جمعه 11 آبان 1403

کدام بانک‌های دولتی سود 25 درصدی می‌دهند؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
کدام بانک‌های دولتی سود 25 درصدی می‌دهند؟

برخی بانک‌های دولتی نرخ سود سپرده را به 25 درصد افزایش دادند.

همزمان با مجوز انتشار اوراق گواهی با سود 23 درصدی، فضای رقابتی بین بانک‌ها وارد فاز جدیدی شده تا جایی که برخی بانک‌های دولتی نرخ سود سپرده را به 25 درصد هم افزایش دادند.

از مهم‌ترین تصمیمات بانکی دوره ریاست کلی صالح آبادی در بانک مرکزی، افزایش نرخ سود اوراق گواهی سپرده به 23 درصد بود. مجوز انتشار اوراق گواهی سپرده مدت‌دار ویژه سرمایه‌گذاری عام در نشست روز سوم دی‌ماه سال جاری هیئت عامل بانک مرکزی تصویب و در همان روز به شبکه بانکی کشور ابلاغ شد.

این اوراق با نرخ سود علی‌الحساب 23 درصد منتشر می‌شود و فروش آن صرفاً برای افراد حقیقی ایرانی بالای 18 سال مجاز است، مدت این اوراق حداکثر یک‌ساله است، اما بانک مرکزی به بانک‌ها این اجازه را داده است که این اوراق را با سررسید‌های زیر یک سال نیز منتشر کنند.

این تصمیم زمانی به نظام بانکی ابلاغ شد که بانک مرکزی رسما از طرح موضوع افزایش نرخ سود در شورای پول و اعتبار خبر داده و تأکید کرده بود: به دنبال تغییر نرخ سود هستیم.

این سیاست مورد دفاع فرزین رییس کل جدید بانک مرکزی نیز است؛ او در گفت‌وگوی ویژه خبری اعلام کرد که از ابزار نرخ بهره هم استفاده خواهیم کرد ولی چگونگی استفاده از این نرخ را بعداً اعلام می‌کنیم.

ولی بعد از ابلاغ مجوز انتشار اوراق گواهی سپرده با سود 23 درصدی برخی بانک‌ها به خصوص بانک‌های دولتی نرخ سود سپرده‌های بانکی را افزایش دادند. مشاهدات خبرنگار تسنیم نشان می‌دهد نرخ سود سپرده در بانک های دولتی هم اکنون تا 25 درصد هم افزایش یافته است.

گفتنی است، نرخ سود تسهیلات بانکی نیز در شعب بانک‌های دولتی و خصوصی افزایش یافته و به حدود 24-25 درصد رسیده است! برخی از بانک های خصوصی هنگام پرداخت تسهیلات، نرخ سود را به مشتریان 24 درصد اعلام می کنند. این نرخ پیش از این 18 درصد بود.

شورای پول و اعتبار هنوز به صورت رسمی مصوبه ای درباره تغییر نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی نداشته است و مشخص نیست بانک‌های دولتی و خصوصی با چه مجوزی نسبت به افزایش این نرخ‌ها اقدام کرده اند؟!

اسامی بانک‌هایی که سود 23 درصدی می‌دهند

تاکنون 25 بانک و موسسه اعتباری مجوز انتشار اوراق گواهی سپرده مدت‌دار با نرخ سود 23 درصدی را دریافت کرده‌اند. با این نرخ سود اگر 100 میلیون تومان در بانک سپرده‌گذاری کنیم، چقدر سود می‌گیریم؟

با صدور مجور انتشار اوراق گواهی سپرده مدت‌دار برای بانک‌های ملت / تجارت / سپه / کشاورزی / کارآفری / صادرات ایران / دی و پست بانک به مجموع 17 بانکی که پیش از این، مجوز صدور این گواهی را داشتند، تعداد بانک‌های ارائه‌کننده این گواهی به 25 بانک رسید.

