افتتاح کرسی یونسکو در ترویج علم در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور
به گزارش گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس به نقل از اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، کرسی یونسکو در ترویج علم، به منظور گفتمانسازی در عرصه ترویج علم و شبکهسازی گفتمانها، در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور افتتاح شد.
غلامرضا غفاری در آیین افتتاح کرسی یونسکو در ترویج علم با تاکید بر نقش کلیدی کرسیهای یونسکو در تحقق عدالت دانایی گفت: افتتاح کرسی یونسکو در ترویج علم در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور مسؤولیت بزرگی را متوجه این مرکز میسازد.
وی افزود: یکی از کارهای مهم کرسی یونسکو در ترویج علم کمک به ساحت بحث عدالت و به ویژه عدالت دانایی است. در خصوص عدالت آموزشی ما چنین میگویم هر چه موسسات آموزشی در پهنه وسیعتر و گستردهتری پراکنده شوند به عدالت آموزشی نزدیکتر خواهیم شد؛ این در حالی است که توزیع مناسب عدالت اجتماعی نیز در گرو برخورداری رفاهی و توزیع کیفیت زندگی در جامعه است. حال اینکه دانایی جامعه چه توزیعی دارد عمومیسازی علم تعیین میکند و کرسی ترویج علم میتواند در همین راستا قدم برداشته وبه تحقق عدالت دانایی کمک کند.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم خاطر نشان کرد: مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور برای میزبانی هفدهمین کرسی یونسکو در ایران انتخاب شده که این موضوع از چند طیف اهمیت دارد؛ نخست اینکه مرکز تحقیقات صرفا در خود مجموعه خلاصه نمیشود بلکه به خاطر پیوند مراکز پژوهشی و دانشگاهی کشور تولیدکننده بخش قابل توجهی از تولیدات علمی کشور است و همچنین میتواند در ترویج علم اثرگذار باشد.
وی افزود: زمانی که صحبت از انجام تکالیف و رعایت حقوق شهروندان است بار دیگر این موضوع به شرط کسب دانایی و شناخت از سوی شهروندان محقق میشود. همچنین توسعه فرهنگی، اجتماعی و سیاسی و به طور کلی هر جا که بخش انتخاب مطرح باشد و نیاز به کنش کنشگران اجتماعی باشد این دانایی است که جهتگیری کنشها را تعیین میکند.
غفاری به اهمیت مسؤولیت اجتماعی مجموعههای سهیم در تولید علم اشاره کرد و گفت: موضوع مسؤولیت اجتماعی در چارچوب موسسات جدید آموزشی مطرح است و تحقق این وجه نیز در گرو آن است که این مجموعهها برای اجتماع و جامعه باشند.
وی در پایان افزود: نقش ترویجی برای دیگر کرسیهای یونسکو نیز کلیدی است و این مجموعه میتواند در تحقق عدالت دانایی سهم تعیین کنندهای داشته باشد که البته افتتاح هفدمین کرسی در مرکز تحقیقات نیز مسؤولیت بزرگی را متوجه این مرکز میسازد.
سهم ایران از تعداد کرسیهای یونسکو سهم خوبی است
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران سه رکن اساسی یونسکو را علم، آموزش و فرهنگ عنوان کرد و گفت: شورای راهبری کرسیها را به زودی تشکیل خواهیم داد تا تقسیم کار درستی صورت گیرد.
حجت الله ایوبی با بیان اینکه سهم ایران از تعداد کرسیهای یونسکو سهم خوبی است و با وجود مراکز تحقیقاتی و پیشرفت علم در این کشور باید هم اینطور باشد، اظهار کرد: قلبا خوشحال هستم که ریاست کرسی را بانوی با تجربه و دانشمند، سرکار خانم قدیمی بر عهده دارد که البته این موضوع مسؤولیت ما و وی را بیشتر میکند.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران ادامه داد: برخی کرسیها بسیار فعال هستند. در حالیکه از فعالیت برخی راضی نیستیم. بهزودی شورای راهبری کرسیها را تشکیل خواهیم داد تا بتوانیم به درستی تقسیم کار کنیم و از فرصت به دست آمده به خوبی استفاده کنیم.
وی، یونسکو را شبکه شبکهها نامید و خاطرنشان کرد: همچنان که چهار شهر خلاق و هفت شهر یادگیرنده در یونسکو به وجود آمد، این سازمان مجموعههای جهانی را به هم وصل میکند و سرمایه نمادین آن ارتباطات است.
ایوبی افزود: شبکه بیش از 700 کرسی یونسکو به یکدیگر متصل هستند و در راستای فعالیت بیشتر کرسیها با اهداف مشابه شناسایی خواهند شد، علم، آموزش و فرهنگ سه رکن اساسی یونسکو هستند که ایران هم تجربههای فراوانی در این سه عرصه دارد و با وجود رویکرد تازهای که در یونسکو به وجود آمده و حمایت منصور غلامی، رئیس کمیسیون و وزیر علوم و همراهی معاونان وی انشاالله این فعالیتها را پیگیری خواهیم کرد.
چشمانداز کرسی یونسکو در ترویج علم شبکهسازی گفتمانها است
رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور نیز در این آیین، ترویج علم را رسالت عمومی جامعه دانست و گفت: چشمانداز کرسی یونسکو در ترویج علم گفتمانسازی در عرصه ترویج علم و شبکهسازی گفتمانها است.
