آیا خواسته مقام معظم رهبری درباره شعار سال «1402» محقق شد؟
داود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه معتقد گفت: بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، رشد اقتصادی 6.7 دهم درصدی در 9 ماه اول سال 1402 تحقق یافته است.
حالا چند روزی است که پایمان به سال 1403 باز شده است؛ شعار و مسیر امسال نیز از سوی مقام معظم رهبری مشخص شده است و همه باید برای اجرای آن تلاش کنند. اما سوالی که در این میانه برجاست این است که شعار سال 1402 تا چه میزان محقق شد؟
نظر رئیس برنامه و بودجه و رئیس کل بانک مرکزی چیست؟
داود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه در این زمینه معتقد است: بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، رشد اقتصادی 6.7 دهم درصدی در 9 ماهه اول سال 1402 تحقق یافته است که حدود چهار درصد از این رشد، غیرنفست. هدفگذاری رشد اقتصادی امسال، هشت درصد است و تحقق این رشد، وظیفه سازمان برنامه و بودجه کشور است و دستیابی به این رشد، شدنی و ممکن است و برنامههای تحقق رشد هشت درصدی باید در اسرع وقت با کمک دستگاهها، تهیه و ابلاغ شود تا همه بخشها تکلیف خود را در سال جدید بدانند.
محمدرضا فرزین رئیسکل بانک مرکزی هم دراین باره میگوید: هدف نرخ رشد نقدینگی در پایان سالجاری حدود 25درصد تعیین شده است که در دیماه نیز نرخ رشد نقدینگی معادل 25.4درصد بوده است. باید توجه کرد نرخ رشد 25درصد معادل نرخ رشد نقدینگی تعادلی بلندمدت اقتصاد ایران در 40سال اخیر است. دستیابی به این مهم بهمعنای عبور و پشت سر گذاشتن یک دوره پرفشار نقدینگی 4ساله و رسیدن به شرایطی باثبات براساس متغیرهای اقتصاد کلان است.
محمدرضا فرزین درباره نرخ تورم توضیح میدهد: برای پایان سالجاری نیز برآورد میشود نرخ تورم نقطه به نقطه در سطح مناسبی از کانال 30درصد قرار گیرد که این امر مطابق با هدف از پیش تعیین شده است. فرزین تصریح میکند: بانک مرکزی قصد دارد در سال1403، نرخ رشد نقدینگی را به محدوده 23درصدی با دامنه نوسان 2درصد برساند و هدفگذاری تورمی این نهاد برای اسفند1403، ورود تورم نقطهبهنقطه به کانال 20درصدی است.
منظور با اشاره به کاهش نرخ بیکاری در دولت سیزدهم، گفت: در حالیکه نرخ بیکاری در ابتدای دولت مردمی 9،6 درصد بوده، در پاییز پارسال این نرخ به 7.6 درصد رسیده که پایینترین عدد در 10 سال گذشته محسوب میشود.
دهه 90 به عنوان دهه از دست رفته اقتصاد ایران شناخته می شود
یحیی لطفی نیا کارشناس اقتصادی در این زمینه میگوید: از سال 1391 تا کنون، تمامی شعارهای انتخاب شده از سوی رهبر انقلاب به عنوان شعار سال، به موضوعات اقتصادی پرداخته است. شعار سال 1402 با عنوان «مهار تورم و رشد تولید» نیز از این قاعده مستثنی نیست. در واقع هدف از انتخاب شعار «مهار تورم، رشد تولید» به عنوان شعار سال دو نکته کلیدی است: 1) متوجه نمودن حداکثری توجهها و ظرفیتهای داخلی خارجی کشور (مسؤولین و مردم) برای تحقق موضوع؛ 2) خنثی سازی و مقابله با جنگ اقتصادی و شناختی دشمن؛ شعار سال 1402 در حالی انتخاب شد که در پایان سال 1401، تورم سالانه 45.8 درصدی ثبت شده بود. از طرف دیگر رشد اقتصادی 4.9 درصدی گزارش شده بود. این وضعیت در شرایطی بود که دهه 90 به عنوان دهه از دست رفته اقتصاد ایران شناخته می شود. به گونهای که در این دهه، سه شوک تورمی منجر به ماندگاری تورم در کانال 40 درصد و رشد اقتصادی نزدیک به صفر درصد شد. در واقع تداوم این شرایط به معنای افتادن طبقه متوسط جامعه در دام فقر و ایجاد شکاف درآمدی بیش از پیش بود. نمودار 1 وضعیت تورم و رشد اقتصادی در بیش از یک دهه گذشته را نشان می دهد.
