از غربت تلخ تنهاترین سردار در توکیو تا غرورآفرینی در نروژ / سال پرحادثه کشتی برای ضربِ طلای 24 عیار!
کشتی بهعنوان ورزش اول و ملی ایرانزمین در سالی که گذشت، سایهروشنها و پیرنگهای بسیاری را در دل خود به همراه داشت.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری دانا؛ سال 1400 برای تیمهای ملی کشتی ایران سالی مملو از افتخارات، مدالها و عناوین مختلف بود. گوششکستههای ورزش کشور که همیشه سهم غیرقابلانکار و بالایی در سبد مدالآوری کاروانهای مختلف ادوار متفاوت بازیهای المپیک، آسیایی و مسابقات جهانی داشتهاند؛ در سال 1400 هم ترک عادت نکردند تا باز هم کشتی، گل سرسبد ورزش کشور باقی بماند.
از مسابقات قهرمانی آسیا گرفته تا بازیهای المپیک و مسابقات جهانی، کشتی آزاد و فرنگی همیشه حرفهای زیادی برای گفتن داشته و این رویه را در سال گذشته هم ادامه داده. مسیری که کشتی ایران در سال 1400 طی کرد، البته که پایان ماجرا نیست و در سال 1401 هم تعالی و رشد ورزش اول و ملی ایران به طور حتم تداوم خواهد داشت. با توجه به رویدادهای پیشرو و کارنامه درخشان کشتی در سال اخیر، نباید چیزی جز بهبود رکوردها و تعدد عناوین را از این رشته پرافتخار به انتظار نشست.
در کنار افتتاح کمپ تیمهای ملی کشتی و بازگشت خانههای کشتی قدیمی مجموعه ورزشی آزادی پس از بازسازیهای پرهزینه و طولانی به چرخه کاری حرفهای، برگهای زرین دیگری هم در ابعاد قهرمانی به موزه مملو از عنوانهای ارزشمند کشتی افزوده شد که در ذیل به مرور گزیدهای از آنها خواهیم پرداخت؛
آغاز سال با بهار پرمدال آسیایی
* کشتی فرنگی؛ قهرمان با یک جای خالی
سیوچهارمین دوره از رقابتهای کشتی قهرمانی آسیا به عنوان یکی از مهمترین مسیرهای انتخابی المپیک 2020 توکیو در روزهای آخر فروردینماه در شهر آلماتی قزاقستان برگزار شد. در این مسابقات هم مطابق انتظار، آقایی ایران بر کشتی قاره کهن تداوم یافت و باز هم اثبات شد تا ضمن تکمیل ترکیب کشتیگیران برای بازیهای المپیک به جز یک وزن، عناوین دیگری به موزه فدراسیون اضافه شود.
تیم ملی کشتی فرنگی ایران با هدایت محمد بنا در رقابتهای قزاقستان، به سلطهاش بر کشتی فرنگی قاره ادامه داد و توانست ضمن کسب 4 مدال طلا، 2 مدال نقره و 3 نشان برنز و کسب 194 امتیاز، مهارت و قابلیتهای خود به نمایش بگذارد و بر بام کشتی قاره کهن تکیه بزند. این مسابقات که برای کادرفنی و کشتیگیران بیشتر به چشم رقابتی تدارکاتی برای بازیهای بزرگ المپیک دیده میشد، چهرههایی را هم به کشتی فرنگی ایران معرفی کرد.
پویا دادمرز، میثم دلخانی، علیاکبر یوسفی، مهدی بالی و مهدی محسننژاد در این رقابتها از مهمترین چهرههایی بودند که به مدال قارهای رسیدند و پایان خوش کشتی فرنگی در فروردین 1400، به اردوهای چند ده دورهای فشرده و متمرکز انجامید تا آمادگی فرنگیکاران برای رقابتهای مهم المپیک افزایش پیدا کند و البته پس از تکمیل چرخه انتخابی فرنگی، ترکیب تیم ملی هم برای جدالهای توکیو مشخص شود.
* کشتی آزاد؛ قهرمانی با طعم جدال داخلی
پس از قهرمانی تیم ملی کشتی فرنگی در قاره کهن، انتظارات از آزادکاران بالاتر رفت و کشتیگیران ایرانی در مسابقات قهرمانی آسیای 2021 با دریافت 3 مدال طلا، 3 مدال نقره و 2 مدال برنز و کسب 179 امتیاز به عنوان قهرمانی رسید و تیم های هند و قزاقستان به ترتیب با 151 و 149 امتیاز دوم و سوم شدند.
درخشش حسن یزدانی در وزن 86 کیلوگرم و کامران قاسمپور در وزن غیرالمپیکی 92 کیلوگرم، شاید از جذابترین اتفاقات تیم ملی کشتی آزاد در مسابقات آلماتی بود که نوید برگزاری یک انتخابی مهم را برای تصاحب دوبنده تیم ملی در المپیک 2020 توکیو میداد. اتفاقی که در نهایت صبح یک روز در محل برگزاری اردوی تیم ملی رخ داد تا در پایان این حسن یزدانی باشد که دومین المپیک زندگیاش را تجربه میکند.
