احزاب اصلاح طلب به نام اصلاحات نمیتوانند لیست بدهند / مردم از عملکرد فراکسیون امید راضی نیستند / کاندیدا داریم اما کاندیدای شاخص نداریم
یک فعال اصلاح طلب با اشاره به عملکرد ضعیف فراکسیون امید گفت: عملکرد لیستی که ارائه دادیم رضایت مردم را جلب نکرد. مردم امروز از نتیجه حضورشان در پای صندوقهای رای راضی نیستند. بنابراین ما نمی توانیم همان رویه را تکرار کنیم.
شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ اصلاح طلبان در انتخابات پیش رو مجلس شورای اسلامی حضوری متفاوت را برای خود رقم زده اند. جریانی که توانسته بود تمام کرسی های نمایندگی تهران را از آن خود کند حالا بیان می کند که نمی خواهد در انتخابات یازدهم بهارستان خصوصا در پایتخت لیستی ارائه دهد. از سوی دیگر درحالی که شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات مطرح می کند که بدون لیست به انتخابات ورود می کند، شورای هماهنگی جبهه اصلاحات متشکل از احزاب این جناح سیاسی اعلام کرده که در حال ایجاد ائتلاف میان احزاب اصلاح طلب است و قرار است لیستی در این حوزه ارائه دهد.
اینکه چرا برخی از اصلاح طلبان مطرح می کنند نمی خواهند در انتخابات مجلس آتی لیست بدهد و بالاخره راهبرد این جریان برای این انتخابات چیست؟ موضوعی است که با «علی صوفی»، فعال سیاسی اصلاح طلب که سابقه حضور در دولت اصلاحات به عنوان وزیر را داشته است، مطرح کردیم.
در ادامه مشروح گفت وگو خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا با این فعال اصلاح طلب را می خوانید:
راه دانا: در خصوص نحوه ورود و شرکت اصلاح طلبان در انتخابات مجلس یازدهم، شورای هماهنگی اصلاحات مطرح کرده است که احزاب با یکدیگر ائتلاف می کنند و لیست می دهد اما شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات با تکذیب این موضوع اعلام کرد اصلاح طلبان به طور لیستی در انتخابات شرکت نمی کنند، نظر شما درباره این موضوع چیست؟
صوفی: اصلاح طلبان معمولا از طریق شورای عالی سیاستگذاری لیست می دادند و سازوکار انتخاباتی رسیدن به انسجام و اجماع را شورای عالی سیاتگذاری بر عهده داشته و در نهایت یک لیست سراسری برای کل کشور و یک لیست برای تهران ارائه می کردند. ارائه لیست سراسری را به دلیل اینکه با جمع بندی گزارشاتی که از استان ها داشتند، غیر ممکن دیدند. به هر حال الان ما کاندیدایی نداریم که بخواهیم به صورت سراسری در کشور لیست بدهیم. اما در استان ها به صورت محدود و استثنایی در بعضی از جاها ممکن است کاندیدایی باشد که مورد نظر استان باشد. بنابراین شورای عالی سیاستگذاری طی مصوبه ای که یکشنبه هفته گذشته داشت، اعلام کرد که ما لیست سراسری نمی دهیم، ولی شورای اصلاح طلبان استان ها و نه احزاب، مجاز هستند که لیست بدهند یا ندهد. چون زیر مجموعه شورای سیاستگذاری، شورای اصلاح طلبان استانها قرار دارد. بنابراین این موضوع تفویض اختیار شد به استان ها و تا به امروز شنیده نشده است که شورای اصلاح طلبان استانی لیستی اعلام کرده باشد.
** اصلاح طلبان دیگر نمی خواهند مانند سال 94 لیست بدهند
راه دانا: پس بحث شورای هماهنگی چیست؟ آقای راه چمنی طی مصاحبه ای که با برخی رسانه ها داشته است از ائتلاف احزاب و احتمالا ارائه لیست سخن گفته اند؟
صوفی: در رابطه با شهر تهران، روز سه شنبه هفته گذشته شورای عالی سیاستگذاری جلسه ای داشت و در آنجا بازهم امکان بستن لیست برای شورای عالی سیاستگذاری با راهبردی که تعیین کرده بود، یعنی بر اساس شاخص هایی که در راهبرد داشت، وجود نداشت. چون اصلاح طلبان دیگر نمی خواهند مانند سال 94 لیست بدهند؛ یعنی در هر شرایطی و بدون قید و شرط، فراخوان بدهند و یک عده ای را دعوت کنند. به این صورت نمی خواهند لیست بدهند. می خواهند حمایت شان از چهره های شاخص اصلاح طلب باشد و بعدا بتوانند مسئولیت عملکردشان را بپذیرند و لیستی را معرفی کنند که کاملا شناخته شده است.