وی ادامه داد: در پایان باید توجه داشت که سطح بالای تورم و رشد اقتصادی بالای مقطعی حال حاضر، نمیتواند ناکارآمدی های دهه 90 به عنوان دهه از دسته رفته اقتصاد ملی را جبران کند. علاوه بر این توجه و تأکید بر روند رو به بهبود متغیرهای تورم و رشد اقتصادی برای بهبود انتظارت تورمی از محل ایجاد امیدآفرینی اقدامی مثبت است که باید مورد توجه قرار گیرد. با این حال نباید از ابعاد پنهان و کیفیت متغیرهای رشد اقتصادی و تورم غافل بود. زیرا که عدم توجه به کیفیت متغیرهای مذکور می تواند در بلندمدت آثار کوتاه مدت به دست آمده را نیز زایل نماید.
خواسته مقام معظم رهبری در زمینه مهار تورم در سال 1402 جامع عمل پوشانده نشده است
علیرضا خجسته پور قائم مقام جامعه اسلامی مهندسین در این زمینه گفته است: ماههایی از سال 1402 را شاهد رشد منفی تورم در کشورمان بوده ایم، اما آنچه که تصویر کلی از اقتصاد کشور را نشان میدهد تصویر خیلی مثبتی نیست متاسفانه و هم دولت و هم قوه مقننه باید تلاش کنند تا این وضعیت بهبود یابد. من مطمئنم که خواسته مقام معظم رهبری در زمینه مهار تورم در سال 1402 جامع عمل پوشانده نشده است. البته مشکلات دولت در زمینه اداره کشور هم فراوان بوده است و فضای سخت اقتصادی که با تحریم و تهدیدها علیه اقتصاد ایران توسط دشمنان ایجاد شد تاثیر گذار بوده است و از سوی دیگر هم ارثیههای بدی از دولتهای پیشین به دولت آقای رئیسی رسیده بود؛ البته ممکن است در برخی از موارد نیز نیاز بیشتر به سعی و کار داشته باشیم.
خجسته پور ادامه داد: فرمایش مقام معطم رهبری و شعاری که برای سال 1403 تعیین نمودند علی رغم تلاشهای دولت و مجلس، اما نشان میدهد که انتظار ایشان محقق نشده است؛ البته در زمینه رشد تولید گامهای اساسی برداشته شده است. در این زمینهها افراد اقتصاد دان بهتر میتوانند قضاوت کنند ولی ممکن است برخی از مواقع برای مقابله با مهار تورم رکود به جامعه عرضه شود که البته دولت سیزدهم این رویکرد را نداشت؛ اما طبیعی است زمانی که رشد تولید در کشور اتفاق میافتد طبعا مقداری تورم در کشور هم ایجاد میشود.
در پایان باید گفت زمانی که معلم یک درس را مجددا تکرار میکند یعنی نمره شاگردان نمره خوبی نبوده است؛ موضوعی که بارها و بارها در تکرار شعار سال شاهد آن بوده ایم. امید این است که در پایان سال 1403 همه مردم شاهد تغییرات مثبت در سفره خود و عمل به شعار سال باشند.
فاطمه تورانلو
باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی دولت