آیا پرستیوی به وظیفه خودش عمل کرده است؟
شبکه انگلیسیزبان تلویزیون به اعتقاد تحلیلگر حوزه بینالملل، در تبیین نظام کوشش قابل تأملی داشته اما اینکه چگونه این مواضع را بر افکار عمومی خارج و حتی خارج از کشور تبیین کند، حائز اهمیت است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مهدی مطهرنیا کارشناس روابط بینالملل با عنوان اینکه دیپلماسی در خدمت سیاست خارجی است، گفت: سیاست خارجی را رهبری نظام جمهوری اسلامی مشخص میکند، ایشان به پارادایم نه مذاکره نه جنگ توجه داشتند و در پایان دولت دوازدهم به واسطه تحریمهای کمرشکن اقتصادی و زمینههای موجود با وجود طرح مجلس شورای اسلامی و تصویب برای خروج از پروتکل الحاقی به مذاکرات روی آورده و فرمان دادند مذاکره با پیششرط هایی اینگونه، تمام تحریمها برداشته، راستیآزمایی شود و سپس در چارچوب برداشتن همه تحریمها راستیآزمایی آنها در یک مذاکره بسیارسریع و غیرفرسایشی ایران به برجام بازگردد.
وی بر همین اساس افزود: آنچه که وجود دارد بازگشت به برجام با پیششرط برداشتن تمام تحریمها و راستیآزمایی آنها در جهت بازگشت به برجام است، در حالی که طرف مقابل به هیچوجه نه تنها تحریمها را برنداشته بلکه به آن اضافه کرده است، دوم آنکه بازگشت ایران به برجام و پای میز مذاکره در جهت این بازگشتخواهان است و سوم آنکه در حمایت از رژیم اسرائیل در جهت ایجاد محاصره منطقه ایران به همراه آنچه که ناتوی عربی خوانده میشود، در قالب صلح میان اعراب و اسرائیل را دنبال میکند.
این تحلیلگر حوزه بینالملل گفت: آنچه که در صحنه عمل دیده میشود پذیرش شروط رهبری نظام جمهوری اسلامی از سوی طرفهای دیگر به ویژه ایالات متحده آمریکا نیست. نکته دیگر آن است که اکنون مذاکرات با چهار به علاوه یک با حضور غیرمستقیم آمریکا براساس آنچه که ایران گفته است با آمریکا مذاکره نمیکند در پیش است؛ این در حالی است که تجربه تاریخی پس از خروج آمریکا از برجام نشان داده که بدون آمریکا نه اروپا و نه کشورهایی مانند چین و روسیه نمیتوانند به تعهدات خود در قبال ایران عمل کنند. مضاف بر آن باید گفت که آمریکا در «جو بایدن» خلاصه نمیشود، همانگونه که سنای جمهوریخواه آمریکا گفته است و احتمالا در آیندهای نه چندان دور کل مجلس در دست جمهوریخواهان قرار خواهد گرفت، آنچه که بایدن وعده میدهد مانند آنچه که اوباما وعده داد، نهایی نیست. از این جهت آنچه که ایران رو در روی آن است یک چالش بزرگ با دهلیزهای هزارتویی از بحرانهایی است که در این زمینهها وجود دارد و لذا این کار را بسیار سخت میکند و این سختی نیز زمانی بیشتر میشود که دولتهای قبلی با آن رو به رو و حداقلها تا حدودی حاصل شد که نمونه آن برجام است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا پرستیوی به عنوان مهمترین شبکه برونمرزی ایران وظیفه خودش را در قبال مهمترین مقوله سیاست خارجی ایران در شرایط حاضر یعنی برجام درست انجام داده است، گفت: شبکه پرستیوی تلاش خود را میکند اما این شبکه تلویزیونی هم دیپلماسی رسانهای را به عهده دارد و در این دیپلماسی رسانهای بیش از آنچه مهم است دیپلماسی عمومی است؛ پذیرش، تفسیر و توجیه سیاستهایی که جمهوری اسلامی ایران در پروندههای گوناگون اعمال میکند، از این جهت موضعگیریهای دستگاه سیاست خارجی ایران را بیان میکند و میتواند پاسخگوی جامعه مخاطبانی باشد که پذیرنده ایدئولوژی حاکم بر حکومت در تهراناند.
مطهرنیا تأکید کرد: اثر این اتفاق بر مخاطبان دیگر نه به واسطه عملکرد پرستیوی بلکه به واسطه جوی که در پذیرش رسانههای ایرانی در حوزه فرامرزی مطرح هست و اکنون هم نسبت به گذشته شدیدتر شده است، مورد توجه قرار میگیرد. در دهه 1360 که خبر برونمرزی در ایران با افرادی مانند فانیان و پیرمرادیان و دیگران کار میکرد جو انقلابی در منطقه ناشی از امید به انقلاب اسلامی در کشورهای منطقه و فرامنطقه بسیار بالا بود. امروز در منطقه اسرائیل کاملا در کنار اعراب قرار گرفته است، در حالی که در دهه های گذشته اسرائیل به عنوان دشمن اعراب و ملتهای عربی در کنار ایران قرار داشتند، امروزه آن جو دیگر آن چنان که باید وجود ندارد و این واقعیتی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت.
این تحلیگر افزود: در حوزه بینالمللی هم پس از ظهور و بروز تروریسم اسلامی تحت عنوان بنیادگرایی آن هم با شاخههایی مانند القاعده، داعش و.... بر افکار عمومی جهان، ایدئولوژی اسلامی و رویکردهای دینی در چارچوب بنیادگرایی با چالش جدی روبه رو است و لذا این چالش جدی میتواند تا حدود زیادی ایجاد کننده یک وضعیت نابسامان بر میزان نفوذ گزارههای خبری پرستیوی شود بنابراین وظیفه پرستیوی بسیار خطیرتر از گذشته است.
مطهرنیا با عنوان اینکه پرستیوی در تبیین مواضع نظام کوشش قابل تأملی را داشته است، اذعان داشت: تبیین، توضیح و تشریح مواضع رهبری در پرستیوی مشهود است، اما توزیع و تشریح مواضع حکومت در یک رسانهای که میخواهد اثرگذاری در حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی داشته باشد یک رسالت جنبی است، آنچه که مهم است تأثیرگذاری بر افکار عمومی برای اثرگذاری بر این رویکرد است، اینکه تبیین شود یک امر است و اینکه چگونه تبیین شود که بر روی افکار عمومی در خارج و حتی داخل کشور تأثیرگذار باشد حرف دیگری است.
به بهانه شروع پخش سریال "روز بلوا"/ روحانی را از قاب تلویزیون کنار گذاشتهایم تصویری از داریوش فرهنگ در سریال «سلمان فارسی»/ "رمز و ارز" برنامه تخصصی تلویزیون شد ماجرای حمله شبکه "من و تو" به یک موشن تلویزیونی / قرارگاه مسجد در صداوسیما میماند؟