احتمال نامزدی همزمان جلیلی، قالیباف و رئیسی / واکنش زیباکلام به انتشار فایل صوتی ظریف / تحلیل عباس عبدی از میزان احتمالی مشارکت در انتخابات
هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار میکند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
آخرین آمار کرونا در ایران
بر اساس اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت از دیروز تا امروز 6 اردیبهشت 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 21 هزار و 26 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که سه هزار و 734 نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید19 در کشور به دو میلیون و 417 هزار و 230 نفر رسید.
متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 496 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 70 هزار و 70 نفر رسید.
بیشتر بخوانید:
آخرین وضعیت کرونا در ایران؛ ساعتی 19 مورد فوت / رکوردشکنی در استانها + نقشه و نمودار
***
تحلیل عباس عبدی از میزان احتمالی مشارکت در انتخابات
عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی در یادداشتی در اعتماد میزان مشارکت در انتخابات را براساس آخرین نظرسنجی موسسه ایسپا - که آن را از معتبرترینها دانسته است - تحلیل کرده است. عبدی نوشت: «از پاسخگویان درباره میزان مشارکت مردم در انتخابات پرسیده شده که 24 درصد گفتهاند، زیاد و خیلی زیاد و 40 درصد گفتهاند کم و خیلی کم شرکت میکنند.
این نوع ارزیابی به طور معمول بازتابی از واقعیت رفتاری خود و اطرافیانشان است که در قالب میزان مشارکت انتخاباتی دیگران دارند. نکته مهم اینکه افرادی که معتقدند مردم به میزان زیاد و خیلی زیاد شرکت میکنند در 7 ماه گذشته از 32 درصد به 24 درصد کاهش یافتهاند. در واقع احساس عمومی از میزان بالای مشارکت در حال تضعیف است.
در ادامه از آنان خواسته شده که وضعیت مشارکت خود را بگویند. 43 درصد قطعا شرکت میکنم را گفتهاند، 5 درصد به احتمال زیاد، 21 درصد هنوز تصمیم نگرفته، 6 درصد احتمال کم و 25 درصد اصلا شرکت نمیکنم را اعلام کردهاند.
از این پاسخها چه میفهمیم؟ درک پاسخها براساس تجربیات قبلی است. پاسخهای مردم به ابن پرسش در انتخابات قبلی با واقعیت و نتیجه رخ داده در انتخابات مقایسه شدهاند.
در نظرسنجی تلفنی پاسخ قطعا شرکت میکنم از میزان شرکت قطعی ثبت شده در انتخابات، قدری کمتر است. در نظرسنجی حضوری ممکن است همان اندازه یا در مواردی حتی اندکی بیشتر باشد. با توجه به تجربیات قبلی میتوان گفت شرکت قطعی مردم در انتخابات (اگر امروز برگزار شود) براساس این یافته حدود 38 تا 39 درصد است. نکته مهم اینکه این رقم طی 7 ماه گذشته حدود یک درصد هم کمتر شده در حالی که انتظار میرفت با نزدیک شدن به انتخابات بیشتر شود.»
***
پزشکیان: به نفع جهانگیری کنار میروم اما لاریجانی نه
مسعود پزشکیان، نماینده تبریز و نامزد انتخابات ریاست جمهوری درباره همراهی با نامزد اجماعی اصلاح طلبان به خراسان گفت: «من رایزنی نداشتم اما الان دیگر کسی از اصلاح طلبان را نگذاشتند که در صحنه حاضر شوند. چند نفر از اصلاح طلبان می توانند از سد شورای نگهبان عبور کنند؟ این طوری نیست که دستشان باز باشد. این هم به نظرم خیلی بد است ما داریم تک صدایی در کشور ایجاد می کنیم. باید این رقابت وجود داشته باشد. نقد هم منصفانه باشد و دروغ و شایعه سازی نباشد...
آیا در شرایطی حاضرید در انتخابات به نفع کسی کنار بکشید؟ مثلا آقای خاتمی بگوید مثل دوره عارف یا فرد قوی تر از خودتان با پایگاه رای بهتر باشد یا نهاد اجماع ساز روی شما به جمع بندی نرسد؟
اگر بر اساس نظرسنجی کسی شایسته تر باشد و مردم اقبال داشته باشند من کنار می کشم. شما جایی گفتید که با تکرار هم کنار نمی روید و این طعنه ای به خاتمی است.
