یک‌شنبه 4 آذر 1403

کنگره آمریکا زیر میز زد / پایان ماه عسل زلنسکی و بایدن؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
کنگره آمریکا زیر میز زد / پایان ماه عسل زلنسکی و بایدن؟

اقتصادنیوز: روزنامه رسالت نوشت: رئیس جمهور اوکراین، این شکست خورده مطلق جریانات سیاسی، قدرت کنترل حداقلی بر معادلات سیاسی - امنیتی کشورش را از دست داده و نسبت به آینده سیاسی خود نیز کمترین امیدی ندارد.

به گزارش ایسنا، روزنامه رسالت نوشت: در این میان، حتی کشورهای غربی دیگر تمایلی نسبت به دعوت‌های نمادین از وی در کنگره ها و پارلمان‌های خود و ابراز حمایت مطلق و بی قید و شرط از کی‌یف را ندارند. اوکراین در حال نزدیک شدن به نقطه نهایی شکست در جنگ با روسیه است و اعضای ناتو نیز نسبت به چنین حقیقتی واقف هستند.

 ماجرای لغو سخنرانی زلنسکی در کنگره آمریکا 

در خلال بن‌بستی در کنگره آمریکا بر سر اختصاص بودجه به اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور این کشور، جلسه با قانونگذاران آمریکایی را لغو کرده است. او قرار بود از طریق فضای مجازی در دو مجلس سنا و نمایندگان حاضر شود، که در لحظات آخر لغو شد. این ماجرا بعد از آن بود که یک مقام ارشد اوکراینی هشدار داد اگر کمک‌های بیشتر نظامی آمریکا تصویب نشود، این کشور در خطر باختن جنگ به روسیه قرار دارد.

چاک شومر، رهبر مجلس سنا توضیح نداد که چرا آقای زلنسکی در این جلسه حاضر نشده است. رهبر دموکرات سنا گفت که رئیس جمهور اوکراین «در دقیقه آخر» درگیر موضوعی شده بود، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد. با این حال منابع آگاه می‌گویند لغو سخنرانی زلنسکی، معلول فشارهای پشت پرده ای بوده که بایدن وکاخ سفید به وی وارد ساخته اند. به عبارت بهتر، واشنگتن صراحتا از زلنسکی خواسته است که از سخنرانی در کنگره اجتناب کند و هر گونه رفتار و گفتار خود در قبال ابعاد میدانی و فرامتنی نبرد را با هماهنگی آنها تنظیم کند.

 نشانه های شکست کامل اوکراین 

آندری یرماک، رئیس ستاد زلنسکی، پیشتر در این روز در سخنانی در مؤسسه صلح در واشنگتن دی‌سی گفت که بدون ادامه کمک آمریکا، اوکراین با «خطر جدی» شکست روبه‌رواست. ارزیابی یرماک درست ساعاتی قبل از لغو برنامه کنفرانس ویدئویی زلنسکی با سناتورها برای توضیح آخرین تحولات جنگ مطرح شد. سفیر اوکراین در واشنگتن فورا به سؤال بی‌بی‌سی برای توضیح بیشتر در مورد لغو برنامه پاسخ نداد. همه این تحولات در پی تلاش تازه کاخ سفید برای تضمین حمایت مالی و نظامی بیشتر از اوکراین روی می‌دهد. با این حال کنگره آمریکا هنوز بر سر بودجه تأمین هزینه‌های دولت، که کمک به اوکراین بخشی از آن است، به توافق نزدیک نشده است! به عبارت بهتر، نشانه ای در خصوص حمایت واشنگتن از دولت وابسته و غربگرای زلنسکی وجود ندارد. شالاندا یانگ، مدیر بودجه کاخ سفید، در نامه‌ای به رهبران جمهوری‌خواه و دموکرات سنا که منتشر شد نوشت: «پولی نمانده و تقریبا وقتی هم نمانده است.» او هشدار داد که ناکامی کنگره برای تصویب کمک نظامی بیشتر برای اوکراین، تا پیش از پایان سال، این کشور را در جنگ علیه روسیه «از پا خواهد انداخت» و افزود: «قلک جادویی» دیگری برای کمک به اوکراین وجود ندارد.

