اقدامات نمایندگان مجلس برای حمایت از قشرهای آسیب پذیر و کارگران در بحران کرونا
با اجرای دو طرح فاصله گذاری اجتماعی و هوشمند برای مقابله با ویروس کرونا و جلوگیری از شیوع آن در کشور بسیاری از مشاغل تعطیل و به تبع آن تعدادی از کارگران بیکار شدند؛ این یعنی افزایش مشکلات اقتصادی آن هم بیشتر از گذشته برای قشرهای ضعیف و آسیب پذیرجامعه. در این شرایط نقش و اقدامات نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای حمایت از این افراد چیست؟
با اجرای دو طرح فاصله گذاری اجتماعی و هوشمند برای مقابله با ویروس کرونا و جلوگیری از شیوع آن در کشور بسیاری از مشاغل تعطیل شده و به تبع آن تعدادی از کارگران بیکار شدند. این یعنی افزایش مشکلات اقتصادی آن هم بیشتر از گذشته برای اقشار ضعیف و آسیب پذیرجامعه؛ در این شرایط نقش و اقدامات نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای برای حمایت از این افراد چیست؟
به گزارش تابناک، ویروس همه گیر جهانی و منحوس کرونا بسیاری از مشاغل در دنیا را تحت الشعاع قرار داده و باعث بیکاری بسیاری از کارگران در دنیا شده است. در این بین وضعیت اقتصادی جمهوری اسلامی ایران که به دلیل تحریم های ظالمانه آمریکا با چالش هایی مواجه شده بود با شیوع کرونا بدتر از گذشته است. مسوولان از یک طرف باید نگران سلامت و جان مردم باشند واز طرف دیگر باید چاره ای برای نجات اقتصاد کشور بی اندیشیند که به شدت وضعیت معیشت مردم به خصوص کارگران و اقشار آسیب پذیر و ضعیف جامعه را تحت الشعاع قرار داده است.
طبق گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی همواره گروههای حاشیهای و محروم جامعه و آنان که از توان و قدرت اقتصادی و اجتماعی کمتری برخوردار بودهاند، بیشترین آسیب را از بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله و بیماریهای همهگیر متحمل شدهاند. افزون بر این، تحقیقات پزشکی و اجتماعی در کشورهای مختلف نشان داده که بهواسطه سبک زندگی طبقات اجتماعی پایین و حاشیهای، قدرت انتشار و اثرگذاری بیماریها در میان این طبقات بسیار بیشتر است؛ لذا باید در مواقع شیوع بیماریهای همهگیر همانند وضعیت کنونی تدابیر حمایتی و مراقبتی توسط دولتها جهت حمایت و مراقبت ویژه از گروههای محروم و آسیبپذیر جامعه در مقابل اپیدمی لحاظ شود.
همچنین طبق این گزارش بیماریهای همهگیری مانند ویروس کرونا، فقرا و طبقات پایین و کمدرآمد جامعه و اقشار آسیبپذیری چون کودکان کار و خیابان، افراد بیخانمان یا کارتنخوابها، متکدیان و معتادین متجاهر را بیشتر از سایر افراد و طبقات تهدید میکنند. این طبقات بهواسط شرایط و محیط کار، سبک و محل زندگی و سایر عوامل توان و قدرت کمتری جهت مراقبت از خود در برابر بیماری دارند و در صورت ابتلا میتوانند فرایند شیوع بیماری در سطح جامعه را تسریع نمایند. ازاینرو، نیازمند حمایت و تمهید اقدامات مراقبتی ویژهای هستند.
این تنها حرف مرکز پژوهش ها نیست، چه اینکه بیشتر نمایندگان مجلس هم در مصاحبه ها و اظهارات خود در جلسه علنی به این موضوع اشاره داشتند. الیاس حضرتی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در جلسه ای که پارلمان برای بررسی وضعیت کرونا در کشور تشکیل داد، با یادآوری این نکته که کرونا اشتغال و رکود اقتصادی را هدف قرار داده از دولتمردان و مجلس خواست که به فکری به حال حاشیه نشین ها و کارگران روزمزد کنند چون آن ها که درآمد ثابت ندارند، در حال نابودی اند.
در همین رابطه اسدالله عباسی سخنگوی هیأت رئیسه مجلس از تهیه بستههای حمایتی از اقشار آسیبپذیر از کرونا توسط دولت سخن گفت؛ به نظر می رسد این همان دستور رییس جمهور در آخرین روزهای سال گذشته برای دادن سه بسته حمایتی در اختیار "اقشار کم برخورداری که کسب و کار آنان در آستانه سال نو، لطمه و خسارت جدی دیده اند"، باشد که طبق برآوردها سه میلیون خانوار ایرانی را شامل می شود. کما اینکه چند روز گذشته هم اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری نیز به این موضوع اشاره کرد که اقشار ضعیف و گروههای آسیب پذیر جامعه بیشترین آسیبها را در جریان شیوع کرونا متحمل شدهاند لذا آن ها مطمئن باشند دولت با جدیت به دنبال راهکارهایی است تا با کمک نهادهای حاکمیتی و سازمان های مردم نهاد از آنها حمایت کند.
اما برای حل مشکل این طبقه جامعه کمیسیون های مختلف مجلس هم فعال شدند؛ اولین آن کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی بود که در جلسات مجازی در ایام نوروز به این نتیجه رسید که دولت باید ضمن بررسی آثار اقتصادی کرونا همراه با راهکارهای تحقق جهش تولید بسته های ویژه در حوزه بانکی، مالیاتی، عوارض و... برای کمک به اقشار آسیب دیده و کسب وکارها در نظر گیرد. گزارش اولیه ای که قرار است در جلسات علنی هفته جاری ارائه شود.
کمیسیون اجتماعی هم می خواهد هفته جاری در جلسه ای با محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اقدامات صورت گرفته و در دستور کار این وزارت خانه برای اقشار آسیبپذیر در شرایط خاص کنونی مورد بررسی قرار دهد.
تاکید بر حمایت از اقشار آسیب پذیر تنها محدود به این دو کمیسیون نمی شود چه اینکه نمایندگانی از کمیسیون های دیگر هم خواستار رسیدگی به این موضوع شدند؛ محمد ابراهیم رضایی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تهیه برنامه جامعی برای حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه را ضروری خواند و گفت که باید به کارگران روزمزد توجه جدی شود.
فارغ از تمامی این جلسات و مصاحبه انتظار می رود که نمایندگان با استفاده از ابزارهای نظارتی خود به دولتمردان جهت حمایت بیش از پیش به اقشار ضعیف و آسیب پذیر جامعه فشار آورند.