200 شرکت فعال در حوزه انرژی تجدیدپذیر در شوک توقف قراردادهای خرید تضمینی برق
هر چند که از ابتدای سال جاری نگرانیهایی در زمینه کسری گاز و به تبع آن کسری برق وجود داشته است، اخیرا از سوی سازمان انرژی های تجدیدپذیر اعلام شده که قراردادهای خرید تضمینی برق لغو شده است؛ این مساله 200 شرکت فعال در زمینه سامانههای خورشیدی را دچار چالش کرده است.
به گزارش ایسنا، از روز چهارشنبه 31 شهریور ماه جاری، به صورت ناگهانی و بدون اطلاع قبلی، عقد قراردادهای خرید تضمینی برق نیروگاههای خورشیدی انشعابی (نیروگاههای خورشیدی کوچک مقیاس کمتر از 200 کیلووات) توسط شرکتهای توزیع برق سراسر کشور متوقف شد و متقاضیانی که برای عقد قرارداد خرید تضمینی برق به شرکتهای توزیع مراجعه کردهاند با این جمله روبرو شدهاند که "از طرف سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی (ساتبا) به شرکتهای توزیع اعلام شده که موقتا از عقد قرارداد خرید تضمینی خودداری کنند تا بررسیهایی انجام شود".
این در حالی است که لغو قرار دادهای خرید تضمینی برق هر چند که به صورت شفاهی اعلام شده ولی شرکتهای فناور و پیمانکاران فعال در عرصه انرژیهای تجدید پذیر را با چالش مواجه کرده است. شرکتهایی که در تمامی آنها جوانان تحصیلکرده حضور دارند که اکنون دچار سردرگمی شده و به شدت نگران وضعیت اشتغال خود هستند.
به گفته متخصصان این حوزه، بهتر است ابتدا وزیر نیرو برنامههای جدید در عرصه انرژیهای تجدید پذیر را اجرایی کند و در صورت موفق بودن آنها، بدون آنکه قرار دادهای خرید تضمینی برق را لغو کند، سرمایه گذاران به سمت بهترین برنامهها هدایت خواهند شد.
این متخصصان معتقدند، زمستان در راه است و به زودی به دلیل کسری گاز، شاهد کسری برق در زمستان نیز خواهیم بود و وزارت نیرو از این کسری برق فرصت سازی برای توسعه انرژیهای تجدید پذیر کند.
از بحران کسری برق فرصتی برای توسعه تجدیدپذیرها ساخته شود
حمید رضا صالحی رئیس هیات مدیره انجمن ساتکا و نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه ما با کمبود شدید برق مواجه هستیم و بیش از 10 هزار مگاوات کسری برق در سال جاری داشتیم، گفت: زمستان نیز در راه است و به زودی به دلیل کسری گاز، شاهد کسری برق در زمستان نیز خواهیم بود. با توجه به این شرایط توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در سایزهای خانگی و تعداد بالا، سایز صنعتی روی سقف کارخانهها و سایز نیروگاهی یکی از راههای ضروری برای توسعه تولید برق در کشور خواهد بود و کشور ناگزیر میباید به این سمت حرکت کند.
وی با اشاره به رویکرد مثبت وزیر نیرو در این زمینه با تاکید بر اینکه ما معتقدیم که وزیر نیرو میتواند از این بحران یک فرصت بسازد و ما در بخش خصوصی در کنار ایشان خواهیم بود، اضافه کرد: این طور که ما شنیدهایم، توقف عقد قراردادهای خرید تضمینی به صورت شفاهی و موقت انجام شده است و روزهای آینده حتما مرتفع میشود.
صالحی خاطرنشان کرد: در صورتی که این شرایط ادامه یابد، ما در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و همچنین به صورت مستقیم از دکتر محرابیان پیگیر موضوع خواهیم بود.
شوک 200 شرکت سامانههای خورشیدی
سید محمد جواد موسوی، عضو هیات مدیره انجمن سازندگان و تامین کنندگان کالا و خدمات انرژی های تجدیدپذیر (ساتکا) نیز در گفتوگو با ایسنا با تاکید بر اینکه حدود یک ماه قبل که دکتر محرابیان وزیر نیرو اعلام کرد که 10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر را در برنامه دارند، موج امیدی بین فعالین انرژیهای تجدیدپذیر ایجاد شد، اظهار کرد: انجمن سازندگان و تامین کنندگان کالا و خدمات انرژیهای تجدیدپذیر (ساتکا) و دیگر انجمنها در حال بررسی پیشنهاداتی به وزیر نیرو بودند که این برنامه عملیاتی شود.
