2 اقدام استراتژیک دولت برای کاهش قیمت برنج در بازار / قیمتها به زودی اعلام میشود
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، دولت دو اقدام مهم برای کاهش قیمت برنج در بازار اجرا کرده که اثرات آن به زودی نمایان خواهد شد و پیشبینی میشود که اثر خوبی روی قیمتها بگذارد. معاون دفتر بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی از کاهش قیمت برنج ایرانی خبر داده و گفته است به زودی قیمت جدید برنج پس از محاسبه هزینههای کاشت، داشت و برداشت اعلام میشود. نخستین اقدام دولت، افزایش تولید...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، دولت دو اقدام مهم برای کاهش قیمت برنج در بازار اجرا کرده که اثرات آن به زودی نمایان خواهد شد و پیشبینی میشود که اثر خوبی روی قیمتها بگذارد. معاون دفتر بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی از کاهش قیمت برنج ایرانی خبر داده و گفته است به زودی قیمت جدید برنج پس از محاسبه هزینههای کاشت، داشت و برداشت اعلام میشود. نخستین اقدام دولت، افزایش تولید محصول برنج داخلی است که کارشناسان پیش بینی میکنند امسال نسبت به سال گذشته 30 درصد و نسبت به میانگین تولید سالهای گذشته 20 درصد رشد داشته باشد. سالانه حدود دو میلیون تن برنج در داخل کشور تولید میشود که پیش بینی شده است امسال این تولید به دو میلیون و 400 هزار تن برسد.
امسال تولید برنج کشور 30 درصد افزایش مییابد
در اینباره، مجری طرح برنج وزارت کشاورزی میزان تولید برنج در سال جاری را فراتر از 2 میلیون و 400 هزار تن میداند و میگوید: این حجم تولید نسبت به میانگین سالهای تولید نرمال حدود 20 درصد افزایش تولید دارد و نسبت به سال گذشته که میزان تولید کمتر از نرمال بوده است حدود 30 درصد افزایش تولید دارد. طبق نظر کارشناسان هیچ اقدامی به اندازه تقویت تولید داخل نمیتواند در کاهش قیمتها موثر باشد و این همان پیامی است که رهبر معظم انقلاب تحت عنوان برنامه اقتصاد مقاومتی یعنی تکیه بر توانمندیهای داخل بارها تاکید کرده است. اما با توجه به اینکه برنج محصول آب بری است و در شرایط خشکسالی و تغییرات آب و هوایی که اکنون بر کشور حاکم شده افزایش این تولید کار راحتی نیست باید دید که اقدامات وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید در این زمینه چه بوده و چگونه توانسته به این رشد تولید دست یابد.
کشت قراردادی راهگشای افزایش تولید برنج امسال
شایگان ادیبی مجری طرح برنج درکشور به اقدامات نوآورانه وزارت جهاد اشاره میکند که نخستین بار در سال جاری تحت عنوان کشت قراردادی در 45 هزار هکتار از اراضی استانهای شمالی کشور ابلاغ شد که از نظر وی تاثیر زیادی در افزایش تولید داشته است. در کشاورزی قراردادی، کشاورز قراردادی با کارخانه دار، سرمایه گذار یا هر بخش خصوصی منعقد میکند و نیاز نقدینگی و سایر نیازهای حمایتی کشاورز را در طول کشت، داشت و برداشت تامین میکند و به ازای آن کشاورز محصول خود را به قیمتی که تفاهم کردهاند به وی میفروشد، این کار موجب میشود که کشاورز مشکلات تولیدش به حداقل برسد که در افزایش تولید موثر خواهد بود. طبق یک مطالعه به ازای هر واحد کود که به مزرعه داده میشود 9 واحد در افزایش تولید نقش دارد و بسیاری از کشاورزان به دلیل مشکلات نقدینگی یا دوری مسافت و نداشتن تجهیزات نمیتوانند به اندازه کافی و در زمان نیاز عملیات کشاورزی و کوددهی را انجام دهند. مجری طرح تولید برنج کشور هدف از اجرا کشت قراردادی را افزایش بهرهوری، تکمیل زنجیره ارزش، تامین نهادههای مورد نیاز کشت برنج، کم کردن فاصله قیمت برنج در بازار و تامین بخشی از ذخایر استراتژیک کشور از محل تولید داخلی، عنوان کرد و افزود: وزارت کشاورزی علاوه بر در اختیار قرار دادن نهادهها به کشاورزان توصیههای لازم برای افزایش تولید را به آنها ارائه داد از اینرو این طرح با پیشرفت فیزیکی 100 درصدی در استانها شمالی اجرا شد.
