دوشنبه 5 آذر 1403

آیا احداث سد "تنگ سرخ" حیات وحش پارک ملی دنا را نابود خواهد کرد؟

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
آیا احداث سد "تنگ سرخ" حیات وحش پارک ملی دنا را نابود خواهد کرد؟

یک کارشناس محیط زیست معتقد است که ساخت سد "تنگ سرخ" بر روی رودخانه بشار که 7 هزار سال است از کنار پارک ملی دنا عبور می‌کند، حیات وحش پارک ملی دنا را ظرف 2 سال نابود خواهد کرد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ سد تنگ سرخ بین بین 2 استان فارس و کهگیلویه و بویراحمد قرار است با هدف تأمین آب شرب، صنعتی و کشاورزی شهر یاسوج و شهرستان بویراحمد و تأمین آب شرب شهر شیراز احداث شود. ساخت این سد که در تابستان سال گذشته مجوز محیط زیست را دریافت کرده با مخالفت تعداد زیادی از فعالان و کارشناسان محیط زیست همراه شده است.

سید یوسف مرادی، کارشناس محیط زیست در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم در رابطه با علت مخالفت‌ها با احداث سد تنگ سرخ اظهار کرد: گاهی اوقات برای تأمین آب شرب یک شهر، با توجه به موقعیت جغرافیایی آن چاره‌ای جز انتقال آب نیست. به عنوان مثال، اگر روزی شهر مشهد نیاز به تأمین آب شرب داشته باشد حتی باید آب را از کارون نیز برای رفع تشنگی آن انتقال داد اما زمانی که موضوع انتقال آب به کویر مرکزی ایران مطرح می‌شود، اوضاع متفاوت است.

وی ادامه داد: انتقال آب به کویر مرکزی همیشه برای تأمین آب مورد نیاز صنعت و بدتر از آن برای توسعه کشاورزی انجام شده است که این موضوع دیگر رفع تشنگی نیست و طمع توسعه محسوب می‌شود. در مورد سد تنگ سرخ نیز چنین اقدامی در حال انجام است.

این کارشناس محیط زیست بیان کرد: در استان کهگیلویه و بویراحمد 4 سد کوثر، مارون، چمشیر و خرسان 3 حضور دارند که جز 10 سد بزرگ کشور هستند. این سدها آب‌های کهگیلویه را در خروجی مهار کرده‌اند. استان کهگیلویه و بویراحمد سالانه 11 میلیارد مترمکعب روان‌آب دارد و برای اینکه بزرگی این رقم را متوجه شویم باید بدانیم که نیاز آب شرب شهر یاسوج، مرکز استان کهگیلویه 30 میلیون مترمکعب آب است؛ حال چگونه می‌شود که آب‌رسانی در شهر یاسوج که دومین شهر پربارش ایران است، به شکل جیره‌بندی است؟

مرادی با بیان اینکه 350 روستا در استان کهگیلویه و بویراحمر با تانکر آب‌رسانی می‌شوند، گفت: سد تنگ سرخ قرار است که در ورودی استان و بر سرشاخه اصلی رود بشار که سرشاخه اصلی رودخانه کارون است ساخته شود. این سد 12 سال موفق به گرفتن پیوست محیط زیستی نشد چرا که سازمان محیط زیست معتقد بود که رودخانه بشار 7 هزار سال است که از کنار پارک ملی دنا عبور می‌کند و 300 هزار نفر در پایین دست آن هستند. کارشناسان سازمان محیط زیست معتقد بودند که با ساخت این سد ظرف 2 سال حیات وحش پارک ملی دنا نابود خواهد شد.

وی در رابطه با نحوه کسب مجوز محیط زیستی سد تنگ سرخ پس از 12 سال توضیح داد: در تیرماه سال 1400، زمانی که هنوز دولت آیت‌الله رئیسی مستقر نشده بود، کلانتری استعفا داده و آقای دکتر سلاجقه هنوز به سمت ریاست سازمان محیط زیست انتخاب نشده بود، بسیاری از پروژه‌های فاقد مجوز زیست محیطی موافقت سازمان محیط زیست را برای اجرای پروژه‌ها گرفتند که یکی از این پروژه‌ها سد تنگ سرخ بود.

این کارشناس محیط زیست با بیان اینکه صدور همین مجوز هم مشروط بر کاهش 25 متری ارتفاع سد است، ادامه داد: در نتیجه ساخت این سد حدود 100 هزار نفر آواره شده و در کنار شهر یاسوج حاشیه‌نشین خواهند شد. سد تنگ سرخ یک سازه بتنی برای انحراف مسیر رودخانه است که مانند بند کمال‌خان در افغانستان عمل می‌کند. بر اساس تصاویر و اطلاعاتی که از سد تنگ سرخ در سایت وزارت نیرو موجود است، آب این سد از طریق تونل 5 کیلومتری از حوضه رو کارون به حوضه رود کر می‌رود و از آن‌جا به سد درودزن می‌ریزد که این سد زمین‌های کشاورزی کام‌فیروز در استان فارس را آبیاری می‌کند.

مرادی با اشاره به اینکه حجم 10 سدی که در استان فارس هستند، 4 میلیارد مترمکعب است، گفت: کل آب شرب مصرفی شیراز 300 میلیون مترمکعب در سال و آب شرب مورد نیاز استان فارس نیز 800 میلیون مترمکعب است که این آب از همین سدهای موجود در استان فارس نیز تأمین می‌شود. با توجه به این آمار می‌توان متوجه شد که هدف از ساخت سد تنگ سرخ تأمین آب شرب نیست بلکه هدف آن تأمین آب کشاورزی و آب مورد نیز باغ‌ها و ویلاهای اطراف سد درودزن است.

وی ادامه داد: از طرفی 6 کارخانه فولاد نیز در همان محدوده تأسیس شده که اگر بخواهیم آب مورد نیاز آن‌ها را از خلیج فارس تأمین کنیم، شیرین کردن و انتقال هر مترمکعب آب حدود 45 هزار تومان می‌شود اما آبی که از تنگ سرخ به این کارخانه‌ها می رسد به این دلیل که به اسم آب شرب است، هر مترمکعب تنها 15 تومن هزینه دارد و تقریباً رایگان است.

این کارشناس محیط زیست خاطرنشان کرد: اگر هدف از ساخت سد تنگ سرخ تأمین آب شرب بود نیازی نبود که تونل بسازند و آب آن را منحرف کنند بلکه باید با لوله آب را به فارس پمپاژ می‌کردند.

"سد کسیلیان" مازندران پیوست محیط زیستی ندارد درخواست 10 استاد دانشگاه برای جلوگیری از احداث سد چمشیر + متن نامه عملکرد وزارت نیرو در استحصال آب‌های سطحی و زیرزمینی اشتباه است