چهارشنبه 1 مرداد 1404

90درصد دانش آموزان دلتنگ مدرسه هستند

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
90درصد دانش آموزان دلتنگ مدرسه هستند

وزیر آموزش و پرورش به تشریح فعالیت ها، اقدامات و مصوبات موثر دولت دوازدهم در وزارت آموزش و پرورش پرداخت.

به گزارش ایسنا، محسن حاجی میرزایی در اختتامیه سی و پنجمین اجلاس سراسری مدیران و روسای آموزش و پرورش که در اردوگاه فرهنگی تربیتی شهید باهنر تهران با حضور، معاونان و مدیران حوزه ستادی و همچنین مدیران کل آموزش و پرورش استان ها و روسای بیش از 726منطقه آموزش و پرورش و شورای معاونان ادارات کل استان ها به صورت مجازی و در بستر شاد برگزار شد، با خوش آمد گویی و حسن توجه رئیس جمهور به آموزش و پرورش که در این اجلاس به صورت حضوری شرکت کرد، اظهار کرد: در این اجلاس استانداران، نمایندگان ولی فقیه، مدیران کل آموزش و پرورش استان‌ها و مناطق و شهرستانهای سراسر کشور، حدود 1300 نفر در این اجلاس شرکت کردند. این جمعیت جزو جمعیتی است که بیشترین شعاع تاثیر در آموزش و پرورش و بیشترین شعاع اتصال با مردم و دولت را دارد.

در 10سال گذشته 48درصد نیروی انسانی آموزش و پرورش از مسیری غیر از تربیت معلم جذب شده است

وی با اشاره به تنظیم گزارش خود به رئیس جمهور، در دو محور اظهار کرد: تصمیم های راهگشا و راهبردی بسیار ارزشمندی در طول دولت تدبیر و امید اتخاذ شده است و باعث شد نظام تعلیم و تربیت در مسیر تعالی و رشد خود حرکت کند. اولین تصمیم مهم و مناسب در حوزه نیروی انسانی است. نیروی انسانی مهمترین رکن نظام تعلیم و تربیت است. ابتدای فعالیت ما نیروی انسانی آموزش و پرورش از یک آشفتگی و نارضایتی و عدم تعادل رنج می برد، استمرار این وضعیت باعث می‌شد، تا این مهمترین رکن نظام تعلیم و تربیت با آسیب جدی مواجه شود. در این حوزه تصمیم های بسیار مهمی اتخاذ شد که مهمترین آن مصوبه ای بود که در شورای عالی انقلاب فرهنگی و به ریاست حضرتعالی تصویب شد و بر اساس آن ورودی نیروی انسانی آموزش و پرورش به غیر از مسیر تربیت معلم مسدود شد، زیرا از یک سو دولت امتیازات ویژه ای به دانشجو معلمان داده است که آنان سربازی نمی‌روند، در طول دوران تحصیل حقوق می گیرند و این دوران جزو سوابق خدمتی آنان محسوب می شود. این امتیازات را داده‌اند تا معلم با کیفیت جذب آموزش و پرورش شود، اما در 10سال گذشته 48درصد نیروی انسانی آموزش و پرورش از مسیری غیر از مسیر تربیت معلم جذب شده است.

عضو کابینه دولت تدبیر و امید ادامه داد: جذب نیروی انسانی از مسیری غیر از تربیت معلم، باعث برهم خوردن تعادل نیروی انسانی در آموزش و پرورش شده بود و بیش از صد هزار نفر تقاضای استخدام در آموزش و پرورش را داشتند، که آن مصوبه باعث شد ورودی نیروی انسانی به آموزش و پرورش محدود و مقید شود. بر اساس آن مصوبه مفهومی با عنوان صلاحیت معلمی به رسمیت شناخته شد که بر اساس این واژه هیچ نیروی انسانی نمی تواند بدون کسب صلاحیت های معلمی وارد آموزش و پرورش شود و تدریس کند.

