کسانی که حجاب ضعیف دارند دختران ما هستند
رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز چهارشنبه در دیدار صدها تن از زنان فرهیخته و فعال در عرصه های فرهنگی، اجتماعی و علمی، با تبیین نگاه مترقی و عادلانه اسلام به «زن» در عرصه های «جنسیتی و انسانی - حقوقی و تکالیف - مسوولیتپذیری فردی و خانوادگی - و نقش و تکالیف اجتماعی» ضربات غرب متجدد به زن را اساسی و خائنانه خواندند و تاکید کردند: زن در نقش همسر، مظهر عشق و آرامشبخشی و در نقش مادر، مانند...
حضرت آیتالله خامنه ای با ابراز خرسندی فراوان از مفاهیم عالی و برجسته در سخنان شماری از میهمانان افزودند: پیشنهاد استفاده از زنان فرهیخته، دانشمند، فرزانه و مجرب در رده های گوناگون تصمیمسازی و تصمیمگیری کشور، موضوع مهمی است که ذهن من را نیز مدتهاست مشغول کرده و ان شاءالله برای آن راهحلی خواهیم یافت. رهبر انقلاب اسلامی قبل از تبیین نگاه اسلام به زن در عرصه های مختلف تاکید کردند: موضع جمهوری اسلامی در قبال مدعیان ریاکار غربی در مقوله زن، مطالبه گری و هجوم است زیرا غرب متجدد و فرهنگ منحط غربی در این زمینه واقعا مقصر است و در حق حیثیت و کرامت زن، جنایت کرده است که امیدواریم دیدگاههای اسلام با تبیین و تکرار مناسب از زبان و قلم نخبگان و فرهنگیان زن، حتی در افکار عمومی غرب اثر بگذارد. حضرت آیتالله خامنه ای با استناد به آیات قرآن مجید، تساوی زن و مرد در نگاه انسانی و جنسیتی را جزو مسلمات اسلام برشمردند و گفتند: در ارزش گذاری اسلامی و انسانی، هیچ تفاوتی میان جنس زن و مرد نیست.
ایشان حقوق و تکالیف زن و مرد در اسلام را متفاوت اما متعادل خواندند و افزودند: تفاوت هایی در طبیعت زنانه و مردانه وجود دارد که در مسوولیتپذیری فردی در خانه و اجتماع اثرگذار است و طبعا زن یا مرد نباید برخلاف این طبیعت رفتار کند. رهبر انقلاب تکالیف زن و مرد در جامعه و مسائل اجتماعی را «وظایفی یکسان اما در نقشها و شکلهای متفاوت» برشمردند و افزودند: به عنوان مثال در دفاع مقدس، زنان و مردان هر دو، البته در نقشهای متفاوت مکلف به دفاع بودند که زنان اگر نه بهتر از مردان، حداقل مثل آنان به این وظیفه دشوار عمل کردند. رهبر انقلاب در نوعی جمع بندی گفتند: برخلاف نظام عمیقا مردسالار سرمایه داری غربی، در اسلام هم زن و هم مرد در مسائلی، برجسته و برخوردار از امتیازات قانونی، فکری، نظری و عملی هستند اما غربی ها به دروغ، مردسالاری ذاتی خود را به اسلام نسبت میدهند. ایشان با اشاره به مبنای اصلی نظام سرمایهداری یعنی برتری سرمایه بر انسان گفتند: در این دیدگاه هر کسی بتواند بیشتر ثروتاندوزی کند، ارزش ماهوی بیشتری دارد و طبعا با توجه بهخصوصیات مردان در سرمایهاندوزی، نظام سرمایهداری، نظامی مردسالارانه میشود.
