134 رشته صنایعدستی در استانها احیا شد / ایجاد اشتغال برای بیش از 171 هزار هنرمند
تهران - ایرنا - معاون سابق صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اشاره به احیای 134 رشته صنایعدستی در استانها گفت: 45 شهر و 22 روستا ثبت ملی شد که گامی برای برندسازی و هویتبخشی صنایع دستی در این مناطق بود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، مراسم تکریم و معارفه پویا محمودیان و مریم جلالی معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سابق و جدید وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی روز دو شنبه 16 خرداد 1401 با حضور سید عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، علی دارابی قائم وزیر در این وزارتخانه برگزار شد.
محمودیان معاون سابق صنایعدستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی در این مراسم گفت: از سال 1381 به خانواده صنایعدستی پیوستم و تیرماه 1397 به عنوان معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور منصوب شدم. از تمامی مشکلات حوزه، نقاط قوت و ضعف صنایعدستی با خبر بودم.
دوران مدیریت من سختترین دوران برای صنایعدستی کشور به دلیل تحریمها، سیل و کرونا بود. همه نمایشگاههای موقت، دائمی و صادرات چمدانی به دلیل شیوع کرونا تعطیل و با رکود بیسابقه روبهرو شد. خوشحالم در پایان کرونا و رفع مشکلات فرصت برای رونق دوباره صنایعدستی آماده است و همه خلاهای موجود صنایعدستی پر شده است. عملکردمان در این مدت شفاف و مشخص بوده است، به حاشیهها نپرداختم و سعی کردم برای توسعه در این بخش کار کنم
وی افزود: در پنج محور مشخص از جمله حمایت و ساماندهی تولید، حفظ و ایجاد اشتغال، آموزش و ترویج، حفظ و صیانت صنایعدستی فعالیت خود را آغاز کردم. طی این مدت برای 171هزار و 166 نفر شغل مشخص از محل صدور 224هزار و 822 مجوز ادارهکل حمایت از تولید معاونت صنایعدستی و هنرهای سنتی ایجاد شد.
پرداخت 74میلیارد تومان تسهیلات کمبهره به هنرمندان صنایعدستی
محمودیان تصریح کرد: طی این مدت 9میلیارد تومان تسهیلات بلاعوض و 74میلیارد تومان تسهیلات کمبهره پرداخت شد. در سال 97 بیمه صنعتگران بعد از پنج سال توقف دوباره آغاز شد. در حوزه بیمه صندوق روستایی و عشایری 4هزار نفر را بیمه کردیم و 17هزار نفر در نوبت بیمه قرار دارد.
معاون سابق صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور گفت: از حذف ماده 142 قانون معافیت از بیمه جلوگیری کردیم و این امتیاز را برای صنایعدستی کشور حفظ کردیم. بزرگترین دستاورد ما معافیت مالیات بر ارزش افزوده برای خانواده بزرگ صنایعدستی بود. تعرفه برق و آب کارگاهها را از تجاری تبدیل به صنعتی و بسیاری از مجوزهای دست و پاگیر را حذف کردیم.
وی ادامه داد: از ابتدای سال 97 تاکنون 2718 روستا شامل 245 روستای هدف اقتصاد مقاومتی و 2 هزار و 473 روستای خارج از این طرح، از لحاظ مجوزها، پرداخت تسهیلات، آموزش و... پایش شد.
محمودیان گفت: امضای تفاهمنامهای برای استفاده از بند الف تبصره 18 دستاورد بزرگی بود و ما بهعنوان اولین دستگاه و معاونت از این تبصره برای حمایت از تولید و تحریک تقاضا استفاده کردیم و 340میلیارد تومان به این حوزه اختصاص داده شد.
سند ملی گوهرسنگها تدوین و ابلاغ شد
معاون سابق صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور افزود: 266 رشته صنایعدستی اعلانی محور اعلام شد، سند ملی گوهرسنگها را تدوین و ابلاغ کردیم و مراحل تفویض اختیار به استانها نیز به خوبی انجام شد.
محمودیان تصریح کرد: برای 151هزار و 954 نفر دوره آموزشی برگزار و اولین هنرستان ایرانیاسلامی را در مشهد راهاندازی و با تفاهمنامههای متعددی که با دانشگاههای مختلف امضا کردیم، آموزش را در اولویت خود قرار دادیم.
ثبت ملی 67 روستا و شهر صنایعدستی
محمودیان گفت: 45 شهر و 22 روستا را ثبت ملی کردیم. با ثبتهایی که انجام شد، گامی برای برندسازی و هویتبخشی برداشتیم. خوشبختانه این ثبتها به یک مطالبه عمومی تبدیل شده است. همچنین پرونده سه شهر و روستای دیگر را برای ثبت جهانی آماده کردیم. هزار و 426 اثر مهر اصالت ملی و 84 اثرمان مهر اصالت بینالمللی دریافت کردند.
وی به برگزاری همایشها، مسابقات و جشنوارههای مختلف طی اشاره کرد و و گفت: سه دوره فیلم مستند دستآفریدهها ساخته و بانک اطلاعاتی برندها نیز تدوین شده است. همچنین در راستای حفظ و صیانت از صنایعدستی برای احیای 134 رشته در استانها برنامهریزی کردیم.