این هم از آن شیطنت های رسانه ای است. بنده گفتم می آیم در مناظره ها شرکت می کنم بعد در جمع بندی اگر نظر مردم در نظرسنجی ها این باشد که فلان نفر شایسته تر و جلوتر از من است کنار می کشم منطق هم همین است وقتی جامعه کسی را بهتر از من قبول دارد نباید پافشاری کنم. گفته بودید برای لاریجانی یا جهانگیری کنار نمی کشید.
لاریجانی را گفته بودم و درباره جهانگیری اگر نظر مردم باشد کنار می روم و کمکش هم می کنم.»
***
چه کسی فایل صوتی ظریف را منتشر کرده است؟
احمد زیدآبادی، تحلیلگر سیاسی در کانال تلگرام خود نوشت: «احتمالا طبق روال معمول در کشور ما، در مورد اینکه چه کسانی و به چه منظوری این فایل صوتی را به رسانهها درز دادهاند، دعوای جناحی بالا میگیرد و هر جناحی، جناح رقیب را بدین کار متهم و در باره اهدافش گمانهزنی و بعضا افسانهپردازی میکند.
در این میان، اصولگرایان قاعدتا پای مدیران دولت روحانی را به میان میکشند و افشای فایل صوتی را به منازعه انتخاباتی ربط میدهند. پرسش اما این است که درز این مصاحبه، چه کمک انتخاباتی به جناح دولتی میکند؟
در واقع نه فقط کمکی نمیکند بلکه آنها را در برابر این چالش قرار میدهد که اگر آنان در حقیقت تا این اندازه دستشان از قدرت واقعی تهی است، پس چرا خود را ابزار دست دیگران کردهاند و از پستهایشان کنارهگیری نکردهاند؟ و مهمتر از این، اگر قصه همان است که ظریف در مصاحبه نقل کرده است، پس با چه انگیرهای بار دیگر اسب خود را برای رسیدن به پاستور زین کردهاند؟
از طرفی، دولتیها و برخی متحدان اصلاحطلب آنان نیز به نوبه خود، افشای فایل صوتی را به اصولگرایان نسبت خواهند داد با این استدلال که آنها از این طریق در صدد مسدود کردن راه ورود ظریف به انتخابات برآمدهاند و با این اقدام به احتمال کاندیداتوری او پایان دادهاند.
این استدلال علیالظاهر موجهتر است، اما به فرض تصمیم جدی ظریف برای ورود به صحنه انتخابات، آیا اصولگرایان راههای کم هزینهتری برای منع او از این اقدام در پیش نداشتند و حتما باید فایلی از او را افشاء میکردند که افکار عمومی را نسبت به عملکرد خود آنها در منطقه، بیش از پیش بدبین و حساس کند؟
با این حساب، به نظر من، تصادف و یا کنجکاوی شخصی، بیش از وجود طرح و برنامهای حساب شده از سوی جناحهای سیاسی در افشای فایل مصاحبه نقش داشته است.»
***
شورای نگهبان تاجزاده را تاییدصلاحیت کند
سیدمحمود علیزاده طباطبایی فعال سیاسی اصلاحطلب و عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی درباره نامزدی تاجزاده در انتخابات ریاست جمهوری به فرهیختگان گفت: «من اتفاقا خوشحال شدم تاجزاده کاندیدا شد؛ چراکه آنها جزء گروههای تحریمی نیستند و وارد میدان شدند و میگویند آمادگی داریم در انتخابات شرکت کنیم و اتفاقا در اولین انتخابات ریاستجمهوری کشور بسیاری از افراد کاندیدا شدند؛ بد نیست شورای نگهبان سختگیریهای بیمورد نکند.
همان گروهی که وابسته به شورای نگهبان هستند بهصورت جدی میگویند هاشمی و بنیصدر، خاتمی و احمدینژاد و روحانی اشتباه بود و آقای خامنهای را نیز خجالت میکشند بگویند.
