آسمان تاریکتری در انتظار بازار جهانی نفت است
به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، شدت بحران در بازار جهانی نفت زمانی به چشم آمد که قیمت نفت طی هفته گذشته بیش از پیش سقوط کرد و برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت قیمت نفت آمریکا منفی شد.
در واقع قیمت نفت آمریکا در تاریخ حدود 40 ساله آن هیچوقت از 10 دلار کمتر نشده بود اما در دوشنبه گذشته نه تنها صفر شد بلکه تا منفی 42 دلار نیز یش رفت.
تنها در حدود 2 الی 3 ماه و از ابتدای سال جاری میلادی، شیوع ویروس کرونا بخش قابل توجهی از تقاضای نفت در بازار را از بین برده و دلیل آن این است که شیوع ویروس کرونا کاهش شدید سفر از سوی میلیاردها نفر در سراسر جهان و نهایتا پایین امدن قابل توجه تقاضا برای سوخت خودرو و هواپیما بوده است.
در واقع شیوع ویروس کرونا کاری کرد که بحران های اقتصادی رکودهای مختلف در جهان و حتی جنگ ها هم نتوانسته بودند آن را انجام دهند. این مسئله باعث شد تا آمریکا در شرایطی قرار بگیرد که با عرضه سنگین و پایین بودن قابل توجه تقاضا روبرو شده و در سایه پر شدن انبارهای ذخیره نفت و حتی نفتکش های بزرگ این کشور ندانند که نفت خود را کجا ذخیره کند.
در حالی که ممکن است دیگر شاهد رخ داد این چنینی و تبعات منفی شدن قیمت نفت آمریکا در بازار نباشیم اما کارشناسان بر این باورند که این مسئله زنگ خطری است که نشان میدهد روزهای تاریک ترین پیش روی بازار نفت جهانی وجود دارد.
به نمیتوان انتظار داشت که در طول چند هفته یا چند ماه شاهد اصلاح بازار پس از سالها سرمایه گذاری بیش از حد در صنعت نفت جهانی باشیم.
فردریک لاورنس معاون اقتصادی و امور بین الملل انجمن شرکت های نفتی مستقل آمریکا چیزی که در قراردادهای آتی طی نفت هفته گذشته شاهد بودیم نشان می دهد که شرایط زودتر از از آنچه انتظار می رفت به سمت بدتر شدن پیش می رود.
وی گفت شرکت های مجری خطوط انتقال نفت در حال اعلام این مسئله به تولیدکنندگان هستند که آنها دیگر نمی توانند نفت آنها را منتقل کنند. این بدان معناست که شرکتهای تولید کننده نفت مجبور هستند هر چه زودتر در چاه های خود را ببندند.
منابع آگاه میگویند روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان محسوب میشود برای عدم عرضه نفت خود به بازار جهانی به فکر سوزاندن آن افتاده است.
در نروژ هم شاهد سقوط بیش از 60 درصدی سود سهام شرکت بزرگ نفتی اکوئینور بوده ایم. هفته آینده هم شاهد انتشار گزارش درآمد از سوی شرکتهای نفتی بزرگ این جزیره اگزون موبیل، بریتیش پترولیوم، رویال داچ شل، و برخی دیگر شرکت های نفتی خواهیم انتظار می رود تمام این شرکت ها در گزارش پیش رو جزئیات کاهش بیشتر هزینه های خود را ارائه داده و از طرف دیگر سهامداران نیز با دقت پیگیر آن هستند که ببینند این شرکت ها چگونه قرار است سوددهی سهام های خود را مدیریت کنند.
کانتیننتال ریسورسز که متعلق به هارولد هام میلیاردر معروف آمریکایی است هفته گذشته از کارگران خود خواست چاه های واقع در میادین نفتی اوکلاهاما و داکوتای شمالی را ببندند. این شرکت همچنین به مشتریان خود اعلام کرده به دلیل نبود صرفه اقتصادی در تولید نفت نمیتوانند به آنها نفت بفروشد.
تصمیم کانتیننتال برای بستن اجباری چاه های نفت در حالی رخ میدهد که معمولا این اتفاق در زمان بروز جنگ ها و حوادث طبیعی رخ می دهد.
