یک‌شنبه 4 آذر 1403

آغاز به کار طرح ملی «آموزش رایگان هنر» در مناطق محروم

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
آغاز به کار طرح ملی «آموزش رایگان هنر» در مناطق محروم

طرح ملی آموزش رایگان هنر در مناطق محروم، کمتر توسعه‌یافته و شهرهای مرزی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت رسمی آغاز به کار کرد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در نشست آغاز به کار این طرح که به صورت حضوری و وبیناری در سالن جلسات وزارت فرهنگ برگزار شد، با تأکید بر اینکه سیاست و راهبرد قطعی این وزارتخانه در دوره جدید، تحقق شعار عدالت فرهنگی در دولت مردمی است، گفت: طرح رایگان هنر در مناطق محروم، کمتر توسعه‌یافته و شهرهای مرزی به مرحله اجرا رسیده و طلیعه خوبی برای اقدامات دولت در مبحث ایجاد عدالت فرهنگی به شمار می‌آید.

وی تصریح کرد: عدالت فرهنگی به معنای ایجاد تسهیلات برای جامعه به منظور دسترسی همگان به امکانات فرهنگی است و در این مسیر هم شرایط ناشی از کرونا، هم موضوع اقتصاد فرهنگ و هم موضوعات اجتماعی در نظر گرفته می‌شود.

وی با اشاره به آغاز به کار رسمی طرح آموزش رایگان هنر در سراسر کشور گفت: ادامه کار این ستاد ضروری است و برگزاری مداوم و پی در پی جلسات و گزارش‌گیری از بخش های مختلف ضروری است.

وظیفه وزیر ارشاد برای رایزن‌های فرهنگی ایران / اقتصاد هنر برایمان مهم است

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: از همه ظرفیت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان‌های تابعه آن در آموزش رایگان هنر باید استفاده شود. ما مهمترین شبکه ارتباط مردمی را نسبت به دیگر سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها داریم. نهاد کتابخانه های عمومی کشور، کانون‌های فرهنگی هنری مساجد، مؤسسات فرهنگی هنری، سازمان اوقاف و امور خیریه، بازی‌های رایانه‌ای و... دارای ظرفیت بزرگی در فرهنگ‌سازی هستند و ظرفیت خوبی برای ارتباط با مردم در حوزه‌های فرهنگی و هنری به شمار می‌آیند.

وی با تأکید بر ضرورت حضور حوزه اجتماعی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در طرح آموزش رایگان هنر در کشور گفت: هوشمندسازی آموزش مهم است و آمایش عمومی برای آن ضروری است. هوشمند‌سازی در این زمینه باید پیوست دقیقی در حوزه‌های اشتغال داشته باشد. هوشمندسازی به این معنی است که اقتصاد هنر، اشتغال را هم پوشش دهد؛ زیرا بیکاری جزو مهمترین آسیب‌های اجتماعی به شمار می‌آید و در طرح آموزش رایگان هنر موضوع بیکاری در نظر گرفته می‌شود و این طرح منجر به ایجاد شغل هم می شود و بنابراین باید با وزارت کار و امور اجتماعی نیز در این زمینه ارتباط برقرار کرد.

اسماعیلی در عین حال تأکید کرد: در زمینه هوشمندسازی باید کار به گونه‌ای باشد که با مسائل اجتماعی و اشتغال پیوند داشته و همچنین با توجه به زیست‌بوم هر منطقه آموزش رایگان هنر صورت بگیرد؛ بنابراین آموزش باید متناسب با فضای آن منطقه باشد و در هوشمندسازی باید پیوست فرهنگی، اجتماعی و اشتغال در نظر گرفته شود.

رئیس شورای هنر با تأکید بر توجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به موضوع مقابله با آسیب‌های اجتماعی ادامه داد: باید به کاهش آسیب‌های اجتماعی اهتمام بورزیم و امروز عدالت فرهنگی در همه حوزه های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از جمله حوزه‌های فرهنگی، هنری، سینمایی، قرآنی، بازی‌های رایانه‌ای و... تبیین و به آن توجه دارند.

