افغانستان: آب را بر ایران میبندیم، مذاکره هم نمیکنیم
اقتصادنیوز: نیم قرن با اقتصاد ایران روایتی است از تحولات، شخصیتها و شاخصهای اقتصاد ایران و موضوعاتی که به نوعی با اقتصاد ایران ارتباط پیدا میکنند. شرایط فعلی اقتصادی ارتباط مستقیمی با گذشته آن دارد.
ما در این بخش تلاش داریم اخبار و گزارشهای اقتصادی را به گونهای به تصویر بکشیم تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.«اقتصادنیوز» از آبان 1399 هر روز اقدام به انتشار اخبار و گزارشهای اقتصادی همان روز سالهای 1350، 1360، 1370، 1380 و 1390 کرد.
پارسال نیز هر روز در بخش «نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار همان روز در سالهای اول هر دهه در نیم قرن گذشته را منتشر کردیم. در ابتدای قرن پانزدهم با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سالهای 1352، 1362، 1372، 1382 و 1392 تقدیم مخاطبان میشود.
10 مرداد 1352؛ تغییر نظام پولی جهان
کنفرانس پولی جهان در واشنگتن گشایش یافت. در این کنفرانس که امروز سومین روز خود را میگذراند، بحثهای زیادی بر سر تغییر شکل سیستم پولی جهان برانگیخته شده است.
منابع نزدیک به کنفرانس اظهار میدارند، کنفرانس مزبور طرح قراردادی را به منظور تغییر سیستم پولی فعلی تهیه خواهد کرد تا به کنفرانس وزرای مالی 20 کشور عمده جهان که در ماه سپتامبر در نایروبی برقرار میگردد، عرضه کند.
در این کنفرانس تعدادی از کارشناسان امور پولی و اقتصاددانان مشهور شرکت دارند، با تشکیل این کنفرانس آنتونی بابر، خزانهدار انگلیس اظهار کرد که اطمینان به انجام اقدامات لازم بهمنظور بهبود وضع پولی از طرف آمریکا و کشورهای اروپایی دارد و این امر به پیشرفت کار کنفرانس کمک خواهد کرد.
والری ژیسکار دستن، وزیر مالیه فرانسه پیشنهاد کرد که به منظور برقراری تعادل پرداختها در جهان یک نوع بهره منفی که درواقع نوعی مالیات محسوب میشود، از کشورهایی که دارای مازاد تجاری هستند گرفته شود. این مالیات باید به صندوق بینالمللی پول پرداخت شود.
در این کنفرانس کشورهای در حال توسعه خواستار افزایش اعتبارات صندوق هستند؛ درحالی که کشورهای صنعتی معتقدند که قبول این مساله به ضعف این نهاد منجر می شود.
10 مرداد 1372؛ پرداخت تسهیلات قرضالحسنه برای پخت نان ماشینی
با استفاده از تسهیلات اعتباری تبصره 52، برای پخت نان به نانواییهای موجود و جدید تسهیلات بانکی مشابه قرضالحسنه پرداخت میشود.
شورای اقتصاد در جلسه اخیر خود ضمن تاکید بر ضرورت عرضه نان سالم و بهداشتی در جامعه، پخت نانهای مسطح و حجیم را توسط ماشینهای استاندارد در نانواییهای موجود و جدید تصویب کرد.
براساس این مصوبه، وزارت بازرگانی ضمن تدوین و ابلاغ دستورالعمل استفاده از تسهیلات اعتباری تبصره 52 برای پخت نان ماشینی نسبت به معرفی متقاضیان واجد شرایط به سیستم بانکی اقدام میکند.
این تسهیلات، مشابه قرضالحسنه است و هزینههای سود و کارمزد آن در سررسید، توسط سازمان برنامه و بودجه در لوایح بودجه سالهای آینده منظور خواهد شد.
10 مرداد 1392؛ افغانستان: آب را بر ایران میبندیم، مذاکره هم نمیکنیم
در سالهای اخیر بحران آب و منابع آبی در سطح جهان به مرکز توجه بینالمللی منتقل و به مسالهای کاملا امنیتی تبدیل شده که میتواند حتی در تعیین وضعیت جنگ یا صلح میان کشورها تاثیرگذار باشد.
به تازگی بحثهایی درباره اقدام دولت افغانستان در حوزه منابع آب در نظر گرفته که میتواند وضعیت طرح میان این کشور با ایران را به خطر بیندازد.
موضوع ساخت سد «سلما» در افغانستان به محور مباحثی مهمی درباره منطقه تبدیل شده و تاثیر آن بر روابط ایران و افغانستان بهطور جدی مورد بحث قرار میگیرد. به نوشته مانیتور، مقامات افغانستانی میگویند، برنامهای برای مذاکره با ایران درباره حق آب ندارند، اما تحلیلگران و کارشناسان غربی هشدار میدهند که نبود موافقتنامهای در این زمینه میتواند روابط افغانستان با ایران را که هماکنون نیز چندان خوب نیست به وضعیت وخیمتری دچار کند.
همچنین بخوانید