وزیر آموزش و پرورش اظهار کرد: تصمیم مهم و راهبردی دیگری که در دولت اتخاذ شد رتبه‌بندی‌معلمان بود. معلمان توانایی‌های یکسانی ندارند و جهت ارتقای صلاحیت های عمومی تخصصی و حرفه‌ای معلمان لایحه رتبه بندی معلمان در دولت به فوریت مورد بررسی و تصویب قرار گرفت و تقدیم مجلس شورای اسلامی شد. این لایحه می تواند به اندازه زیادی کیفیت نیروی انسانی در آموزش و پرورش را افزایش دهد.

عضو کابینه تدبیر و امید با اشاره به تاسیس سازمان تعلیم و تربیت کودک با موافقت رییس جمهور اظهار کرد: نظر همه متخصصان و صاحب نظران تعلیم و تربیت کودک این است که سال های اوان کودکی مهمترین نقش را در شکل گیری شخصیت کودکان دارد و این دوره تاکنون رها شده بود و حدود 18نهاد و موسسه در کار مهدکودک ها مداخله می کردند و این مصوبه باعث شد تا وحدت رویه ایجاد شود و تربیت دوران اوان کودکی و حمایت از خانواده ها در این مسئولیت بسیار مهم در دستور کار قرار گیرد.

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به تصمیم مهم و کارگشای دیگر گفت: مصوبه ای که در شورای عالی انقلاب فرهنگی و با ریاست حضرتعالی در مورد کنکور و با امضای ریاست جمهوری ابلاغ شد. به دلیل ضعف در سیاست گذاری، کنکور بیشترین آسیب را به اهداف دوره های تحصیلی آموزش و پرورش وارد می‌کند. در این مصوبه با افزایش تاثیر سوابق تحصیلی، این سوابق در کنکور اهمیت پیدا کرد و توجه دانش آموزان به موفقیت تحصیلی افزایش پیدا می کند و دیپلم هویت پیدا خواهد کرد، زیرا دیپلم در حال حاضر تبدیل شده بود به جوازی برای شرکت در آزمون ورودی دانشگاه های کشور، اما اکنون دیپلم معرف سطح معینی از توانایی ها و قابلیت های دانش آموزان است.

حاجی میرزایی در مورد تصمیم مهم دیگری که در دولت تدبیر و امید اتخاذ شد، اظهار کرد: استمرار فعالیت سازمان ملی استعدادهای درخشان که با دستور حضرتعالی ابلاغ شد یک تصمیم بسیار مهم و راهگشا در نظام تعلیم و تربیت کشور بود. بررسی ها نشان می دهد که در تمام دنیا برای دانش آموزان با استعداد های برتر، امتیازهای ویژه‌ای در نظر می‌گیرند و این که با چه کیفیتی این حمایت‌ها را انجام دهند، متفاوت است، اما در همه کشورها این حمایت ها وجود دارد.

وی در مورد محور دوم تصمیم های اساسی و کلیدی در دوره دولت تدبیر و امید اظهار کرد: اقدامات سرآمدی که در وزارت آموزش و پرورش انجام شده است و مهم ترین آنها اقدامات و فعالیت هایی است که وزارت آموزش و پرورش در دوران کرونا انجام داده است. بر اساس پژوهش مرکز استراتژیک تحقیقات ریاست جمهوری؛ در کشور های مختلف تنها عاملی که مواجهه سنجیده با پدیده ثابت کرونا به وجود آورد، پدیده حکمرانی است. کشورهای با ثروت بیشتر، فرهنگ غنی تر یا حکومت متفاوت تر تفاوتی در در مواجهه با پدیده کرونا نداشتند و فقط نوع حکمرانی بود که مواجهه با پدیده کرونا را باعث شد. وزارت آموزش و پرورش از آغاز شروع پدیده کرونا یک استراتژی مشخص را انتخاب کرد و امروز که بررسی می کنیم، می بینیم تمامی مطالعاتی که در دنیا در مورد آموزش در دوران کرونا انجام شده است، هیچکدام از مجموعه تصمیم گیری های ما خارج نیست و استراتژی های وزارت آموزش و پرورش بر ده محور استوار بود.