وحید احمدی با بیان اینکه ترویج علم یک بحث اساسی است، به خصوص زمانی که توسعه علمی مطرح میشود، گفت: وقتی کشورها توسعه علمی پیدا میکنند تازه مرز بین دانشمندان و جامعه شکل میگیرد و جامعه نیازمند این است که رابطه علما و جامعه را تعریف کرده و مرزها برداشته شود.
وی ترویج علم را رسالت عمومی جامعه و همه آحاد جامعه دانست و افزود: ترویج علم یک مسؤولیت ملی و بینالمللی است.
وی اظهار امیدواری کرد از طریق این کرسی پایه محکمی برای ارتباط علم و جامعه و افزایش سواد مردم به وجود آید.
رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور با اشاره به اینکه افتتاح هفدهمین کرسی یونسکو در ایران منفعتها و مسؤولیتهای زیادی را به همراه دارد و نیازمند مجموعهای از فعالیتهای شبکهای است، گفت: منفعت این کرسی این است که از طریق آن میتوانیم از مجاری و محملهای بینالمللی استفاده کرده و صدای خود و مخاطبانمان را به دنیا اعلام کنیم. همچنین پیامها و ارتباطات بینالمللی را به مجموعههای داخلی برسانیم.
مشاور وزیر علوم، ترویج علم را پذیرش درک مشارکت همگان در علم و کاهش شکاف بین علم و لایههای مردم تعریف کرد و افزود: باید دانست که ترویج علم از کسانی که تامینکننده بودجه هستند و مصرفکنندگان این بودجه و همچنین خواص را هم شامل میشود و هدف، این است که علم به صورت عمودی و افقی به تمام لایههای جامعه و طبقات آن رسوخ کند.
وی با اشاره به چند تعریف دیگر از ترویج علم یکی از این تعریفها را کاربرد علم در سطوح مختلف زندگی اجتماعی عنوان کرد و ضمن تاکید بر نقش رسانهها، موزهها، آسماننماها و... در ترویج علم، افزود: در قرن بیستم ترویج علم به یک پروژه اجتماعی تبدیل شد که اندیشمندان فراتر از ارتباطات فردی خود به آن پا گذاشتند. این در حالی است که اینترنت و گسترش رسانههای ارتباطی نیز ترویج علم را بهتر و گستردهتر کرد.
رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور یادآور شد: همچنان که با افزایش رشد علمی مواجه هستیم، فاصله طبقات عمومی با نخبگان نیز بیشتر میشود. از جمله اهداف ترویج علم، تغییر نگرش و باور عمومی نسبت به علم، آموزش عمومی، برقراری ارتباط بین ارزشهای فردی و اجتماعی، کمک به تحقق عدالت جنسیتی، حفاظت از محیط زیست و افزایش همبستگی و انسجام اجتماعی است.
احمدی در پایان تاکید کرد: باید در میان مخاطبان و عالمان زبان مشترک ایجاد کنیم که این موضوع نیازمند مجموعهای از برنامههاست و چشمانداز کرسی یونسکو در ترویج علم نیز گفتمانسازی در این عرصه و شبکهسازی گفتمانها است.
اکرم قدیمی، رئیس کرسی یونسکو در ترویج علم و معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور نیز در این مراسم گفت: این فصلی است که علیرغم تمام مشکلات با تداوم امید و فعالیت توفیق دریافت مجوز کرسی یونسکو در ترویج علم برای اولین بار در منطقه به جمهوری اسلامی ایران اعطا شده است.
وی با اشاره به اینکه این امر رسالت مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور را در این زمینه سنگینتر میکند، افزود: افتتاح این کرسی در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور فرصتی برای کل جامعه علمی کشور است تا با استفاده از ظرفیتهای علمی پژوهشی کشور و منطقه در راستای عمومیسازی علم گام بردارد.
رئیس کرسی یونسکو در ترویج علم ضمن ابراز امیدواری برای آنکه توفیق همکاری همراه با همدلی به منظور دستیابی به اهداف بلند مدت توسعه کشور در این کرسی به دست آید، گفت: امیدوار هستیم با خردورزی بتوانیم از جمع به مجموع تبدیل شویم و در نهادینهسازی فرهنگ و اخلاق علمی مشارکت کنیم.
قدیمی اضافه کرد: ساختار این کرسی شامل 12 کارگروه مختلف با موضوعات ارتباط دانشگاه با جامعه، انجمنهای علمی و... است و همچنین اولین کارگروه با عنوان زن و علم کار خودش را آغاز کرده است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: همچنین درصدد هستیم مراسمی به مناسبت روز جهانی زنان و دختران در علم به میزبانی دانشگاه الزهرا (س) و با همکاری الهه حجازی رئیس دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران و ملانظری رئیس دانشگاه الزهرا (س) برگزار کنیم که این برنامه گفتمان پیشروی علمی نام دارد و 28 بهمن ماه برگزار خواهد شد.
گفتنی است در پایان نیز کرسی یونسکو در ترویج علم رسما در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور آغاز به کار کرد.
انتهای پیام /
علم یونسکو وزارت علوم سیاست