سه‌شنبه 6 آذر 1403

یک اپیدمی نگران کننده در آموزش و پرورش / سایه شوم بر سر دانش آموزان

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
یک اپیدمی نگران کننده در آموزش و پرورش / سایه شوم بر سر دانش آموزان

معاون پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به شیوع اعتیاد در 2.1 درصد جمعیت دانش‌آموزان گفت: بیشترین میزان اعتیاد دانش‌آموزان، مصرف الکل است.

آموزش و پرورش به بحران رسید . یک اپیدمی نگران کننده در آموزش و پرورش رخ داده است معاون پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به شیوع اعتیاد در 2.1 درصد جمعیت دانش‌آموزان آموزش و پرورش گفت: بیشترین میزان اعتیاد دانش‌آموزان، مصرف الکل است.

محمد جمالو در یک برنامه تلویزیونی با ارائه آمار و ارقامی از وضعیت اعتیاد به عنوان یک آسیب اجتماعی پراهمیت اظهار کرد: بر اساس آمار سال 1395، در حوزه دانش‌آموزی 2.1 درصد جمعیت دانش‌آموزان دچار شیوع مواد مخدر بودند که اعتیاد در بین دانش‌آموزان هنرستانی بیش‌تر بود و 0.15 درصد دانش‌آموزان هنرستان شیشه، 0.36 درصد حشیش، 0.96 درصد ماریجوانا و 5.4 درصد مصرف الکل داشتند.

وی با اشاره به اینکه شیوع‌شناسی اعتیاد هر 5 سال یک‌بار انجام می‌شود و شیوع شناسی جدید در حال اجراست، افزود: دانش‌آموزان دبیرستان 0.19 درصد مصرف شیشه، 0.24 درصد حشیش، 0.57 درصد ماریجوانا و 3.53 درصد مصرف الکل داشتند همچنین 5.39 درصد جامعه فعال کشور یعنی 4 میلیون و 402 هزار و 800 نفر در سنین 15 تا 64 سال آلودگی به اعتیاد دارند و این رقم در کل دنیا نیز تقریباً بدین صورت است.

معاون پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه سلامت فرزندان کشور جایی برای تعارف ندارد، گفت: بر اساس اسناد سازمان ملل، اعتیاد یک اپیدمی است؛ ما زمانی در کرونا موفق شدیم که ستاد ملی مبارزه با کرونا تشکیل شد و مردم نسبت به این موضوع حساس شدند، موضوع مواد مخدر هم باید جدی گرفته و جزو دغدغه‌های مسئولان کشور شود و از پاسکاری مسئولیت خودداری شود.

کنجکاوی نوجوان و گرایش به سمت مصرف دخانیات

سیدحسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران در خصوص دلایل شیوع اعتیاد در بین نوجوانان، می‌گوید: بخشی از این عوامل وابسته به حس کنجکاوی سنین نوجوانی است و معمولاً حس کنجکاوی یکی از دلایل مهم برای ورود افراد نوجوان به چرخه مصرف مواد مخدر و دخانیات است. بخشی هم مربوط به ابراز وجود و خودنمایی دوران نوجوانی است که قصد پوشاندن خلأهای عاطفی خود را دارند و به مصرف مواد مخدر روی می‌آورند.

وی تاکید می‌کند: ارتباط با دوستان و تأثیرپذیری از آنها در الگوگیری و روی آوردن به مصرف مواد دخانی معمولاً در بین نوجوانان و جوانان وجود دارد. البته نمی‌توان منکر اختلالات روانی و افسردگی بعضی از نوجوانان شد که به این دلیل به مواد مخدر پناه می‌برند. بخش دیگر وابسته به چگونگی فضای درون خانه است و اگر موادمخدر در خانواده در دسترس باشد به طور طبیعی در چنین شرایطی احتمال گرایش فرزندان به مصرف آن‌ها افزایش می‌یابد.

رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران می‌افزاید: بروز این مسئله تا حدودی به بی‌توجهی خانواده هم وابسته است و در واقع بخش مهمی از مشکلات مانند خشونت‌ها و مشاجره‌ها و درگیر بودن عضوی از خانواده (پدر یا مادر) به مواد مخدر می‌تواند در گرایش فرزند به اعتیاد مؤثر باشد. از سوی دیگر وقتی که نوجوان درگیر اعتیاد می‌شود عوارض آن تنها برای خود او نیست و خانواده و جامعه نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

به گفته موسوی چلک، وقتی نوجوانی به سمت مواد مخدر گرایش پیدا می‌کند در حقیقت نیروی انسانی یک اجتماع هدر می‌رود. از یک طرف باید هزینه‌ای برای ترک مصرف مواد مخدر و هزینه‌ای برای بررسی‌های قضائی و انتظامی این افراد پرداخته شود و از سوی دیگر خود نوجوان معتاد، دیگران را درگیر مواد مخدر می‌کند و در حقیقت جوان یک جامعه با مصرف مواد مخدر از بین می‌رود.

سن اعتیاد به 10 سال رسیده است

همچنین مهری سادات موسوی؛ معاون اجتماعی سازمان بهزیستی با اشاره به اعتیاد به عنوان یکی از مهم‌ترین آسیب‌های اجتماعی افزود: مدل اعتیاد در دهه اخیر تغییر کرده و سن اعتیاد کاهش پیدا کرده و به 10 سال رسیده است همچنین اعتیاد زنانه شده، در کنار این موارد قیمت پایین مواد مخدر، صنعتی شدن و تغییر الگوی مصرف مواد مخدر را شاهد هستیم، به عنوان مثال خانواده‌ها تصور می‌کنند که فرزندشان در اتاق خود و در فضای امن است، اما در حال مصرف مواد مخدر صنعتی است.

معاون اجتماعی سازمان بهزیستی با اشاره به آسیب‌های اجتماعی گفت: با افزایش مصرف مواد مخدر صنعتی اعضای خانواده هم آسیب می‌بینند به عنوان مثال پدری که مصرف مواد مخدر صنعتی دارد دچار توهم شده و به اعمال خشونت علیه خانواده اقدام می‌کند از سوی دیگر قیمت مواد مخدر با توجه به تورم سال‌های اخیر چندان افزایش نداشته است.

آموزش و پرورش اجازه ورود مددکاران را نمی‌دهد

موسوی با اشاره به اینکه سامانه نماد از سال گذشته قطع است و دسترسی ما به آن وجود ندارد، البته در برخی استان‌ها اگر فرد دلسوزی وجود داشته باشد ارتباط ما را با سامانه نماد برقرار می‌کند، گفت: ظرفیت آموزش و پرورش در ارائه خدمات مددکاری اندک است، در بهزیستی اعلام کردیم که مددکاران ما در خدمت مدارس باشند، در برخی موضوعات کادر مدرسه اگر تخصص لازم را نداشته باشد نباید ورود کند، اما سیستم آموزش و پرورش بسته است و اجازه همکاری نمی‌دهد ما بیشتر از اینکه نیاز به تغییر و به‌روزرسانی کتب درسی داشته باشیم نیاز به تغییر و به‌روز رسانی رویکرد و نگرش‌ها در آموزش و پرورش داریم.

(نماد، عنوان اختصاری طرحی با نام «نظام مراقبت اجتماعی دانش‌آموزان» است که در سال 1394، در قالب ائتلاف 9 دستگاه و با هدف دستیابی به چارچوب همکاری نظام یافته برای مداخله سریع، به‌موقع و موثر در آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزان، طراحی و آغاز شد.)

وی متذکر شد: باید با یک عزم ملی آموزش و پرورش را از این فضای طبقاتی که در حال حاضر برآن حاکم است در بیاوریم.

 

منبع: عرشه انلاین - تسنیم هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

یک اپیدمی نگران کننده در آموزش و پرورش / سایه شوم بر سر دانش آموزان 2
یک اپیدمی نگران کننده در آموزش و پرورش / سایه شوم بر سر دانش آموزان 3