کاهش یارانه انرژی پرمصرفها / شکستن پیدرپی رکوردهای مصرف گاز
اعمال تعرفههای جدید مصرف برق، اختلال در صادرات گاز به ترکیه، تشریح جزئیات سفر به روسیه، شکستن رکوردهای مصرف گاز و نشست رئیس دیوان محاسبات با وزیر نیرو از مهمترین اخبار این حوزه بود.
اعمال تعرفههای جدید مصرف برق، اختلال در صادرات گاز به ترکیه، تشریح جزئیات سفر به روسیه، شکستن رکوردهای مصرف گاز و نشست رئیس دیوان محاسبات با وزیر نیرو از مهمترین اخبار این حوزه بود.
به گزارش خبرنگار مهر، اعمال تعرفههای جدید مصرف برق، اختلال در صادرات گاز به ترکیه، تشریح جزئیات سفر به روسیه، نشست رئیس دیوان محاسبات کشور با وزیر نیرو شکستن پیدرپی رکوردهای مصرف گاز و تأکید مدیرعامل شرکت ملی نفت به بازگشت تولید به میزان قبل از تحریمها از مهمترین اخبار وزارتخانههای نفت و نیرو در هفته گذشته بود.
کاهش یارانه انرژی پرمصرفها
از ابتدای بهمنماه تعرفههای جدید وزارت نیرو برای مصرف برق اعمال شد. پنجم دیماه هیئت وزیران با استناد به حکم مندرج در بند (ی) تبصره (8) قانون بودجه سال 1400 کل کشور، نحوه محاسبه تعرفه برق مصرفی مشترکان را تعیین و اجرای آن از اول بهمن را به وزارت نیرو ابلاغ کرده است.
طبق این آییننامه، مشترکانی که زیر الگوی مصرف تعیین شده برای هر منطقه برق مصرف میکنند، مشمول هیچ افزایش قیمتی نشده و همچنان برق را به قیمت یارانهای استفاده میکنند، اما مشترکانی که بیشتر از الگو برق مصرف میکنند به صورت پلکانی و در سطوح 1.5، 2 و بیش از دو برابر الگو، یارانه ایشان کاهش یافته و حذف میشود.
البته در این آئیننامه تغییرات انجام شده در بخش نظام تعرفهگذاری برق نسبت به تشویق مشترکان کم مصرف نیز اقدام کرده است، بهطوری که اگر مشترکان در 4 ماه گرم سال مصرف خود را زیر الگوی مصرف منطقه خود قرار داده و نسبت به دوره مشابه سال قبل کمتر برق مصرف کنند، از پاداش مدیریت مصرف بهرهمند میشوند.
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق در این باره گفت: وزارت نیرو با اجرای این طرح به دنبال افزایش درآمد نیست بلکه هدف آن کاهش مصرف برق در بین مشترکین پرمصرف و تأمین برق پایدار برای همه مشترکین است.
اختلال در صادرات گاز به ترکیه
اختلال در صادرات گاز به ترکیه یکی از اخبار مهم این هفته بود. شرکت ملی گاز در اطلاعیه اعلام کرد در پی بروز نشت گاز در ایستگاه بازرگان از دو اتصال عایقی و بر هم خوردن شرایط استاندارد کاری در ایستگاه، صادرات گاز به ترکیه کاهش یافته و تا زمان رفع اشکال برای مدتی کوتاه، به حال تعلیق درآمده است. در واقع به دلیل مشکل فنی در ایستگاه تقویت فشار ترکیه، این کشور امکان دریافت گاز را در حال حاضر ندارد.
روز گذشته نیز اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در واکنش به اینکه بدهی، منجر به قطع صادرات گاز ایران به ترکیه شده است، افزود: ترکیه هیچ گونه بدهی به ایران ندارد و ادعاها در این خصوص دروغ است.
تشریح جزئیات و دستاوردهای سفر به روسیه
جواد اوجی در تبیین مهمترین برنامههای خود در روسیه با بیان اینکه به جرأت میگویم که یکی از پربارترین سفرها بود و بسیار بیشتر از آنچه انتظار داشتیم، حاصل شد، اظهار کرد: دیدارهای خوبی با الکساندر نواک، معاون نخستوزیر، نیکلای شولگینوف، وزیر انرژی و شرکتهای توانمند روس در حوزه نفت و گاز داشتیم.
