دوشنبه 5 آذر 1403

کرونا همچنان با شدت گذشته عمل می‌کند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کرونا همچنان با شدت گذشته عمل می‌کند

تهران - ایرنا - عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نسبت به تبعات ناشی از رعایت نکردن نکات بهداشتی و فاصله‌گذاری‌ها از سوی مردم هشدار داد و گفت: اپیدمی کرونا تمام نشده و همچنان با شدت گذشته عمل می‌کند، بسیاری از استان‌ها در وضعیت قرمز قرار دارند و آمار مبتلایان بسیار بالا است.

به گزارش روز دوشنبه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، عاطفه عابدینی فوق تخصص بیماری‌های ریوی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری اظهارداشت: تهران نیز وضعیت خوبی ندارد و طی چند روز اخیر با روند رو به افزایشی روبرو بوده که تماس‌های مکرر مردم در اماکن عمومی بدون استفاده از ماسک و سایر ابزار حفاظتی و عدم رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی از مهم‌ترین عوامل افزایش شیوع و انتقال بیماری است.

وی تصریح کرد: تماس‌های مکرر مردم در اماکن عمومی بدون استفاده از ماسک و سایر ابزارهای حفاظتی و رعایت نکردن فاصله‌گذاری اجتماعی از مهم‌ترین عوامل شیوع و انتقال بیماری است.

وی با بیان این که کووید 19 تظاهرات بالینی و علایم متنوعی دارد، افزود: البته همچنان شایع‌ترین عضوی که درگیر می‌شود، ریه و بعد از آن علایم گوارشی است که به نظر می‌رسد نسبت به اوایل شیوع اپیدمی افزایش یافته است.

این پزشک فوق تخصص ادامه داد: با گذشت زمان دانش متخصصان نسبت به این بیماری نوپدید افزایش یافته است، درحال حاضر می‌دانیم که بسیاری از سردردهای مقاوم یا تازه آغاز شده یا کاهش حس چشایی یا بویایی می‌تواند از علایم کرونا باشد.

آغاز سردردهای مقاوم می تواند از علائم کرونا باشد

عابدینی ادامه داد: همچنین اختلالات لخته‌ای منجر به سکته مغزی نیز از دیگر علایم احتمالی ویروس کووید 19 است که در اوایل اپیدمی یا کمتر مشاهده می‌شد و یا توسط کادر درمان و متخصصان مورد توجه قرار نمی‌گرفت.

وی یادآور شد: این در حالی است که طی چند وقت اخیر برخی بیماران کرونایی با علائم سکته و یا سردردهای مقاوم تازه شروع‌شده مراجعه می‌کنند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: البته این تظاهرات بالینی متنوع به این معنا نیست که دیگر ریه درگیر نمی‌شود، بلکه علاوه بر ریه احتمال درگیری سایر بخش‌ها هم وجود دارد، ولی به نظر می‌رسد که علائم بیماری نسبت به اوایل اپیدمی تغییر کرده بخصوص این‌که افراد معمولا با علائم ناشایع مراجعه می‌کنند و پس از اسکن ریه، درگیری ریوی هم مشاهده می‌شود و متاسفانه هنوز عامل مرگ بیماران کرونایی نارسایی‌های تنفسی است.

عابدینی درمورد وضعیت مرگ و میر بیماران کرونایی، عنوان کرد: در ابتدای اپیدمی اکثر بیماران با وضعیت تنگی نفس حاد مراجعه می‌کردند که همین مساله عامل افزایش آمار مرگ‌ومیر بیماران کرونایی بود البته احتمال جهش یا تضعیف و کاهش شدت آسیب‌زایی ویروس نیز جزو فرضیه‌های مطرح است که هنوز تایید قطعی نشده است.

با بیان این که تعداد کیس‌های شدید بیماری کمی کاهش پیداکرده است، گفت: البته هنوز میزان مرگ‌ومیر ناشی از بیماری کرونا وجود دارد و همچنان ناشناخته‌های زیادی درباره این بیماری نوپدید باقی مانده، به عنوان نمونه هنوز نمی‌دانیم چه افرادی از نظر ایمنی ژنتیکی مستعد ابتلا بوده و بدن‌شان قدرت مقابله با آن را ندارد.

این فوق تخصص ریه همچنین درباره درمان‌های مرتبط با کرونا تصریح کرد: درمان کووید 19 درحال حاضر به دو شاخه درمان‌های ضدویروسی و درمان برای تعدیل سیستم ایمنی تقسیم می‌شود که بسته به شرایط بیمار و مرحله بیماری اعمال می‌شود.

عابدینی یادآور شد: البته بسیاری از این درمان‌ها از همان نیمه‌های اسفند اعمال شده و طرح این مساله که درحال حاضر روش‌های درمانی داریم که در ابتدا نداشتیم، واقعا درست نیست.

وی به برخی علل کاهش آمار مرگ و میر بیماران کرونایی اشاره و تصریح کرد: در ماه‌های اخیر علاوه بر افزایش دانش و تجربه کادر درمان، آگاهی مردم نسبت به این بیماری بیشتر شده و افراد با دیدن علایم سریع‌تر به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند که خود مساله باعث کاهش مرگ‌ومیر شده و البته موضوع فرضیه تضعیف ویروس نیز مطرح است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همچنین درخصوص انتشار مطالبی در فضای مجازی مبنی بر درگیری شدید ریه در مبتلایان بدون علامت، اظهار داشت: درگیری با ویروس کرونا مراحل و شدت مختلفی داشته و افراد را از مراحل ابتدایی تا شدید نارسایی ریه درگیر می‌کند، حتی ناقلین بدون علامت نیز وجود دارند که تنها از طریق انجام تست شناسایی شده‌اند.

عابدینی ادامه اد: با این حال اگر فردی دچار نارسایی و درگیری شدید ریوی یعنی درگیری بالای 50 درصد باشد حتما علامت‌دار خواهد بود و بیماری به صورت سرفه خشک یا تنگی نفس خود را نشان می‌دهد و اگر فردی بی‌علامت باشد، مطمئنا درگیری ریوی خفیف است.

استفاده از ماسک برای تمام افراد ضروری است

این فوق تخصص ریه بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با تاکید بر ضرورت استفاده از ماسک برای تمامی افراد جامعه، عنوان کرد: بسیاری از افراد ممکن است ناقل بدون علامت باشند و از این طریق منجر به شیوع بالاتر بیماری شوند، برخی علائم خفیف داشته و بدون توجه به این مسئله در مجامع عمومی و محیط کار حاضر می‌شوند و بیماری را به سایرین منتقل می‌کنند و به این مساله نیز توجه نمی‌کنند که شاید بیماری در نفر بعدی شدیدتر ظاهر شده و یا حتی منجر به مرگ افراد شود.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*