چون این امکان وجود نداشت. از طرف دیگر تعدادی از نمایندگان فعلی اصلاح طلب مجلس تایید صلاحیت شدند، بنابراین شورای عالی سیاستگذاری تصمیمش بر این شد که ما در شهر تهران لیست ندهیم اما احزاب مستثنی هستند و مخیرند که خودشان به طور مستقل از کاندیداهایشان حمایت کنند. چون آیین نامه شورای عالی سیاستگذاری نفی اعلام کاندیداتوری یا اعلام لیست توسط احزاب نبوده بلکه لیست را شورای عالی سیاستگذاری می داد. در آن صورت و با این سازوکار اگر هر حزبی می خواست به طور جداگانه وارد ائتلاف با دیگری بشود دیگر نمی توانست در لیست شورای عالی قرار بگیرید. یعنی کاندیدایی می رفت در ائتلافهای دیگر نیز وارد می شد، از ائتلاف با اصلاح طلبان خارج می شد. یا اینکه احزاب نمی توانستند جداگانه هر کدام لیست بدهند. چون قرار بود اجماع در میان باشد. اما در شرایط فعلی چون اصلا لیستی در کار نیست؛ اجماعی نیز در کار نیست، احزاب می توانند در تهران از کاندیداهای خودشان حمایت کنند.
** لیست دهی شواری هماهنگی ربطی به شورای سیاستگذاری ندارد
راه دانا: آقای راهچمنی دبیر کل حزب وحدت و همکاری ملی از ائتلاف احزاب صحبت کرده بودند و بحث لیست دهی هم از سوی شورای هماهنگی در میان بود.
صوفی: این ربطی به شورای عالی سیاستگذاری ندارد و ما هم جزو این احزاب نیستیم. اگر هم ائتلاف بکنند به هر حال آنها ربطی به شورای عالی سیاستگذاری ندارند.
راه دانا: پس جدای از هم هستند؟
صوفی: بله شورای هماهنگی جدای از شورای سیاستگذاری است.
راه دانا: در انتخابات های گذشته موضوع افتراق و اختلافات میان شورای هماهنگی جبهه اصلاحات و شورای عالی سیاستگذاری که در آن زمان با نام شورای مشورتی و با سازوکار دیگری فعالیت می کرد، در میان بود. آیا این اختلافات حول انتخابات آتی مجلس وجود دارد و حالا به شدت آن افزوده شده است؟ نظر شما در این باره چیست؟
صوفی: نه این ربطی ندارد. چون شورای عالی سیاستگذاری از ورود در انتخابات به صورت ارائه لیست خارج شده است.
** احزاب اصلاح طلب به نام اصلاحات نمی توانند لیست بدهند / احزاب با نام حزب خودشان می توانند لیست بدهند
راه دانا: این افتراق و اختلاف نیست؟ بالاخره دو شورای اصلاح طلبان می خواهند هر کدام تصمیم مجزایی برای ورود به انتخابات بگیرند.
صوفی: این افتراق اجازه داده شده است. یعنی در مصوبه روز سه شنبه به احزاب، اجازه داده شده که آنها اگر خواستند می توانند شرکت کنند. ما نمی توانیم به صورت اجماعی لیست بدهیم. اما به صورت پراکنده و مجزا می توانند. اگر حزبی در تهران نه در استان ها کاندیدا داشت می تواند با هر سازو کاری که دلشان می خواهد وارد انتخابات شوند.
راه دانا: خب احزاب در حال ائتلاف هستند
صوفی: هیچ مسئله ای نیست. به هر شکلی که می خواهند، دو تا حزب با هم کاندیدا معرفی کنند یا به صورت های دیگر می توانند عمل کنند. آنها ربطی به شورا ندارند. آن احزابی که کاندیدا دارند می گویند اینها کاندیدای ما هستند، ولی به نام اصلاح طلبان نمی توانند این کار را انجام دهند. به نام حزب خودشان می توانند لیست بدهند.
