کاهش تعداد دانشگاهها به صورت عنوانی
وزیر علوم جزئیات طرح ساماندهی آموزش عالی را تشریح کرد و گفت: هیچ مرکزی در هیچ شهری براساس این طرح تعطیل نمیشود اما تعداد دانشگاهها به صورت عنوانی کاهش مییابد.
وزیر علوم جزئیات طرح ساماندهی آموزش عالی را تشریح کرد و گفت: هیچ مرکزی در هیچ شهری براساس این طرح تعطیل نمیشود اما تعداد دانشگاهها به صورت عنوانی کاهش مییابد.
به گزارش تابناک، منصور غلامی درباره ساماندهی آموزش عالی با بیان اینکه ساماندهی آموزش عالی، یک بخش مهم در طرح آمایش آموزش عالی است، گفت: در یک دورهای تعداد زیادی، مراکز و مؤسسات آموزش عالی شکل گرفت و با توجه به جمعیت زیاد داوطلبان ورود به دانشگاهها، این مراکز در کشور مستقر شدند.
تعداد زیاد مؤسسات نظارت را تضعیف کرده بود
وی ادامه داد: تعداد زیاد و سرعت تشکیل این مراکز، نظارتها را تضعیف کرده بود، بنابراین وزارت علوم در یک دورهای به ویژه در سالهای اخیر تلاش کرد این نظارتها را قویتر و مؤثرتر انجام دهد و از طرف دیگر کاهش تعداد داوطلبان دانشگاهی به این مسئله کمک کرد.
الزام وزارت علوم به تجمیع، ادغام و انحلال مؤسسات
وزیر علوم با بیان اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی در اواخر اسفند سال 94 مصوبهای تصویب کرد، افزود: بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی وزارت علوم موظف شد در جهت ساماندهی واحدها و مراکز دانشگاهی در حوزه آموزش عالی چند اقدام مانند منطقه بندی، کیفی سازی، مأموریت گرا کردن از طریق «تجمیع مؤسسات موجود، ادغام و حتی انحلال» را انجام دهد.
تمرکز وزارت علوم بر روی طرح ساماندهی
غلامی خاطرنشان کرد: وزارت علوم در دو سال گذشته به صورت متمرکز بر روی این طرح کار کرده است یعنی از سال 95 کار شروع شده و یک سری مقدمات آماده شده بود، اما به دلیل طولانی شدن فرایند بررسی آن، در دو سال گذشته به طور متمرکز کار بر روی آن انجام شد.
اجرای طرح ساماندهی مؤسسات در دانشگاههای علمی کاربردی و پیام نور
وی ادامه داد: اکنون یک بخشی از طرح تحت عنوان پیشنهاد ساماندهی مؤسسات آموزش عالی اجرایی شده و یک بخش دیگر هم آماده برای اجرا است این ساماندهی در دانشگاه جامع علمی کاربردی کامل و در دانشگاه پیام نور نیز تقریبا اجرایی شده و اواخر آن است.
مجوز پذیرش دانشجو در برخی رشتهها از دانشگاه پیام نور سلب شد
وزیر علوم در پاسخ به این سوال که آیا با اجرای این طرح در دانشگاه پیام نور، مراکز دانشگاه تجمیع شده و دانشجویان کاهش خواهند یافت، گفت: تعداد دانشجویان کاهش یافته، تجمیع و ادغام مراکز نیز در حال انجام است، چون مأموریت آنها بر اساس قانون برنامه ششم تغییر کرده است به عنوان مثال دانشگاه پیام نور بعد از ساماندهی، اجازه پذیرش در برخی از رشتهها را که در حال حاضر دارد، دیگر نخواهد داشت.
