شنبه 10 آذر 1403

از ساخت بزرگترین پل شناور نظامی جهان تا پشتیبانی همه جانبه خط مقدم / تجربه دفاع مقدس گنجیه ای برای خودکفایی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
از ساخت بزرگترین پل شناور نظامی جهان تا پشتیبانی همه جانبه خط مقدم / تجربه دفاع مقدس گنجیه ای برای خودکفایی

صنایع استان مرکزی در دوران دفاع مقدس به‌عنوان شاهرگ‌های حیاتی مهندسی جنگ به شمار می‌آمدند و نقشی حیاتی و اثربخش ایفا کردند تا جایی که نام استان مرکزی به‌عنوان یکی از پشتیبانان اصلی مدافعان کشور در 8 سال جنگ تحمیلی تا ابد در تاریخ انقلاب اسلامی ایران می‌درخشد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ استان مرکزی در دوران هشت سال دفاع مقدس همچون دیگر شهرهای کشور تمام توان خود را در بخش‌های مختلف به کار گرفت و با تقدیم بیش از شش هزار شهید، 15 هزار جانباز و 800 آزاده سرفراز به انقلاب اسلامی کارنامه درخشانی در دوران مقاومت و ایثار از خود به یادگار گذاشت.

ازجمله اقشاری که در استان همواره در دوران دفاع مقدس خوش درخشیده و حضور فعالی را به منصه ظهور رسانده‌اند قشر کارگران و جامعه صنعتی استان مرکزی بودند کما اینکه بسیاری از این زحمت کشان امروز در زمره شهدای استان هستند.

استان مرکزی به‌واسطه دارا بودن صنایع مادر، نقش کم‌نظیری در جنگ تحمیلی ایفا کرد و توانست با پشتیبانی‌های لجستیک خود رزمندگان دفاع مقدس را یاری دهد، نام استان مرکزی به‌عنوان یکی از پشتیبانان اصلی مدافعان کشور در 8 سال جنگ تحمیلی تا ابد در تاریخ انقلاب اسلامی ایران می‌درخشد، کمک‌های فنی و صنعتی از سوی جهاد سازندگی و واحدهای تجهیزات ساز هپکو، ماشین‌سازی و صنایع آذرآب به جبهه‌ها منحصربه‌فرد بود.

از اعزام رزمنده تا کمک های لجستیکی

در این بین همچنین شرکت ماشین‌سازی اراک با اعزام 487 رزمنده، صنایع آذرآب با 205 رزمنده، آلومینیوم اراک با 647 رزمنده، هپکو اراک با 358 رزمنده، شرکت صنایع اراک با 290 رزمنده، کمباین سازی با 190 رزمنده، آونگان با 200 رزمنده و شرکت آلومرول نیز با 189 رزمنده حجم انبوهی از نیروهای خود را در بین صنایع استان مرکزی در دروان دفاع مقدس به جبهه‌های نبرد حق علیه باطل اعزام کردند.

از میان صنعتگران اعزامی از واحدهای صنعتی استان 50 رزمنده از واگن پارس، 54 رزمنده از آلومینیوم، 43 رزمنده از ماشین‌سازی، 10 رزمنده از صنایع آذرآب، 10 رزمنده از شرکت صنایع و پنج رزمنده از کمباین سازی اراک علاوه بر شهدای بمباران صنایع اراک در پنجم مرداد سال 1365 در جبهه‌ها به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.

صنایع استان مرکزی در دوران دفاع مقدس به‌عنوان شاهرگ‌های حیاتی مهندسی جنگ به شمار می‌آمدند و نقشی حیاتی و اثربخش ایفا کردند، ماشین‌سازی اراک با ساخت 20 دستگاه مین‌کوب برای نصب روی بولدوزر به سفارش صنایع خودکفایی سپاه پاسداران، ساخت یک دستگاه کامل کانال‌کنی، 9 هزار و 500 دستگاه کلاج‌تانک، طراحی و ساخت 150 دستگاه کامل دوربرد خمپاره 120 میلی‌متری، یک دهانه 130 متری پل تیرمرکب، طراحی و ساخت یک پل تاشوند برای عبور از کانال بیشترین نقش را در دفاع مقدس داشت.