وی افزود: امسال برای اولین بار افتتاحیه جشنواره تئاتر فجر که یکی از مهم‌ترین بخش‌های این جشنواره است، در شهرستان مهریز استان یزد با حضور پیشکسوتان این حوزه برگزار شد و به گفته بسیاری از حاضران و دست‌اندرکاران، از مهمترین برنامه‌های اجرایی در راستای تمرکززدایی از رویدادهای فرهنگی بود.

اسماعیلی ادامه داد: برای برگزاری جشنواره فیلم فجر نیز از محل اعتبارات وزارتخانه بودجه‌ای به تمامی استان‌ها تخصیص یافته است. معاونت امور فرهنگی نیز در نمایشگاه مجازی کتاب تهران اقدامات خوبی انجام داد. یک میلیون و 300 هزار نسخه کتاب در این دوره از برگزاری نمایشگاه مجازی فروخته شد. ساکنان دو هزار و 900 روستا کتاب خریدند که برخی از آنها حتی پلاک شناسایی منزل هم نداشتند و به صورت رایگان از طریق پست کتاب‌های آنها ارسال شد. پراکندگی جغرافیایی در این دوره از برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران قابل توجه بود و این موضوعات به معنای حرکت در مسیر تحقق عدالت فرهنگی است.

طرح آموزش رایگان هنر به دنبال ایجاد عدالت فرهنگی در همه استان‌ها است

محمود شالویی، دستیار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرکل حوزه وزارتی، در ابتدای این نشست گفت: طرح آموزش رایگان هنر از زمان آغاز به کار اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد توجه وی قرار گرفت و با توجه به شعارهای دولت مردمی مبنی بر اینکه برنامه‌های فرهنگی و هنری باید به سراسر کشور تسری یابد، این طرح پیگیری و آغاز به کار کرده است.

وی افزود: طرح آموزش رایگان هنر به دنبال ایجاد عدالت فرهنگی در همه استان‌ها است و شعار دولت مبنی بر محرومیت‌ستیزی به ویژه در حوزه فرهنگ، یکی از موضوعات قابل توجه در این طرح است.

کشف استعدادهای فرهنگی هنری از طریق طرح آموزش رایگان هنر

محمود سالاری، معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در ادامه این نشست گفت: طرح آموزش رایگان هنر در مناطق کمتر توسعه‌یافته می‌تواند به ایجاد عدالت اجتماعی از سوی این وزارتخانه کمک کند؛ زیرا از این طریق جوانان و نوجوانان با استعداد معرفی می‌شوند و در معرض سرنوشت‌های نیکو قرار می‌گیرند.

وی افزود: برخی افراد وارد دانشگاه می‌شوند اما مهارت‌آموزی در این محیط صورت نمی‌گیرد؛ بنابراین یکی از مزایای طرح آموزش رایگان هنر ایجاد مهارت در بین جوانان و نوجوانان است و از این طریق افراد می‌توانند علایق خود در حوزه های آموزش و کسب مهارت در این زمینه را دنبال کنند.

سالاری گفت: طرح آموزش رایگان هنر اجرا شده است و امروز بخش اعظمی از کار آن راه‌اندازی شده و ما باید به دنبال اعلام کارهای انجام شده باشیم. بنابراین معرفی استعدادهای هنری در مناطق کمتر توسعه یافته از طریق این طرح فراهم می‌شود.

معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به جلسه هفته گذشته این معاونت با مسئولان وزارت کار، رفاه و امور اجتماعی گفت: در این جلسه به دنبال دریافت حمایت این وزارتخانه در این طرح هستیم و امیدواریم این طرح با قوت مورد حمایت ویژه این وزارتخانه قرار بگیرد و از همه کسانی که ما را در این طرح کمک کردند تشکر می‌کنم و امیدواریم اتفاقات خوبی را درسال 1401 در این زمینه شاهد باشیم.