گفتنی است سه بانک از مجموع بانک‌های کشور تاکنون درخواستی برای صدور مجوز به بانک مرکزی ارسال نکرده‌اند، پیش از این بانک‌های ملی ایران، مسکن، رفاه کارگران، توسعه تعاون، خاورمیانه، پاسارگاد، پارسیان، سینا، سامان، اقتصاد نوین، شهر، ایران‌زمین، سرمایه، گردشگری، ایران و ونزوئلا و همچنین مؤسسات اعتباری نور و ملل، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری بودند که از بانک مرکزی مجوز انتشار این اوراق را دریافت کرده‌اند بودند.

مجوز انتشار اوراق گواهی سپرده مدت‌دار ویژه سرمایه‌گذاری عام در نشست روز سوم دی‌ماه سال جاری هیئت عامل بانک مرکزی تصویب و در همان روز به شبکه بانکی کشور ابلاغ شد.

این اوراق با نرخ سود علی‌الحساب 23 درصد منتشر می‌شود و فروش آن صرفاً برای افراد حقیقی ایرانی بالای 18 سال مجاز است مدت این اوراق حداکثر یکساله است. اما بانک مرکزی به بانک‌ها این اجازه را داده است که این اوراق را با سررسیدهای زیر یکسال نیز منتشر کنند.

مجوز انتشار اوراق گواهی سپرده مدت‌دار ویژه سرمایه‌گذاری عام در نشست روز سوم دی‌ماه سال جاری هیئت عامل بانک مرکزی تصویب و در همان روز به شبکه بانکی کشور ابلاغ شد.

در بین بانک‌هایی که از این پس به سپرده‌ها سود 23 درصد پرداخت می‌کند، نامی از بانک‌های معروفی مثل آینده و... نیست. باید دید در روزهای آینده این بانک‌ها نیز پرداخت چنین سودهایی را شروع می‌کنند.

سود سپرده 100 میلیون تومانی چند؟

البته بانک‌ها می‌توانند چنین اوراقی را منتشر کنند و الزامی برای آن وجود ندارد. اگر شخصی در یکی از 25 بانکی که سود 23 درصد پرداخت می‌کند، سپرده گذاری کند، چقدر سود می‌کند؟

به طور مثال فردی مبلغ 100 میلیون تومان روی اوراق گواهی سپرده با سود 23 درصد سپرده‌گذاری می‌کند. در 6 ماه اول سال که ماه‌ها 31 روزه است، بانک باید به این فرد ماهانه یک میلیون و 953 هزار تومان سود بدهد.

از آنجایی در حال حاضر در نیمه دوم سال قرار داریم، بانک‌ها باید در ماه‌های باقی مانده مبلغ یک میلیون و 890 هزار تومان سود پرداخت کنند. در حال حاضر خرید این اوراق یک سرمایه گذاری کم ریسک محسوب می‌شود.

البته اگر سپرده گذار بخواهد قبل از زمان سررسید دارایی خود را بردارد، با نرخ 10 درصد در بازار پول بازخرید می‌شود. در این صورت سود ماهانه یک میلیون و 890 هزار تومانی به 821 هزار تومان کاهش می‌یابد.

البته این اوراق فقط به اشخاص حقیقی ایرانی بالای 18 سال مجاز داده می‌شود. مدت این اوراق حداکثر یک ساله است و بانک و موسسه اعتباری می‌تواند ضمن رعایت سقف مدت تعیین‌شده، این اوراق را با سررسیدهای مختلف کمتر از یک سال منتشر کند.

البته برخی از بانک‌ها قبل از این که بانک مرکزی چنین مجوزی بدهد، چنین سودهایی را پرداخت می‌کنند. تفاوت این سود با سودهای قبلی که پرداخت می‌شد، شرط مبلغ سپرده گذاری است.