حاجی میرزایی در ادامه با اشاره به استراتژی های وزارت آموزش و پرورش اظهار کرد: اولین استراتژی پوشش حداکثری دانش آموزان و آموزش ها در داران کرونا بود و نباید هیچ دانش آموزی از آموزش دور بماند. ارتباط حداکثری، نظارت حداکثری، انعطاف حداکثری، مسئولیت پذیری حداکثری، مشارکت حداکثری، پاسخگویی حداکثری، وقت گذاری حداکثری هماهنگی و هوشیاری حداکثری از مواردی بود که آموزش و پرورش بر آن تاکید داشت تا کمترین آسیب را در دوران کرونا ببینیم.

وی ادامه داد در دوران کرونا 115هزار مدرسه و 15.5 میلیون دانش آموز زیر نظر آموزش و پرورش اداره می شد که با تعطیلی مدرسه و حذف نقشه مدرسه، این تشکیلات گسترده به نوعی دچار ناهماهنگی و از هم گسیختگی شد که ارتباطات آن دچار مسئله شد. باید این ارتباطات را برقرار می‌کردیم و خدمات آموزشی را ارائه می دادیم. شبکه شاد توانست به کمک آموزش و پرورش آید و 40روز بعد از تعطیلی مدارس شبکه شاد فعال شد. یک هفته بعد از شیوع کرونا، آموزش تلویزیونی و مدرسه تلویزیونی شروع به کار کرد و تمامی محتوای درسی برای تمامی پایه ها از تلویزیون پخش شد و تمامی محتوای درسی در شبکه شاد ارائه شد. ارتباط بین معلم و دانش آموز از طریق شبکه شاد برقرار شد، دانش آموزان، معلمان، اولیا، مدارس، مناطق و ستاد از طریق شبکه شاد توانستند با همدیگر ارتباط برقرار کنند. در فاصله چهل روز 9میلیون نفر به این شبکه پیوستند و در اقبال به شبکه های اجتماعی عضوگیری چنین گسترده‌ای بسیار کم نظیر است.

90درصد دانش آموزان دلتنگ مدرسه هستند

عضو کابینه دولت تدبیر و امید ادامه داد: بر اساس مطالعه ای که انجام دادیم، دانش آموزان ابتدایی دوره دوم یعنی پایه های چهارم، پنجم و ششم و در سطح 203هزار دانش‌آموز پرسشنامه ای را توزیع کردیم که این پرسشنامه بین المللی بود و بر اساس استخراج نتایجی که از این مطالعه بیرون آمد؛ 90درصد معلمان هر روز یا بیشتر روزهای هفته کلاس های شان را برگزار کردند و با دانش آموزان در ارتباط بودند؛ 68درصد معلمان علاوه بر ارسال نکات درسی، نکات مفید و نحوه کار در فضای مجازی را برای دانش‌آموزان خود ارسال کردند؛ 35درصد معلمان به احساسات کودکان توجه و مراقبت داشتند و 90درصد دانش آموزان اعلام کردند که دلتنگ مدرسه هستند.

