سه‌شنبه 6 آذر 1403

3 راهکار برای جلوگیری از کاهش مصرف لبنیات بعد از حذف ترجیحی

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
3 راهکار برای جلوگیری از کاهش مصرف لبنیات بعد از حذف ترجیحی

سخنگوی انجمن لبنی ایران با اشاره به اینکه سرانه مصرف لبنیات با حذف ارز 4200 تومانی حدود 30 درصد کاهش می یابد، سه راهکار را برای جلوگیری از این اتفاق پیشنهاد کرد.

به گزارش مشرق، محمدرضا بنی طبا، سخنگوی انجمن لبنی ایران، درباره آخرین وضعیت صدور کارت الکترونیکی برای خرید محصولات لبنی اظهار داشت: هنوز اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده ضمن اینکه کارت مذکور برای کلیه اقلام ضروری سبد خانوار پیشنهاد شده است.

بنی طبا با اشاره به اینکه بر این اساس قرار است کارت مذکور برای خانوار محروم و دهک‌های پایین طراحی و ایجاد شود، گفت: وظیفه نظام حاکمیتی این است که بعد از حذف ارز 4200 تومانی و اصلاح نظام یارانه‌ای از دهک‌های محروم حمایت ویژه کند چرا که این افراد بعد از حذف ارز و افزایش تورم و نرخ مواد غذایی قادر به خرید این محصولات نخواهند بود.

بیشتر بخوانید:

تورم کالاهای مشمول ارز ترجیحی از سایر کالاها کمتر نیست

سخنگوی انجمن لبنی با بیان اینکه دولت به جای پول نقد باید به خانوار کارت الکترونیکی بدهد، گفت: تجربه ثابت کرده پول نقد به جامعه هدف برخورد نمی‌کند و مردم به جای اینکه این پول را صرف خرید مواد غذایی و اقلام ضروری سبد خانوار کند آن را خرج سایر هزینه‌ها از جمله اجاره خانه یا حمل و نقل می‌کند.

بنی طبا با اشاره به اینکه اجرای طرح کارت الکترونیکی برای کالاهای اساسی و اقلام ضروری خانوار در کمیسیون‌های مختلف مجلس در دست پیگیری و بررسی است، گفت: اجرای این طرح چندان کار دشواری نیست و زیرساخت‌های آن در کشور وجود دارد ضمن اینکه با اجرای آن یارانه‌ها هدفمند می‌شود و منابع آن نیز از محل حذف ارز 4200 تومانی و مابه التفاوت این ارز با ارز آزاد تأمین خواهد شد.

این فعال صنفی با اشاره به اینکه کلیه خانوار تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی، کارگران، فرهنگیان و سایر دهک‌های محروم و پایین جامعه مشمول دریافت این کارت خواهند بود، گفت: اقلامی مثل برنج، روغن، تخم مرغ، مرغ، گوشت و لبنیات در کارت مذکور دیده شده و خانوار می‌توانند با استفاده از آن این اقلام را خریداری کنند.

به گفته بنی طبا، انجمن لبنی از ابتدا برای اجرای این طرح مصر بوده و وزارت جهاد کشاورزی به طور جد پیگیر آن است. سرانه مصرف لبنیات با حذف ارز 4200 تومانی حدود 30 درصد کاهش می‌یابد

سخنگوی انجمن لبنی ایران در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه با حذف ارز 4200 تومانی و افزایش تورم طبیعتاً سرانه مصرف لبنیات در کشور کاهش پیدا می‌کند، گفت: برآورد ما این است که سرانه مصرف لبنیات بین 20 تا 30 درصد در طی اجرای این طرح کاهش پیدا کند.

بنی طبا با بیان اینکه بر اساس برنامه چشم انداز 1404 قرار بود سرانه مصرف لبنیات در کشور به 150 تا 160 کیلوگرم برسد، گفت: در سال‌های 88 و 89 این رقم بیش از 90 کیلوگرم بود اما با اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها افت شدیدی را در این زمینه تجربه کردیم و حدود 10 کیلوگرم از میزان مصرف سرانه کاسته شد و در حال حاضر این رقم چیزی حدود 75 تا 80 کیلوگرم در حالت خوشبینانه است که نصف رقمی است که قرار بود در چشم انداز به آن دست پیدا کنیم.