حضرت آیتالله خامنه ای «عرصه کار» و «نگاه لذت جویانه به زن» را دو سوءاستفاده اساسی غرب از زن دانستند و گفتند: هدف اصلی مطرح شدن مساله آزادی زنان در غرب، کشاندن آنها از خانه به کارخانه بود تا از زنان به عنوان نیروی کار ارزان استفاده شود. ایشان جنجال آزادی بردگان سیاهپوست در جنگهای خونین داخلی آمریکا در قرن 19 را نمونه دیگری از تقلب و سوءاستفاده نظام سرمایهای از مضامین ارزشمند دانستند و افزودند: در آن ماجرا نیز سرمایهداران شمال آمریکا، سیاهپوستان مزارع جنوب را به اسم آزادی به شمال کشیدند و با دستمزدهای کم آنان را به کار گرفتند. رهبر انقلاب نگاه لذت جویانه را دیگر ضربه اساسی غرب به زن خواندند و گفتند: در این ماجرای واقعا غمانگیز، نظام سرمایه داری با استفاده از انواع روشها، زن را قانع میکند که منفعت و ارزش او در رفتاری است که جذابیت های جنسی اش را برای مردان کوچه و خیابان، برجسته تر و بیشتر کند و این، بزرگترین ضربه به حیثیت و جایگاه زن است.
حضرت آیتالله خامنه ای تلاش زنان غربی برای الگو قرار دادن و اصالت دادن به خواستههای مردان را، نتیجه نگاه مردسالارانه نظام سرمایهداری دانستند و تاکید کردند: برخلاف این نگاه منحط، پروردگار در قرآن کریم زن را الگوی مردان مینامد و میفرماید زن نوح و زن لوط الگوی مردان و زنان کافرند و زن فرعون و حضرت مریم الگوی همه زنان و مردان مؤمن. ایشان با اشاره به آمار و واقعیاتی که حتی مراکز رسمی کشورهای غربی اعلام میکنند، ادعای غرب درباره دفاع از حقوق زنان را، نهایت وقاحت نامیدند و گفتند: آزادی ادعایی نظام سرمایهداری عین «اسارت و اهانت» به زن است و انسان شرم میکند از برخی ماجراها در غرب حتی نام ببرد.
حضرت آیتالله خامنه ای با اشتباه خواندن نگاهی که آزادی ارتباط زن و مرد در غرب را موجب سیر شدن چشم و دل مردان و کاهش مشکلات زنان میداند، افزودند: همین ارتباطات آزاد، باعث صد برابر شدن حرص و هوس مردان غربی شده است؛ به گونه ای که خودشان هم میگویند تعرض به زنان و دختران علاوه بر خیابان و محیط کار و محیط درس، به تشکیلات منظم و آهنین ارتش هم کشیده و روزافزون شده است. رهبر انقلاب گفتند: تجارت و برده داری جنسی، شکسته شدن همه حد و مرزهای اخلاقی و عرفی و قانونی کردن مسائلی مانند همجنس بازی که در همه ادیان الهی حرام است و افتضاحات دیگر، نتایج نگاه و فرهنگ غرب به زن است بنابراین اجتناب شدید از نگاه غربی در مقوله زن، از واجبات عملی است.
رهبر انقلاب با ابراز خرسندی از حضور متکثر زنان دانشمند، فرزانه و مؤمن در کشور، تبیین و افشای نگاه فاجعه آمیز غرب به مساله جنسیت و زن را کاری ضروری خواندند و گفتند: با استفاده از ارتباطات مجازی، نگاه اسلام به مساله زن و مرد را در قالب گزاره های کوتاه و گویا و ابتکارهایی مانند هشتگ سازی ، تنظیم و به تشنگان این حقایق بهخصوص در کشورهای اسلامی عرضه کنید.
حضرت آیتالله خامنه ای در بخش دیگری از سخنانشان، مساله خانواده و نقش زن در آن را مورد توجه قرار دادند و گفتند: تشکیل خانواده بر اساس یک قانون عام در آفرینش یعنی قانون زوجیت است، این نگاه در نقطه مقابل تضاد هگلی و مارکسیستی است که می گوید حرکت، ناشی از تضاد است چرا که در منطق اسلام، حرکت از جمله ادامه نسل برخاسته از زوجیت و همراهی است که این نظریه نیاز به کار جدی و اساسی دارد. ایشان علت تعیین ضابطه و قانون برای زوجیت و تشکیل خانواده در اسلام و سایر ادیان الهی را جلوگیری از اغتشاش و بی قاعدگی دانستند و افزودند: رعایت این ضوابط موجب سلامت خانواده و جامعه میشود؛ چرا که خانواده سلول تشکیل جامعه است. رهبر انقلاب در تبیین نقش زن در خانواده، زن را به گلی و عطر خوشبو و هوای تنفس در فضای خانه تشبیه کردند و گفتند: چنانچه زن در خانه داوطلبانه مایل به انجام کار باشد، اشکالی ندارد اما به تصریح روایات، زن در خانه همچون یک کارگر نیست که دیگران بتوانند او را به انجام کار وادار کنند.
