پنج‌شنبه 8 آذر 1403

انتقادها از علی باقری منصفانه است؟/ واکنش شریعتمداری به شایعه هزینه 800 میلیونی سفر رئیسی / تمایل تدریجی اصلاح‌طلبان به عبور از خاتمی

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
انتقادها از علی باقری منصفانه است؟/ واکنش شریعتمداری به شایعه هزینه 800 میلیونی سفر رئیسی / تمایل تدریجی اصلاح‌طلبان به عبور از خاتمی

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 20 فروردین ماه 1401 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، یک هزار و 757 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که 304 نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید19 در کشور به 7 میلیون و 188 هزار و 749 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 49 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 140 هزار و 577 نفر رسید.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون 64 میلیون و 58 هزار و 452 نفر دُز اول، 57 میلیون و 120 هزار و 485 نفر دُز دوم و 26 میلیون و 494 هزار و 155 نفر نیز دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند.

بنابراین مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به 147 میلیون و 673 هزار و 92 دُز رسید.

در شبانه روز گذشته 54 هزار و 205 دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

رئیس جمهور: مردم را به تزریق دُز سوم واکسن ترغیب کنید

سید ابراهیم رئیسی روز شنبه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا «سلامت عمومی» را اولویت اصلی دولت مردمی از ابتدای استقرار خواند و ضمن ابراز خرسندی از تاثیر واکسیناسیون عمومی کرونا در کاهش آمار ابتلا و مرگ و میر، از جامعه بهداشت و درمان، پزشکان، رسانه‌ها و سایر تریبون‌داران کشور خواست مردم به تزریق دُز سوم واکسن ترغیب کنند.

رئیسی تاکید کرد: سیاست دولت اقناع افکار عمومی است و بر این باور هستیم که اگر اهمیت موضوع برای مردم بخوبی تبیین شود و قانع شوند حتما با توصیه های مسئولین بهداشت و درمان کشور همراهی خواهند کرد.

رئیسی در ادامه با تاکید بر ضرورت استمرار آموزش حضوری در مراکز آموزشی کشور،‌گفت: تعطیلی مدارس و دانشگاه ها خسارت‌های غیرقابل جبرانی دارد که افت تحصیلی از مهمترین آنها است.

رئیسی همچنین بر لزوم توجه به رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی در مدارس تاکید کرد و گفت: چنانچه دانش‌آموزی دارای علایم بیماری بود ضرورتی برای حضور در کلاس ندارد اما این موضوع نباید باعث تعطیلی مدرسه و اخلال در آموزش حضوری بقیه دانش آموزان شود.

***

واکنش شریعتمداری به شایعه هزینه 800 میلیونی سفر رئیسی

حسین شریعتمداری، مدیرمسئول کیهان در باره شایعه هزینه 800 میلیون تومانی سفر رئیس جمهور به استان البرز به خبرنگار فارس گفت: هزینه این سفر خیلی بیشتر از مبلغی است که در آن برگه نقل شده است! حرف‌مفت‌زن‌ها که مفتی حرف نمی‌زنند! شریعتمداری در توضیح نظر خود گفت: آقای رئیسی همانگونه که همگان شاهد بودند با مترو به کرج رفت و افطار را هم میهمان دانشجویان دانشگاه خوارزمی کرج بود بنابراین محل هزینه 800 میلیون تومانی را باید در جای دیگری جستجو کرد.

وی افزود: این مبلغ دستمزد کاسه‌لیسان داخلی آمریکا برای دروغ‌پراکنی و شایعه‌سازی علیه حرکت مردمی رئیس جمهور است و نشان می دهد که سفرهای مردمی و بی‌هزینه و یا کم‌هزینه آقای رئیسی چقدر برای دشمن هزینه دارد! دشمن باید از این طریق، آثار حیات بخش و امید آفرین حرکت رئیس جمهور مردمی را مخدوش کند چراکه مواضع و عملکرد رئیس جمهور تمامی تلاش آنها برای معرفی غرب به عنوان الگوی قابل قبول را به آتش کشیده و بر باد داده است. شریعتمداری گفت: بدیهی است که مقابله با این حرکت الهی و برخاسته از متن آموزه های اسلام و انقلاب برای دشمن هزینه سنگینی دارد و 800 میلیون تومان فقط دستمزد مزدوران داخلی آنهاست؛ همان‌ها که نتانیاهو از آنها با عنوان بزرگترین سرمایه اسرائیل در ایران یاد می‌کرد.

ماجرای هزینه 800میلیونی سفر رئیسی به البرز و رفتار دولت قبل

علیرضا عباسی، نماینده کرج درباره ماجرای هزینه 800میلیونی شهرداری کرج برای سفر رئیسی به این شهر با اشاره به اینکه هزینه سفرهای روسای‌جمهور سابق به‌طور خاص دولت روحانی را شهرداری استان تامین می‌کردند، به فرهیختگان گفت: «آنطور که من از افراد مطلع در این مساله پرسیدم، برای سفرهای استانی رئیس‌جمهور سابق شهردار لایحه‌ای را به شورای‌شهر می‌برد، آنجا میزان هزینه برای تدارکات و سفر رئیس‌جمهور را مصوب می‌کردند.

