گرفتن چندباره میزبانی از ایران؟
رقابتهای لیگ نخبگان و لیگ قهرمانان آسیا 2 درحالی در هفته گذشته برگزار شد که شرایط برای تیمهای ایرانی کاملا متفاوت بود. بخش عمدهای از این تفاوت نه به زمین مسابقه، بلکه مربوط به رویدادهای جانبی شد. مهمترین آنها سر باز زدن تیم موهان باگان هند از سفر به ایران بود. این تیم به بهانه تنش موجود در خاورمیانه و البته اعلام عزای عمومی در ایران پس از شهادت سیدحسن نصرالله، برای مسابقه با تراکتور در تبریز حاضر نشد و در نامهنگاری با کنفدراسیون فوتبال آسیا خواستار تعیین بازی در زمینی بیطرف شد.
اگرچه آن روزها از اعلام کشوری دیگر برای میزبانی این بازی خودداری شد و حتی مسئولان اجرائی این مسابقه هم به تبریز سفر کردند، ولی تیم هندی، در شرایطی که قرار بود چهارشنبهشب مقابل تراکتور به میدان برود، به این مسابقه نرسید. آنها اعلام کردند مدارک و مستندانی مبنیبر نگرانیهای امنیتی داشتهاند که آن را تحویل مقامات کنفدراسیون فوتبال آسیا کردهاند. آن روز در ایران و بیشتر از سوی مسئولان تبریزی عنوان شد که نتیجه این مسابقه 3 بر صفر به سود تراکتور خواهد بود، ولی گذشت چند روز پس از آن غیبت عجیب، حالا این ابهام را به وجود آورده که چرا AFC تیم هندی را جریمه نکرده است.
نکته دیگر اینکه 24 ساعت بعد از خودداری از سفر این تیم هندی به ایران، یعنی در فاصله دو روز مانده به شروع مسابقهاش با تراکتور، سپاهان، دیگر نماینده ایران در لیگ قهرمانان آسیا 2 در اصفهان از تیم استقلال تاجیکستان پذیرایی کرد و برد شیرینی را رقم زد. ضمن آنکه پرسپولیس هم در لیگ نخبگان آسیا پذیرای پاختاکور بود که آن دیدار به میزبانی قلعهحسنخان برگزار شد. اتفاق عجیب ولی زمان برگزاری دیدار آسیایی سپاهان رخ داد که مصادف با پاسخ موشکی ایران به اسرائیل شد؛ بهطوریکه بهوضوح موشکهای شلیکشده از سوی ایران به سمت اسرائیل، در ورزشگاه قابل مشاهده بود و فیلمهای متعددی از آن منتشر شد. پس از آن مسابقه هم که پروازها تا بامداد پنجشنبه در ایران لغو شد و خبر رسید که تیم تاجیکستانی مجبور به تمدید حضورش در ایران پس از مسابقه شده است.
حالا رواج این شایعه که مسئولان هندی از قبل نسبت به چنین اتفاقاتی آگاهی داشته و با هماهنگی به ایران سفر نکردهاند، باعث شده تا کمی فضا عجیبوغریب شود. همانقدر عجیب که این روزها زمزمه برگزاری احتمالی این دیدار در کشوری دیگر یا در زمانی دیگر به گوش میرسد. مورد تازه و شاید نگرانکنندهتر، اما برگزاری دیگر بازیهای آسیایی نمایندگان ایران است.
درست پس از نهاییشدن حمله موشکی ایران به اسرائیل که بازتاب زیادی در دنیا داشت، چند درخواست از سوی دیگر تیمهای آسیایی مطرح شده که خواستهاند بازیشان با رقبای ایرانی به کشوری ثالث برده شود. مهمترین آنها مربوط به درخواست باشگاه النصر است که کریستیانو رونالدو بزرگ را در اختیار دارد. این تیم که باید اواخر همین ماه به تهران سفر کند تا مقابل استقلال قرار بگیرد، طرح برگزاری این بازی در کشور ثالث را در دست بررسی دارد. البته آنطورکه روزنامه مطرحی همچون مارکا اسپانیا نوشته، این پیشنهاد بهطور رسمی به AFC ارائه شده و این باشگاه عربستانی به دلیل مشکلات و نگرانی از اقدام احتمالی اسرائیل در ایران، خواسته تا میزبانی از استقلال گرفته شود. مارکا البته در بخش دیگری از این گزارش هم عنوان کرده که یکی از مسئولان باشگاه النصر به روزنامه الریاضیه گفته این موضوع در دست بررسی است ولی هنوز بهطور رسمی پیشنهادش به AFC داده نشده است.
از سوی دیگر، صحبتهای روز گذشته دبیرکل AFC هم در این مورد محل سؤال شده؛ چراکه داتو ویندزور جان گفته سلب میزبانی از ایران روی میز است. اصولا این جمله که پیش از این هم از سوی مسئولان کنفدراسیون فوتبال آسیا عنوان شده، نگرانکننده است؛ چراکه ثابت شده هرجایی نیاز به لابیگری برای گرفتن امتیاز است، زور طرف عربی چربیده و مدیریت ایرانی در این زمینه نتوانسته کار بزرگی از پیش بردارد.
این خبر وقتی مهمتر میشود که بدانیم قرار است تیم ملی فوتبال ایران هم چند روز دیگر در مرحله انتخابی جام جهانی میزبان قطر باشد و از روز گذشته شایعاتی مبنیبر انجام این دیدار در کشور ثالث نیز به گوش رسیده است. اگرچه قطریها به واسطه ارتباط دیپلماتیک خوبی که با ایران دارند بعید است سر این موضوع قصد اذیتکردن داشته باشند، ولی اگر کنفدراسیون فوتبال آسیا در این زمینه به تصمیمی آنی برسد، ممکن است میزبانی این بازی ملی هم از ایران گرفته شود. بدیهی است که در این فاصله، آنچه اهمیت زیادی دارد، لابیگری و توضیح قانعکننده مسئولان ایرانی برای کنفدراسیون فوتبال آسیاست تا ضمانت کنند مشکلی متوجه تیمهای ورزشی که قرار است به ایران سفر کنند، وجود ندارد؛ هرچند تجربههای پیشین هم چندان به سود ایران رقم نخورده است.
قبلتر هم در شرایطی که قرار بود مسابقات مچاندازی آسیا به میزبانی کیش برگزار شود، میزبانی این مسابقات به بهانه وجود تنش بین ایران و اسرائیل از ایران گرفته و به کشور ازبکستان سپرده شد. حتی قبل از آن هم ایران تجربه موفقی در این زمینه نداشته؛ شلیک به هواپیمای اوکراینی در شرایطی مشابه، در آن برهه باعث شد تا دوباره میزبانی رقابتهای فوتبالی و یکی دو رقابت ورزشی از ایران گرفته شود. این اتفاق بعدها با آرامترشدن شرایط از بین رفت و دوباره ایران توانست میزبان تورنمنتهای مختلف باشد. قبل از آن نیز که اختلاف دیپلماتیک بین ایران و عربستان باعث شده بود تا سالیان طولانی تیمهای عربستانی از حضور در ایران سر باز زنند. آن ماجرا البته ربطی به تنش ایران با اسرائیل نداشت و پس از آن شکل گرفت که عدهای در تهران از دیوار سفارت عربستان بالا رفتند.
منبع: روزنامه شرق از میان اخبار