ابتلای برخی گروههای تئاتر به بیماری کرونا در جشنواره تئاتر فجر / لزوم تصمیمگیری برای ادامه جشنواره
در حالی که نیمی از مسیر جشنواره تئاتر فجر طی شده حداقل پنج گروه نمایشی علنا به ابتلای اعضایش به بیماری کرونا اشاره کرده و خواسته و ناخواسته از دور جشنواره کنار گذاشته شدند، این وضعیت در حالی رخ می دهد که جشنواره تئاتر فجر با وجود تمامی اخطارها به برگزاری فیزیکی خود ادامه می دهد.
خبرگزاری میزان - عرصه تئاتر کشور طی سه سال گذشته و با شروع پاندمی کرونا روزگار سیاهی را پشت سر گذاشته است هرچند با شروع واکسیناسیون و کاهش تعداد مبتلایان به بیماری کرونا، گروه های تئاتری آثار متعددی را روی صحنه بردند و از سویی تماشاگران بیشتری هم به سالنها آمدند اما این روند رو به رشد چندان دوامی نداشت و امروز شاهد بازگشت وضعیت قرمز در تئاتر و بی اعتمادی دوباره اهالی تئاتر هستیم.
- بیشتر بخوانید:
- برای مشاهده آخرین اخبار از تئاتر ایران اینجا کلیک کنید
با شروع پاییز سال جاری و ادامه روند کاهش مبتلایان به بیماری کرونا تئاتر جان تازهای گرفت، بازگشت مخاطبان به سالنها و نزدیک شدن به برگزاری چهلمین جشنواره تئاتر فجر عاملی بود تا گروه های تئاتری نیز با قدرت تمام به صحنهها بازگردند.
همه چیز سیر صعودی خوبی را در پیش گرفته بود تا اینکه به یک باره مرکز هنرهای نمایشی اعلام کرد که ظرفیت سالنهای تئاتر برای پذیرش مخاطب از حالت پنجاه درصدی به صد در صدی تغییر خواهد یافت، اتفاقی که از همان ابتدا مورد نقد اهالی تئاتر قرار گرفت اما هیچ کاری از کسی ساخته نبود.
اهالی تئاتر مخصوصا تولیدکنندگان و از سویی سالنداران اعلام کردند که این تصمیم زودهنگام بوده و حداقل باید تا پایان سال برای صد در صد شدن ظرفیت سالنها انتظار کشید.
به هر صورت آثار تئاتر به کار خود روی صحنه ادامه دادند تا جشنواره تئاتر فجر فرا رسید، جشنواره ای که امسال با انتقادات و اعتراضات فراوانی همراه بود، نحوه انتخاب آثار، لابی و روابط برای حضور در این جشنواره و همچنین نقض آشکار قوانین موجود در فراخوان دلیل اعتراضات گسترده به مهمترین رویداد نمایشی کشور بود.
اما همانطور که انتظار میرفت، دبیرخانه جشنواره تئاتر فجر و در راس آنها حسین مسافرآستانه هیچگونه شفاف سازی نسبت به دلیل این انتخابها ارائه ندادند تا چهلمین جشنواره تئاتر فجر همچون جشنواره سینمایی فجر با حضور برخی آثار بی کیفیت برگزار شود.
مشکل اصلی اما حتی در انتخاب آثار و کیفیت آنها نبود، چرخ جشنواره تئاتر فجر در دوره چهلم جایی با اختلال به چرخیدن ادامه داد که گروه های تئاتری شروع به انصراف از حضور در جشنواره به دلیل ابتلا به کرونا برخی از اعضایشان کردند.
تاکنون و در حالی که نیمی از مسیر جشنواره تئاتر فجر طی شده حداقل پنج گروه نمایشی علنا به ابتلای اعضایش به بیماری کرونا اشاره کرده و خواسته و ناخواسته از دور جشنواره کنار گذاشته شدند، این وضعیت در حالی رخ می دهد که جشنواره تئاتر فجر با وجود تمامی اخطارها به برگزاری فیزیکی خود ادامه می دهد.
هرچند در همان ابتدای برگزاری جشنواره تئاتر فجر ظرفیت سالنهای نمایش از صد در صد به سی درصد کاهش یافت اما مشکل ابتلای افراد به بیماری کرونا حل نشد و مشخص نبود که با اعلام صریح وزارت بهداشت و ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی بر شروع موج ششم این بیماری چه اصراری به برگزاری فیزیکی این رویداد هنری بود.
از سویی هنوز مشخص نیست که چه تعداد از مخاطبان تئاتری که میهمان اجراها بودند به بیماری کرونا مبتلا شده اند، نبود ساز و کاری مناسب برای اطمینان از سلامت گروه ها و مخاطبان باعث شده تا جشنواره تئاتر فجر به جای محلی برای اشاعه فرهنگ به مکانی برای انتقال بیماری مبدل شود.
جشنواره تئاتر فجر خلاف نوع سینمایی خود میزبان آثاری است که در طی یک سال اجرا رفته و علنا تکراری محسوب می شوند، براساس فراخوان هم تاکیدی بر تولیدمحور بودن این جشنواره نشده است و مشخص نیست چرا برای اجرای آثاری که در طول سال میزبان مخاطبان بوده اند باید هزینه ای این چنین در سرمایه جانی و مالی اهالی تئاتر و مخاطبان پرداخت شود.