پل خیبر، شاهکار مهندسی جنگ و بزرگترین پل شناور نظامی جهان

ماشین‌سازی اراک با ساخت پل شناور خیبر در دوران دفاع مقدس ساخت طولانی‌ترین پل شناور جنگی را بنام خود ثبت کرد. این پل به طول 13 کیلومتر و عرض سه متر سه‌راهی فتح در منطقه هورالعظیم را به جزایر مجنون متصل کرد و در عملیات خیبر در زمستان سال 62 مورد بهره‌برداری قرار گرفت و رمز موفقیت این عملیات بود، این پل که شاهکار مهندسی جنگ لقب گرفت بزرگترین پل شناور نظامی جهان بود که در مدت 72 ساعت به دست توانمند و فداکار جهادگران به خصوص مهندسان گروه مهندسی 42 قدر استان مرکزی مونتاژ شد و در انتقال نیروها و تدارکات به جزایر مجنون نقش به سزایی داشت.

مهندسان مجموعه ماشین سازی اراک همچنین در شرایط سخت عملیات های مختلف با ساخت پل‌های شناور و ثابت، نقش اساسی و مهمی را در پیروزی‌ها داشتند.

در کنار صنعتگران استان لشکر مهندسی رزمی 42 قدر استان مرکزی نیز توانست در طول هشت سال جنگ تحمیلی، با جانفشانی فرماندهان خود اقدامات شایسته‌ای نظیر احداث پل شناور «خیبر» در «هورالعظیم»، احداث پل «بعثت» بر «اروندرود» در عملیات «والفجر 8» و ده‌ها ابتکار بزرگ را انجام دهد و در بسیاری از جبهه‌ها دشمن را زمین‌گیر کند.

ایران واحدهای صنعتی تخصصی در حوزه ساخت سلاح و تجهیزات جنگی نداشت، همین باعث شد تا شرکت آذرآب نیز به عنوان پشتیبان نیروهای دفاعی به این حوزه وارد شود، نقش حساس و خدمات شرکت صنایع آذرآب در تأمین قطعات موردنیاز تسلیحات ازجمله ساخت تجهیزات تانک، خمپاره، پل های شناور در شرایط جنگی و فعالیت این شرکت برای مهمات‌سازی بسیار قابل توجه است.

هپکو و نقشی مؤثر در مهندسی معکوس ماشین آلات مورد نیاز جنگ

سال‌های پس از انقلاب اسلامی اما اوج شکوفایی یکی دیگر از صنایع بزرگ استان مرکزی یعنی هپکو بود، نقش پررنگ هپکو و جهاد کارگران این شرکت همگام با رزمندگان خط مقدم در سال‌های دفاع مقدس روزه‌های خاطره‌انگیزی را برای این واحد تولید رقم زد و فعالان رزمی - مهندسی جنگ خدمات لجستیک و پشتیبانی هپکو در این برهه‌ی حساس را از یاد نخواهند برد.

این شرکت با ساخت ماشین‌آلات موردنیاز نقش قابل‌توجهی در پیش‌برد اهداف جنگ داشت، از محصولات هپکو جهت عملیات‌های خاک‌برداری و خاکریزی استفاده می‌شد و ماشین‌ها و تجهیزاتی که وجود نداشت و نیاز بود طراحی و ساخته شود.

شاسی توپ اورلیکن یکی از موارد مورد نیاز جبهه‌ها بود که در هپکو باز طراحی و تولید شد و در اختیار پدافند هوایی ارتش قرار گرفت‌. مورد بعدی نی کوب بود؛ دستگاهی که بسیار عظیم است و نمونه‌ای از آنکه ساخت فرانسه بود در هورالهویزه غنیمت گرفته‌شده بود در هپکو مهندسی معکوس شد، به تولید رسید و در اختیار سپاه پاسداران قرار گرفت.