ایشان دو نقش اصلی زن در خانه را نقش مادری و نقش همسری برشمردند و افزودند: زن در نقش همسری مظهر عشق و آرامش برای مرد است که نمونه هایی از درخشش این نقش در کتابهای شرح حال همسران شهدا برجسته است. حضرت آیتالله خامنه ای در برشمردن خصوصیات نقش مادریِ زن گفتند: در نقش مادری، زن صاحب حق حیات است چرا که فرزندان خود را متولد میکند و با عشقی بی بدیل آنها را پرورش میدهد، ضمن اینکه مادران بیش از همه عامل انتقال عناصر هویت ملی و افشاننده بذرهای ایمان و اخلاق در فرزندان هستند. رهبر انقلاب، مهمترین و اصلی ترین وظیفه زن را دو نقش مادری و همسری، یعنی نقش خانه داری خواندند اما تاکید کردند: البته خانه داری به معنی خانه نشینی و پرهیز از تدریس، مجاهدت و فعالیتهای سیاسی و اجتماعی نیست بلکه یعنی زن هر کار دیگری که ذیل اصالت خانه داری امکان و به آن علاقه داشت، بتواند انجام دهد.
حضرت آیتالله خامنه ای با تاکید بر اینکه خانواده بدون حضور و احساس تکلیف زن قابل اداره شدن نیست و برخی گره ها جز با سرانگشت ظریف زن باز نمیشود، افزودند: همچنانکه هیچ زنی در تقدم حفظ جان فرزندش با فلان کار اداری، تردید ندارد در اهمیت تربیت اخلاقی و ایمانی فرزند نیز تردیدی نیست و چنانچه زن ناگزیر از انتخاب یکی از دو عرصه باشد، خانواده مهمتر است. ایشان البته برخی کارهای اجتماعی را فریضه هایی برتر از هر کار دیگری دانستند و گفتند: گاهی اهمیت یک فریضه حتی از حفظ جان فرزند، همسر و پدر و مادر هم بالاتر است. رهبر انقلاب وضعیت خانواده در غرب را متلاشی خواندند و افزودند: این خطر، صدای اعتراض متفکران خیرخواه و مصلح غربی را نیز بلند کرده است اما سرازیری فروپاشی تدریجی خانواده در غرب به قدری تند است که امکان توقف یا اصلاح آن وجود ندارد.
رهبرانقلاب در بخش دیگری از سخنانشان به مساله حجاب پرداختند و گفتند: حجاب بی تردید یک ضرورت شرعی و خدشه ناپذیر است اما این ضرورت خدشه ناپذیر نباید موجب شود کسانی که به صورت کامل حجاب را رعایت نمی کنند به بی دینی یا ضدانقلابی متهم شوند. حضرت آیتالله خامنه ای افزودند: چند سال قبل در یکی از سفرهای استانی و در جمع علمای آن منطقه گفتم که چرا خانمی را که قدری موهایش بیرون و به تعبیر رایج بدحجاب و در واقع، ضعیف الحجاب است، متهم می کنید در حالی که در استقبال مردمی شماری از خانمها چنین حجابی داشتند. اینها زنان و دختران خودمان هستند که در مراسم دینی و انقلابی هم شرکت میکنند.
ایشان با یادآوری تجلیل های سابق خود از حضور زنانی با ظواهر مختلف در مراسم های مناجات و راز و نیاز با پروردگار در شبهای قدر، خاطرنشان کردند: من به آن اشکها حسرت می خوردم و می گویم ایکاش میتوانستم مانند آن دختر و زن جوان اشک بریزم. رهبر انقلاب اسلامی افزودند: ضعف حجاب، کار درستی نیست اما موجب نمیشود آن فرد را از دایره دین و انقلاب خارج بدانیم همه ما هم نقص هایی داریم که باید تا حد امکان آنها را برطرف کنیم.
