چهارشنبه 7 آذر 1403

آمریکا؛ قربانی قمار اسرائیل / نتانیاهو چه خوابی در سر دارد؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
آمریکا؛ قربانی قمار اسرائیل / نتانیاهو چه خوابی در سر دارد؟

اقتصادنیوز: پس از پاسخ ایران به تل آویو، اسرائیل در صدد واکنش ادعایی است، هرچند هنوز نتوانسته متحدان غربی اش بالاخص ایالات متحده را با خود هم صدا کند؛ گزاره‌ای که می‌تواند برای این بازیگر پرهزینه باشد.

به گزارش اقتصادنیوز، ایالات متحده به شدت از اقدام تلافی جویانه احتمالی و ادعایی رژیم اسرائیل هراس دارد؛ گزاره ای که به ادعای ناظران غربی زمینه را برای تشدید تنش ها در خاورمیانه هموار کرده و می تواند پای آمریکا را به منطقه باز کند.اکونومیست با انتشار یادداشتی مدعی است که اقدام ماجراجویانه اسرائیل امری دور از ذهن نیست چرا که در جریان پاسخ ایران، توان نظامی اش به شدت زیر سوال رفته است. از همین رو ممکن است بخواهد برای احیای اعتبار ازدست رفته اش واکنش نشان دهد، از این واکنش به پاسخ ایران یکی از گزاره هایی است که کابینه جنگی اسرائیل را سردرگم کرده است. ناظران مدعی اند، هرگونه واکنش ادعایی اسرائیل خواه ناخواه قواعد بازدارندگی در منطقه را بازتعریف خواهد کرد.

«بی بی» قربانی جاه طلبی اش می شود؟

پس از شش ماه جنگ در غزه، بسیاری از طرفین بر اجتناب از وقوع جنگی فراگیر تاکید دارند. از همین رو ایالات متحده به اسرائیل هشدار داده که در صورت واکنش به پاسخ ایران، با تل آویو هم صدا نخواهد شد. در این میان، سرمایه گذاران نگران هستند که افزایش تنش منجر به بالا رفتن قیمت نفت شود. نشریه اکونومیست با اشاره به سال 1991؛ بازه زمانی که عراق ده‌ها موشک اسکاد را به سوی سرزمین های اشغالی و عربستان پرتاب کرد. به ادعای این نشریه اسحاق شامیر، نخست وزیر وقت، تحت فشارهای ایالات متحده واکنش نشان نداد و در نهایت کارزار انتخاباتی را باخت. به ادعای این نشریه سرنوشت شامیر برای نتانیاهو آشناست. استراتژی «بی بی» یعنی تلاش مذبوحانه اش برای ماندن در قدرت به واسطه عدم محبوبیتش رنگ باخته است. از همین رو شرکای ائتلاف راست افراطی نتانیاهو برای رویارویی طولانی مدت با حماس در غزه نخست وزیر را تحت فشار قرار داده و اکنون از او می خواهند به پاسخ ایران واکنش نشان دهد.

با این حال به ادعای اکونومیست، انزوای اسرائیل به دلیل جنگ در غزه، موجب شده تا این بازیگر برای هر کنش ادعایی به بازیگران و کشورهای دیگر متوسل شود. در جریان پاسخ ایران به اسرائیل، تل آویو با کمک و حمایت ایالات متحده، انگلیس و فرانسه توانست برخی از موشک های ایران را رهگیری کند. از طرفی دیگر ساختار دفاع هوایی لایه لایه اسرائیل که با کمک آمریکا توسعه یافته نیز توانست مانع از آن شود که این بازیگر آسیبی جدی را متحمل شود. از همین رو به ادعای اکونومیست، نتانیاهو باید بسنجد که چقدر می تواند بر ایالات متحده به عنوان متحد حیاتی‌اش فشار وارد کند. «بی بی» می داند که شامیر در انتخابات سال 1992 شکست خورد تا حدی به این دلیل که روابط اسرائیل با آمریکا به واسطه شهرک سازی ها تیره شد. شاید در ظاهر پاسخ ایران، شکاف بین بایدن و نتانیاهو را التیام بخشیده اما کنش اسرائیل می تواند معادلات را تغییر دهد. این مقوله در کنار عدم تمایل کشورهای عربی جهت مشارکت در هرگونه رویاوریی ادعایی میان تهران و تل آویو گزاره ای قابل تامل است.

نسخه بایدن

اخبار نشان می دهد که نتانیاهو تحت فشار شدید آمریکا قرار دارد. واکنش اسرائیل به پاسخ ایران هرچند توسط چهره های تندرویی چون ترامپ مورد استقبال قرار گرفته، اما اکثریت جمهوری خواهان نیز روی خوشی به این گزاره نشان نداده اند. به همین دلیل گروهی می گویند شاید بایدن بخواهد به سان ترامپ از اهرم فشار حداکثری علیه ایران استفاده کند؛ اهرمی که به نظر چندان کارآمد نیست چرا که چین و روسیه به عنوان اعضای دائم شورای امنیت با آن هم صدا نیستند. بایدن نمی‌خواهد چشم‌انداز تلاش ها برای تضمین آتش‌بس کوتاه‌مدت در غزه، مبادله گروگان‌ها و اسیران و در حالت ایده‌آل، آغاز یک فرآیند سیاسی که با توافق عادی‌سازی عربستان سعودی با اسرائیل همراه می شود را تضعیف کند. علاوه بر این، بایدن تلاش کرده تا آمریکا را از مشکلات خاورمیانه دور نگاه دارد این در حالی است که فعل ادعایی نتانیاهو می تواند به این سیاست راهبردی واشنگتن پایان دهد. براساس اخبار ادعایی بایدن ائتلاف بین المللی اعلام نشده برای دفاع از آسمان اسرائیل رد سرزمین های اشغالی تعریف کرده است. او با رهبران گروه هفت تماس گرفته تا درباره تنش های حاکم و واکنش احتمالی و ادعایی تل آویو رایزنی داشته باشد. شاید بایدن تصور می کند با افزایش حمایت از اسرائیل می تواند مانع از ماجراجویی هاب دیگر این بازیگر شود.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
آمریکا؛ قربانی قمار اسرائیل / نتانیاهو چه خوابی در سر دارد؟ 2