آزادکاران با هدایت غلامرضا محمدی، با ترکیبی کامل و سهمیه تمام 6 وزن المپیکی از رقابتهای قزاقستان برگشتند تا آنها هم مانند تیم ملی کشتی فرنگی و در فاصله چند ماه باقیمانده تا بازیهای المپیک، راهی اردوهای چند ده گانه فشرده و متمرکز در خانه کشتی ورزشگاه آزادی شوند. در این رقابتها تکلیف سهمیهها مشخص شد تا کار سخت کادرفنی تیم ملی کشتی آزاد برای برگزاری انتخابیهای دروناردویی و تعیین مبارز ایران در توکیو، تازه آغاز شود.
دو روی یک سکه در المپیک توکیو
* کشتی فرنگی؛ بنا بدون طلا برنگشت
یکدستی و جوانگرایی تیم ملی کشتی فرنگی برای فستیوال بزرگ 2020، این پیشبینی را القا میکرد که فرنگیکاران از آزادکاران شانس به مراتب بیشتری برای کسب مدال در بازیهای توکیو را خواهند داشت و البته که حضور فرد کاریزماتیکی به نام محمد بنا در رأس کادرفنی به تحقق این رویا جامه عمل میپوشاند. همین تیم با یک مدال طلا، یک برنز و دو مقام پنجمی به پایان خط توکیو رسید تا اکسیر جوانی در المپیک کارساز باشد.
سوای اشتباهات علیرضا نجاتی در وزن نخست، حسرت تلخ محمدعلی گرایی کاپیتان و کمتجربگی امین میرزازاده در سنگینوزن؛ تیم 5 نفره کشتی فرنگی توانست با یک مدال طلای تاریخی محمدرضا گرایی در وزن 67 کیلوگرم و برنز جذاب محمدهادی ساروی در وزن 97 کیلوگرم، با دست پر به تهران برگردد و فرنگیکاران جوان در برابر دیدگان مردم احساس شرمندگی نداشته باشند.
تیمی که بدون تردید در هر 5 وزن المپیک 2020 توکیو شانس مدال داشت، با برخی اتفاقات نظیر بدغذایی یک کشتیگیر، اشتباهات فردی دیگری و کمتجربگی آخرین نفر؛ تنها با 2 مدال به کشور برگشت تا تمام انگیزههای محمد بنا و سایر اعضای کادرفنی برای مسابقات جهانی 2021 نروژ ذخیره شود؛ جایی که کشتی فرنگی حرفهای زیادی برای اثبات خودش بلافاصله پس از المپیک داشت.
* کشتی آزاد؛ تنهاترین سردار
بیراهه نیست اگر مدعی شویم که تمام بارِ تیم 6 نفره کشتی آزاد ایران و تمام کاروان اعزامی به دهکده بازیهای المپیک 2020 توکیو بر دوش یک نفر خیمه زده بود؛ حسن یزدانی. کاپیتان تیم ملی کشتی آزاد که پیشبینی رویارویی سنتی و حیثیتیاش با دیوید تیلور آمریکایی در وزن 86 کیلوگرم مدتها قبل از المپیک نقل محافل بود، زیر بار فشار سنگینی قرار داشت که کسی توان رهانیدن او را در خود نمیدید.
تیمی که در مسابقات جهانی 2019 نورسلطان در 3 وزن غیرالمپیکی 61، 70 و 92 کیلوگرم با بهنام احسانپور، یونس امامی و علیرضا کریمی صاحب مدال برنز شده و تنها در وزن المپیکی 86 کیلوگرم توسط حسن یزدانی به مدال طلا رسیده بود، در المپیک هرچند فینالیست داشت، اما به طلا نرسید. این ترکیب بدون کسب مدال طلا، با یک نقره و یک برنز به کار خود در توکیو خاتمه داد. حسن یزدانی با مدال نقره وزن 86 کیلوگرم و امیرحسین زارع با برنز وزن 125 کیلوگرم مدالآوران تیم غلامرضا محمدی بودند و رضا اطری در 57 کیلو هم در رده پنجم قرار گرفت.
سوای مدال تلخ نقرهفام حسن یزدانی که با شکست در برابر دیوید تیلور بهدست آمد؛ مهمترین دستاورد تیم ملی کشتی آزاد در توکیو همان مدال برنز امیرحسین زارع بود که نوید یک جوان خوشآتیه را در سنگینوزن میداد. البته که از دست رفتن طلا در برابر تیلور و ناکامی محمدحسین محمدیان در گام نخست و برخلاف انتظارات، روزهای تلخ کادرفنی تیم ملی را آغاز کرد تا در آستانه رقابتهای نروژ، اتفاقات جدیدی به انتظار تیم ملی کشتی آزاد و سرنوشتش بنشیند.
جبران مافات گوششکستهها در مسابقات جهانی
* کشتی فرنگی؛ نقره نه، فقط طلا!