وی با اشاره به اقدامات سرآمد دیگر که در دوره دولت تدبیر و امید انجام شده است، اظهار کرد: آموزش و پرورش وظیفه مراقبت از سلامت جسمی و روحی کودکان را بر عهده دارد. آسیب های اجتماعی مشکل بزرگی در جامعه است که آموزش و پرورش باید به آن توجه کند و در این زمینه از دانش آموزان مراقبت نماید. در حوزه سلامت جسمی الگوهای ورزشی و تغذیه بسیار مهم است که این دو موضوع در دوران کرونا، دانش آموزان در خانه حضور داشتند و فعالیت های جسمی و حرکتی آنان کم شده بود و دسترسی آنها به مواد غذایی زیاد بود و جای نگرانی داشت. وزارت آموزش و پرورش در یک مطالعه ای که در سال 95انجام داد، 21درصد دانش آموزان چاق بودند، اما در سال 99، 30درصد دانش آموزان چاق هستند یا دارای اضافه وزن هستند و این تحقیق نشان می دهد که ما با پدیده ای مواجه هستیم که در سال های آینده می تواند انواع و اقسام بیماری ها را برای نسل بعدی به وجود آورد. بر همین اساس طرح کوچ را اجرا کردیم و توده بدنی 13میلیون دانش آموز بررسی شد و الگوی تحرکی و تغذیه ای به دانش آموزان ارائه شد و در پایان سال 11میلیون و 800هزار دانش آموز مجددا توده بدنی آنها اندازه گیری شد و سه درصد دانش آموزان چاق به وزن طبیعی برگشتند.

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اقداماتی که در حوزه سلامت روانی دانش آموزان انجام شده است، اظهار کرد: 14دستگاه در هماهنگی با همدیگر، طرح نماد (نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان) را اجرا کردند که در حال حاضر 6500مدرسه با یک میلیون دانش آموز تحت نظر این طرح هستند. استراتژی وزارت آموزش و پرورش در مورد سلامت روانی دانش آموزان، توانمندسازی، پیشگیری، شناسایی، غربالگری، مداخله و درمان است. برای پیشگیری، آموزش های زیادی داده ایم و از 10درصد به 40درصد دانش آموزان رسیده ایم. معلمان و والدین آموزش دیده اند تا نسبت به آسیب‌های اجتماعی آگاه باشند و همیاران مشاور تأسیس کرده‌ایم. در دوره دوم متوسطه اول و دوم هر کلاسی همیار مشاور دارد که این هم یاران در صورتی که در دانش آموزان علائمی را دیدند به آنان کمک می کند.

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اجرای طرحی برای بررسی 21شاخص و روی یک میلیون دانش آموز اظهار کرد: این شاخص ها در مورد از عزت نفس، نشاط، خوش بینی، خشم، اضطراب و افسردگی دانش آموزان اندازه گیری شده است و نیمرخ روانی دانش آموزان بر اساس این طرح ترسیم شده است. 1500مرکز مشاوره ای فعال هستند و خدمات در حوزه آسیب های اجتماعی و روانی به دانش آموزان ارائه می دهند. روز گذشته خط 1570به عنوان اورژانس اجتماعی دانش آموزان افتتاح شد که بر این اساس دانش آموزان می توانند ارتباط تلفنی برقرار کنند و مشاوره لازم را دریافت نمایند و نگرانی های مربوط به آسیب های اجتماعی خود را با مشاور مطرح کنند.

وی تصریح کرد: هیچ نهادی به اندازه آموزش و پرورش نمی تواند روی سلامت جسمی و روانی جامعه تاثیر بگذارد و بیشترین حد تاثیر از طریق آموزش و پرورش امکان پذیر است.

