شنبه 29 دی 1403

احتکار ماسک، آسیب به سلامت جامعه

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
احتکار ماسک، آسیب به سلامت جامعه

تهران - ایرنا - در روزهایی که کرونا همه ابعاد زندگی مردم را تحت الشعاع قرار داده است و هر روز بر نگرانی‌ها درباره شیوع این ویروس افزوده می‌شود، برخی با احتکار ماسک و مواد ضد عفونی به مردم رحم نکرده و اقلامی که در این شرایط برای هر فردی ممکن است حیاتی باشد با قیمت گزاف بعد از مدتی وارد بازار می‌کنند، این افزایش چند برابری قیمت از همان روزهای نخست مورد توجه کاربران شبکه‌های اجتماعی قرار...

بیش از یک ماه است که از شیوع ویروس کرونا در ایران می‌گذرد و در این مدت بازار محتکران و سودجویان داغ شده است. آنانی که در این شرایط اقلام بهداشتی را برای فروش گرانقیمت احتکار کردند یا اینکه اقلام تقلبی را نیز به قیمت هنگفت به مردم فروخته‌اند. این در حالی است که احتکار این اقلام باعث مرگ هزاران تن می شود همچنین کمبود این اقلام بهداشتی و احتکار از طرف سودجویان موجب شد تا وزیر بهداشت در نامه‌ای گلایه‌آمیز به رئیس‌جمهور از بازار سیاه ماسک و کالاهای بهداشتی شکایت کند. رئیس ستاد ملی کرونا در نامه ای نوشت: «آیا رواست گروهی دل به دریای آلودگی جهت رهایی مردم بزنند و گروهی لباس و ماسک اینان و بیمارانشان را در انبارها برای سودجویی صد برابری یا قاچاق به دیگر کشورها تلنبار کنند؟» در واکنش به این نامه، پای دادستان کل کشور هم به ماجرا باز شد و محمدجعفر منتظری هشدار داد که مجازات «افساد فی‌الارض» در انتظار احتکارکنندگان و اخلالگران نظام سلامت است.

همچنین افزایش چند برابری قیمت برخی کالاهای بهداشتی از جمله ماسک و الکل طبی از همان روزهای نخست مورد توجه کاربران شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت و هشتگ #احتکار_ ماسک از همان ابتدا فعال شد و برخی از کاربران احتکار ماسک و مواد ضدعفونی‌کننده و فروش با قیمت‌های بالا را بازی با جان انسان‌ها دانسته و خواستار مجازات‌های سخت برای محتکران شدند. البته باید گفت امروز هم کم نیستند افرادی که درست رفتار کردن را وظیفه خود می‌دانند. در همین روزها که انواع و اقسام خبرهای ناامیدکننده در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود فیلم‌ها و عکس‌هایی هم منتشر شد که از جای جای ایران، از دور و نزدیک پایتخت افرادی در حال توزیع ماسک رایگان میان شهروندان بودند و گروه‌های داوطلبی برای تولید ماسک تشکیل شده اند.

انتقادها به احتکار ماسک

بعد از شیوع کرونا در ایران خبر احتکار و کشف انبارهای ماسک و مواد ضدعفونی کننده در کنار آمار تعداد مبتلایان و جان باختگان در صدر اخبار فضای مجازی قرار گرفت اما این بار مسئله کاسبی از بحران و ماهی‌گیری از آب گل آلود بود. برخی از پرستاران و کادر درمانی در فضای مجازی نوشتند کمبود ماسک و مواد ضدعفونی‌کننده موجب بروز وضعیت اضطراری در برخی بیمارستان‌ها شده است. از طرف دیگر برخی از کاربران هم به مقایسه این دوران با زمان جنگ پرداخته و نوشتند: «از مردانی که ماسک خودشان را به رفیقشان دادند و ریه‌های خود را در جنگ جا گذاشتند رسیده‌ایم به کسانی که با احتکار ماسک، پا روی جان هموطن می‌گذارند تا بیشتر بخورند! چه کردید با ما؟»

یکی دیگر از کاربران نوشت: آنچه برای ما اهمیت دارد این است که ما در زمان هشت سال جنگ تحمیلی شاهد ایثار و رشادت‌هایی بودیم که در آن هم ماسک نقش محوری داشت. آن روز کسی ماسک احتکار نمی‌کرد بلکه ماسک خود را بر صورت دیگری می‌گذاشت و همین رویه بود که به خلق فیلم سینمایی «از کرخه تا راین» انجامید.