بنی طبا اضافه کرد: با توجه به اینکه حذف ارز 4200 تومانی سرمایه در گردش و نیاز به نقدینگی را در واحدهای تولیدی نیز افزایش می‌دهد، وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید استقبال خوبی از طرح‌های حمایتی کرده و به طور جد پیگیر اجرای این طرح‌ها برای احقاق حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان است و همانطور که اشاره شد شخص وزیر جهاد کشاورزی به طور جد پیگیر طرح ایجاد کارت الکترونیکی برای خرید اقلام ضروری توسط مردم است تا قدرت خرید مصرف کنندگان کاهش پیدا نکند.

وی با اشاره به افزایش نگرانی‌ها درباره کاهش مجدد مصرف سرانه لبنیات در کشور گفت: برای این منظور سه راهکار را پیش بینی کردیم که راهکار اول همان اجرای طرح کارت الکترونیکی برای خانوار است، علاوه بر این نباید اجازه بدهیم در جمعیت نوجوانان و کودکان به ویژه در استان‌های محروم کاهش مصرف سرانه اتفاق بیفتد به همین جهت اجرای طرح شیر رایگان مدارس دومین راهکاری است که پیشنهاد می‌شود.

وی با بیان اینکه برای اجرای این طرح بودجه‌ای در نظر گرفته شده اما بسیار کمتر از توقع ماست، تصریح کرد: اگر مسئولان واقعاً می‌خواهند مصرف سرانه ضربه نخورد باید تأمین شیر برای جمعیت دانش آموز به ویژه دانش آموزان دختر را در اولویت کار قرار دهند چرا که از هر سه زن ایرانی یک نفر به پوکی استخوان مبتلا می‌شود که دلیل اصلی آن کمبود مصرف لبنیات و فرآورده‌های لبنی است.

بنی طبا از دولت و سازمان برنامه و بودجه خواست مانند سال‌های گذشته عمل نکند و روی این مساله تمرکز ویژه داشته باشد.

سخنگوی انجمن لبنی ایران همچنین از آموزش و پرورش درخواست کرد برای اجرای این طرح شیر باکیفیت تأمین کند و آن را به مناقصه نگذارد. به گفته بنی طبا در مناطق دورافتاده به دلیل مشکلات حمل و نقل و نگهداری محصول باید از شیر استریل استفاده شود.

بنی طبا راهکار سوم را تسهیل عرضه مستقیم محصولات لبنی برای تولیدکنندگان عنوان کرد و گفت: دولت باید تدبیری بیندیشد که تولیدکنندگان بتوانند محصولات لبنی را مستقیماً به مردم عرضه کنند چرا که 30 درصد قیمت محصولات لبنی مربوط به شبکه پخش و خرده فروشی است و اگر عرضه به شکل مستقیم انجام شود این درصد از قیمت لبنیات کم خواهد شد به عنوان مثال دولت می‌تواند در میادین میوه و تره بار مکانی را در اختیار تولیدکننده قرار دهد تا محصولات خود را آنجا به مردم عرضه کنند. برای این کار حتی ما غرفه نمی‌خواهیم و اگر نقطه‌ای را مشخص کنند که ماشین‌های یخچال بتوانند محصولات خود را به مردم عرضه کنند این کار را خواهیم کرد.

این فعال صنفی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی تاکنون همکاری خوبی با تشکل‌ها داشته است، گفت: در زمینه حذف یارانه ارز 4200 تومانی از کالاها در حال حاضر به هسته سخت کار رسیده‌ایم و دولت باید کار دشواری را انجام دهد. به همین جهت اجرای طرح نیازمند همکاری تمامی دستگاه‌ها، سازمان‌ها و بخش خصوصی است و ما نیز آمادگی داریم تا دولت را در این مسیر همراهی کنیم.

منبع: مهر