گشایشی جدید در صادرات به عراق و افغانستان
رییس سازمان توسعه تجارت از آغاز فرایند ایفای تعهدات ریالی صادرکنندگان به عراق و افغانستان خبر داد.
به گزارش ایسنا، از ابتدای سال 1397 و همزمان با آغاز تحریمهای جدید آمریکا، دولت اعلام کرد که برای تضمین تامین ارز موردنیاز کشور، صادرکنندگان غیرنفتی موظفند در قالب تعهد ارزی، بخشی از درآمد حاصل از فروش محصولات خود در بازارهای بین المللی را به کشور بازگردانند.
بخش مهمی از این تعهد در سامانه نیما انجام میشود که در آن واردکنندگان نسبت به خرید ارز صادرکنندگان اقدام کرده و فرایند را زیرنظر بانک مرکزی نهایی میکنند.
در سالهای گذشته بارها میان بخش خصوصی و بانک مرکزی بر سر نحوه ایفای این تعهد اختلاف نظر به وجود آمد. یکی از اصلیترین این چالشها مربوط به مجوز واردات در ازای صادرات بود که اجرای آن چند بار از سوی دولت آغاز و دوباره متوقف شد.
در کنار آن، برخی صادرکنندگان نیز شرایط خاصی داشتند. با توجه به تحریمهای بانکی عدهای از صادرکنندگان اعلام کردند که امکان بازگشت ارز در زمان اعلامی را ندارند و همین موضوع به ابطال برخی کارتهای بازرگانی و حتی پیگیری قضایی منجر شد.
در کنار آن، برخی صادرکنندگان به دو کشور عراق و افغانستان، صادرات خود را به شکل ریالی انجام داده بودند و از این رو امکان بازگشت ارز از این محل برایشان وجود نداشت. در ماههای گذشته بارها خبرهایی از صدور مجوز برای ایفای تعهدات ریالی آنها مطرح شده بود اما حالا رییس سازمان توسعه تجارت رسما اعلام کرده که این فرایند آغاز شده است.
علی رضا پیمان پاک با اشاره به مفاد بسته سیاستی برگشت ارز حاصل از صادرات سالهای 1400-1397در خصوص ایفای تعهدات فروش ریالی به سایر کشورها در بازه زمانی 22فروردین تا 16مردادماه سال 1397 اظهار کرد: بر اساس فراخوانهای انجام شده تعداد 322صادرکننده نسبت به ارائه اسناد و مدارک مربوط به فروش ریالی به کشورهای عراق و افغانستان شامل 7341پروانه صادراتی به ارزش حدود 400میلیون یورو اقدام کردهاند که پس از بررسی در کمیته اقدام ارزی نسبت به تایید یا عدم تایید فروش ریالی و در نهایت ایفای تعهدات ارزی اقدام میشود.
وی افزود: تعداد پروانه های صادراتی متعلق به صادرکنندگان متنوع بوده و بیشترین تعداد پروانه صادراتی متعلق به یک صادرکننده 673کوتاژ و به ارزش 52میلیون یورو بوده است. از نظر موقعیت جغرافیایی صادرکنندگان نیز بیشترین پروانه صادراتی در این بخش، متعلق به صادرکنندگان استان تهران با2039پروانه صادراتی به ارزشی معادل 112میلیون یورو و کمترین تعداد متعلق به استان خراسان جنوبی با 2کوتاژ و به ارزش 22هزار یورو است. تعداد 4537پروانه صادراتی به ارزش 201میلیون یورو متعلق به واحدهای تولیدی و 2804پروانه صادراتی به ارزش 86میلیون یورو متعلق به واحدهای غیر تولیدی بوده است.
انتهای پیام