وی با اشاره به اینکه در زمینه مشارکت در توسعه میدانهای نفت و گاز، احداث پتروپالایشگاه، انتقال فناوری و تجهیزات فناورانه، که به شدت موردنیاز صنعت نفت است، توافقهای بسیار خوبی انجام شد و اسناد مهمی امضا شد، تصریح کرد: مردم ایران بهزودی آثار این توافقها را در حوزه انرژی خواهند دید.
اوجی همچنین گفت: ایران و روسیه در ائتلاف اوپکپلاس (تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت - اوپک و غیر اوپک) هم دارای دیدگاه یکسانی هستند.
شکستن پیدرپی رکوردهای مصرف گاز
این هفته، هفته شکستن پیدرپی رکوردهای مصرف گاز در کشور بود. یکشنبه وزیر نفت در صفحه توییتر خود نوشت: ی 24 ساعت گذشته رکورد تاریخی مصرف 692 میلیون مترمکعب گاز در بخشهای خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده ثبت شد.
وی افزود: گرچه با لطف خداوند متعال و تلاش کارکنان صنعت نفت شبکه گاز پایدار است، ولی استمرار این شرایط مستلزم همکاری هموطنان عزیز و مدیریت مصرف است.
این در حالی است که در روزهای گذشته مدیر دیسپاچینگ شرکت ملی گاز از پایداری رکورد مصرفی 660 میلیون مترمکعب خبر داده بود. البته محمد رضا جولایی پیشبینی کرد با توجه به پیشبینیهای هواشناسی و پایدرای هوای سرد، انتظار افزایش مصرف گاز میرود که فشار زیادی را بر شبکه گاز تحمیل میکند.
نشست رئیس دیوان محاسبات کشور با وزیر نیرو
در نشست رئیس دیوان محاسبات کشور با وزیر نیرو و معاونین وزارتخانه موضوعات مختلف مرتبط با این وزارتخانه مطرح شد.
بحران آب و پیامدهای ناشی از آن همچون پدیده ریزگردها، فرونشست زمین و خشکی دریاچه ها و تالاب ها و آثار منفی زیست محیطی از جمله موضوعات مطرح در این جلسه بود و اعلام شد میزان هدر رفت آب طی 4 سال منتهی به 1399 معادل کل تولید آب شرب برای یک سال بوده است.
مواردی همچون برداشت های بی رویه از مخازن زیرزمینی در بخش کشاورزی و آبخوان های کشور، وجود چاه های غیرمجاز بسیار زیاد، هزینه های بالای نگهداری تاسیسات، تامین مالی و اداری تشکیلاتی، بالا بودن بهای تمام شده آب، نبود سیستم حسابداری مدیریتی (شامل بهای تمام شده، سنجش عملکرد، ERP و...)، نبود منابع کافی و مناسب در ارتباط با طرح های تملک دارایی های سرمایه ای در دست اجرا، هدررفت بسیار بالای منابع آبی، نبود سیستم فاضلاب مناسب و اجرایی نشدن الگوی کشت به عنوان مشکلات ساختاری حوزه نیرو در بخش آب مطرح و تاکید شد که باید راهکارهای لازم اندیشیده شود.
همچنین در صنعت برق، ایران با چالش هایی از قبیل نبود توان پاسخگویی به نیاز مصرفی خصوصاً در ایام پیک، عدم تامین منابع مالی کافی پروژه های سرمایه گذاری توسعه و بهینه سازی، بهره برداری نامناسب از منابع خدادادی در خصوص تولید انرژی های نو و تجدیدپذیر، کسری تراز عرضه و تقاضا، بلاتکلیفی در خصوص قیمت برق (مابه التفاوت قیمت تکلیفی با بهای تمام شده) موضوع ماده 6 قانون حمایت از صنعت برق، نامشخص بودن وضعیت مطالبات صنعت برق از دولت، مشتریان خارجی، کاهش 44 درصدی تولید نیروگاه های برق آبی (سدها) به دلیل خشکسالی، ارتقای بهره وری نیروگاه های فرسوده، حضور تمام قد دولت در تولید، انتقال، توزیع، صادرات، رقابت نابرابر با بخش خصوصی و عدم تشخیص مزارع رمزارز غیرمجاز روبرو است.
تولید نفت تا اسفندماه به پیش از تحریمها بازمیگردد
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت گفت: هماکنون هیچگونه مشکلی برای تولید نفت وجود ندارد و تا پایان اسفندماه، تولید نفت را بهمیزان پیش از تحریمها می رسانیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: بهزودی شاهد واگذاری تا سقف 500 میلیون دلار فعالیتهای فناورانه به شرکتهای فناور و دانشبنیان خواهیم بود که بر اساس برنامهریزیها در بهمنماه محقق میشود.