تیم ملی فرنگی پس از ثبت آماری قابل دفاع از خود در المپیک 2020 توکیو، پیکارهای جهانی 2021 نروژ را برای احیای غرور زخمخورده و تجلی دوباره موفقیتش آغاز کرد. تداوم حضور محمد بنا در رأس کادرفنی و ادامه همان شرایط فشرده برای بازگشت فرنگی ایران به روزهای اوج و با توجه به برگزاری مسابقات جهانی بلافاصله پس از المپیک که در تاریخ هم سابقه نداشته، نوید اتفاقاتی مثبت برای کشتی فرنگی ایران در نروژ را داشت که این امر هم در نخستین ماه پائیز سال 1400 محرز شد.
کسب 4 مدال طلا و 2 مدال برنز توسط شاگردان محمد بنا و ثبت 146 امتیاز در نروژ، تیم ملی کشتی فرنگی را به عنوان نایبقهرمانی دنیا رساند تا فقط روسیه از ایران بالاتر باشد. رامین طاهری، سجاد عباسپور و مهرداد مردانی از گردونه رقابتها بدون کسب هیچ عنوانی کنار رفتند تا در کنار مدالهای فوقالذکر؛ یک عنوان پنجمی هم به کارنامه پرافتخار این تیم در مسابقات 2021 اضافه شود.
مدالهای طلای میثم دلخانی، محمدرضا گرایی، محمدهادی ساروی و علیاکبر یوسفی که ایران را به رکوردی بسیار خوب در تاریخ میرساند از یک سو و کسب مدالهای برنز از سوی پژمان پشتام و محمدعلی گرایی از سویی دیگر که با عنوان پنجمی محمدرضا مختاری همراه شد، مژده انتظار آیندهای درخشان را برای این ترکیب جوان و در عین حال پرافتخار به همراه داشت. فرنگیکاران توانستند نروژ را تبدیل به گلستانی از طلا و برنز کنند تا خط و نشانی خاص برای سایر مدعیان کشیده باشند.
* کشتی آزاد؛ اعاده حیثیت در جهان
با افت محسوس تیم ملی کشتی آزاد در المپیک 2020 توکیو، فدراسیون کشتی به همکاریاش با تیم فنی غلامرضا محمدی خاتمه داد تا پژمان درستکار به رأس کار بیاید. این اقدام از سوی فدراسیون کشتی با تغییر آنالیزها و سبک انتخابی همراه شد تا تیم جدید با همتی چندجانبه برای احیای غرور زخمخوردهاش در المپیک به سمت نروژ گامهای مستحکم خود را بردارد.
این تغییر ریسکی در همان مسابقات جهانی 2021 به جواب مطلوب نشست تا تیم ملی کشتی آزاد با کسب 3 مدال طلا، 3 مدال نقره و یک مدال برنز و مجموع 162 امتیاز بر سکوی سوم جهان بایستد. هتتریک طلایی آزادکاران از آنجایی قابل اهمیت و تقدیر شد که حسن یزدانی توانست بالاخره از سد دیوید تیلور عبور کند، کامران قاسمپور با غلبه بر دیوید کاکس در وزن جدیدش به مدال زرین برسد و امیرحسین زارع هم تاج پادشاهی سنگینوزن دنیا را در غیاب گیبل استیوسون بر سر بگذارد. ابتکارها جواب داد و آزادکاران توانستند شبهایی درخشان را در نروژ رقم زده و انرژی مثبتش را راهی تهران و ایران کنند.
تاریخسازی حسن یزدانی و رفقا با کسب مدالهای نقره و برنز توسط چند کشتیگیر آیندهدار مانند علیرضا سرلک، امیرمحمد یزدانی، محمد نخودی و مجتبی گلیج همراه بود تا کادرفنی تیم ملی کشتی آزاد ترکیبی مملو از ستاره در مقیاس جهانی را برای مسابقات سال جدید در قواره تیم ملی ببیند و خیال راحتی از این باب داشته باشد.
1401 و رؤیاهای دستیافتنی
سال جدید برای ورزش ملی ایرانزمین مملو از رویدادهای مهم خواهد بود. مسابقات قهرمانی آسیا، بازیهای آسیایی، بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی و مسابقات جهانی 2022؛ همه و همه در انتظار درخشش مردان گوششکسته کشتی ایران هستند. دفاع از عناوین بهدست آمده در سال 2020 و 2021 از یک سو و تلاش برای ارتقای جایگاه تیمهای ملی کشتی در جهان از سویی دیگر، از مهمترین مأموریتها و اهداف فدراسیون و کادرفنی در سال جدید خواهد بود.
انتظار فدراسیون کشتی، وزارت ورزش و جوانان و کمیته ملی المپیک از کشتیگیران ایرانی قطعاً چیزی جز تعدد عناوین و افتخارات نیست. تشک کشتی برای ایران در سال 1401 میبایست مملو از مدالهای خوشرنگ در هانگژو، قونیه و بلگراد باشد و برای این امر حتماً وجود چند تیم زبده برای پوشیدن دوبنده تیم ملی نیاز خواهد بود. کشتی ایران تنه به تنه قدرتهای سنتی نظیر روسیه و آمریکا زده و برای تحقق اهدافش در المپیک 2024 پاریس، از همین سال 1401 باید از رقبایش سبقتی دست نیافتنی بگیرد.
انتهای پیام /