آخرین توصیه ایران به اسد؛ قرار نبود جایگزین ارتش سوریه برای مقابله با معارضین باشیم
دنیای اقتصاد: سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگوی ویژه خبری که ساعاتی بعد از سقوط بشار اسد در دمشق انجام شد، از آخرین توصیههای ایران به اسد گفت.
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، عراقچی تاکید کرد: «در ملاقات اخیر من توصیه های زیادی داشتم خصوصا درباره ارتش سوریه. دوم اینکه با مردم سوریه تعامل بیشتری صورت گیرد زیرا آن چیزی که حکومت را حفظ میکند مردم هستند. ما همیشه این توصیه را داشتیم.»
وی افزود: «گفتگو با معارضین مربوط به دولت سوریه بود و ما در حد کمک سیاسی حمایت میکردیم. این قسمتی بود که اکنون دچار مشکل شد. ما هم قرار نبود جایگزین ارتش سوریه برای مقابله با معارضین باشیم.»
چرا روند آستانه شکست خورد؟
سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان در برنامه گفتوگوی ویژه خبری درباره دلایل شکست روند آستانه توضیحاتی ارائه کرد. عراقچی گفت:«ایران، روسیه و ترکیه توافق کردند تا جلوی تهاجمات گرفته شود و این سه کشور ضامن صلح و آرامش شدند. این روند در 10 سال گذشته موفق بود و موفق شده بود آرامش را در سوریه ایجاد کند.»
وی افزود:«این حملات اخیر خلاف روند آستانه بود و قرار چیز دیگری بود. یکی از اهداف آستانه این بود که سه کشور به دولت و معارضین کمک کنند تا گفت وگو شکل بگیرد. ما به آرامی در این مسیر حرکت کردیم. اما به خوبی پیش نرفت و دولت آقای اسد انعطاف کمی داشت.»
تاثیر سقوط دمشق بر تضعیف محور مقاومت؛ آینده محور مقاومت بعد از سقوط اسد
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه در برنامه گفتوگوی ویژه خبری در خصوص پیشبینی آینده جبهه مقاومت بعد از سقوط بشار اسد گفت: «مقاومت از این موضوع تاثیر خواهد گرفت. این جبهه دوران سختی را گذرانده است. هیچ کس باور نمیکرد که رزمندگان فلسطینی در محاصره کامل و با وجود خرابی همه جا هنوز مقاومت میکنند و اسرا را حفظ کردند.»
وی افزود:«حزب الله هم علی رغم ضربات توانست خود را بازیابی کرده و رژیم اسرائیل را به آتشبس مجبور کند. هیچ دلیلی جز مقاومت نبود که رژیم اسرائیل به آتشبس تن داد.»
به گفته رئیس دستگاه دیپلماسی ایران، مقاومت یک تفکر و مکتب است و فراز و نشیب هم زیاد داشته است؛ فلسفه مقاومت همین ایستادگی است.
وی افزود: «مقاومت به هر حال راه خودش را پیدا میکند. مقاومت یک آرمان مقدس برای آزادسازی سرزمین های خودش است. این را نمی شود از بین برد. محدودیتهایی وجود دارد اما مقاومت راه خودش را باز خواهد کرد. نباید این تفکر ایجاد شود که با توجه به تحولات اخیر راهها بسته میشود.»
«معارضین مشروع» سوریه از نگاه ایران
سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه خبر درباره رویکرد ایران نسبت به معارضین و بحثهایی که در رسانهها درباره عبارت «معارضین مشروع» مطرح شده، گفت: «عبارت معارض مشروع در بحثهای ما در روند آستانه بحث شد. چون برخی گروههای معارض دولت سوریه در لیست گروههای تروریستی سازمان ملل ثبت شدهاند.»
وی با اشاره به اینکه معارضین از طیفهای مختلفی هستند، افزود:«دیروز در روند آستانه ما تشویق کردیم به گفت وگوهای دولت با معارضین و عبارت معارضین مشروع اضافه شد که منظور آنهایی بود که تروریست نیستند. موضع ما تشویق دولت اسد برای گفتوگو و تعامل با گروههای معارضین بوده است.»
دلایل چهار دهه حضور ایران در سوریه
سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان در گفتوگویی با شبکه خبر در خصوص نحوه حمایت ایران از دولت سوریه گفت:«ما در طول 40 سال گذشته با سوریه ارتباطات قوی داشتیم. در حوزه مقاومت، سوریه یکی از اعضای مهم محور مقاومت بوده است. در این مسیر هم قهرمانانه ایستاد.»
وی افزود:«این ارتباط ما همواره وجود داشت و ما از سوریه حمایت کردیم.»
عراقچی حوزه دوم حضور ایران در سوریه را مرتبط با مبارزه با داعش عنوان کرد و افزود:«داعش به عنوان پدیده فرامنطقهای ظهور یافت و یک نگرانی بین المللی ایجاد کرد. نقش اصلی در مقابله با داعش را ایران بازی کرد و نیروهای ما در سوریه حضور پیدا کردند و این عمدتا برای تامین امنیت ما بود.»
وی تاکید کرد: «ما موفق شدیم داعش را شکست دهیم و پیروزی بر داعش دستاورد شهید ما حاج قاسم سلیمانی بود. وقتی داعش شکست خورد نیروهای ما به درخواست سوریه خارج شدند و تعدادی از آنان ماندند و مسوولیت مستشاری داشتند.»
وزیر خارجه در نهایت گفت:«مقوله سوم حمایت ما مربوط میشود به دولت سوریه و مردم و گروههای معارض خودشان که در اینجا ما دخالتی نداشتیم. درخواست کمکی هم از ما نشد در این خصوص و در حد توصیه عمل میکردیم. ما همیشه می گفتیم که وارد گفتوگو شوند. اصولا تشکیل روند آستانه در همین جهت بود. ما دیروز هم اخرین جلسه این روند را داشتیم. هدف این نشست ها کمک به اصلاحات سیاسی بود.»