ساماندهی دانشگاههای دولتی هم مشخص شده است
وی ادامه داد: ساماندهی دانشگاههای دولتی نیز در این طرح مشخص شده همچنین در جلسه شورای ستاد نقشه جامع علمی کشور مطرح و مورد تأیید قرار گرفته است. در واقع عملا فرایندی که طی میکند به تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد رسید و در حال هماهنگی هستیم تا برای اجرا آن را ابلاغ کنیم.
هیچ مؤسسه دولتی در طرح ساماندهی منحل نمیشود
وی ادامه داد: حاصل این طرح این شد که هیچ مؤسسهای از مؤسسات دولتی در طرح فعلی ساماندهی آموزش عالی منحل نمیشوند. در عوض برخی از آنها ادغام شده و تعدادی تجمیع میشوند.
کاهش تعداد دانشگاهها به صورت عنوانی
وزیر علوم یادآور شد: تعداد دانشگاهها به صورت فیزیکی کاهش نمییابد، بلکه دانشگاهها به صورت عنوانی کاهش مییابند و باید تاکید کرد که هیچ شهری مرکز آموزش عالی خود را از دست نمیدهد. به عنوان مثال در حال حاضر دانشگاهی داریم با تعداد کمتر از 10 عضو هیأت علمی. در تابلوی دانشگاه عنوان میشود که این دانشگاهها به پردیس یک دانشگاه بزرگ نزدیک استان خود تبدیل میشوند.
وی با ذکر مثالی از پردیس دانشگاه تهران ادامه داد: به عنوان مثال دانشگاه تهران چندین پردیس دارد، یک پردیس کشاورزی و منابع طبیعی در استان البرز دارد که خود یک دانشگاه بزرگ است، یک پردیس ابوریحان در پاکدشت داشته و یک پردیس فارابی نیز در قم دارد که همه دانشگاههای بزرگ هستند اینها خود را پردیس دانشگاه تهران میدانند. چرا؟ چون اعضای هیأت علمی، دانشجویان، اساتید و فارغالتحصیلان آن از عنوان یک دانشگاه بزرگ استفاده میکنند و ذیل یک مدیریت جامع علمی قوی مدیریت میشوند.
وزیر علوم خاطرنشان کرد: دانشگاهها و مراکز کوچک هم در شهرستانها و استانها با این طرح ذیل یک مدیریت قویتر و بزرگتر مورد حمایت بهتر قرار میگیرند، یعنی یک مرکز آموزش عالی کوچک وقتی ذیل تابلوی یک دانشگاه بزرگ قرار میگیرد، مسئولیت کیفی آن برعهده آن دانشگاه بزرگ قرار میگیرد و آن دانشگاه بزرگ هیأت علمی، آزمایشگاه و منابع مالی آن دانشگاه کوچک را تقویت میکند.
«ایجاد شبکه علمی استانی و کشوری»
غلامی خاطرنشان کرد: لذا عملا کیفی سازی در این طرح که من آن را «ایجاد شبکه علمی استانی و بعد کشوری» نام گذاری کردهام، رخ میدهد؛ در مأموریت گرایی در داخل استانها هم، چون مراکز آموزش عالی کوچک به پردیس یک یا دو دانشگاه موجود در استان تبدیل میشوند، اگر بخواهند در یک رشته مشخص دانشجو پذیرش کنند، برحسب ظرفیت و جمعیت، بین خود تقسیم میکنند.
هیچ مرکزی در هیچ شهری تعطیل نمیشود
وزیر علوم دوباره تاکید کرد: در این طرح تعطیلی هیچ مرکزی در هیچ شهری را از دانشگاه و مراکز دولتی مستقل نداریم و دانشگاههای پیام نور، فنی و حرفهای و جامع علمی کاربردی جدا از دانشگاههای دیگر در درون خود در حال ساماندهی هستند، ساماندهی دانشگاه علمی کاربردی تمام شده، دانشگاه فنی و حرفهای مشکلی ندارد و دانشگاه پیام نور هم مراحل آخر را طی میکند و طرح ساماندهی آن بزودی برای اجرا ابلاغ میشود.