یوان ارز معاملاتی راه ابریشم
پکن - ایرنا - درحالی که آمریکا تلاش می کند با فشارهای اقتصادی و تجاری و محدود کردن چین در زمینه های مختلف، اقتصاد این کشور را به بن بست بکشد و مانع همکاری دیگر کشورها با چین شود، پکن درصدد است تا از یوان پول ملی خود برای معاملات مرتبط با طرح های راه ابریشم استفاده کند.
به گزارش ایرنا این اقدام چین تلاشی برای حفظ حیات این طرح بزرگ قرن بیست و یکم است و اینکه کشورهایی که مرتبط با این طرح و در امتداد راه ابریشم موسوم به یک کمربند و یک جاده هستند، بتوانند از یوان ارز ملی چین برای معاملات استفاده کنند.
چین برای پیوند کشورهای اروپایی، آفریقایی و آسیایی این طرح بزرگ را به اجرا گذاشته است اما آمریکا بشدت در تلاش است تا مانع پیشبرد این برنامه شود و با نظرداشت افزایش تنش ها میان دو کشور، چین می خواهد تا حد امکان از وابستگی به دلار در برنامه های راه ابریشم بکاهد.
از سوی دیگر راه ابریشم یکی از بهترین فرصت ها برای پکن به منظور بین المللی کردن یوان پول ملی خود است و اینکه امروز به دلیل تحریم های آمریکا کشورهای زیادی هستند که تمایل دارند با ارزهای دیگری غیر از دلار معاملات را انجام داده و در طرح ها سرمایه گذاری کنند.
«خوانگ کی فان» از مشاوران ارشد دولت چین می گوید: پکن از طریق برنامه های گسترده زیرساختی خود سعی در گسترش دسترسی دیگران به ارز یوان دارد.
او می افزاید: از یوان باید تا حد ممکن در قیمت گذاری، تسویه حساب ها و پرداخت ها استفاده شود.
چین اولین اقتصاد بزرگی بود که پس از آسیب ناشی از ویروس کرونا به مسیر رشد بازگشت و در سه ماهه دوم سال 2020 میلادی 3.2 درصد رشد نسبت به سال قبل داشت و البته یک رکود انقباضی 6.8 درصدی را در سه ماهه اول به دلیل شیوع بیماری تجربه کرده بود.
چین البته در زمینه صادرات محصولات نیز با مشکلات بیشتری از سوی آمریکا روبرو شده است و از سوی دیگر در زمینه های سیاسی و اقتصادی بشدت با این کشور درگیر تنش است و همین موجب شده است تا مسیرهای دیگری را برای معاملات با کشورها دنبال کند.
فعلا یوان 2 درصد از ذخایر جهانی را تشکیل می دهد اما چین قصد دارد از یوان تا آنجا که ممکن است در طرح راه ابریشم جدید استفاده کرده و ذخیره این ارز را نیز افزایش دهد.
هوانگ بر این باور است که سهم یوان از پرداخت های جهانی محدود است و این کشور باید تلاش های خود را برای افزایش استفاده از این ارز را در کشورهایی که برای طرح های عظیم زیرساختی اعلام آمادگی کرده اند، چند برابر کند.
وی ادامه داد: ذخایر فعلی جهانی یوانی متناسب با رشد و وزنه اقتصادی چین نیست و لذا باید بین المللی شدن این ارز تسریع شود در واقع این می تواند وضعیت بازار را در داخل نیز برای چین بهبود بخشد و سیاست های ارزی یوانی را تقویت کند.
پکن در دهه گذشته در تلاش برای گسترش استفاده از یوان در تجارت بین المللی و سرمایه گذاری به دلیل کنترل شدید روی حساب سرمایه، پیشرفت های محدودی داشته است اما به دلیل تنش های فزاینده با آمریکا و تحریم های روز افزون این کشور تصمیم گرفته است جان تازه ای به جنبش بین المللی سازی یوان بدهد.
"جانگ شیایو" دستیار سابق بانک مرکزی چین می گوید: چین باید با امضای موافقت نامه های دو جانبه بیشتر مبادله یوانی با دیگر بانک های مرکزی و اعطای کمک های مالی خارجی یا وام های یوانی، توان عملیاتی گسترده تری پیدا کند.
وی گفت: ما باید زیر ساخت های فرامرزی تجاری و خدمات تسویه حساب ها با یوان را تقویت کرده و اعتماد به نظام سوییفت را که تحت نظارت و کنترل شدید آمریکا است، کاهش دهیم. "شی جین پینگ" رییس جمهوری خلق چین هم خواستار تلاش های بیشتری برای استفاده روز افزون از یوان در محاسبات و معاملات بین المللی شده است و همزمان مشوق واردات بیشتر و بازتر کردن درهای بازار چین به روی دیگر کشورها بوده است و هر گامی در مسیر بین المللی شدن یوان و بهره گیری بیشتر از آن در معاملات و طرح های سرمایه گذاری راه ابریشم، بازار ارزی یوانی و توان اقتصادی چین را در داخل و خارج از کشور تقویت خواهد کرد.
*س_برچسبها_س*