آیا حمله به حشدالشعبی زمینهساز خروج نظامیان آمریکا از عراق میشود؟
تهران - ایرنا - رفتارهای غیرمسئولانه آمریکا در عراق بویژه حملات اخیر این کشور به مواضع نیروهای حشدالشعبی بار دیگر مسئله خروج نیروهای آمریکایی از عراق را در کانون مطالبات و خواستههای گروههای عراقی قرار داده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، ایالات متحده روز یکشنبه 8 دی ماه پنج مقر نیروهای شیعه در القائم نزدیک مرز عراق و سوریه را بمباران کرد؛ حمله ای که 25 شهید و 51 زخمی برجای گذاشت. آمریکاییها ادعا میکنند این حمله در پاسخ به حملهای بود که روز 6 دی ماه به پایگاهی متعلق به ارتش عراق صورت گرفت که گروهی از نیروهای ارتش آمریکا نیز در آن مستقر بودند که در جریان آن چند آمریکایی و تعدادی از نیروهای ارتش عراق زخمی شدند و یک پیمانکار آمریکایی کشته شد. حملات آمریکا به مواضع حشد شعبی موجی از محکومیتهای گسترده طیفهای مختلف عراقی را به همراه داشته است. شورای امنیت ملی عراق در بیانیهای اعلام کرده است که حمله آمریکا به مقرهای حشد الشعبی امنیت و حاکمیت عراق را در معرض خطر قرار خواهد داد و این حملات عراق را به تجدید نظر در روابط خود و ساز و کارهای همکاری با ائتلاف بین المللی واخواهد داشت. این شورا افزودحملات آمریکا به خاک عراق را نقض حاکمیت این کشور عنوان کرده است.
ائتلاف الفتح از پارلمان عراق درخواست کرد فورا برای اخراج نظامیان بیگانه تصمیمگیری کند. این ائتلاف به ریاست هادی العامری، در بیانیهای اعلام کرد تجاوز آشکار نظامیان آمریکایی تجاوز به حاکمیت ملی و کرامت عراقی است و این اقدام جنایتکارانه با مخالفت عراقی روبرو خواهد شد که آماده ورود به هر چالشی است که مربوط به کرامت و حاکمیتش میشود.
از سوی دیگر خبرگزاری رویترز روز دوشنبه در گزارشی فاش کرد که احتمال حمله از سوی نیروهای حشدالشعبی به پایگاههای آمریکایی به تلافی حمله اخیر جنگندههای آمریکایی در عراق، باعث نگرانی و هراس مقامات آمریکایی شده است.
نیروهای آمریکایی که در سال 2011 به علت شکست های مکرر در برابر نیروهای مقاومت عراق، مجبور به ترک خاک عراق شده بودند در سال 2014 به بهانه مبارزه با داعش در راس یک ائتلاف به اصطلاح بین المللی بار دیگر وارد این کشور شدند و هم اکنون عمده نیروهای خارجی مستقر در خاک عراق را شامل می شوند.
آمریکا برای حضور نظامی در عراق و کشورهای منطقه توجیه های مخصوص به خود را دارد. سال گذشته در حالی که مردم عراق و بسیاری از جریان های سیاسی این کشور خواهان خروج نیروهای آمریکایی از عراق بودند دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در مصاحبه با شبکه آمریکایی «سی بی اس نیوز» گفت قصد ندارد نیروهای نظامی آمریکا را از عراق خارج کند و نیروهای نظامی آمریکا در عراق خواهند ماند تا ایران را زیر نظر داشته باشند.
سیاست ایالات متحده آمریکا دولت عراق را در وضعیت بسیار دشوار و پیچیدهای قرار داده است. عراق به 5 هزار سرباز آمریکایی اجازه داده تا در این کشور بمانند، اما مجوزی برای اجرای عملیات نظامی علیه نیروهای عراقی نداده است.
نیروهای آمریکایی چه در عراق و چه در سوریه احتمالا در آینده نزدیک با حملات متقابل روبرو خواهند شد و این امکان وجود دارد که این حملات خیلی زود از کنترل خارج شده و به درگیری بزرگتری بدل شود که نه ایالات متحده خواهان آن است و نه منطقه تحمل آن را دارد.
در اواخر فروردین ماه امسال جوی هود کاردار آمریکا در بغداد در یک کنفرانس خبری در اربیل مدعی شد که واشنگتن آمادگی دارد هرگاه بغداد بخواهد نیروهایش را از این کشور خارج کند. او در خصوص مباحث مطرح در سطح جامعه و پارلمان عراق مبنی بر ضرورت خروج نیروهای خارجی و آمریکایی از این کشور در دوران پساداعش، گفت که نیروهای ما با درخواست دولت عراق در این کشور هستند و اگر بطور رسمی از ما بخواهند نیروهایمان را خارج میکنیم.
کاردار آمریکا بدون اشاره به انتقادات بسیاری که از تحرکات مشکوک نیروهای آمریکایی در عراق می شود، ادعا کرد که نیروهای کشورش اشغالگر نیستند و به عراقیها در مبارزه با تروریسم کمک و پیشتیبانی میرسانند. او با لحن دو پهلو و تهدیدآمیز گفت که اگر ما خارج شویم بقیه همپیمانان ما در چارچوب ائتلاف مدعی مبارزه با داعش نیز خارج خواهند شد و این امر به زیان عراق تمام خواهد شد.
پس از تشکیل پارلمان جدید عراق یکی از برنامه های نمایندگان این کشور تصویب قانونی برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق بود، همچنان این خواسته در میان نیروهای سیاسی عراق وجود دارد. اما واقعیت این است که ترامپ تمایلی برای ترک عراق و کاهش نیروهای این کشور در عراق ندارد. این در حالی است که یکی از اصلیترین شعارهای انتخاباتی او خروج نیروهای آمریکا از عراق و سوریه بود. ادعای حضور نیروهای آمریکایی در عراق به بهانه مبارزه با داعش در حالی مطرح می شود که گروه تروریستی تکفیری داعش زمان زیادی است که عملا سرزمینهای در اختیار خود را از دست داده است و با مرگ بغدادی عملا این گروه تروریستی موضوعیت خود را از دست داده است از سوی دیگر مهمترین گروه و جریان مردمی که نقش بیبدیلی در مبارزه با داعش ایفا کرد، گروههای مقاومت حشدالشعبی بوده اند. حملات یکشنبه شب آمریکاییها به مواضع حشد الشعبی بیش از هر چیز بازیگری مخرب آمریکا در عراق را به اذهان متبادر میکند. ظاهرا آمریکاییها با مشاهده اعتراضات خیابانی ماههای اخیر در عراق تصور میکنند زمان مناسبی برای پیگیری سیاستهای مخرب خود به دستآوردهاند با این وجود حملات به مواضع حشد الشعبی و واکنش گسترده گروههای سیاسی و شخصیتهای عراقی، عدم آگاهی آمریکاییها از وضعیت این کشور را بار دیگر آشکار کرد. مسئله خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق مطالبه ای بوده که تاکنون مطرح بوده است با این وجود حمله به مواضع نیروهای مردمی و نقض گاه و بیگاه تمامیت ارضی و حاکمیت عراق اکنون مسئله خروج آمریکاییها از عراق را بار دیگر در کانون مطالبات و خواسته های مردم عراق قرار داده است.
*س_برچسبها_س*