راه دانا: در سال 94 اصلاح طلبان لیستی ارائه داد با نام لیست امید و از دل این لیست افرادی که وارد مجلس شدند فراکسیون امید را ساختند. اصلاح طلبان عنوان می کردند که از لیست امید افرادی وارد مجلس شدند که به عضویت فراکسیون های دیگر در آمدند. حالا که شما اعلام می کنید لیست نمی دهید، اصلاح طلبان در مجلس آینده چطور و با چه سازوکاری قرار است، نیروهای این جناح را جمع کنند و فراکسیون تشکیل بدهند؟
صوفی: منتفی است. وقتی ما کاندیدایی نداریم، فراکسیون هم نخواهیم داشت. این موضوع بعدها شکل می گیرد. یعنی بعد از تشکیل مجلس یازدهم باید ببینم که چند تا اصلاح طلب به صورت پراکنده وارد مجلس شده اند و ممکن است این افراد در مجلس دور هم جمع شوند و یک فراکسیون حداقلی و کوچکی با هم شکل بدهند.
راه دانا: با این اوصاف به نظر می رسد که شما به نوعی شکست در انتخابات را به طور زودهنگام پذیرفته اید؟
صوفی: شکست! وقتی ما کاندیدا نداریم، یعنی همه کاندیداهای ما را حذف کرده اند، دیگر خود به خود این شرایط برای ما تحمیل شده است. شکست وقتی است که ما کاندیدا بدهیم و مردم به ما رای ندهد.
** کاندیدا داریم اما کاندیدای شاخص اصلاح طلب نداریم
راه دانا: مطرح می شود که اصلاح طلبان به سبب اینکه شرایط موجود به نوعی برآیند عملکرد آنهاست و ضعف عملکردی داشته اند و بدنه اجتماعی شان ریزش کرده است، بحث رد صلاحیت کاندیداها و شورای نگهبان را بهانه می کنند، نظر شما در این خصوص چیست؟
صوفی: قطعا اینطور نیست. رقیب ما برود و کاندیداهای ما را شناسایی کند و به ما بگوید. البته نه هر کاندیدایی! امروز در حال حاضر یکی از اعضای حزب ما از شهر گیلان آمده و کاندیدا شده است، و ایشان را کسی نمی شناسند. یعنی ما هم خودمان ایشان را نمی شناختیم. به این افراد کاندیدای اصلاح طلب نمی گویند. کاندیداهای اصلاح طلب کاندیداهای شاخصی هستند که ما دنبالشان هستیم.
نمی توانیم لیست امید را دوباره تکرار کنیم
راه دانا: در سال 94 اصلاح طلبان نام افرادی را در لیست خود قرار دادند و مردم به آنها رای دادند که خیلی شناخته شده نبودند. مثلا خیلی ها «آقای مازنی» و «خانم سلحشوری» را نمی شناختند اما اصلاح طلبان اتفاقا به عنوان کاندیدایی که کاملا هویت اصلاح طلبانه داشتند، این افراد را وارد لیست کردند.
صوفی: آن موقع سیاست ما سلبی بود. یعنی ما بدون قید و شرط در انتخابات شرکت کردیم. و آن برای ما قطعا پیامد داشته است. این راهبرد باعث شده است که ما نتوانیم از عملکرد فراکسیون امید که به نام اصلاح طلبان در مجلس بود، دفاع کنیم. زیرا افرادی به نام اصلاح طلب به مجلس رفتند و فراکسیون امید را تشکیل دادند که آن ویژگی اصلاح طلبی و شرایط لازم را نداشتند. عرض کردم سیاست ما هم در انتخابات 92 و هم در 94 و هم در انتخابات سال 96 سلبی بوده است. یعنی میخواستیم تندروها را حذف کنیم. برای همین سیاست حتی ائتلاف کردیم. حتی اصولگرایان را هم در لیست مان قرار دادیم. در لیست سراسری امید برخی از اصولگرایان قرار داشتند که حمایت ما از آنها به خاطر این بود که ما بتوانیم یک اصولگرای تندی را که در آن حوزه رقیب وی است، کنار بزنیم.
**در سالهای گذشته به کاندیداهای حداقلی رو آوردیم / اگر آقای هاشمی تایید صلاحیت می شد ایشان کاندیدای حداکثری ما بود
راه دانا: راهبرد اصلاح طلبان در آن زمان ائتلاف بود. در انتخابات ریاست جمهوری هم با آقای روحانی ائتلاف و از ایشان حمایت کردید.
