یک‌شنبه 30 دی 1403

8 مسابقه و 8 جایزه ویژه برای منتخبان یک مسابقه کتابخوانی دانشجویی

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
8 مسابقه و 8 جایزه ویژه برای منتخبان یک مسابقه کتابخوانی دانشجویی

همه کارشناسان اهل فن به این موضوع معترفند که افزایش مهارت‌های فردی، سواد اجتماعی، تقویت دانش عمومی و بهبود سبک زندگی از فواید کتابخوانی است. در همین‌باره بسیاری معتقدند نقش کتاب در ارتقای فرهنگ جامعه بی‌بدیل است و خانواده‌ها و مراکز آموزشی از قبیل مدرسه و دانشگاه‌ها می‌توانند مشوق خوبی برای توسعه فرهنگ مطالعه و کتابخوانی باشند.

به گزارش ایسنا، کتابخوانی در میان دانش‌آموزان پسر مقطع متوسطه منطقه 5 شهر تهران» ارزش‌های اجتماعی و مؤلفه‌های معلم، خانواده و فضای آموزشی به ترتیب از اولویت‌ها در ترویج فرهنگ کتابخوانی در میان این دانش‌آموزان تشخیص داده شدند. نتایج این پژوهش اهمیت خانواده و فضاهای آموزشی را در ترویج این فرهنگ به خوبی مشخص می‌کند.

با این وجود کارشناسان و مسئولان فرهنگی هم باید تدابیر ویژه‌ای توأم با ابتکار، اندیشه، خلاقیت و نوگرایی بیندیشند تا نوجوانان، جوانان و دانشجویان این قشر فرهیخته جامعه بیشتر با مقوله کتاب و مطالعه آشنا شوند.

عده‌ای معتقدند اهمیت کتاب و کتابخوانی را باید با اقدامات خلاقانه و نوآورانه در جامعه ترویج داد که از آن جمله می‌توان به استفاده از شبکه‌های ارتباطی در بستر اینترنت اشاره کرد.

از همین‌رو معاونت فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران با همکاری و مشارکت معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه تهران طرح مسابقه کتابخوانی هشت بهشت را با هدف ترویج و گسترش فرهنگ کتابخوانی در میان دانشجویان اجرا کرد.

این طرح در نخستین سال اجرا برای دانشجویان دانشگاه‌های استان تهران و البرز برگزار می‌شود و در دومین سال همه دانشجویان دانشگاه‌های سراسر کشور می‌توانند در این مسابقات شرکت کنند.

در قالب این طرح هر ماه یک کتاب و یک مسابقه برگزار و هر مسابقه 24 برگزیده خواهد داشت (به ازای هر 150 شرکت‌کننده 4 برگزیده). پس از برگزاری 8 مسابقه طی یکسال جایزه ویژه 8 بهشت به 8 برگزیده‌ای تعلق می‌گیرد که طی این مدت (8 دوره مسابقه) بیشترین امتیاز را کسب کرده باشند.

ثبت‌نام و آزمون این مسابقه به صورت آنلاین است و دانشجویان دانشگاه‌های سراسر کشور می‌توانند در این مسابقه آنلاین شرکت کنند.

سازمان جهاد دانشگاهی تهران جایزه ویژه پایان دوره به ارزش 5 میلیون ریال را برای 8 برگزیده نهایی در نظر گرفته است و برای ایجاد رقابت عادلانه‌تر برای شرکت‌کنندگان در این طرح، امکان کسب امتیاز به سه روش را فراهم کرده است.

شرکت در هر مرحله آزمون و کسب امتیاز در آن با پاسخ به پرسش‌های آزمون (هر مرحله مسابقه حداکثر 100 امتیاز)، معرفی شرکت‌کنندگان جدید (هر نفر جدید 1 امتیاز، حداکثر 100 امتیاز) انجام می شود که برای معرفی شرکت‌کنندگان جدید باید نام کاربری خود را به عنوان کد معرف در اختیار معرفی‌شوندگان قرار دهید هم‌چنین شرکت در نظر سنجی‌های پایان هر آزمون (شرکت در هر نظرسنجی 2 امتیاز) از آن جمله است.

بر اساس این طرح هر سال با بررسی‌های میدانی و مطالعاتی هشت عنوان کتاب که مطالعه آن برای نسل جوان دانشجو ضروری است شناسایی و با برنامه‌ریزی دقیق زمینه معرفی آن آثار و برگزاری مسابقه کتابخوانی فراهم می‌شود.

انتخاب کتاب‌ها با رعایت شاخص‌های فرهنگی، دینی، اجتماعی، سیاسی و اخلاقی تأکید شده در این طرح است.

انطباق محتوای کتاب با معارف دینی، اسلامی و انقلاب اسلامی، با آرمان‌های امام خمینی (ره) و دیدگاه‌های مقام معظم رهبری، انطباق محتوای کتاب با بازیابی هویت «ایرانی - اسلامی» و با قوانین جمهوری اسلامی ایران از شاخص‌های انتخاب کتاب است.

هم‌چنین تناسب کتاب با شعار سال تعیین شده، قالب‌های رمان، داستان و خاطره و... از ترجیحات و ملاحظات در انتخاب کتاب است.

بر این اساس با در نظر گرفتن شاخص‌های فوق و با استفاده از نظر کارشناسان کتاب‌های «علی از زبان علی» برای نخستین مرحله مسابقه در اردیبهشت ماه، «جوان و انتخاب بزرگ» جهت مطالعه دانشجویان در خرداد ماه، «بینوایان» برای فصل تابستان دانشجویان، «خط مقدم» برای مهر ماه، «نفحات نفت» آبان ماه، «پیرمرد و دریا» جهت مطالعه و برگزاری مسابقه در آذرماه، «آن مرد با باران می‌آید» برای بهمن ماه و «عشق هشتم» برای اسفندماه دانشجویان در نظر گرفته شد.

زمینه‌سازی برای گسترش فرهنگ کتابخوانی در میان دانشجویان کشور، تشویق و ترغیب دانشجویان به مطالعه آثار فاخر منتشر شده در داخل یا خارج کشور، بهره‌وری مناسب از اوقات فراغت دانشجویان کشور و زمینه‌سازی جهت تربیت نسل جدید آینده‌ساز کشور با ارتقاء شاخص کتابخوانی از اهداف این طرح است.

براساس این گزارش، کارشناسان معتقدند داشتن جامعه‌ای فرهیخته و دانا برای توسعه پایدار با میزان مطالعه مردم آن جامعه ارتباط مستقیم دارد. اگرچه کتابخوانی باید از دوران کودکی و نوجوانی از خانواده در افراد نهادینه شود اما این موضوع رسالت دیگر دستگاه‌های فرهنگی به ویژه آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها را منتفی نمی‌کند.

انتهای پیام