یک‌شنبه 30 دی 1403

کنگره "شعر وحدت" برگزیدگان خود را شناخت / دبیرخانه دائمی راه‌اندازی می‌شود

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
کنگره "شعر وحدت" برگزیدگان خود را شناخت / دبیرخانه دائمی راه‌اندازی می‌شود

دبیر علمی کنگره ملی شعر وحدت از راه‌اندازی دبیرخانه دائمی شعر وحدت خبر داد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، اختتامیه کنگره ملی شعر وحدت با حضور حجت الاسلام قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، حجت الاسلام مهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و جمعی از شعرای آیینی شیعه و سنی در تالار وحدت برگزار شد. یادبود شهید سبیل اخلاقی جوان‌ترین شهید اهل سنت در دوران دفاع مقدس از دیگر محورهای این همایش بود.

عزت‌زمانی معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی در ابتدای این نشست با اشاره به آیه‌ای از قرآن در لزوم عدم تفرقه امت گفت: خداوند در قرآن می‌فرماید «وَ لَا تَکُونُوا کَالَذِینَ تَفَرَقُوا وَاختَلَفُوا مِن بَعدِ مَا جَاءَهُمُ البَیِنَاتُ وَأُولَئِکَ لَهُم عَذَاب عَظِیم؛ و [شما ای اهل ایمان!] مانند کسانی نباشید که پس از آنکه دلایل روشن برای آنان آمد، پراکنده و گروه گروه شدند و [در دین] اختلاف پیدا کردند، و آنان را عذابی بزرگ است». همچنین پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود ما اختَلَفَت اُمَه بَعدَ نَبِیها الا ظَهرَ أهلُ باطِلِها علی أهلِ حقِها؛ هیچ امتی پس از پیامبر خود گرفتار اختلاف نشد مگر آن که باطل گرایان آن بر حق خواهانش پیروز شدند.» اگر تفرقه بین امتی شکل گرفت و اگر بعد از نبی و پس از تحقق حقیقت دین، فاصله بین امت شکل گرفت، اهل باطل بر اهل حق چیره می‌شوند. امروز به برکت وحدت، امت اسلام مستحکم پیش می‌روند هرچند برای رسیدن به آرمان نبوی، نیاز به کارگیری تمام سرمایه‌های جوامع اسلامی است.

حجت الاسلام محمد زمانی، دبیر علمی کنگره ملی شعر وحدت در ادامه این مراسم با اشاره به اینکه تا قبل از این، تلاش‌های فراوانی در عرصه ادبیات وحدت انجام شده بود، گفت: حدود 8 سال قبل طی نشستی این مسئله مطرح شد که غیر از اقبال لاهوری فرد دیگری شعری در زمینه وحدت نسروده است. در آن زمان فراخوانی زدیم و شاهد استقبال خوب مخاطبان بودیم. یکی از منتخب‌های آن دوره، زمانی که در ماه مبارک رمضان نزد رهبر معظم انقلاب شعر خواندند، حضرت آقا فرمود چنین ادبیاتی، از کارهای بایسته در شعر معاصر ما است.

زمانی درباره جزئیات این فراخوان گفت: 700 اثر به دبیرخانه ارسال شد. اکثر آنها در قالب کلاسیک بود. 6 کتاب شعر به دبیرخانه ارسال شده بود و قصد انتشار آنها را داریم. ملاک‌های داوری شامل حفظ زبان و لهجه، حفظ اسلوب، مضمون و نوآوری و یکی از معیارهای داوری، توجه به تلقی شاعر از وحدت بود؛ یعنی چه شناختی از وحدت داشتند. از برخی شعرا هم درخواست کردیم شعری در زمینه وحدت بنویسند؛ 25 شاعر در زمینه وحدت شعر سرودند.

وی افزود: در نظر داریم دبیرخانه دائمی شعر وحدت را راه‌اندازی کنیم؛ یکی از برنامه‌ها، برگزاری شبهای شعر در طی سال و در استان‌های مختلف است. عرصه وحدت، عرصه مهم جهاد تبیین است. یکی از اقدامات دیگر، پژوهش در زمینه وحدت است. تا به امروز پژوهش خوبی در زمینه وحدت انجام نشده است. پیشینه شعر وحدت یکی از موضوعات پژوهشی است.