 دست رد کنگره بر سینه بایدن

با این حال مایک جانسون، رئیس جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان، روز دوشنبه ظاهرا به تازه ترین درخواست برای ارائه ده‌ها میلیارد دلار کمک بیشتر دست رد زد. او در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «دولت بایدن به هیچ یک از نگرانی‌های حزب من درباره فقدان یک استراتژی روشن در اوکراین، مسیر حل مناقشه، یا طرحی برای اطمینان از حسابرسی کافی برای کمکی که از جیب مالیات دهندگان آمریکایی خرج می‌شود، پاسخ درستی نداده است.»

این بن‌بست درحالی شکل می‌گیرد که ظاهرا نبرد در خطوط مقدم جنگ هم عملا به یک بن‌بست رسیده است. به نظر می‌رسد عملیات ضدتهاجمی اوکراین در جنوب کند شده و نیروهای اوکراین برای حفظ جای پای تازه خود در کرانه شرقی رود دنیپرو دچار تزلزل شده باشند. از زمان شروع جنگ در فوریه 2022، کنگره آمریکا بیش از 110 میلیارد دلار مساعدت نظامی و اقتصادی در اختیار اوکراین گذاشته است. دولت بایدن ماه‌هاست هشدار می‌دهد که بیشتر این پول اکنون تحویل داده شده است. به گفته فردریک کِیگان، مدیر «پروژه تهدیدهای حیاتی» در مؤسسه «امریکن انترپرایز» و استاد سابق آکادمی نظامی آمریکا، می‌گوید که عواقب واقعی تأخیر در کمک‌ها همین حالا هم در جبهه نبرد ظاهر شده است. به گفته او اوکراین درحال محدود کردن ضدحمله فعلی علیه روسیه است و عملیات آینده برای بازپس‌گیری خاک از دست رفته هم زیر سؤال است. در چنین شرایطی روسیه، در حال بازیابی تسلط خود بر برخی مناطق خاص و استراتژیک و از سوی دیگر، تثبیت موفقیت‌های خود در دونتسک و لوهانسک می باشد. همین مسئله دستان مسکو را در هر گونه مذاکرات صلح احتمالی با کی یف (جهت امتیازگیری بیشتری در توافق نهایی) بازتر خواهد ساخت.

درحال حاضر اکثریت فراجناحی بزرگی در دو مجلس کنگره برای کمک بیشتر به اوکراین وجود دارد، حتی اگر این باعث نشود 61/4 میلیارد دلاری که کاخ سفید درخواست تأمین شود. واقعیت این است که تبدیل این حمایت به مصوباتی که رئیس جمهور بتواند امضا کند، چالشی جدی است. جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در سنا مشغول مذاکره بر سر یک بسته حتی بزرگتر 106 میلیارد دلاری کمک به اوکراین، رژیم اشغالگر قدس و تایوان - و همچنین تقویت امنیت در مرز آمریکا و مکزیک - بوده‌اند. با این حال این بند آخر، یعنی تقویت امنیت مرزی، باعث بیشترین تنش سیاسی شده است. دموکرات‌ها با تغییرات پیشنهادی در سیاست مهاجرت، از جمله تغییر نحوه پردازش درخواست پناهندگی در مرز و سخت‌تر شدن شرایط لازم برای گرفتن اجازه ورود مخالفند. سناتور جمهوری‌خواه تام کاتن از آرکانزاس روز یک‌شنبه در مصاحبه‌ای تلویزیونی گفت: «در ازای ارائه کمک بیشتر برای اوکراین، ما باید اصلاحاتی قابل توجه و ملموس در سیاست مرزی خود داشته باشیم.»

چاک شومر، رهبر اکثریت دموکرات، گفت: او یک لایحه کمک نظامی را این هفته در سنا به رأی می‌گذارد، اما معلوم نیست بدون توافقی بر سر تدابیر مهاجرت از حمایت تعداد کافی اعضای جمهوری‌خواه برخوردار باشد. حتی اگر کمک اوکراین در سنا تصویب شود، چشم‌انداز آن در مجلس نمایندگان مبهم است. هرچند مایک جانسون رئیس این مجلس گفت که از کمک اضافه به اوکراین حمایت می‌کند، او یکی از 117 جمهوری‌خواهی در این مجلس بود که در روز 28 سپتامبر به مسدود کردن 300 میلیون دلار مساعدت تازه امنیتی برای این کشور رأی داد.

همچنین بخوانید