شنبه 29 دی 1403

افشای هویت پنج زندانی ایرانی در آمریکا

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

بر اساس فهرستی از اسامی که توسط نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد ارائه شده است، از میان افرادی که این کشور در مبادله با ایالات متحده خواستار آزادی آنان است، چهار نفر به اتهام نقض تحریم ها و پنجمین نفر نیز به عنوان اقدام به عنوان یک عامل خارجی ثبت نشده و غیرمجاز برای ایران متهم شده اند. هیات ایرانی در گفت‌وگو با المانیتور نام این افراد را مهرداد معین انصاری، کامبیز عطار کاشانی، رضا...

در این راستا، دولت بایدن روز دوشنبه به کنگره ایالات متحده اطلاع داد که به بانک‌های بین‌المللی مجوز داده است تا بدون نقض تحریم های علیه جمهوری اسلامی، این پول ها را انتقال داده و مدیریت کند. خبرگزاری آسوشیتدپرس بود که برای اولین بار در مورد اطلاع‌رسانی به قانون‌گذاران از سوی دولت بایدن گزارش داد. به عنوان اولین گام این توافق، ایران ماه گذشته چهار شهروند آمریکایی را که در زندان اوین نگهداری می شدند، به هتلی منتقل کرد.

منابع آگاه اعلام می‌کنند که به‌دنبال این اقدامات، آمریکایی‌ها می‌توانند ایران را تا هفته آینده ترک کنند. این افراد عبارتند از مراد طاهباز، سیامک نمازی و عماد شرقی که هرکدام به اتهام جاسوسی در ایران بازداشت شده اند؛ هرچند ایالات متحده این اتهامات را واهی و ساختگی می داند. هویت دو آمریکایی بازداشتی دیگر نیز بنا به درخواست خانواده هایشان اعلام نشده است. روز دوشنبه، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک، فهرستی از ایرانیان زندانی یا در حال محاکمه در ایالات متحده را که این کشور خواستار آزادی آنان در چارچوب این مبادله است، به المانیتور ارائه کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران به دلیل حساسیت این روند جاری و درحال انجام، از اظهارنظر در مورد این فهرست و اسامی موجود در آن خودداری کرده بود. این افراد شامل کامبیز عطاری کاشانی، شهروند دوتابعیتی ایرانی - آمریکایی است که در ماه فوریه به دلیل اتهام ارسال تجهیزات و فناوری الکترونیکی به دولت ایران، از جمله بانک مرکزی این کشور از طریق شرکت‌های صوری در امارات به 30 ماه حبس محکوم شده است.

مهرداد انصاری، یک ایرانی مقیم امارات و آلمان در سپتامبر 2021 میلادی به اتهام نقش داشتن در طرحی برای ارسال اقلام دومنظوره حساس برای ایران ذیل نقض قانون تحریم های تجاری علیه ایران به 5 سال زندان محکوم شد. بر اساس اسناد دادگاه، قطعاتی که انصاری به دست آورده یا سعی در یافتن آنان داشت می‌توانست در جهت برنامه سلاح های هسته ای، هدایت و توسعه موشکی و سایر مقاصد نظامی استفاده شود. رضا سرهنگ پور کافرانی، تبعه ایرانی مقیم مونترال در کانادا، در ژوئیه 2021 میلادی به دلیل صادرات غیرقانونی تجهیزات آزمایشگاهی به ایران متهم شد. امین حسن زاده، تبعه ایرانی و دارای اقامت دائم ایالات متحده و ساکن ایالت میشیگان نیز در دسامبر 2020 میلادی متهم شد. دادستان‌های فدرال حسن‌زاده را متهم کرده‌اند که به عنوان یک مهندس، اطلاعات محرمانه را از کارفرمای خود به سرقت برده و به برادرش در ایران که با نیروهای نظامی ارتباط دارد منتقل کرده است. کاوه لطف الله افراسیابی، دانشمند علوم سیاسی و نویسنده مقیم بوستون در ژانویه 2021 میلادی به نقض قانونی متهم شد که به موجب آن افرادی که به عنوان عامل یا مامور یک دولت خارجی فعالیت می‌کنند باید در دولت ایالات متحده مشخصات خود را ثبت کنند. بر اساس اسناد دادگاه، افراسیابی از سال 2007 میلادی به طور مخفیانه از نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد حقوق دریافت کرده و طی این مدت با یکی از نمایندگان مقیم کنگره ایالات متحده و وزارت امور خارجه لابی کرده است.

در دوسال گذشته، فهرست نام های مورد نظر ایران در چارچوب مبادله زندانیان تغییر کرده است. این تغییر پس از آن صورت گرفت که برخی از افراد بازداشت شده به سبب نقض تحریم ها که نامشان قبلا در این لیست قرار داشت، دوران حبس و محکومیت خود را سپری کرده‌اند.

آزاد شدن متقابل زندانیان از سوی ایران و آمریکا بخشی از تلاشی گسترده‌تر برای کاهش تنش ها با ایران است که از طریق برخی واسطه ها نظیر عمان، سوئیس، بریتانیا و قطر انجام شد. این در حالی است که ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران نیز قرار است برای سخنرانی و شرکت در اجلاس سالانه رهبران جهان در سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کند. به عنوان بخشی از مذاکرات غیرمستقیم با ایران، دولت بایدن همچنین خواستار آزادی باقر نمازی بود.

شهروند ایرانی - آمریکایی که بیش از شش سال در زندان و تحت حصر خانگی قرار داشت. این زندانی به سبب نیاز به درمان فوری و پس از لغو ممنوعیت سفرش در اکتبر 2022 میلادی توانست ایران را ترک کند.

پسر او سیامک نمازی تنها آمریکایی بود که به عنوان بخشی از مبادله سال 2016 میلادی که توسط باراک اوباما رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده انجام شد؛ نتوانست به آمریکا بازگردد. بر اساس تبادل زندانیان که در همان روز توافق هسته ای به اجرا درآمد، اوباما برای هفت ایرانی متهم یا محکوم به نقض تحریم ها فرمان عفو صادر کرد. با این حال با گذشت هشت سال، نمازی طولانی‌ترین دوران محکومیت در میان زندانیان آمریکایی در ایران را داراست.

--> اخبار مرتبط