"آلودگی هوا" دومین عامل مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیرواگیر است
آلودگی هوا پس از استعمال دخانیات، دومین عامل اصلی مرگهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر محسوب میشود و با افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای حاد مزمن و مرگ در ارتباط است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «آلودگی هوا؛ تهدیدی جدی برای سلامت» بیان کرد در چند دهه گذشته آلودگی هوا بهعنوان یک مشکل اساسی، سلامتی افراد را تحت تأثیر قرار داده است.
اثرات آلودگی هوا بر سلامت بشر نهتنها به صورت کاهش کیفیت زندگی، بلکه به صورت افزایش هزینههای سلامت بر جامعه نیز تاثیر میگذارد. آلودگی هوا از مهمترین مشکلات کلان زیستمحیطی شهرهای ایران است و اکنون بحران آلودگی هوا نهتنها کلانشهرها، بلکه شهرهای کوچک را هم تهدید میکند که این پدیده سهم عمدهای در به خطر انداختن سلامت جسم و روان شهروندان دارد.
واردات "اتوبوس فرسوده" دردی از آلودگی هوای تهران دوا نمیکندآلودگی هوا پس از استعمال دخانیات، دومین عامل اصلی مرگهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر محسوب میشود و با افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای حاد، مزمن و مرگ در ارتباط است.
نتایج این گزارش گویای این است که ارتباط معناداری بین میزان آلودگی هوا و مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی و تنفسی ناشی از سرطان ریه وجود دارد.
همچنین نتایج مطالعات نشان داده است که آلودگی هوا با افزایش تعداد بیماریها و مراجعات به بیمارستان و اورژانس و همچنین تعطیلی مشاغل و مدارس همراه است. مطالعات سازمان جهانی بهداشت نشان میدهد با کاهش آلایندههای هوا، کشورها میتوانند بخش قابلتوجهی از بار بیماریهای مرتبط با سکته مغزی، بیماریهای قلبی، سرطان ریه و بیماریهای حاد و مزمن تنفسی ازجمله آسم را کاهش دهند.
در ایران نیز کیفیت هوای کلانشهرها، سلامت جامعه بهویژه گروههای آسیبپذیر ازجمله کودکان و سالمندان را تهدید میکند.
این گزارش با اشاره به ماده (22) آییننامه فنی موضوع ماده (2) قانون هوای پاک، عنوان کرده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف است برآورد سالیانه تخمین هزینههای مستقیم آلودگی هوا درخصوص بیماریها و مرگومیرهای منتسب به آلودگی هوا را به تفکیک آلایندههای معیار و شهرهای دارای اولویت کشور منتشر کند. در این راستا، در گزارشی که توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با همکاری مرکز تحقیقات کیفیت هوا و تغییر اقلیم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1400 تهیه شده، میانگین تعداد مرگ کل منتسب به مواجهه طولانیمدت با ذرات معلقPM2.5 در بزرگسالان بالاتر از 30 سال در شهرهای مورد مطالعه در کشور (طی سال 1400)، 20837 نفر است
نتایج نشان میدهد، در سال 1400 بهطور میانگین جزء مرگ کل منتسب به ذرات معلق در کشور برابر با 12.59 درصد است. همچنین برآوردی از کل هزینههای مرتبط با مرگومیر ناشی از عوامل مختلف منتسب به PM2.5 در کشور طی سال 1400 برابر 11.3 میلیارد دلار نشان داده شده است.
سهم بزرگ "اتوبوسهای غیراستاندارد" در آلودگی هوای کلانشهرهای کشورگزارش مرکز پژوهشها برای دستیابی به نتیجه مطلوب و روند سریعتر در زمینه حل معضل آلودگی هوا، پیشنهادهایی همچون تعیین اهداف کمی برای برنامههای جامع کاهش آلودگی هوا، لزوم تهیه شواهدی مرتبط با سهمبندی منابع انتشار و فهرست انتشار آلایندههای هوا، ایجاد نظام شناسایی، مراقبت، پایش و گزارشدهی بیماریهای مرتبط با کیفیت هوای استنشاقی در کشور و ایجاد نظام اطلاعات یکپارچه بیماریهای مرتبط با کیفیت هوای استنشاقی در کشور همچون سامانه خدمات سلامت ایرانیان، پرونده الکترونیک و کارت سلامت ایرانیان را مطرح کرده است.