نقش استراتژیک استان مرکزی و بمباران صنایع توسط عراق

بر اساس آمارهای موجود استان مرکزی و به‌ویژه شهر اراک به لحاظ موقعیت استراتژیک صنایع آن در جنگ 77 بار مورد تجاوز هواپیماهای بعثی عراق قرار گرفت و 895 نفر از مردم مظلوم در بمباران‌های هوایی به شهادت رسیدند.

عراق علاوه بر اراک به شهرستان‌های شازند، تفرش، آشتیان و خمین حمله کرد، عمده‌ترین عملیات هوایی عراق بمباران سه کارخانه مهم و استراتژیک در اراک ازجمله کارخانه آذرآب، واگن پارس و آلومینیوم بود که در مجموع 78 نفر از پرسنل این واحدها به شهادت رسیدند که 40 شهید از کارخانه واگن پارس، 33 شهید کارخانه آلومینیوم و 5 شهید از کارخانه آذرآب بود، همچنین بیش از 400 نفر در این حملات مجروح و جانباز شدند.

از تجربه ی دفاع مقدس برای خودکفایی بهره ببریم

آن روزها رزمندگان خط مقدم جبهه نظامی به امید پشتیبانی از جبهه داخلی دل به دریا می‌زدند و با هر امکاناتی که داشتند رو در روی دشمن تادندان‌مسلح قرار می‌گرفتند. همین دلگرمی به جبهه داخلی باعث شد تا علیرغم نداشتن تسلیحات پیشرفته نظامی، حتی یک وجب از خاک کشور را به دشمن ندهند.

روزهای جنگ بمباران ها و سخت ترین تحریم ها نتوانست خللی در پیشرفت صنعتی و خودکفایی کشور ایجاد کند ولی این روزها رزمندگان جبهه اقتصادی از بسیاری بی مهری ها دل شکسته اند و وضعیت این روزهای صنایع بزرگی همچون هپکو و آذرآب مؤید این مسئله است. گرچه در سال65 برخی کارخانجات اراک توسط دشمن مورد حمله هوایی قرار گرفت ولی دلگرمی به حمایت همه‌جانبه داخلی، بار دیگر این صنایع را به عرصه تولید بازگرداند ولی در شرایط جنگ اقتصادی این سال ها برخی بی‌تدبیری های مسئولان این واحدهای صنعتی استراتژیک را تا مرز نابودی پیش برد.

کاری که بی‌تدبیری و سوءمدیریت در جنگ اقتصادی با صنایع اراک کرد، بمباران نظامی سال 65نکرد و حالا این وضعیت بهبود پیدا نمی‌کند مگر اینکه به همچون روزهای دفاع مقدس حمایت همه‌جانبه از تولید ملی و اتکا به توان داخلی در دستور کار همه ی مدیران در رده های مختلف قرار گیرد.

تجربه ی 8 سال دفاع مقدس نشان می دهد همان‌طور که در دهه 60 با تکیه بر توانمندی های داخلی به خودکفایی دفاعی رسیدیم امروز هم در میدان جنگ اقتصادی باید با حمایت از اقتصاد و تولید ملی نگذاریم سرمایه های ارزشمند و صنایع بزرگی که می توانند بال های اوج گیری و اقتدار ایران اسلامی در دنیا باشند با سوءمدیریت به ورطه نابودی کشانده شوند.

انتهای پیام /

از ساخت بزرگترین پل شناور نظامی جهان تا پشتیبانی همه جانبه خط مقدم / تجربه دفاع مقدس گنجیه ای برای خودکفایی 2
از ساخت بزرگترین پل شناور نظامی جهان تا پشتیبانی همه جانبه خط مقدم / تجربه دفاع مقدس گنجیه ای برای خودکفایی 3
از ساخت بزرگترین پل شناور نظامی جهان تا پشتیبانی همه جانبه خط مقدم / تجربه دفاع مقدس گنجیه ای برای خودکفایی 4
از ساخت بزرگترین پل شناور نظامی جهان تا پشتیبانی همه جانبه خط مقدم / تجربه دفاع مقدس گنجیه ای برای خودکفایی 5
از ساخت بزرگترین پل شناور نظامی جهان تا پشتیبانی همه جانبه خط مقدم / تجربه دفاع مقدس گنجیه ای برای خودکفایی 6