داوری مدرس دانشگاه ضمن نقد گران فروشی به مقایسه محتکران اقلام بهداشتی با جانبازان شیمیایی پرداخته و گفت: از جانباز شیمیایی پرسیدند چرا شیمیایی شدید گفت سه نفر بودیم و 2 تا ماسک. محتکران باید به نوع رفتار جانبازان و ایثار آنها نگاه کنند و حالا که دین ندارند حداقل انسان باشند و شرف داشته باشند و با زندگی مردم بازی نکنند و ماسک 500 تومانی را 40 هزار به مردم نفروشند.

کاربر دیگری به مقایسه محتکران با پرستارانی که تا پای جان برای مقابله با این ویروس وایسادند و در این راه شهید شدند پرداخته و نوشت: تو ابتلائات مختلف، بیشتر از همیشه به حال و روز "حسین" ها و نوع نگاهشون به زندگی غبطه میخورم... م. ترس از چی این روزها انقدر مارو ترسو و پریشان و محتاط کرده، بعضا به جان هم انداخته تا جایی که گران فروشی و احتکار و کم فروشی و... می کنیم بعضیامون؟ ترس از مرگ با یک احتمال کم، با یک ویروس فسقلی؟ مرگی که همیشه از ما به خود ما نزدیکتره؟ خوش بحالت حسین، گرچه رفتنت حسرت ابدی خیلی چیزها رو رو دلم گذاشت و تا زنده ام جگرم صدپاره است، اما خوشا به سعادتت که از همه آزمایش های الهی یکجا و آگاهانه سربلند بیرون اومدی و گذشتی از جانی که عزیزتر از همه نعمات خداونده، بی هیچ ترس و هراسی، صادقانه و عاشقانه.

بسیاری از کاربران هم به مقایسه محتکران با رزمنده هایی که ماسک های خودشان را به دوستانشان می دادند پرداختند و نوشتند: یک روزگاری مردمی بودن که جونشون رو کف دست میگذاشتند برای آرامش مردم!........ اما امروز مردمی هستند که با مخفی کردن ماسک ودستکش جان خیلیها رو به خطر میندازند و... مردمی داریم که تواین شرایط سخت حاضر نیستند یک مدت کوتاه تو خونه هاشون بمونن تا خطر انتقال این ویروس کم شود... چقدر تفاوت!! آیا این آدمها با آدمهای اون روزگار اینقدر فرق دارن یا مشکل از جای دیگه. رزمنده ها دفاع مقدس مرد بودند، همه وجود خود را فدای ایران کردند، خون دادند جان دادند اما جان و خون مردم را بازیچه دنیای خود نکردند.

بازتاب احادیث امامان در مورد گران فروشی

با توجه به بالا رفتن قیمت اقلام بهداشتی که این روزها برای هر فردی در جامعه ضروری است بسیاری از کاربران با آوردن احادیث مختلف در فضای مجازی به محتکران عقوبت این موضوع را گوشزد می کنند. در ذیل به برخی از آنها می پردازیم: حضرت علی (ع) می فرماید: هر کس مواد غذایی بخرد و برای این که آن را به مسلمان گران بفروشد چهل روز انبار کند و پس از چهل روز آن را بفروشد و همه درآمد آن را هم صدقه بدهد کفاره گناه او نخواهد شد. در یکی دیگر از این احادیث از حضرت علی (ع) آمده است رحم کن تا بر تو رحم کنند.