90 هزار هکتار برنج در کشت دوم
یکی دیگر از اقداماتی که وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش تولید مد نظر قرار داده افزایش سطح کشت برنج به عنوان کشت دوم است که در سطح 90 هزار هکتار در استانهای شمالی انجام میشود، اینها ظرفیت جدیدی است که پیش از این اجرایی نمیشد یا در سطح بسیار حداقل دنبال میشد، اما در این دولت دنبال میشود. مجری طرح برنج وزارت کشاورزی درباره این طرح هم چنین میگوید: کشت برنج و برنامهریزی تولید برنج را در 3 استان شمالی کشور دنبال کردیم، کشت اول برنج در 3 استان شمالی کشور در سطح 500 هزار هکتار صورت گرفت و کشت مجدد 50 هزار هکتاری که در مازندران اتفاق خواهد افتاد با در نظر گرفتن این حجم کشت برنج در استانهای شمالی را به 550 هزار هکتار خواهیم رساند. به گفته وی برداشت مجدد برنج یا همان رتون نیز در 90 هزار هکتار از اراضی شالی استانهای شمالی صورت خواهد گرفت. شایگان ادیبی تنها یک عامل را در افزایش تولید برنج در سال جاری موثر نمیداند بلکه معتقد است مجموعه از عوامل در این افزایش تولید نقش داشتن که شرایط مساعد آبوهوایی، پایش و مراقبت از مزارع، کاهش خسارتهای ناشی از آفت و بیماریها، مصرف متعادل انواع کودهای پایه، کشت قراردادی، افزایش درجه مکانیزاسیون مرحله کاشت و برداشت، استقبال کشاورزان از توصیه فنی کارشناسان، افزایش میزان تولید برنج در سال جاری از آن جمله است.
دومین اقدام دولت برای کاهش قیمت برنج لغو ممنوعیت واردات
دومین اقدامی که دولت برای کاهش قیمت برنج انجام داده ادامه واردات برنج حتی در فصل برداشت است. همه ساله طبق مصوبهای که وجود داشت واردات برنج در 4 ماه منتهی به آبان که همزمان فصل برداشت برنج و عرضه محصول داخلی به بازار بود واردات انجام نمیشد این کار با هدف حمایت از کشاورزان داخل انجام میشد، اما امسال این مصوبه لغو شده و واردات برنج ادامه مییابد. در اینباره مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج، از لغو ممنوعیت واردات برنج طبق تصمیم وزارت جهاد کشاورزی خبر داد و گفت: این اقدام میتواند با افزایش عرضه در بازار قیمت را تا حدود زیادی متعادل کند. وی گفت: اتفاقا در فصلی که وزارت جهاد، واردات را ممنوع میکرد، قیمت در بازارهای جهانی به دلیل همزمانی فصل برداشت پایین بود و دولت از این نظر که مجبور میشد بعدا به قیمت بالاتری وارد کند، ضرر میکرد. معاون امور گمرکی گمرک ایران از ابلاغ لغو ممنوعیت فصلی واردات برنج از اول مردادماه خبر داد و گفت: واردات این کالا طبق روال قبل ادامه دارد. آنطور که فرود عسگری، معاون امور گمرکی گمرک ایران اعلام کرده است طبق تصمیم سیامین نشست ستاد تنظیم بازار و بر اساس پیشنهاد وزارت کشاورزی، ممنوعیت فصلی برنج در سال جاری لغو شد. به گفته وی لغو ممنوعیت فصلی واردات برنج اول مردادماه به گمرکات اجرایی ابلاغ شد.
چرا ممنوعیت واردات برنج برداشته شد؟
به گفته کارشناسان و تجار، قیمت برنج در بازارهای جهانی در 4 ماهی که وارد نمیکردیم، پایینتر از سایر ماهها است و به همین دلیل فرصت خوبی برای خرید و ذخیره سازی است، خرید در ماههای دیگر با قیمت گرانتری تمام میشود و قیمت بازار داخلی را نمیشکند. همچنین موضوع دیگر اینکه در سالهای گذشته واردات برنج در فصل برداشت انجام نمیشد، اما قیمت داخلی هم سرسام آور بالا میرفت که نمونه آن سال گذشته است که قیمت برنج داخلی از کیلویی 120 هزار تومان هم فراتر رفت بنابراین این طرح به نفع مصرف کننده تمام میشد. اکنون نمایندگان استانهای تولید کننده برنج درباره لغو ممنوعیت واردات برنج اعتراض میکنند و معلوم نیست که آیا دولت از این تصمیم خود درباره لغو ممنوعیت واردات برنج عقب نشینی خواهد کرد یا نه؟ اما بهتر است تصمیمات در بوته نقد کارشناسی، پختهتر شده و عمل شود و در نهایت، تصمیم به منافع ملی منجر شود و نه استانی و یا گروههای خاص.
منبع: خبرگزاری فارس