شنبه 29 دی 1403

احتمال بازی سخت واشنگتن با دهلی

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
احتمال بازی سخت واشنگتن با دهلی

قرارداد بندر چابهار می‌تواند به هند کمک کند تا روابط تجاری با آسیای مرکزی را تقویت کند؛ اما تهدید تحریم های آمریکا بر این پیمان سایه انداخته است. به گزارش الجزیره، هند توافق‌نامه 10ساله‌ای را برای توسعه و بهره برداری از بندر استراتژیک چابهار ایران امضا کرده است؛ زیرا دهلی‌نو قصد دارد روابط تجاری خود را با افغانستان محصور در خشکی و کشورهای آسیای مرکزی، با دور زدن بنادر در همسایه غربی...

سارباناندا سونووال، وزیر کشتیرانی هند، در حالی که دهلی نو تلاش می‌کند روابط با یک کشور مهم خاورمیانه را تقویت کند، گفت: «این [بندر] به عنوان یک شریان تجاری حیاتی، هند را به افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی متصل می‌کند.» اما این توافق باعث شده که آمریکا تهدیدی برای تحریم های پنهان داشته باشد؛ این در حالی است که هند در دهه های اخیر روابط اقتصادی و نظامی نزدیکی با آمریکا برقرار کرده است. ودانت پاتل، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت: «هر نهاد، هر کسی که به معامله تجاری با ایران فکر می‌کند، باید از خطر بالقوه ای که در برابر خود می‌گشاید و خطر بالقوه تحریم ها آگاه باشد.» با این حال، مقامات هندی تنش ها را کم‌اهمیت جلوه داده اند و سوبرهمانیام جایشانکار، وزیر امور خارجه روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت که دهلی نو «مزایای» این توافق را به ایالات متحده اعلام خواهد کرد و از کشورها خواهد خواست که دیدگاه محدودی نسبت به آن نداشته باشند. در اینجا دلیل اهمیت معامله بندر، تهدید تحریم ها و آنچه باید انتظار داشته باشیم، آمده است.

 معامله بندر چابهار درباره چیست؟

شرکت هندی (IPGL) و سازمان بنادر و دریانوردی ایران قرارداد بلندمدتی را امضا کردند که به دهلی نو اجازه می‌دهد طی مدت 10 سال ترمینال در بندر چابهار را ارتقا داده و از آن بهره برداری کند. بندر چابهار که در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان و بر روی دریای عمان واقع شده، از دو بندر مجزای شهید کلانتری و شهید بهشتی تشکیل شده است. هند یک ترمینال در شهید بهشتی راه‌اندازی و طبق توافق روز دوشنبه، 120 میلیون دلار برای تجهیز آن سرمایه‌گذاری خواهد کرد. 250 میلیون دلار تسهیلات اعتباری اضافی برای پروژه های مرتبط در بندر، ارزش قرارداد را به 370 میلیون دلار می رساند. دو کشور اولین بار در سال 2003 مذاکرات خود را در مورد این پروژه آغاز کردند اما رگبار تحریم های آمریکا علیه ایران مانع از وقوع هر گونه تحول واقعی شد. تهران و دهلی نو پس از کاهش تحریم های واشنگتن بر اساس توافق هسته ای ایران در سال 2015، دوباره گفت‌وگوها را احیا کردند.

