یک‌شنبه 4 آذر 1403

آبگیری سد چمشیر فعلا متوقف شد!/ سرنوشت سد چم شیر چه خواهد بود

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
آبگیری سد چمشیر فعلا متوقف شد!/ سرنوشت سد چم شیر چه خواهد بود

با وجود اینکه وزارت نیرو اعلام کرده بود که هیچ‌گونه مشکل زیست محیطی با آبگیری سد چم‌شیر رخ نخواهد داد، اما سازمان حفاظت محیط زیست به دلیل وجود یکسری ابهامات صراحتا اعلام کرد که مجددا نمونه‌برداری صورت گیرد و تا زمان راستی آزمایی آبگیری سد چمشیر متوقف شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ چند صباحی است که وزارت نیرو اعلام کرده که آماده آبگیری سد چم‌شیر است، این موضوع مخالفان زیادی را به همراه داشته، چرا که کارشناسان معتقدند در بستر دریاچه این سد و مسیر رودخانه علاوه بر چشمه‌های نمک زار، لایه‌های نفتی وجود دارد که در صورت بی‌توجهی شاهد فاجعه زیست محیطی در منطقه خواهیم بود.

براساس بررسی‌ها در بستر دریاچه این سد و مسیر رودخانه، لایه‌های نمکی وجود دارد و اگر آبگیری در سد صورت گیرد کیفیت آب رودخانه شور خواهد شد. همچنین کارشناسان معتقد هستند که با آبگیری سد چمشیر فاجعه‌ای که در سد گتوند رخ داد دوباره تکرار می‌شود که دیگر قابل جبران نیست.

جالب است بدانید ابهاماتی نیز در مدل‌سازی افزایش کیفیت آب پس از آبگیری در کشاورزی وجود دارد که ممکن است کیفیت آب کمتر شود و اگر این اتفاق رخ دهد، نمی‌توانیم از منبع آب استفاده کنیم و عملا سد گتوند تکرار می‌شود.

حسین آخان عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نسبت به آبگیری سد چم شیر واکنش نشان داد و معتقد است قطع جریان سیلاب‌های رودخانه زهره که باعث زهکشی طبیعی می‌شود، افزایش شوری زمین‌های کشاورزی را در پی خواهد داشت و سبب گسترده‌تر شدن کانون ریزگرد بین ماهشهر و هندیجان خواهد شد؛ چنین اتفاقی قبلا با ساخت سد مارون هم رخ داده که باعث کم آب شدن و حتی خشکیدگی بخش‌هایی از تالاب شادگان، تولید ریزگرد و نفوذ آب شور به نخلستان‌های منطقه شد.

علیرضا ورناصری قندعلی عضو کمیسیون انرژی در مجلس در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ابهامات و سوالات تخصصی در مورد چگونگی احداث وجود دارد که باید مرتفع شود، گفت: احتمال شور شدن 80 هزار هکتار اراضی خوزستان به دلیل حل شدن نمک در آب وجود دارد، چرا که دربستر رودخانه شاهد چشمه‌های آب شور هستیم. فعالان محیط زیست عنوان کردند که جایگاهی که سد در آن احداث شده است لایه‌های نفتی وجود دارد و احتمال ترکیب سایر آلاینده‌ها همچون اختلال آب با هیدروکربنیک نفتی نیز وجود دارد که بی‌تردید آبگیری این سد برای خوزستان تبعات زیان باری را به همراه خواهد داشت.

ورناصری قندعلی با بیان اینکه بعد از آبگیری سد چم شیر رودخانه زهره جریان طبیعی قبل را ندارد، تاکید کرد: ساخته شدن سد چم شیر، رودخانه زهره را از حالت طبیعی خارج و خوزستان را مبدل به کانون ریزگردها کرده است.

وی در ادامه با بیان این مطلب که در حال حاضر به دلیل تغییرات فصلی آبدهی رودخانه زهره و وجود منابع نمک متعدد که در امتداد آن هم یکسری چشمه‌های شور هستند، گفت: شوری آب را شدت می‌دهد و با عدم جریان سیلاب‌ها و شسته نشدن نمک‌ها قطعا بسیاری از املاح و نمک‌ها به مراتع پایین دست کشاورزی جاری می‌شود.

ورناصری در ادامه با اشاره به این مطلب که گرمای بیش از اندازه شهرهای جنوبی به ویژه خوزستان همچنین وجود ریزگردها نگرانی‌ها را چند برابر کرده است، گفت: تبخیر بیش از اندازه آب رودخانه‌های اطراف سد چم شیر شوری آب را دو چندان خواهد کرد، متاسفانه در احداث و آبگیری این سد مطالعات کارشناسی و دقیق صورت نگرفته است.

عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان تاکید کرد: خشکسالی چند سال اخیر وضعیت آبی تمام استان‌ها را تحت تاثیر قرار داده و سبب تغییر اقلیم در منطقه شده است این مسئله در شرایطی عنوان می‌شود که احتمال جدایی گسل‌ها، خرده گیری در نزدیکی سد، شیوه‌های ناپایداری به مخزن سد و همچنین چشمه‌های شور مربوط به پایین دست باید مورد توجه مسئولان قرار بگیرد.

ورناصری در خاتمه تصریح کرد: سد در جایی احداث شده است که علاوه بر وجود چشمه‌های نمک زار، لایه‌های نفتی هم وجود دارد که اگر تمهیدات و بررسی‌های لازم در راستا صورت نگیرد شاهد فاجعه زیست محیطی در کشور خواهیم بود.

علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره آبگیری سد چم شیر اظهار داشت: وزارت نیرو برای آبگیری سد تا پایان آذرماه تاریخ اعلام کرده بود، اما تا زمان راستی‌آزمایی و تایید داده‌ها توسط مجموعه اجازه آبگیری به سد از سوی سازمان محیط زیست صادر نخواهد شد.

گفتنی است؛ با وجود اینکه وزارت نیرو اعلام کرده بود که هیچ‌گونه مشکل زیست محیطی با آبگیریسد چم‌شیررخ نخواهد داد، اما سازمان حفاظت محیط زیست صراحتا اعلام کرده است که با توجه به ابهاماتی که درباره احتمال وجود گنبدهای نمکی نهفته در سد چمشیر وجود دارد، از وزارت نیرو خواسته‌ایم که مجددا نمونه‌برداری کند و مجوز آبگیری سد را تا زمان نمونه‌برداری مجدد صادر نمی‌کنیم، لذا فعلا آبگیری سد چمشیر متوقف شده است. حال باید دید نتیجه راستی آزمایی چه خواهد شد و اقبال سد چم شیر چیست!.