حضرت علی (ع) فرمودند: رنج رساندن به مردم از راه احتکار، از خصلت های مردم جاهل است، امام صادق (ع) فرمود هر احتکاری که به مردم زیاد برساند و نرخ را بالا ببرد، در آن خیری نیست. پیامبر خدا (ص) می فرماید: من دخل فی شیء من اسعار المسلمین لیغلی علیهم کان حقا علی الله ان یقذفه فی معظم جهنم رأسه اسفله، هر کسی به عنوانی، سبب گرانی در بازار مسلمانان گردد برخداوند لازم است او را در بزرگترین جایگاه جهنم سرنگون سازد. بنابراین باید گفت: درآمد از راه گران فروشی و برای سود بیشتر، به صورتی که انحصار فروش کالایی را بدست آوریم، یا با تبانی واحتکار بازارسیاه به راه بیاندازیم، براساس آموزه های دینی بی گمان حرام می باشد.

واکنش هنرمندان و ورزشکاران به احتکار ماسک

مهران مدیری بازیگر با انتقاد بسیار تند از محتکران ماسک گفت: حیف اسم حیوان که بر محتکران ماسک گذاشتند چون حیوانات هم دوست داشتنی هستند، هم مفید هستند و هم به طبیعت کمک می کنند و حداقل ضرری به جامعه خود ندارند اما محتکران از شرایط بد و سخت مردم سواستفاده مالی می کنند و این کثیف ترین کار ممکن است که آنها انجام می دهند وی معقتد است که مسیولین باید شدیدترین برخوردها را برای آنها در نظر بگیرند.

داریوش ارجمند در گفتگو با «نادر طالب‌زاده» در برنامه عصر گفت مشکل ما یک سری آدمهایی هستند که معلوم نیست فکر و مذهبشان چیست و دست به «احتکار ماسک و داروی ضدعفونی» می‌زنند و بعد یک عده‌ای پیدا می‌شوند و بر سر هر مساله‌ای شبهه‌سازی و شایعه پراکنی می‌کنند.

ساعد سهیلی بازیگر سینما عکسی از دوران هشت سال دفاع مقدس منتشر کرد و نوشت: چی شد که اینقدر بی معرفت شدیم؟ " زمان جنگ وقتی دشمن بمب شیمایی می زد رزمنده ها ماسک های خودشان را از صورت بر می داشتند و به جوانترها می دادند... امروز هم افرادی در همین آب و خاک ماسک ساده سه هزار تومانی را 45 هزار تومان با منت میفروشن به هموطنشون...

امیر علی اکبری ورزشکار در خصوص محتکران می گوید: ایران مملکتی است که رستم ها، پوریای ولی ها داشته است 300 هزار شهید تقدیم کرده است اما با شیوع کرونا بسیاری اینها را فراموش کردند و به احتکار اقلام بهداشتی پرداختند این پول از گوشت سگ نجستر است. انبار کردن و افزایش قیمت و از این راه پول درآوردن حرام است.

پیامدهای احتکار

بالا رفتن قیمت کالاها و خدمات، برطرف نشدن نیازهای مردم به اندازه کافی، محدود شدن و کاهش تولید در بسیاری از مواقع، کنترل و در اختیار گرفتن هر چند اندک قیمت مواد خام و کالاهای ساخته شده، تلاش برای تحقیر مردم و غلبه بر آنان با اسباب مختلف، توقف جنبه های فنی به سبب نبود رقابت عادلانه. بنابراین احتکار بی‌نظمی‌ها، اختلال، سکتگی و نابرابری‌ها را در جامعه به وجود می‌آورد. همچنین احتکار باعث کمبود عرضه در بازار شده و انحصار را در قبال دارد که پیامدهای ناگوار را در جامعه ببار می‌آورد، زیرا عرضه کننده تنها یک فرد است که در حالی که تقاضا کننده بیش از یک نفر است. در این صورت عرضه کننده می‌تواند نرخ اجناس را به هر اندازه‌ای که بخواهد، تعیین نماید. حالت انحصاری کامل را به خود می‌گیرد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*