صوفی: بله عرض کردم با رویکرد سلبی. یعنی ما نگذاریم که آن جریان دولت قبل تداوم پیدا کند. لذا به کاندیداهای حداقلی رو آوردیم. اگر آقای هاشمی رفسنجانی و یا آقای خاتمی بود، خب ایشان کاندیدای حداکثری ما بودند. اما وقتی که یا نگذاشتند این شخصیت ها بیایند و یا وقتی که آمدند رصد صلاحیت شدند، چیزی که در انتها ماند دو راه بیشتر نبود، یا بایستی میدان را به تندروها واگذار می کردیم و یا بالاخره با یکسری از اصولگرایان معتدل با هم همراه می شدیم و از آقای روحانی که اصلا نگفت من اصلاح طلب هستم، ائتلاف و در مقابل رقیب از وی حمایت کردیم و اتفاقا هم آنها را کنار زدیم.
در سال 94 هم همه ما را حذف کردند و ما فراخوان دادیم. با اصولگرایان معتدل و طرفدار دولت و یک عده افرادی که دولت می شناخت و به ما معرفی کرد آنها را در لیست قرار دادیم و انتظار هم نداشتیم که همه آنها در مجلس و تحت عنوان فراکسیون اصلاح طلبان یا فراکسیون امید گرد هم بیایند. می دانستیم به طور مثال آقای نعمتی و یا آقای جلالی که ما در تهران در لیست گذاشتیم، اصولگرا بودند و وقتی به مجلس رفتند، عضو فراکسیون های دیگر شدند.
** شورای عالی سیاستگذاری تصمیم گرفت به هیچ وجه از هویت اصلاح طلبی خود عدول نکند
راه دانا: اکنون چه شده است که اصلاح طلبان راهبرد خود را تغییر داده اند و امروز روی هویت اصلاح طلبی تاکید دارند؟
صوفی: بله ما به طور کل راهبرد را هویتی کردیم. ما در عین اینکه موفق شدیم که تندرو ها را کنار بزنیم و کشور را از خطرات جدی نجات بدهیم اما در عین حال هم ناکارآمدی هایی در دولت و هم در مجلس بروز کرد. این ناکارآمدی ناشی از عدم حضور چهره های شاخص و توانمند اصلاح طلب بود. در خود شورای عالی سیاستگذاری، نمایندگان خود فراکسیون امید هم شرکت دارند. خود آقای دکتر عارف رئیس فراکسیون امید هست. این شورای عالی تصمیم گرفت که در این دوره از انتخابات به هیچ وجه از هویت اصلاح طلبی عدول نکند. به هیچ وجه!
** مردم از عملکرد فراکسیون امید راضی نیستند / کاندیدا داریم اما کاندیدای شاخص نداریم / کاندیدای شاخص و با برنامه به مردم معرفی می کنیم
در اینجا ما به طور ایجابی حضور پیدا کردیم. سیاست ما این شد که برنامه ای را به مردم اعلام کنیم. برنامه عملی برای خروج از چالش ها و بحران های موجود و افرادی را مشخص کنیم که بگوییم این افراد حضورشان در مجلس می تواند پشتیبان عملیاتی شدن این برنامه باشد. سپس نیز هم از برنامهمان و هم از عملکرد افرادمان دفاع کنیم. این حمایت هم کاملا هویتی و از اصلاح طلب خالص باشد.
راه دانا: این راهبرد جدید به بحث عملکرد اصلاح طلبان و ریزش آرای آنان باز نمی گردد؟
صوفی: خیر. ریزش آرا یک بحث دیگری است که به خاطر ناکارآمدی مجلس و دولت به وجود آمده است. مردم ناراضی هستند. طبعا مردم ناراضی پای صندوق های رای به آن شکلی که قبلا می آمدند، نمیآیند. ما طبعا بایستی زمانی که ناراضی هستند به مردم امید دهیم و رویکردمان را تغییر دهیم. بگوییم که ما هنوز با این کاندیداها و برنامه هستیم. عملکرد لیستی که دادیم رضایت مردم را جلب نکرد. مردم امروز از نتیجه حضورشان در پای صندوق های رای راضی نیستند. بنابراین ما نمی توانیم همان رویه را تکرار کنیم. ما حتما باید رویکردمان مسئولانه باشد. باید به مردم بگوییم که آمدید و تندروها را کنار زدید اما متاسفانه جایگزین آنها نتوانست رضایت شما را جلب کند. ما در این شرایط نمی توانیم همان لیست قبل را تکرار کنیم. این عقلانی نیست.
امیر حمزه نژاد
انتهای پیام /