یک‌شنبه 4 آذر 1403

آخرین برآوردها از صادرات نفت ایران / به ارقام پیش از تحریم باز می‌گردیم؟

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
آخرین برآوردها از صادرات نفت ایران / به ارقام پیش از تحریم باز می‌گردیم؟

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - ندا زارعی: ایران با داشتن بیش از 12/160 میلیارد بشکه نفت به‌عنوان سومین دارنده ذخایر نفت خام اوپک به شمار می‌رود. به دلیل وابستگی کشور به درآمد‌های نفتی، این موهبت خدادادی یکی از پایه‌های مهم اقتصادی ایران به حساب می‌آید. از همین رو دشمنان از آن برای ضربه زدن به کشورمان استفاده می‌کنند. نگاهی به آمار صادرات نفت بر اساس آمار اوپک میزان صادرات نفت ایران...

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - ندا زارعی: ایران با داشتن بیش از 12/160 میلیارد بشکه نفت به‌عنوان سومین دارنده ذخایر نفت خام اوپک به شمار می‌رود.

به دلیل وابستگی کشور به درآمد‌های نفتی، این موهبت خدادادی یکی از پایه‌های مهم اقتصادی ایران به حساب می‌آید. از همین رو دشمنان از آن برای ضربه زدن به کشورمان استفاده می‌کنند.

نگاهی به آمار صادرات نفت بر اساس آمار اوپک میزان صادرات نفت ایران در سال 2012 (1391) به طور میانگین، روزانه 2 میلیون و 537 هزار و 250 بشکه بوده است. بعد از اعمال تحریم‌های سنگین و ظالمانه علیه صنعت نفت کشورمان و مسدودسازی مسیر‌های صادراتی، به مرور زمان میزان صادرات کاهش پیدا کرد. با گذشت دو سال از اعمال تحریم‌ها، میزان صادرات نفت در سال 2014 (1393) به یک میلیون و 109 هزار و 175 بشکه در روز رسید.

برجام مفر موقت صادرات نفت امضای برجام در سال 2015 (1394) بار دیگر آمار صادراتی نفت ایران را صعودی کرد. صادرات نفت در سال 2017 (1396) و تا قبل از خروج آمریکا از برجام به دو میلیون و 100 هزار بشکه رسیده بود. اما در نهایت این میزان صادرات در سال 2018 (1397) روند نزولی را در پیش گرفت و به یک میلیون و 849 هزار و 612 بشکه رسید. صنعت نفت ایران در سال‌های 98 و 99 بدترین وضعیت دهه 90 را پشت سر گذاشتند و تحت تاثیر همه گیری کرونا و کاهش تقاضای جهانی، میزان صادرات به 404 هزار و 489 بشکه در روز رسید.

منبع: اوپک

دولت سیزدهم، موتور محرک صنعت نفت در مرداد ماه سال 1400 با آغاز فعالیت دولت سیزدهم، میزان صادرات نفت افزایش یافت و بار دیگر این صنعت روز‌های خوشی را تجربه کرد. در همان سال اول فعالیت این دولت، میزان صادرات به 762 هزار و 779 بشکه رسید. سال آینده نیز با افزایش حدود 40 هزار بشکه‌ای به صادرات 900 هزار و 632 بشکه نفت دست پیدا کرد.

در دولت سیزدهم، صنعت نفت روند صعودی و رو به رشدی را در پیش گرفت. در نهایت جواد اوجی وزیر نفت در تاریخ 29 آبان سال جاری، در جریان بازدید ابراهیم رئیسی از وزارت نفت با اشاره به افزایش 1.3 میلیون بشکه‌ای تولید نفت ایران در 2 سال گذشته گفت: تولید نفت از 2.1 میلیون بشکه در ابتدای دولت سیزدهم به 3.4 میلیون بشکه در شرایط فعلی رسیده است. تا پایان سال، تولید نفت به روزانه 3.6 میلیون بشکه می‌رسد و سال آینده تلاش می‌شود این عدد به مرز 4 میلیون بشکه برسد.

محمد رضوانی‌فر معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران روز سه‌شنبه پنجم دی اعلام کرد که صادرات کشور در 9 ماهه سال جاری شامل نفت، برق و خدمات فنی و مهندسی به 63 میلیارد و 970 میلیون دلار رسید از این میزان 26 میلیارد و 460 میلیون دلار مربوط به صادرات نفت است.

با در نظر گرفتن اینکه میزان مصرف داخلی نفت کشورمان حدود 1.9 میلیون بشکه در روز است، می‌توان گفت صادرات نفت ایران هم اکنون عددی بین 1.4 تا 1.3 میلیون بشکه در روز برآورد می‌شود.

یک بررسی کلی از تاریخچه صادرات نفت ایران در دهه نود و چند سال اخیر، نشان از ظرفیت بالای این صنعت در کشور دارد. با وجود اینکه هنوز تحریم‌های سنگینی به طور رسمی علیه صنعت نفت کشورمان وجود دارد، اما شاهد بازگشت این صنعت به روز‌های قبل از تحریم هستیم. با تدبیر و تلاش مسؤولان، صنعت نفت بیش از پیش اوج گرفته و آمار‌های طلایی را ثبت خواهد کرد.

آخرین برآوردها از صادرات نفت ایران / به ارقام پیش از تحریم باز می‌گردیم؟ 2