حاجی میرزایی با اشاره به اقدامات و فعالیت‌های شاخص و سرآمدی که در حوزه نوسازی مدارس انجام شده است، اظهار کرد: در دولت یازدهم و دوازدهم 16هزار فضای آموزشی، 81هزار و 500کلاس درس در 11میلیون متر مربع زیربنا ساخته شده است و روزانه 28کلاس درس در این دولت افتتاح شده است. در حالی که در دولت یازدهم روزانه 21کلاس درس ساخته شد، در دولت دوازدهم که مشکلات اقتصادی و تحریم های اقتصادی داشتیم، روزانه 31کلاس درس ساخته شده است. خیران مدرسه ساز 8400میلیارد تومان در طول هشت سال دولت تدبیر و امید صرف مدرسه‌سازی کرده‌اند و در پنج سال اخیر 49درصد مدارس با مشارکت خیرین و دولت ساخته شده است. 17درصد مدارس توسط خیران و 32درصد مدارس با همکاری خیران و دولت ساخته شده است. 123درصد افزایش مشارکت خیرین در دولت دوازدهم داشته‌ایم. طرح آجر به آجر را در دولت دوازدهم اجرا کردیم که بر اساس این طرح همه مردم می توانند در مدرسه سازی مشارکت کنند. در این طرح بیش از یک میلیون و 100هزار نفر تا کنون شرکت و به مدرسه سازی کمک کرده‌اند. کلاس های درس استاندارد سازی شده است و به سیستم های گرمایشی مجهز شده‌اند و روزانه 89کلاس به سیستم‌های ایمنی و گرمایشی مناسب تجهیز شده‌اند و کل کلاس های خشتی و گلی برچیده شده است و در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان گیلان و یزد طور کامل این کلاس ها برچیده شده‌اند و روزانه 10کلاس دری ایمن شده است.

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به مشکلاتی که برای صندوق ذخیره فرهنگیان در سال 95ایجاد شد، اظهار کرد: مشکلات باعث شد تا اعتبار و آبروی این صندوق خدشه دار شود. این صندوق به سرعت در این دولت سازماندهی شد و سودآوری صندوق در سال 95، 240میلیارد تومان بوده است که در سال 98به 1100میلیارد تومان افزایش پیدا کرد و در سال 99سود این صندوق به 3400میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. در حال حاضر 80درصد فرهنگیان عضو این صندوق هستند و حق عضویت خود را افزایش دادند. هر عضو می‌تواند 3تا 5درصد در ماه در صندوق پس انداز نماید که با افزایش اعتماد فرهنگیان، درصد کسانی که پس انداز خود را تا 5درصد ارتقا می دهند، افزایش می یابد.

حاجی میرزایی با اشاره به اجرای طرح تعارض منافع در وزارت آموزش و پرورش اظهار کرد: 184مدیر در آموزش و پرورش دچار تعارض منافع بودند که موظف شدند تا به دلیل این تعارض منافع شغل مدیریتی یا شغلی که در آن منافعی دارند را انتخاب نمایند، برای اولین بار قبل از اینکه مجلس این لایحه را مصوب کند، ما آن را اجرایی کردیم و بر همین اساس 61مدیر آموزش و پرورش مدرسه غیر دولتی خود را انتخاب کردند و مابقی آن ها ترجیح دادند تا از مدیریت مدرسه غیر دولتی کنار روند. حتی اجازه ندادیم تا مدرسه غیر دولتی خود را به همسر یا فرزندان خود انتقال دهند.

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به یکپارچه سازی سامانه های وزارت آموزش و پرورش، اظهار کرد: 150زیر فرایند در آموزش و پرورش وجود دارد که همه این فرایند ها در چهار سامانه مجتمع شدند و بیشترین خدمات الکترونیکی در حال حاضر در آموزش و پرورش ارائه می شود که در حال حاضر ثبت نام، ارائه کارنامه گواهی تحصیلی به صورت الکترونیکی انجام می شود. همچنین سامانه های مالی مدارس درحال یکپارچه سازی است تا عملکرد مدارس مشخص شود.

عضو کابینه دولت تدبیر و امید با اشاره به اجرای طرح هدایت برای دانش آموزانی که تبلت ندارند، اظهار کرد: به 290هزار دانش آموز از طریق کمک خیران تبلت اهدا شده است و 600هزار کامپیوتر در ادارات آموزش و پرورش موجود بوده است که این کامپیوترها را آماده کرده ایم تا دانش آموزان بتوانند از آن استفاده نمایند.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، وی با اشاره به افزایش چهار برابری هنرجویان هنرستان ها گفت: هنرستان های وابسته به نیروی دریایی و وزارت کشاورزی تاسیس شده است و در سال گذشته 16هنرستان وابسته به جهاد کشاورزی تاسیس شده است.

انتهای پیام