مولوی علیرضا یعقوبی مسئول اهل سنت حوزه علمیه تایباد در ادامه این نشست با اشاره به اینکه وجود نازنین پیامبر صلی الله علیه و آله در خلق و خُلق سرآمد است، گفت: جمعی از روات حدیث در جمع‌آوری روایات فضائل آن حضرت تلاش کردند. پیامبر در روایتی می‌فرماید «انَ اللهَ اصطَفی کِنانَه من وَلَد اسماعیل، واصطَفی قُریشًا من کِنانه، واصطَفی بَنی هاشم مِن قُرَیش واصطَفانی مِن بنی هاشم؛ یعنی خداوند کنانه را از فرزند اسماعیل برگزید و قریش را از کنانه و بنی هاشم را از قریش قرار داد و مرا از بنی هاشم برگزید.» یا در دیگر روایت فرمود «ان الله َ تعالی خَلَقَ الخَلقَ فجَعَلَنی فی خَیرِهِم، ثُم جَعَلَهُم فِرقتَینِ فجَعَلَنی فی خَیرِهِم فِرقَهً، ثُم جَعَلَهُم قَبائلَ فجَعَلَنی فی خَیرِهِم قَبیلَهً، ثُم جَعَلَهُم بُیوتا فجَعَلَنی فی خَیرِهِم بَیتا، فأنا خَیرُکُم بَیتا و خَیرُکُم نَفسا؛ من محمد بن عبد الله بن عبد المطلب هستم. خدای متعال آفریدگان را بیافرید و مرا در [میان] بهترین آنان قرار داد. آنگاه آنان را به دو گروه تقسیم کرد و [باز] مرا در بهترین گروه آنان جای داد. سپس آنان را قبیله قبیله کرد و مرا در بهترین قبیله آنان قرار داد. آنگاه آنان را به خاندان ها تقسیم کرد و مرا در بهترین خاندان جای داد. پس من از بهترینِ خاندان ها و پاکترین شما هستم.» یا روایتی است که طبری و ابن هاشم نقل می‌کنند؛ فردی خدمت پیامبر رسید و گفت از خودت بگو. حضرت فرمود من ثمره سه سخن یا سه رویداد مهم در تاریخم: من ثمره دعای ابراهیم هستم، آن زمانی که فرمود رَبَنَا وَابعَث فِیهِم رَسُولًا مِنهُم یَتلُو عَلَیهِم آیَاتِکَ وَیُعَلِمُهُمُ الکِتَابَ وَالحِکمَهَ وَیُزَکِیهِم»؛ پروردگارا، در میان آنان رسولی از خودشان برانگیز که بر آنان تلاوت آیات تو کند و آنان را علم کتاب و حکمت بیاموزد و آنها را (از هر زشتی) پاک و منزه کند» و من بشارت برادرم عیسایم.

وی افزود: در قرآن گستره وحدت در سه بخش است: اولین بخش، خطاب به جهان بشریت؛ یعنی تمام بشریت باید وحدت داشته باشند. خداوند وقتی از خلقت واحد، سخن می‌گوید، ناظر بر همین امر است. دومین بخش، گستره وحدت بین ادیان توحیدی است، آنجا که فرمود شَرَعَ لَکُم مِنَ الدِینِ مَا وَصَی بِهِ نُوحًا وَالَذِی أَوحَینَا اِلَیکَ وَمَا وَصَینَا بِهِ اِبرَاهِیمَ وَمُوسَی وَعِیسَی أَن أَقِیمُوا الدِینَ وَلَا تَتَفَرَقُوا فِیهِ...؛ از دین آنچه را به نوح سفارش کرده بود، برای شما تشریع کرد و آنچه را به تو وحی کردیم؛ و آنچه ابراهیم و موسی و عیسی را به آن توصیه نمودیم [این است] که دین را برپا دارید و در آن فرقه فرقه و گروه گروه نشوید.» سومین بخش درباره گستره وحدت در قرآن، وحدت در بستر اسلام است؛ از این جهت وحدت، امری وحیانی است و بایستی از وحدت به معنای کلیشه‌ای خارج کنیم و به امری معقول برسانیم؛ یعنی تمام ما مسلمانان حول محور دین جمع شویم.

در انتهای این نشست، برگزیدگان شعر وحدت به ترتیب ذیل معرفی شدند:

ابراهیم قبله آرباطان آذربایجان، فاطیمه بیرانوند لرستان، فاطمه الله مرادی قم، رضا یزدانی قم، رضا نیکوکار گیلان، حسن اسحاقی البرز، رضا خورشیدی فر قم، قاسم بای استان گلستان.

در بخش برگزیده کتاب کنگره شعر وحدت شامل سروده‌های محمد جواد الهی پور جایزه ویژه کتاب را به خود اختصاص داد.

انتهای‌پیام /