اقدام این شرکت نفتی بزرگ آمریکایی شوک بزرگی برای فعالان صنعت نفت آمریکا بود با واکنش جدی پالایشگاههای این کشور روبرو شد. کارشناسان برخی کارشناسان میگویند که این اقدام کانتیننتال دارای یک منطق است.
اناس الحاجی، یک کارشناس بازار انرژی در دالاس آمریکا می گوید قرارداد ها بر اساس هنجارهای یک جامعه که طی صدها سال تجربه شده اند امضا می شوند. در صورتی که ما شاهد اتفاقات جدیدی باشیم که با این هنجارها همخوانی نداشته باشد با شرایطی رو به رو خواهیم شد این همان چیزی است که هارولد هام و دیگران در حال بیان آن هستند.
حتی تصمیم هفته گذشته کاخ سفید برای بیرون کشیدن شرکت شورون از ونزوئلا، پس از حدود یک صد سال حضور، و اعلام این که دیگر نمی توانند در این کشور آمریکای لاتین حضور داشته باشد بر مبنای همین منطق است.
شرایط بازار عملا تمام تولیدکنندگان نفت را تحت فشار قرار داده است بگونه ای که دولت ها و شرکت ها در سراسر جهان در حال آماده شدن برای متوقف کردن تولید هستند و بسیاری از آنها روند بستن چاه های نفت خود را شروع کردند
کشورهای عضو اوپک و دیگر کشورهای تولید کننده نفت متحد گروه متعهد شدند که در مجموع 10 میلیون بشکه روزانه از عرضه نفت به بازار جهانی بکاهند که البته هنوز این مسئله به طور کامل رخ نداده است.
از طرف دیگر این کاهش عرضه به اندازهای نبوده است که بتواند از سقوط قیمت نفت در بازار جهانی و رسیدن قیمت نفت آمریکا به زیر صفر دلار جلوگیری کند.
عربستان سعودی و دیگر کشورهای عضو اوپک اعلام کرده اند که آماده هستند اقدامات بیشتری را برای بهبود قیمت نفت در بازار جهانی اجرایی کنند اما هیچ یک از آن ها پای تعهد جدیدی برای پایین آوردن عرضه خود به میان نیاورده اند.
آمریکا اعلام کرده به شکل هزار بشکه از تولید روزانه نفت خود به بازارهای جهانی کاسته است و شاهد کاهش 300 هزار بشکه از عرضه نفت به بازار از سوی کانادا هستیم. برزیل هم تولید نفت خود را 200 هزار بشکه در روز کاهش داده است.
در آذربایجان که عضو گروه موسوم به اوپک پلاس است دولت این کشور برای نخستین بار به گروه شرکت های نفتی زیر نظر شرکت نفتی بریتیش پترولیوم دستور داده تا تولید نفت خود را کاهش دهد.
نکته اینجاست که با کاهش شدید ظرفیت انبار کردن نفت در جهان شرایط دیگر نمی تواند به همین منوال پیش برود.
روز پنجشنبه موسسه تحقیقات حوزه انرژی کپلر گزارش داد که تقریبا 85 درصد ظرفیت ذخیره سازی نفت در سراسر جهان پر شده است.
آژانس بین المللی انرژی هم پیش بینی کرده که در ماه آوریل شاهد کاهش 29 میلیون بشکه روزانه از تقاضای نفت در جهان خواهیم بود. این موسسه پیشبینی کرده که در ماه می شاهد افزایش مصرف حامل های انرژی در جهان خواهیم اما کارشناسان می گویند انتظار اینکه شاهد پایین بودن 12 میلیون بشکه ای روزانه تقاضای نفت در جهان نسبت به سال گذشته را را داشته باشیم بیش از حد خوشبینانه است.
جین مک گلیان، کارشناس موسسه تردیشنال انرژی، که سابقه حضور در بورس کالای نیویورک در سال 1983 و همزمان با عرضه نفت آمریکا را دارد، می گوید در بازار صحبت از سقوط 20 تا 30 میلیون بشکه ای روزانه تقاضا نفت در بازار است. زمانی هم که شاهد کاهش این افت تقاضا باشیم باید ببینیم که چقدر نفت در انبارهای ذخیره سازی وجود دارد.
انتهای پیام /
بحران آمریکا بازار نفت کرونا