محمودیان تصریح کرد: بانک طراحی و نقوش تدوین شده است، همچنین اطلس صنایعدستی در آینده رونمایی میشود. 9 نشان جغرافیایی ثبت بینالمللی و 29 نشان جغرافیایی ثبت ملی شده است.
معاون سابق صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور بیان کرد: این معاونت همواره از کمبود واحدی به نام هنرهای سنتی رنج میبرد که خوشبختانه با پیگیریهایی که انجام شد، در چارت جدید وزارتخانه اداره هنرهای سنتی در نظر گرفته شده است.
وی افزود: در سال 97 در حوزه رونق کسب و کار از واردات صنایعدستی از خارج از کشور جلوگیری کردیم و شیوهنامه مقابله با قاچاق را ابلاغ کردیم. بر اساس اعلام آمار گمرک بالغ بر یک میلیارد و 168 میلیون دلار صادرات صنایعدستی بوده که نشاندهنده ظرفیت صادراتمان است. همچنین صادرات چمدانی ما 866 میلیون دلار بر اساس اعلام رسمی 31 استان کشورمان است.
اجرای طرح تجاریسازی در 31 استان
محمودیان با اشاره به طرح تجاریسازی در 31 استان کشور گفت: در این حوزه همایشها و اطلاعرسانیهای مختلفی انجام شد. دو خانه در طرح اقدام ملی مسکن با صنایعدستی تجهیز شد که مورد استقبال همه قرار گرفت. همچنین با ایران خودرو برای سوزندوزی جلد قرآنها که در اختیار مشتریان قرار میگیرد، قرارداد امضا کردیم و در مذاکره با شرکت سایپا هم ادامه دارد.
معاون سابق صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور گفت: 97 نمایشگاه منطقهای، ملی و بینالمللی و 101 نمایشگاه صنایعدستی در هشتی وزارتخانه برگزار کردیم.
وی ادامه داد: امسال بازارچههای نوروزی صنایعدستی بیش از 123 میلیارد تومان فروش داشت. طی این سالها فروش صنایعدستی بر اساس خوداظهاری که انجام شد، 7هزار میلیارد تومان بوده است. بازارهای صنایعدستی رشد 93درصدی نسبت به سال 98 و رشد 97درصدی نسبت به سال 97 داشتند. همچنین جایگاه ما در حوزه بینالملل ارتقا پیدا کرد. جایگاه ویژهای در غرب آسیا به عنوان کشور مرجع داریم.
محمودیان تصریح کرد: برنامهریزیهایی برای جام جهانی قطر انجام شده است. صنایعدستی را طی این مدت از گوشهنشینی بیرون آوردیم و توجه دولتمردان را به این موضوع جلب و تفاهمنامههای مختلفی با دستگاههای مختلف امضا کردیم.
از هیچ کوششی برای بسط، توسعه و ارتقاء صنایعدستی فرو گذار نخواهم کرد
محمودیان همچنین همزمان با این مراسم در پیامی به هنرمندان و صنعتگران حوزه صنایعدستی نوشت: به عنوان عضو کوچک و دائمی خانواده بزرگ صنایع دستی از صبر، تلاش بی وقفه، همراهی و همکاری تک تک شما بزرگواران سپاسگزارم و قدردان تمام محبت ها و لطف شما، سرمایه های کشورم میباشم.
معاون سابق صنایعدستی کشور افزود: فراز و فرودهای زیادی را تجربه کردیم و با ناملایمات و روزهای تلخ و دشوار مواجه گشتیم، تحریم های ظالمانه، سیل، کرونا و.... که هرکدام نفسگیر و طاقت فرسا بود، ولی به پشتوانه لطف الهی و در کنار یکدیگر سختیها را پشت سر گذاشتیم، امیدمان را از دست ندادیم، ادامه دادیم و ادامه خواهیم داد؛ خاطرات این روزها درسی شد برای همدلی و همراهی.
خدا را شاکرم و هم او شاهد است که بدون لحظهای درنگ هر آنچه از دانش، تجربه، توان و بضاعت در اختیار داشتم با افتخار در طبق اخلاص گذاشته و در راستای اقتدار هر چه بیشتر صنایع دستی جاویدان کشور پر مهرم صرف کردم. با عشق، ایمان، باور و استقامت، خالصانه و صادقانه برای اعتلای صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور عزیزم ایران، و رضایت و تعالی شان و مقام هنرمندان، اساتید و پیشکسوتان چیره دست کوشیدم و خداوند قادر در این راه توفیقات و عنایات بسیاری اعطا فرمود.
معاون سابق صنایع دستی کشور خاطرنشان کرد: قطعا از این بعد نیز همچون گذشته با تعصب و غیرت از هیچ کوششی برای بسط، توسعه و ارتقاء صنایع دستی و هنرهای سنتی، این گنج شکوهمند سرزمینم فرو گذار نخواهم کرد. شکر خدا که هرچه طلب کردم از خدا؛ بر منتهای همت خود کامران شدم. باشد که همواره نام پر آوازه صنایع دستی و هنرهای سنتی جمهوری اسلامی ایران در جهان طنین انداز و در سپهر هنر فروزنده و درخشان باشد.
محمودیان در پایان پیشاپیش روز جهانی صنایعدستی (بیستم خرداد) را به همه طلایه داران هنر این مرز و بوم تبریک گفت.