یک‌شنبه 27 آبان 1403

آوار فیلترینگ بر «نصف جهان»

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
آوار فیلترینگ بر «نصف جهان»

تعطیلات سال نو میلادی به زودی آغاز می‌شود و همزمان با آن شاهد اوج گیری سفر در جهان هستیم. در ایران وضعیت چگونه است؟ آیا هتل های ایران هم میزبان توریست هایی از کشورهای اروپایی و... هستند؟ یا همچون ماه های قبل تعداد گردشگران ورودی ایران همچنان روندی کاهشی را تجربه می‌کند؟

کریم بیگی رئیس جامعه حرفه ای هتلداران استان اصفهان در این باره به «دنیای اقتصاد» می گوید: در حال حاضر تعداد گردشگران ورودی به ایران به شدت کاهش پیدا کرده است. پیش از کرونا به سمت ثبات بازار در این زمینه پیش می رفتیم و روال طبیعی را داشتیم اما تعداد گردشگران کنونی نزدیک به 10 درصد جمعیت توریست هایی است که پیش از کرونا به ایران سفر می کردند. او درباره دلایل سفر این گردشگران بیان می‌کند: اغلب این توریست ها سفرهای تجاری به مقصد کشورمان دارند و در طول سفرشان ممکن است به چند شهر سفر کنند. به گفته بیگی دلیل خزان گردشگری در ایران به ناآرامی های اخیر و قطعی اینترنت برمی گردد. او اضافه می‌کند: اختلال در اینترنت به توریسم ورودی ضربه جدی می زند. برای گردشگران خارجی بحث اختلال در اینترنت به عنوان عاملی که ارتباط آنها با خانواده و محل کارشان را تحت تاثیر قرار می‌دهد بسیار اهمیت دارد. اگر آنها با چنین وضعیتی مواجه شوند احساس امنیت شان را از دست می‌دهند و همین امر باعث می‌شود تمایل کمتری برای سفر به چنین مناطقی داشته باشند.

او بخش دیگری از عدم تمایل توریست های خارجی برای سفر به ایران را به تبلیغاتی مربوط می داند که در رسانه های خارجی علیه ایران وجود دارد و می گوید: کاهش سفر به ایران باعث ضرر و زیان سنگین به صاحبان مراکز اقامتی در ایران شده و بسیاری از سرمایه گذاران این بخش را در معرض ورشکستگی قرار داده است. رئیس جامعه حرفه ای هتلداران استان اصفهان در ادامه با اشاره به جبران خسارت سیل به کشاورزان بیان می‌کند: متاسفانه یا خوشبختانه با وقوع سیل و نابودی زمین کشاورزی، دولت ورود پیدا کرده و تلاش می‌کند بخشی از ضرر و زیان کشاورز را جبران کند اما زمانی که موضوع صنعت گردشگری است شاهد چنین حمایت هایی نیستیم.

به گفته بیگی در پاییز و به ویژه مهر و آبان ایران باید مملو از گردشگران خارجی بود. او اضافه می‌کند: 85 درصد تورها به مقصد ایران کنسل شده و حتی شاهدیم سفرهای داخلی نیز به شدت کاهش یافته است. همین موضوع سبب شده ضریب اشغال هتل های اصفهان به 10 تا 15 درصد برسد و صاحبان آنها متضرر شوند. او می گوید: در جلسه‌ای که با مدیران گردشگری داشتیم این موضوع را با آنها مطرح کردیم که چرا مشابه بخش کشاورزی و سایر بخش ها دولت مساعدتی به صاحبان هتل ها یا آژانس ها و... نمی کند. صاحبان کسب و کار گردشگری پس از دو سال شیوع ویروس کرونا و رکود گردشگری امیدوار بودند این حوزه رونق پیدا کند که با رکود دوباره ای مواجه شده اند که شرایط را برای آنان سخت کرده است. در این شرایط چه باید کرد؟ به گفته رئیس جامعه حرفه ای هتلداران استان اصفهان باید ارتباطات بین المللی شکل بگیرد و احساس امنیت در توریست خارجی ایجاد شود. او می گوید: توریست های ورودی نسبت به قطعی اینترنت حساس هستند، بسیاری از این گردشگران در حین سفر در حال انجام وظایف شغلی خود هستند که نیاز به اینترنت دارند و اگر این امکان برایشان مهیا نشود از سفر به کشورمان منصرف می شوند.