این دو کشور همراه با افغانستان که به دنبال مسیرهای جایگزین برای دور زدن پاکستان بودند، در سفر نارندرا مودی، نخست وزیر هند به ایران در سال 2016، توافق‌نامه ای سه‌جانبه را برای توسعه بندر امضا کردند. در آن زمان، دهلی نو متعهد شد که 500 میلیون دلار برای بازسازی یک مرکز حمل‌ونقل کانتینری به طول 600 متر به عنوان بخشی از تلاش های خود جهت توسعه بندر اعماق دریا به عنوان یک هاب ترانزیتی سرمایه‌گذاری کند. چابهار در حدود 140 کیلومتری (87 مایلی) غرب بندر گوادر پاکستان قرار دارد که به عنوان بخشی از طرح کمربند و جاده چین (BRI) توسعه‌یافته است. در دسامبر 2017، اولین محموله گندم هندی به افغانستان از چابهار عبور کرد که جایگزینی برای مسیر زمینی عبور از پاکستان بود. در سال 2018، دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا از توافق هسته ای خارج شد و تحریم های «فشار حداکثری» را مجددا علیه تهران اعمال کرد که عملیات در بندر چابهار را محدود کرد.

 چرا چابهار قابل‌توجه است؟

هند با صنعت 600 میلیارد دلاری پررونق خود، آرزوی تجارت نزدیک با همسایگان داخلی خود در غرب را دارد، اما روابط خصمانه با پاکستان به این معنی است که یک مسیر زمینی برای صادرات روند دشواری خواهد بود. هند از طریق بندر چابهار می‌تواند پاکستان را دور بزند و کالاها را ابتدا به ایران و سپس از طریق شبکه های ریلی یا جاده‌ای به افغانستان و کشورهای محصور در خشکی و غنی از منابع مانند ازبکستان و قزاقستان حمل کند. یکی از مقامات هندی حتی از رسیدن به سرزمین های دور یعنی تا روسیه نیز سخن گفته است. کبیر تنجا، یکی از اعضای اندیشکده بنیاد تحقیقاتی Observer مستقر در دهلی نو، گفت: «برای هند، چابهار یکی از محورهای سیاست های همسایگی است؛ نوعی دروازه طلایی برای فرصت های سرمایه‌گذاری بیشتر در غرب

و آسیای مرکزی.» این بندر در حال حاضر بخش مهمی از پروژه کریدور تجاری بین‌المللی شمال - جنوب (INSTC) را تشکیل می‌دهد که هدف آن اتصال شهرهای بزرگ مانند مرکز مالی هند، بمبئی و باکو، پایتخت آذربایجان، از طریق ایران و به واسطه مجموعه ای از مسیرهای کشتی، جاده ای و ریلی است. کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال - جنوب INSTC که مسیر ارزان تر و سریع تری را برای تجارت با آسیای مرکزی به هند ارائه می‌کند، تحت‌تاثیر تحریم های آمریکا علیه روسیه و ایران قرار گرفته است. برخی تحلیلگران می‌گویند توافق چابهار علاوه بر این، سنگری در برابر معاملات رقیب چین با پاکستان است. به‌فاصله تنها چهار ساعت در شرق بندر چابهار، بندر گوادر پاکستان قرار دارد که تا حدی توسط چینی‌ها کنترل می‌شود که از سال 2015 حدود 1.62 میلیارد دلار برای ارتقای آن هزینه کرده اند. هند و چین روابط ناآرامی دارند و در سال‌های اخیر یکسری درگیری های مرزی داشته‌اند.

 ایالات متحده می‌تواند هند را به خاطر این توافق تحریم کند؟

ایالات متحده دو بار در گذشته - در سال‌های 1974 و 1998 - پس از انجام آزمایش های هسته ای دهلی نو، تحریم های محدودی را علیه موسسه علمی هند اعمال کرده است. اما از زمان پایان جنگ سرد، هند و ایالات متحده روابط خود را به طور قابل‌توجهی تقویت کرده اند و امروزه یکدیگر را در زمره نزدیک ترین شرکای استراتژیک به حساب می آورند. اگرچه هند به‌طور رسمی هیچ تحریمی را علیه کشورها به رسمیت نمی شناسد مگر اینکه توسط سازمان ملل متحد تایید شود، اما در بیشتر موارد با تحریم های آمریکا علیه ایران همراه بوده است. هند تا چند سال پیش ایران را در زمره تامین‌کنندگان اصلی نفت خود قرار داده بود. با این حال، از سال 2018، زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا از توافق هسته ای ایران خارج شد و تحریم های شدیدی را علیه تهران اعمال کرد، هند خرید نفت از ایران را متوقف کرد.