وی خاطر نشان کرد: در حالی است که از چهارشنبه 31 شهریور ماه که شرکتهای توزیع برق از عقد قراردادهای خرید تضمینی خودداری کردند، به یک باره فعالین تجدیدپذیر در شوک فرو رفتند. با توجه به اینکه این موضوع به صورت شفاهی از طرف ساتبا به شرکتهای توزیع برق اعلام شده است، ما احتمال میدهیم که این توقف به صورت اشتباهی روی داده و قرار نبوده قراردادها متوقف شوند و در روزهای آینده برطرف خواهد شد.
موسوی به شکل گیری 200 شرکت فعال در حوزه سامانههای خورشیدی اشاره کرد و گفت: بهدلیل سیاست خرید تضمینی برق بهصورت بلندمدت از سامانههای خورشیدی، بیش از 200 شرکت مهندسی، پیمانکار و تولیدکننده تجهیزات سامانههای خورشیدی در استانهای کشور شکل گرفتهاند. در تمامی این شرکتها جوانان تحصیلکرده حضور دارند که اکنون دچار سردرگمی شده و به شدت نگران وضعیت اشتغال خود هستند.
عضو هیات مدیره انجمن سازندگان و تامین کنندگان کالا و خدمات انرژیهای تجدیدپذیر، یادآور شد: از دولت مردم و وزیر نیرو که هدف 10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر را اعلام کردهاند انتظار میرود که حامی شرکتها کوچک و متوسط در این حوزه باشند تا این شرکتها بتوانند نیروگاههای تجدیدپذیر را در سراسر کشور احداث و بخشی از کمبود برق را نیز جبران کنند.
وی خرید تضمینی برق خورشیدی برای قشر محروم و روستایی کشور بسیار موثر دانست و تاکید کرد: با لغو قراردادهای خرید تضمینی برق، قراردادهای مددجویان کمیته امداد و بسیج مستضعفین نیز متوقف خواهند شد.
مسیرهای بهتر برای توسعه تجدیدپذیر آزمایش و اجرایی شود بعد تغییرات صورت گیرد
محمود کریمی، عضو هیات مدیره انجمن ساتکا نیز در گفتوگو با ایسنا، خاطرنشان کرد: خرید تضمینی برق تجدیدپذیر تاکنون موفق بوده و اجرایی شده، هر چند که کاستیهایی نیز داشته است از جمله مساله بودجه خرید تضمینی که آن هم با توجه به قانون بودجه سال 1400 و اضافه شدن سوخت صرفه جویی شده به منابع خرید تضمینی، در حال اصلاح است.
وی با بیان اینکه ما همگی اطمینان داریم که وزیر نیرو دید بسیار مثبتی نسبت به توسعه تجدیدپذیر دارد، ادامه داد: درخواست ما از وزیر نیرو این است که اگر برنامهها و مسیرهای دیگری به غیر از خرید تضمینی برق برای توسعه تجدیدپذیر در کشور در دستور کار دارد، ابتدا این برنامههای جدید تدوین و به صورت موازی با خرید تضمینی و به صورت پایلوت اجرا، تست و آزمایش شوند و در صورتی که برنامههای موفقی باشند، خود به خود و بدون اینکه خرید تضمینی متوقف شود، سرمایه گذاران را به سمت خود جلب خواهند کرد.
کریمی اضافه کرد: اینکه خرید تضمینی به خصوص از نیروگاههای خورشیدی کوچک مقیاس انشعابی به صورت ناگهانی متوقف شود، حتی اگر برای مدت زمان کوتاهی باشد، تصمیم درستی نبوده و شرکتهای پیمانکار را در سراسر کشور دچار چالشهای شدید کرده است.
به گفته وی، اگر نگرانی برای کسری بودجه خرید تضمینی برق وجود دارد، باید اذعان کرد که نیروگاههای خورشیدی انشعابی کوچک مقیاس (کمتر از 200 کیلووات) سالانه به میزان 15 مگاوات در کشور احداث میشوند و بودجه لازم برای خرید تضمینی برق از آنها بسیار ناچیز است و بنابراین توقف و تعلیق آن ضرورتی نداشته است.
انتهای پیام