لغو 800 تور گردشگری

حسن سیادتان رئیس جامعه حرفه ای هتلداران استان فارس درباره وضعیت توریسم ورودی در تعطیلات سال نو میلادی به «دنیای اقتصاد» می گوید: حدود 800 تور شیراز، اصفهان و یزد برای تعطیلات رزروهای خود را کنسل کرده اند. او این میزان کنسلی را به بازه زمانی 15 شهریور تا آخر آذر مرتبط می داند و اضافه می‌کند: برای ژانویه هم تورهای ما کنسل شده که دلیل آن به ناآرامی های اخیر ، قطعی اینترنت و... بازمی گردد. به گفته سیادتان با کاهش شیوع کرونا در روزهای پایانی سال 1400، شاهد رونق سفر در کشور بودیم. او می گوید: مردم نیاز به سفر داشتند و همین امر باعث شد در چند ماه یعنی از اسفند ماه تا اواخر اردیبهشت شاهد رونق گردشگری در کشور باشیم و ضریب اشغال هتل ها هم بالا برود. با این حال از روزهای پایانی شهریور با مجموعه حوادثی که در کشور اتفاق افتاد، شاهد بودیم توریست های خارجی از تمام کشورها سفرشان را به کشورمان لغو کردند.

رئیس جامعه حرفه ای هتلداران استان فارس معتقد است لغو سفر طبیعتا به کسب و کارهای مرتبط با گردشگری صدمه می‌زند، او می افزاید: نه تنها هتلداران بلکه فعالان حوزه حمل‌ونقل، اقامتگاه ها، راهنمایان و... هم از این وضعیت متضرر شده اند. علاوه بر آن شاهدیم که مخاطبان موزه ها و آثار باستانی نیز به شدت کاهش داشته و همین روند درآمد آنها را نیز تحت الشعاع قرار داده است.

آیا در ماه های اخیر شاهد رونق دوباره توریسم ورودی در کشورمان خواهیم بود؟ پاسخ سیادتان به این پرسش منفی است. او می‌گوید: توریست خارجی که قصد سفر به کشورمان را دارد معمولا بین 6 تا 9 ماه قبل کارهای مرتبط با سفرش را انجام می‌دهد تا در موعد معین به کشورمان وارد شود. بنابراین نمی‌توان امید داشت که در یک بازه زمانی کوتاه شاهد حضور گردشگران خارجی باشیم. با این حال ما می توانیم مجموعه اقداماتی را برای جلب نظر آنها برای سفر به کشورمان انجام دهیم که از جمله آنها می توان به تبلیغات در نمایشگاه های خارجی مانند فیتور اسپانیا یا آی تی بی برلین اشاره کرد. در این نمایشگاه با معرفی جاذبه های توریستی کشورمان باید گردشگران را به سفر به کشورمان ترغیب کنیم.

او معتقد است در این بازه زمانی باید مجموعه اقداماتی را برای بازسازی هتل ها انجام داد. رئیس جامعه حرفه ای هتلداران استان فارس می افزاید: طبیعی است که فصل داغ گردشگری زمانی برای بازسازی نیست، بنابراین شاید بهترین کار بازسازی هتل ها در شرایط کنونی باشد که توریست های اندکی به کشورمان سفر می‌کنند. در این زمینه لازم است صندوق توسعه با صاحبان هتل ها مساعدت کافی داشته باشد. سیادتان در این باره که چند درصد از توریست های شیراز در این بازه زمانی کاهش یافته به 85 تا 90 درصد اشاره می‌کند.

رکود، رکورد می زند

گفته های این فعالان حوزه هتلداری نشان می‌دهد ایران در ماه های اخیر در زمینه گردشگری و صنعت هتلداری ضررهای بسیاری را متقبل شده است. اگر در ماه های ابتدایی سال جاری، رکوردهای سفر در حال شکسته شدن بود، این روزها رکود است که در حال رکورد زدن است. از این رو به نظر می رسد متولی گردشگری بیش از پیش باید رایزنی های خود را انجام داده و در جلسه های هیات دولت و گفت وگو با سایر نهادها و ارگان ها تبعات این رکود را به آنها یادآوری کند.

--> اخبار مرتبط