در ابلاغیه بانک مرکزی حداقل و حداکثر مبلغ مجاز برای خرید گواهی سپرده مشخص نشده است. یعنی هر فردی با هر مقدار سپرده گذاری می‌تواند این اوراق را بخرد. اما تا قبل از این ابلاغیه، بانک‌ها حداقل سپرده گذاری تعیین می‌کردند.

به طور مثال، پیگیری‌های قبلی نشان می‌دهد که بانک پاسارگاد برای سپرده‌های با مبلغ بالا 24 درصد هم پرداخت می‌کند. یکی از کارمندان این بانک گفت که پاسادگاد برای سپرده یک میلیارد تومانی 24 درصد سود پرداخت می‌کند. البته گفت که این میزان سود برای سپرده‌های 2 ساله است و اگر سپرده گذار زودتر اقدام به برداشت دارایی خود کند، میزان سود کمتر می‌شود.

این بانک به کسی که 10 میلیارد تومان در این بانک سپرده گذاری کند و تا فروردین ماه سپرده خود را نگه دارد، ماهانه 25 درصد سود پرداخت می‌کند.

یک تفاوت دیگر این است که از نظر بانک مرکزی، پرداخت سود بیش از نرخ مصوب شورای پول و اعتبار تخلف بود، اما الان یک اقدام قانونی تلقی می‌شود. البته انتشار اوراق با سود 23 درصد می‌تواند زمینه‌ای برای افزایش سود سپرده‌های عادی و بالا رفتن سپس نرخ سود تسهیلات باشد.

اگر نرخ سود تسهیلات افزایش نیابد، احتمالا سخت‌گیری بانک‌ها برای پرداخت وام بیشتر شود. اگر هم قرار باشد به تسهیلات تکلیفی دولت عمل کنند، بانک متضرر می‌شود و ناترازی بانک‌ها بیشتر می‌شود

کدام بانک‌ها می‌توانند سود 23 درصدی بدهند؟

با اضافه شدن هشت بانک دیگر به مجموع بانک‌های عرضه کننده اوراق گواهی سپرده مدت دار با نرخ سود 23 درصد شمار بانک‌های اراده کننده این اوراق به 25 بانک رسید.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، با صدور مجور انتشار اوراق گواهی سپرده مدت دار برای بانک‌های ملت / تجارت / سپه / کشاورزی / کارآفرین / صادرات ایران / دی و پست بانک به مجموع 17 بانکی که پیش ازاین مجور صدور این گواهی را داشتند تعداد بانک‌های ارائه کننده این گواهی به 25 بانک رسید.

گفتنی است سه بانک از مجموع بانک‌های کشور تاکنون درخواستی برای صدور مجوز به بانک مرکزی ارسال نکرده اند، پیش از این بانک‌های ملی ایران، مسکن، رفاه کارگران، توسعه تعاون، خاورمیانه، پاسارگاد، پارسیان، سینا، سامان، اقتصاد نوین، شهر، ایران‌زمین، سرمایه، گردشگری، ایران و ونزوئلا و همچنین مؤسسات اعتباری نور و ملل، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری بودند که از بانک مرکزی مجوز انتشار این اوراق را دریافت کرده‌اند بودند.

مجوز انتشار اوراق گواهی سپرده مدت‌دار ویژه سرمایه‌گذاری عام در نشست روز سوم دی‌ماه سال جاری هیئت عامل بانک مرکزی تصویب و در همان روز به شبکه بانکی کشور ابلاغ شد.

این اوراق با نرخ سود علی‌الحساب 23 درصد منتشر می‌شود و فروش آن صرفاً برای افراد حقیقی ایرانی بالای 18 سال مجاز است مدت این اوراق حداکثر یکساله است. اما بانک مرکزی به بانک‌ها این اجازه را داده است که این اوراق را با سررسیدهای زیر یکسال نیز منتشر کنند.

منبع: تجارت نیوز هم اکنون دیگران می خوانند 12 دی 1401 - 09:08

بیشتر بخوانید

کدام بانک‌های دولتی سود 25 درصدی می‌دهند؟ 2