چهارشنبه 7 آذر 1403

کاهش قیمت شیرخام با شیوع کرونا / واسطه ها باعث کاهش درآمد دامداران می شوند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
کاهش قیمت شیرخام با شیوع کرونا / واسطه ها باعث کاهش درآمد دامداران می شوند

فراهانی معاون امور دام جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: قیمت شیرخام که با شیوع کرونا و به علت کاهش مصرف و عدم صادرات محصولات لبنی با کاهش مواجه بود، با باز شدن مرزها و از سرگیری دوباره صادرات به قیمت قبل بازگشت.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیارآفتاب؛ شیوع کرونا باعث ایجاد مشکلات زیادی برای اقتصادهای خرد و کلان شده است. بنا بر آمار از هر 5 شغل، 4 شغل تحت تاثیر کرونا قرار گرفته اند. به این معنی که یا به کل از بین رفته اند یا دچار مشکلاتی شده اند.

دامداری نیز یکی از مشاغلی است که با شیوع کرونا تحت تاثیر قرار گرفته است. دامداران می گویند هر سال و در آستانه فصل گرما، قیمت شیر به بهانه اینکه میزان تولید محصولات در کارخانه های لبنی افزایش یافته و انباشت شده، کاهش می یابد و این وضعیت آنان را دچار نگرانی می کند، اما امسال، شیوع کرونا مشکل را مضاعف کرده و سبب شده تا مصرف شیر و محصولات لبنی در میان مردم کاهش یابد. به همین علت، شیر روی دست دامداران مانده است و مجبورند با قیمت پایین تری نسبت به قیمت مصوب آن را به واحد های لبنیاتی بدهند.

معاون امور دام جهادکشاورزی استان مرکزی

کاهش قیمت شیرخام با شیوع کرونا / با باز شدن مرزها و شروع صادرات قیمت ها به حالت عادی بازگشت

فراهانی معاون امور تولیدات دامی جهادکشاورزی استان مرکزی در گفتگو با دیارآفتاب؛ در خصوص کاهش قیمت خرید شیر خام از دامداری ها و علل آن، گفت: تا پایان بهمن ماه سال 98 مشکلی از بابت قیمت شیر خام نداشتیم. به این معنی که کارخانه ها شیر دامداری های سنتی را تا 2هزار و سیصد تومان و شیر دامداری های صنعتی را تا 2هزار و هفتصد تومان خریداری می کردند. منتهی با شیوع ویروس کرونا در اسفندماه و کاهش مصرف شیر در سطح استان و کشور، میزان دریافت شیرخام توسط کارخانه ها کاهش محسوسی پیدا کرد و تا جایی پیش رفت که حتی برخی به کل از دریافت آن خودداری می کردند. همین باعث شد تا دامداران حاضر به فروش شیر خام با هر قیمتی باشند. لذا قیمت شیرخام صنعتی تا 2هزار و دویست تومان و شیر سنتی تا هزار و هشتصد تومان کاهش پیدا کرد.

وی افزود: ولی در همان ایام یکی از کارخانه های تولید شیر خشک در استان، با فعالیت در سه شیفت کاری، روزی 360تن شیر خام دریافت می کرد و بار زیادی را از دوش دامداران برداشت. این روند ادامه پیدا کرد تا جایی که نقدینگی این کارخانه برای خرید شیرخام کاهش یافت. در این مرحله توانستیم با رایزنی هایی مجوز صادرات را دریافت کنیم و از هفته پیش که برخی مرزها باز شد، قیمت شیر خام به قیمت قبل از شیوع کرونا برگشت. یعنی در حال حاضر قیمت شیر صنعتی به 2هزار و هفتصد تومان و قیمت شیر سنتی به 2هزار و سیصد تومان رسیده است. البته باید در نظر داشت که کارخانه ها مبلغ شیر خریداری شده را دیرتر به دامدار می پردازند و مبلغی که امروز دست دامدار را می گیرد، در واقع قیمت شیر فروردین ماه است. ولی اگر دریافتی شیر فروخته شده امروز دامداران کمتر از لیتری هزار و هشتصد تومان بود می توانند به جهادکشاورزی اعلام کنند تا پیگیری شود.

واسطه ها باعث کاهش درآمد دامداران می شوند

معاون امور تولیدات دامی جهاد کشاورزی در پاسخ به این سوال که چرا مبلغ دریافتی دامدار سنتی باید هزار و هشتصد تومان باشد، با اشاره به وجود واسطه ها در خرید شیر خام از دامداران سنتی، تصریح کرد: این دامداران به صورت مستقیم شیر خام را به کارخانه نمی فروشد، بلکه با یک یا دو واسطه این کار صورت می گیرد. واسطه اول عامل جمع آوری شیر و دیگری ایستگاه جمع آوری شیر در هر شهرستان. هر کدام از این دو، به ازای هر لیتر شیر 150 تا 200 تومان کارمزد می گیرد که از قیمت خرید کارخانه کم می شود. به همین علت مبلغی که نهایتا دست دامدار سنتی را می گیرد چیزی کمتر از 2هزار تومان می شود. این مبلغ در زمانی که مصرف شیر به علت شیوع کرونا کاهش پیدا کرده بود، درب کارخانه به هزار و هشتصد تومان رسیده بود که مبلغ دریافتی توسط دامدار به کمتر از هزار و پانصد تومان می رسید.

فراهانی با بیان اینکه برای خرید شیر با قیمت مصوب دو فاکتور مهم در نظر گرفته می شود، تشریح کرد: فاکتور اول درصد چربی شیر است که باید 3.2 درصد باشد؛ فاکتور دوم بار میکروبی شیر است که باید زیر یک میلیون باشد تا کارخانه آن را با قیمت 2هزار و هفتصد تومان بخرد. به ازای هر دهم درصد کاهش چربی 36تومان از قیمت مصوب کم می شود و شیر روستایی به دلیل اینکه معمولا چربی آن برای مصارف دیگر گرفته می شود و حدود 2درصد چربی دارد با قیمتی حدود 2هزار و سیصد تومان توسط کارخانه خریداری می شود.

وی با اشاره به افزایش تولید شیر خام در فصل گرم، گفت: از ابتدای اسفند ماه تا پایان مرداد ماه پیک تولید شیر خام است و در این زمان حدود 950تن شیرخام در سطح استان مرکزی تولید می شود.

دیارآفتاب این مشکل دامداران را بررسی می کند ولی آن‌طور که معلوم است، چرخه صنعت تولید شیر اکنون در برابر بحران ویروس کرونا بیش از هر صنعت دیگری نیازمند حمایت مسئولان است و چنانچه فکری برای این صنعت نشود، شاهد تکرار تجربه دور ریختن شیر مانند سال‌های گذشته خواهیم بود.

/ انتهای پیام