفوذ باران به درون زمین و سفره‌های زیرزمینی، ضمن محافظت از کره خاکی، تأمین نیاز آبی آینده بشر نیز امکان‌پذیر خواهد بود.

ویدئویی درباره این موضوع در ادامه آمده است:

انتهای پیام /

سیل سیلاب محیط زیست آب