بنابراین به نظر بنده یکبار سختگیری نباشد و اجازه دهند مردم انتخاب کنند تا مشخص شود تاجزاده با این مواضعی که دارد چه میزان طرفدار دارد. آیا واقعا این نگرانی را دارند که تاجزاده با 30 میلیون رای رئیسجمهور شود که او را رد میکنند؟
هرچند من مواضع سیاسی تاجزاده را بههیچوجه قبول ندارم، ولی او فرد سالم و پاکدستی است اما قطعا مردم تحصیلکرده ما اختیار خود را به هر کسی واگذار نمیکنند؛ در نتیجه شورای نگهبان نباید سختگیری کند و وقتی مشارکت کم بود مشکلزا میشود.
قطعا این دوره مشارکت کم است که یک علت کرونا و یک علت نارضایتی عمومی مردم است؛ البته علت دیگر نیز ردصلاحیت برخی از کاندیداهاست.»
***
موضعگیری رئیسی درباره مذاکرات وین
سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضاییه در جلسه صبح امروز شورای عالی قوه قضاییه با بیان این که امروز لغو همه تحریمها و راستیآزمایی آن یک مطالبه ملی است و این مطالبه نباید دستاویز دعواهای سیاسی و وقتکشی شود، به کسانی که مسئول پیگیری و تحقق این مطالبه هستند متذکر شد که به طرف مقابل اجازه وقتکشی ندهند.
***
نظر کرباسچی درباره سخنان فائزه هاشمی
غلامحسین کرباسچی دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی با حضور در برنامه جمهوریت حزب ندای ایرانیان گفت: اگر فائزه هاشمی بتواند سخنانش را در حزب جا بیاندازد، حزب سازندگی هم تایید خواهند کرد. اینطور نیست که چند نفر در کارگزاران تصمیم بگیرند. حزب کارگزاران در بیشتر استانها فعالیت دارد. در کنگره اخیر نیز خانم هاشمی رأی آوردند به طوریکه فهرستی تحت عنوان یاران فایزه هاشمی در انتخابات داخلی حزب ارائه دادند و تعدادی هم رأی آورده و عدهای هم رأی نیاوردند. از نظر من این رویه دموکراتیک است. فایزه هاشمی بیانات احساسی دارد. با این وجود تلاش های زیادی در زمینه ورزش زنان و بانوان در ایران و کشورهای اسلامی داشتند. حال گرفتن برخی موضع ها این دستاوردها را مختل می کند.
بیشتر بخوانید:
کرباسچی: نشانهای از حضور لاریجانی در انتخابات نیست
***
رونمایی از برنامه های عارف برای بهبود اوضاع کشور
محمدرضا عارف نماینده سابق مجلس نشستی خبری برگزار کرده و در آن از «برنامه بنیاد امید ایرانیان برای عبور از شرایط سخت کشور» رونمایی کرده است. عارف در این نشست گفته است: در انتخابات بهتر است به جای اینکه بگوییم به چه کسی رای دهیم، بگوییم به چه برنامه ای رای دهیم. باید کارنامه و سوابق افراد بررسی شود. باور من این است که رییس جمهور اگر توانایی اجرایی داشته باشد، خیلی می تواند کار کند. ما شرایط رییس جمهور مناسب را در این برنامه احصا کرده ایم.
رییس بنیاد امید ایرانیان ادامه داد: ما همچنین برنامه های لازم را برای یک دوره چهار ساله برای کاهش مشکلات اقتصادی تهیه کرده ایم. کاهش تورم، افزایش رشد اقتصادی، افزایش نرخ اشتغال، حل معضل مسکن، بهبود روابط بین المللی، ارتقای نظام سلامت، رفع موانع تولید را می توان در چهار سال دنبال کرد.
عارف در پاسخ به پرسشی درباره حضورش در انتخابات گفت: اگر به نتیجه قطعی رسیدم حتما اعلام میکنم. نمی توان کاندیداتوری را از مردم مخفی کرد. اگر احساس کنم فردی مناسب تر از من حضور دارد به او کمک می کنم اگر شرایط کشور به حضور من نیاز داشت، ابایی برای حضور ندارم. این برنامه ای که امروز ارائه کردم، انتخاباتی نیست. اگر برنامه انتخاباتی بود، اعلام می کردم ولی این برنامه های بنیاد امید ایرانیان است. تعدد کاندیداها در هر دو جناح وجود دارد و من آن را خوب می دانم.