با این حال، در سال 2018، دهلی نو با موفقیت با واشنگتن لابی کرد تا معافیت های خاص در خصوص تحریم های مربوط به چابهار کسب کند؛ آنها وعده دادند که این مسیر ترانزیتی می‌تواند به افغانستان که یکی از منابع کلیدی امنیتی ایالات متحده در آن زمان بود، کمک کند. خط آهن در حال ساخت که بندر چابهار را به افغانستان وصل می‌کند نیز از تحریم ها مستثنی شده است.

اما دوستی هند با ایران در حال حاضر، زمانی که حمایت تهران از حماس در غزه باعث تحریم های بیشتر آمریکا شده، دهلی نو را در تنگنا قرار می‌دهد. برخی تحلیلگران خاطرنشان می‌کنند که افغانستان از زمانی که ایالات متحده در سال 2021 از این کشور خارج شد، دیگر منفعت کلیدی برای ایالات متحده ندارد. با این حال، کارشناسان تحریم های گسترده علیه هند را پیش‌بینی نمی کنند. گلشن ساچدوا از دانشگاه جواهر لعل نهرو دهلی نو گفت: «تحریم اقتصاد هند در چنین موضوع جزئی بسیار بعید است.» وی به الجزیره گفت: «در بدترین حالت ممکن است تنها نهادهایی که در معامله بندر چابهار دخیل هستند تحت برخی تحریم ها قرار بگیرند.»

 تحریم های آمریکا علیه هند چه معنایی دارد؟

هند یکی از سریع ترین رشدهای اقتصادی جهان را دارد. اما تحلیلگران می گویند که هرگونه تحریم ایالات متحده بر این کشور احتمالا مهار خواهد شد و بر تجارت جهانی تاثیر نخواهد گذاشت. تحریم های آمریکا علیه ایران پیش از این نیز به شدت به هند ضربه زده بود. معافیت های بندر چابهار در دوران ترامپ شامل ابتکارات زیرساختی نمی شد که به هند اجازه دهد تا با کشورهای آسیای مرکزی که بیشتر در داخل خشکی قرار دارند ارتباط برقرار کند. تصمیم هند برای اجتناب از خرید نفت ایران با هدف جلوگیری از خطر تحریم های آمریکا، این کشور را در برابر فشارهای قیمتی از سوی دیگر تامین کنندگان آسیب پذیرتر کرده است. اما اگر آمریکا تلاش کند بر سر چابهار سخت بازی کند، برخی تحلیلگران بر این باورند که هند سخت تر از گذشته عقب رانده خواهد شد. تانجا، تحلیلگر، گفت: «چابهار برای هند بسیار مهم است و دهلی نو مایل است برای زنده نگه داشتن آن در درازمدت تلاش کند.»

سارنگ شیدور، مدیر برنامه جهانی جنوب در «ریسپانسیبل استیت کرفت» وابسته به اندیشکده کوئینسی، یک اندیشکده مستقر در واشنگتن، گفت: «اگر هند به‌رغم تهدید واقعی تحریم های ایالات متحده همچنان پیش برود، این سیگنالی برای واشنگتن خواهد بود.» وی گفت: «کشورهای جنوب جهانی به‌رغم ترجیحات واشنگتن برای همسو کردن آنها با اهداف استراتژیک خود، به دنبال منافع خود خواهند بود.» واشنگتن باید سیاست هایی را که گزینه‌هایی را به کشورهای جنوب جهانی تحمیل می‌کند و می‌تواند آنها را از آن کشور دور کند و فرصت های ایالات متحده را در این فضای وسیع و عمدتا بدون همسویی محدود کند، مورد ارزیابی مجدد قرار دهد.»

--> اخبار مرتبط