آیتالله جوادی آملی: حوزه باید حمایت پدرانه از نظام و مردم داشته باشد
استاد تفسیر حوزه علمیه قم گفت: این حوزه امام صادق و امام باقر و امام زمان علیهم آلاف التحیه و الثناء سر تا پایش کرامت است؛ به هیچ چیزی آلوده نشود؛ خدمات به نظام بدهد، اما به جایی وابسته نباشد.
به گزارش فارس به نقل از مرکز خبر حوزه، آیتالله عبدالله جوادی آملی در مراسم گرامیداشت مقام مرجعیت و یادبود 35 تن از اساتید مرحوم در ایام کرونا که با حضور استادان سطوح عالی حوزه علمیه قم در مسجد امام حسن عسکری (ع) برگزار شد، اظهار کرد: ایام پر برکت کرامت را به پیشگاه شما، اساتید، علمای بزرگ و بزرگوار حوزه علمیه پر برکت قم، تهنیت عرض می کنم و از این حضور کریمانه شما و از صبر و حوصله شما حقشناسی میکنم.
وی افزود: ایام سالگرد امام راحل رضوان الله تعالی علیه را گرامی می داریم و برای آن امام بزرگوار، غفران و عنایت الهی را مسألت میداریم؛ و برای شما اساتید بزرگ و بزرگواران، که وارثان علوم اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام هستید، توفیق و کرامت و مزید علم مسألت مینمایم.
استاد سطوح عالی حوزه ادامه داد: ایام کرامت، تکرار خاطره نزول قرآن کریم است. واژه «کرامت» معادل فارسی ندارد. عربی این خصیصه را دارد که میتواند ترجمان همه لغات باشد؛ ولی هیچ لغتی نمیتواند ترجمان عربی باشد.
این استاد برجسته حوزه خاطرنشان کرد: این بیان نورانی امام باقر (ع) است که درباره این فقره از آیه شریفه که میفرماید: «عربی مبین» فرمودند: «یُبَیِنُ الألسُنَ و لا تُبَیِنُهُ الألسُنُ» عربی این توان را دارد که هر زبان، از زبان های دنیا را ترجمه کند؛ ولی زبانهای دیگر آن قدرت حقیقی را ندارند که به بارگاه ادب عربی مبین برسند.
وی در ادامه بیان کرد: «کریم» غیر از «کبیر» و «عظیم» است؛ در فارسی، یک واژه که بتواند «کرامت» را معنا کند، نیست. و این، خصیصه قرآن مبین است که فرمود: مجرای قرآن، مجرای کرامت است؛ در سوره مبارکه عبس میخوانیم: «بِأَیدی سَفَرَه (15) کِرام بَرَرَه (16)» مسیر کرامت را این کتاب کریم طی میکند تا کریم ابرر باشد. کتاب قرآن کریم است. ایام کرامت هم شرح همین معنا است.
آیت الله جوادی آملی ادامه داد: مطلب دوم آن است که «عربی مبین» هم بیان و هم تبیان و هم مبین است؛ خود را خوب، معنا می کند. اگر فرمود: «قرآن کریم» است، کرامت خود را تبیین می کند.
این مفسر قرآن کریم در ادامه بیان کرد: این ایام، ایام کرامت امام رضا (ع) است؛ این ایام، انسان را باید عاقل کند. بنابراین حوزه، دانشگاه، مراکز فقهی در نظام اسلامی، که این نظام، نظام نورانی است، باید ببینیم رهاورد تازه قرآن چیست که فرمود: هیچ کجای عالم نیست. فرمود: توی پیامبر هم هر جا بروی، این مطالب، غیر از قرآن جای دیگر به دست نمیآوری، محققان دیگر هم هر کجا غیر از قرآن را بگردند، چنین مطالبی پیدا نمیکنند. «و یعلمکم ما لم تکونوا تعلمون».
آیتالله جوادی آملی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: اگر نظام، اسلامی است، از حوزه برخاست، رهبر است، از حوزه برخاست. این حوزه امام صادق و امام باقر و امام زمان علیهم آلاف التحیه و الثناء سر تا پایش کرامت است؛ به هیچ چیزی آلوده نشود؛ خدمات به نظام بدهد، اما به جایی وابسته نباشد. آزاد آزاد در محضر قرآن و عترت و معارف الهی بار یابد. هر خدمتی که خواستند، حوزه بدون مضایقه در اختیار ملت مسلمان باشد و نظام را و جامعه را و امت را پدرانه حمایت کند.