حضرت آیتالله خامنه ای خدمات جمهوری اسلامی به زنان را مقوله ای مهم و فراموش نشدنی دانستند و خاطرنشان کردند: پیش از انقلاب، زنان فرزانه، دانشمند و اهل تحقیق انگشت شمار بودند اما انقلاب موجب رویش انبوه زنان فرهیخته شد به نحوی که دانشجویان دختر از پسر در برخی سالها پیشی گرفته و تعداد بسیار زیادی از زنان در شاخه های مختلف علم و فناوری مشغول کار هستند. ایشان درخشش دختران ایران در میادین جهانی ورزش را عرصه دیگری از پیشرفت های پس از انقلاب زنان برشمردند و افزودند: بهترین تبلیغ برای حجاب این است که دختر ورزشکار ما قهرمان میشود و پرچم کشورش را در مقابل دوربین های بینالمللی بالا میبرد آن هم در حالی که با حجاب بر روی سکوی قهرمانی ایستاده است.
حضرت آیتالله خامنه ای با اشاره به تلاش های فراوان در قضایای اخیر علیه حجاب، خاطرنشان کردند: چه کسی در مقابل این تلاشها و فراخوانها ایستادگی کرد؟ خود زن ها بودند که ایستادند، آن هم در حالی که بدخواهان امیدشان به همین زن های اصطلاحا بدحجاب بود تا کشف حجاب کنند اما زنان این کار را نکردند و در دهان تبلیغ کننده ها و فرستندگان فراخوان زدند. ایشان در بیان آخرین نکته با ابراز تأسف از ظلم به زنان در بعضی از خانواده ها گفتند: گاهی مردان با تکیه به توان جسمی خود به زنان ظلم میکنند که در این موارد برای حفظ خانواده قوانین مربوط به خانواده باید آنچنان محکم و قوی و حامی طرف مظلوم باشد که مرد قادر به ظلم کردن به زن نباشد، البته مواردی نیز وجود دارد که زن ظلم میکند که اندک و محدود است.
پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، 7 تن از زنان حاضر در این دیدار، خانم ها:
- عاطفه خادمی؛ پژوهشگر و عضو شورای فرهنگی و اجتماعی کشور
- پریچهر جنتی؛ نویسنده و خانه دار
- مریم نقاشان؛ حقوقدان فعال در محاکم قضایی آلمان
- مهدیه سادات محور؛ برنده جوایز ملی و بینالمللی سینمای مستند
- شهرزادزاده مدرس؛ استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- نگین فراهانی؛ کنشگر حوزه دختران نوجوان
- سارا طالبی دکترای علوم ارتباطات و طلبه سطح چهار حوزه علمیه
به بیان دیدگاههای خود پرداختند.
لزوم توسعه زیست بوم های تخصصی زنان، حفظ و ترویج الگوهای مناسب شهری برای توسعه فرهنگ صحیح، توسعه تعاونی های زنانه، اصلاح نگاه به فرهنگ خانه داری در دستگاههای مختلف بهویژه نظام آموزشی کشور، ارائه تصویر روشن از زن ایرانی به غرب، لزوم بهکارگیری مطلوب زنان موفق در سطوح مدیریتی کشور، ضرورت حضور زنان فرهیخته در شوراهای عالی و نهادهای مرجع تصمیم ساز، ضرورت تبیین مزیت نسبی زن تراز جمهوری اسلامی، اصلاح بازنمایی زنان در تولیدات رسانه ای، ضرورت اصلاح مشوق های سیاست افزایش جمعیت متناسب با نیازهای واقعی مادران، توسعه امکانات موردنیاز مادران از جمله اتاق های کودک در دانشگاه ها و مراکز عمومی، لزوم تاسیس قرارگاه رسانه ای زنان، لزوم احیا و تجهیز بیمارستان های تخصصی زنان و حمایت از کادر درمان مختص بانوان، ضرورت ساخت و ترویج الگوهای تراز دخترانه برای نسل نوجوان، زمینهسازی حاکمیتی برای فعالیت مجتهدان زن حوزه های علمیه و ضرورت توسعه امر تبلیغ در حوزه های علمیه بانوان، از جمله نکات مطرح شده در سخنان میهمانان این دیدار بود.
--> اخبار مرتبط