***
احتمال نامزدی همزمان جلیلی، قالیباف و رئیسی
نامه نیوز نوشت: «نامزدی سعید جلیلی در این انتخابات قطعی شده است. او نیز تصمیم گرفته که در کنار ضرغامی، رستم قاسمی و حسین دهقان که پیشتر نامزدی خود را اعلام کرده بودند، به رقابت بپردازد. بنا بر اخبار رسیده به «نامه نیوز» تیم جلیلی به این قطعیت رسیده که او باید نامزد شود. فعالیتهای حامیان او در فضای مجازی نیز در همین راستا افزایش یافته و لایو اینستاگرامی دیشب جلیلی نیز شاهد دیگری بر این مدعا است.
خبر دوم اما چیزی نیست غیر از ورود محمد باقر قالیباف به رقابتهای انتخاباتی پیشرو. اگر چه محسن پیرهادی از فعالان سیاسی نزدیک به قالیباف پیشتر در صفحه توییتر خود تاکید کرده بود قالیباف بنای نامزدی در انتخابات را ندارد و حتی اظهاراتی منسوب به قالیباف با این محتوا منتشر شد که در صورت نامزدی آقای رییسی از او حمایت خواهد کرد؛ لکن گویا جمعبندی نهایی در مورد وی این است که حتی در صورت نامزدی رئیسی نیز در نام نویسی نامزدهای انتخاباتی شرکت کند و تصمیم به حضور یا عدم حضور در رقابتهای انتخاباتی را به فرآیندی که بعد از نام نویسی ایجاد خواهد شد، موکول کند.
نامزدی همزمان جلیلی و قالیباف و رییسی پیشنهاد جمعی از اصولگرایان است که برای مواجهه با فضای پیشبینی نشده انتخاباتی، همچنین تصمیم نهایی اصلاحطلبان اتخاذ کردهاند. این تصمیم برای عدم تمرکز اصلاح طلبان بر روی تخریب یک نامزد اتخاذ شده است. بر این اساس برخلاف اعلام محمد باقر قالیباف که گفته است در صورت نامزدی رییسی کاندیدا نخواهد شد گویا جمع موثری از اصولگرایان تصمیم ساز اصرار به نامزدی همزمان دارند و این مساله در مورد سعید جلیلی هم صدق می کند.
در این طرح این گونه پیش بینی شده که پس از نام نویسی این سه شخصیت اصلی اصولگرا در فرآیندی که به زودی ساز و کار آن اعلام خواهد شد نامزد اصلی اصولگرایان معرفی خواهد شد.»
***
واکنش زیباکلام به انتشار فایل صوتی ظریف
صادق زیباکلام درباره انتشار فایل صوتی ظریف به مدارا گفت: «احتمال اینکه از جانب آقای ظریف منتشر شده و نشر یافت باشد زیادتر است تا احتمالات دیگر! یعنی خود آقای ظریف این را منتشر کرده و ما نباید دنبال افراد دیگر، نهادها و کانال های دیگر بگردیم.
اتفاقا من فکر نمی کنم آقای ظریف این کار را عمدی کرده باشد، احتمالا معتقدم که شانس آقای ظریف که بتواند از مخالفین تندروها رای آنها را بدست بیاورد با انتشار این فایل بیشتر شده است. ممکن است تندروها و روزنامه کیهان و صداوسیما و غیره حملات شدیدی به ظریف کنند اما به یاد داشته باشید که به هر حال این فایل برای آقای ظریف بعنوان یک فردی که مظلوم است و مقاومت در برابر تندروها می کنند، این چنین نشان می دهد. آقای ظریف می گوید من قصوری ندارم و مصیبت ها را به سپاه قدس می چسباند.
این فایل برای بسیاری از مردم ایران در اذهان بسیاری از مردم ایران به نفع آقای ظریف است.»