چهارشنبه 7 آذر 1403

آمریکا بدنبال افزایش تنش در آسیا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
آمریکا بدنبال افزایش تنش در آسیا

دهلی نو - ایرنا - کارشناسان معتقدند سفر هفته گذشته مایک پمپئو و مارک اسپر وزیران امور خارجه و دفاع آمریکا به چند کشور آسیایی از جمله هند، سریلانکا، مالدیو و اندونزی نه تنها دستاوردی برای این کشورها نداشته بلکه باعث افزایش تنش در قاره کهن شده است.

به گزارش ایرنا، مقامات آمریکایی در طول این سفرها که بیشتر اقدامی تبلیغاتی در آستانه انتخابات آمریکا ارزیابی شد تلاش کردند با دامن زدن به اختلافات، کشورهای منطقه را برای دستیابی به نیات انتخاباتی خود علیه پکن تحریک کنند که این خواسته با بی اعتنایی این کشورها مواجه شد.

به گزارش شبکه خبری ایندیا تودی، سفر مایک پمپئو و مارک اسپر وزیر خارجه و دفاع آمریکا که دوشنبه و سه شنبه هفته آغاز انجام شد بیشتر برای تاثیر گذاری بر انتخابات آمریکا بود و دستاوردی ببرای دیپلماسی هند نداشت.

این شبکه خبری افزود: دولت ترامپ در چند روز مانده به انتخابات برای کسب رای بیشتر به حمله به چین نیاز دارد.

این شبکه خبری هند در ادامه نوشت: در دولت ترامپ، جایگاه "متحد" مفهوم خود را از دست داده است زیرا او تنها به آمریکا اهمیت می دهد و به منافع متحدان خود بی توجه است. سیاست خارجی ترامپ در چهار سال گذشته ابتدا بحران ایجاد کرده و سپس ادعای حل این بحران ها را کرده است.

مقاومت هند در مقابل فشار آمریکا برای خرید پهپاد های نظامی  خبرگزاری "اسپوتنیک" نوشت: اگرچه توافق هند و آمریکا برای اشتراک گذاری داده های ماهواره ای می تواند در زمینه های نظامی و غیر نظامی کاربرد داشته باشد اما دهلی نو با وجود درخواست های مکرر پمپئو و مارک اسپر برای خرید پهپاد های نظامی و مسلح از آمریکا، موافقت نکرده است. یک مقام ارشد در دولت هند گفت: یکی از دلایل مخالفت هند با این پیشنهاد مشکلات اقتصادی هند است. ارزش این قرارداد به 3 میلیارد دلار می رسد و هند نمی خواهد چنین هزینه ای را تقبل کند. دومین دلیل مخالفت با درخواست آمریکا، مشخص نبودن امتیاز خرید اینگونه پهپادها برای نیروهای مسلح هند است. روابط دفاعی هند و آمریکا در سطح همکار است و نه متحد به همین دلیل هند بر اساس نیاز خود اقدام به خرید تجهیزات نظامی آمریکایی خواهد کرد. مقامات هندی همچنین اعلام کردند که فروش این پهپاد ها به هند از جمله اهداف مرکزی سفر وزرای خارجه و دفاع آمریکا و مذاکره آنها با همتایان هندی در طول مذاکرات موسوم به 2+2 بوده است.

سفر به سریلانکا: یارگیری علیه چین، مقاومت سریلانکا  مایک پمپئو وزیر امور خارجه امریکا پس از پایان سفرش به هند به سریلانکا واقع در جنوب هند سفر کرد. در این سفر وی با مقامات سریلانکایی از جمله گوتابایا راجاپاکس رییس جمهوری و دینش گانواردنا وزیر امور خارجه سریلانکا گفت و گو کرد. پمپئو در سریلانکا نیز حملات خود علیه چین را حفظ کرده و خواهان مقاومت کشورهای منطقه در مقابل آنچه آمریکا آن را "زیاده خواهی چین" توصیف می کند شد. اما اختلاف نظر سریلانکا و آمریکا در ارتباط با چین در طول بیانیه های متفاوت دو کشور مشخص شد. وزیر خارجه آمریکا ضمن متهم کردن چین به تلاش برای تسخیر کشورهای منطقه و تکرار روایت های دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در خصوص منشاء ویروس کرونا خواستار همکاری بیشتر سریلانکا با آمریکا شد. به گزارش "دیپلمات" اما دینش گانواردانا وزیر امور خارجه سریلانکا در اظهارات خود گفت: سریلانکا یک کشور بی طرف و غیر متعهد است که بر حفظ صلح تاکید می کند. بر اساس این اصول، ما امیدواریم به روابط خود با آمریکا و سایر کشورها ادامه دهیم. "دیپلمات" نوشت: در سفر پمپئو به سریلانکا دیپلماسی بسیار محدودی برای گسترش روابط میان سریلانکا و آمریکا انجام شد و وزیر امور خارجه آمریکا تنها بر حملات خود علیه چین متمرکز شده بود. از سوی دیگر گوتابایا راجاپاکس نیز در اظهارات خود، اختلاف نظر با آمریکا در خصوص چین را مشخص نمود. به گزارش "ای پی"، وی ضمن حمایت از پروژه های چین در سریلانکا گفت: پکن برای توسعه زیرساخت های سریلانکا کمک کرده است و کلمبو در دام بدهی به چین گرفتار نشده است. پمپئو در سفر به مالدیو نیز با حمله به چین و محکوم کردن سیاست های این کشور، سفارت آمریکا در این کشور را افتتاح کرد.

وی در این کشور با ابراهیم محمد صالح رییس جمهوری و ابراهیم شهید وزیر خارجه مالدیو دیدار و گفت و گو کرد. شهید پس از دیدار با مایک پمپئو در سخنانی که نشان از نارضایتی از خواسته های آمریکا بود گفت که مالدیو خواهان فضای بیشتر برای مانور در روابط بین الملل است. گرمایش زمین یک خطر جدی برای مالدیو محسوب می شود و ما خواهان توجه بیشتر کشورها به این مساله هستیم. این درحالی است که دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از توافق اقلیمی پاریس که با هدف کاهش اثرات گرمایش زمین مطرح شده، به صورت یک جانبه خارج شده است و مدعی است که کشورهای دیگر از جمله هند و چین بیشتر از آمریکا جو را آلوده می کنند. وزیر خارجه آمریکا در آخرین سفر منطقه به آسیا وارد اندونزی شد و در سخنانی گفت که واشنگتن به دنبال راههای جدید برای مقابله با پکن است.

وی ضمن دامن زدن به مناقشات مرزی چین و اندونزی، از تلاش برای کشف راه‌های جدید برای مقابله با پکن سخن گفت. به گزارش رویترز، پمپئو» مدعی شد تلاش‌های اندونزی در راستای تامین امنیت آبی، با هدف رد ادعاهای غیرقانونی پکن در دریای چین جنوبی انجام می‌شود. این درحالی است که پکن بارها به پمپئو هشدار داده که ذهنیت جنگ سرد را کنار گذاشته و دست از تخریب رابطه چین - آمریکا بردارد.

آمریکای تحت امر دونالد ترامپ با استناد به رویکرد چرخش به ایندوپاسیفیک و با هدف ممانعت از قدرت‌یابی چین، دست به اقداماتی می‌زند که علاوه بر جدال دیپلماتیک، بیم رویارویی نظامی دو کشور را نیز افزایش می‌دهد.

*س_برچسب‌ها_س*