مهارت آموزی از جمله اولویت‌های ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور

حجت‌الاسلام و المسلمین حبیب رضا ارزانی، دبیر ستاد عالی هماهنگی کانون‌های فرهنگی و هنری کشور، در بخش دیگری از این نشست گفت: طرح آموزش رایگان هنر از جمله اقدامات ارزشمندی است که با دستور وزیر ارشاد پیگیری شد. دانش و مهارت‌افزایی به عنوان وظیفه اصلی در کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد تعریف شده و برخی دوره‌های آموزشی این طرح از سوی ستاد عالی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد با رعایت حدود مسجد برگزار شده است.

ارزانی ادامه داد: این دوره ها که در 11 استان آغاز به کار کرده دوره‌های بسیار خوبی است و استمرار و تامین اعتبار آن ضروری است.

وی با تأکید بر استعدادیابی نوجوانان و کودکان گفت: پس از شناسایی استعدادهای کودکان و نوجوانان در مناطق کم برخوردار و کمتر توسعه یافته کشور می‌توانیم به آموزش رسمی آن‌ها در حوزه‌های هنر در سراسر کشور بپردازیم.

اهمیت آموزش هنر و نسبت آن با آسیب های اجتماعی

در ادامه این نشست نیز عاطفه خادمی مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور اجتماعی گفت: آموزش هنر و نسبت آن با آسیب‌های اجتماعی دارای اهمیت است و معاونت هنری در طرح آموزش رایگان هنر در مناطق محروم کمتر توسعه‌یافته نسبت به این موضوع باید توجه داشته باشد و همراهی و همکاری استان‌ها در این زمینه ضروری است.

وی گفت: دفتر آسیب‌های اجتماعی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از استان‌های فعال در این طرح حمایت لازم را خواهد کرد.

توسعه کسب و کارهای فرهنگی از اهداف طرح آموزش رایگان هنر

علی اکبر صفی‌پور، مدیرکل دفتر آموزش و توسعه فعالیت‌های فرهنگی و هنری، در بخش دیگری از این نشست با ارائه گزارشی از روند آغاز به کار طرح آموزش رایگان هنر گفت: این طرح دارای اهداف مهمی در دو بخش توسعه کسب و کارهای فرهنگی و هنری و کشف استعدادهای هنری در سراسر کشور به ویژه مناطق محروم و کمتر توسعه یافته و شهرهای مرزی است.

وی ادامه داد: از جمله راهبردهای این طرح تأکید بر تقویت آموزش‌های بومی، تقویت ارزش های انقلابی، توسعه اقتصاد هنر و کسب و کارهای فرهنگی و هنری، توسعه کشف استعدادهای فرهنگی هنری در مناطق محروم، استفاده از فضای مجازی برای آموزش‌های هنری و... است.

صفی پور با اشاره به چارچوب های طرح آموزش رایگان هنر گفت: این طرح به دنبال این است که آموزش‌های هنری استمرار داشته باشد و تاکنون در 11 استان در 71 دوره با رشته‌های مختلف هنری آغاز به کار کرده است.

وی با اشاره به رشته‌های فرهنگی و هنری تعیین شده در این طرح گفت تاکنون بیش از 27 هزار نفر در سامانه این طرح از استان‌های کمتر توسعه‌یافته، مرزی و محروم ثبت‌نام کرده‌اند.

در این نشست محمد جوروند مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، جهانگیری مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان، مدیرکل آذربایجان‌غربی و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان گزارشی از مجموعه فعالیت ها و اقدامات طرح رایگان هنر در استان ارائه کردند.

طرح رایگان هنر در 11 استان کشور شامل آذربایجان غربی، ایلام، لرستان، بوشهر، جنوب کرمان، خوزستان، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، کهگیلویه و بویراحمد و هرمزگان آغاز به کار کرده است.