در دولت قبل تجملات و تشریفات سفر رئیس‌جمهور به حد اعلا بود. به همین جهت شهرداری‌ها موظف بودند این میزان هزینه را برای سفر رئیس‌جمهور تقبل کنند. شهرداری برای اینکه بتواند این میزان هزینه را تقبل کند، لایحه‌ای را به شورای‌شهر می‌برد و شورای‌شهر آن را مصوب می‌کرد.

برهمین اساس شهردار فعلی استان البرز با ذهنیت اینکه مانند رئیس‌جمهور سابق باید تدارک ببینید، چنین لایحه‌ای را به شورای‌شهر استان البرز پیشنهاد می‌دهد، البته کسی از سمت ریاست‌جمهوری از شهردار نخواسته بود که این هزینه را متقبل شود و خود شهردار براساس پیش‌زمینه‌ای که از دولت سابق در ذهنش وجود داشته، این میزان هزینه را از شورای‌شهر درخواست کرده است.

درواقع خود شهرداری تقصیری ندارد و براساس تجربیات و روالی که از دولت روحانی بوده، چنین اقدامی را انجام داده است.»

***

توضیحات روزنامه دولت درباره جزئیات اسناد نفتی امضا شده 

روزنامه ایران نوشت: «در 7 ماه نخست دولت سیزدهم بیش از 55 قرارداد و تفاهمنامه به ارزش 16،5 میلیارد دلار با شرکت‌های داخلی و خارجی امضا شده که برخی از این قراردادها برای توسعه میادین نفتی و گازی است.

این ارقام آن بخش از شرایط صنعت نفت ایران را در ماه‌های اخیر به تصویر می‌کشد که می‌توان در وضعیت جنگ اقتصادی بازگو کرد. به عبارت دیگر، اعلام جزئیات بیشتر در خصوص وضعیت صنعت نفت که نوک پیکان تحریم آن را نشانه گرفته است، نه تنها شفاف‌سازی محسوب نمی‌شود؛ بلکه به نوعی فاش کردن نقشه خنثی‌سازی تحریم‌هاست...

بررسی‌های «ایران» نشان می‌دهد که بیش از 10 قرارداد امضا شده با شرکت‌های خارجی بوده است؛ نظیر شرکت‌های روسی و در سفر اخیر رئیس جمهور به مسکو. اما اعلام جزئیات این قراردادها منافع ملی را در معرض خطر قرار می‌دهد، چراکه ممکن است منجر به توقف همکاری‌های بین‌المللی شود.

این رویکرد در دولت‌های قبل نیز بوده است. به طوری که بررسی‌های خبرنگار ما نشان می‌دهد در دولت قبل قراردادهای معدود کوچک و متوسطی با چینی‌ها در حوزه‌های مختلف مثل پالایش منعقد شده بود که به دلیل ترس از تحریم شدن هیچ نوع اطلاعاتی از آنها منتشر نشد و حتی کسی از انعقاد این قراردادها اطلاعی نداشت.

به‌طور طبیعی شرکت‌هایی که فعالیت بین‌المللی دارند، چه از کشورهایی که ممکن است رابطه خوبی با امریکا داشته باشند و چه آنهایی که رابطه و رفاقتی با امریکا ندارند، به دلیل نگرانی از سابقه جرایم سنگین چند میلیارد دلاری و تحریم‌های امریکا حاضر نیستند با ایران همکاری علنی داشته باشند؛ اما شرایط سرمایه‌گذاری در حوزه استراتژیک انرژی آنها را ترغیب می‌کند تا برای سرمایه‌گذاری وارد ایران شوند.»

***

انتقادها از علی باقری منصفانه است؟

روزنامه صبح‌نو از رسانه های نزدیک به قالیباف نوشت: «انتقادها به علی باقری در ماه‌های گذشته به‌دلیل رفتار غیررسانه‌ای و عدم صحبت درخصوص روند مذاکرات از یکسو و فعالیت بیش از حد اولیانوف، نماینده روسیه در وین از سوی دیگر باعث شده است تا نگاه ویژه‌ای به مذاکره‌کننده ارشد ایران در وین شکل بگیرد.

در مقطع فعلی اما این سوال مطرح می‌شود که اگر مذاکره‌کنندگان فعلی چون آقای باقری معتقدند که در قالب برجام مذاکره کرده‌اند و بر همین اساس هم به انتقادات جواب می‌دهند، چرا در ماه‌های پایانی دولت گذشته و در دوران گذار بین دو دولت آن‌طورکه برخی حامیان دولت روحانی می‌گویند، با جمع‌بندی مذاکرات مخالفت کرده‌اند.

اگر این گونه است حتما باید استدلالی داشته باشند و اگر این گزاره درست نیست، چرا به‌صورت علنی آقای باقری به آن پاسخ نمی‌دهد؟ آقای باقری به‌عنوان رییس تیم مذاکره‌کننده ایرانی کمترین بروز و ظهور رسانه‌ای را داشته و عملا روایت مذاکرات را باید از زبان علی واعظ، فرد نزدیک به تیم‌های مذاکره‌کننده غربی شنید یا از اولیانوف که این موضوع عملا ابتکارعمل را از رسانه‌های کشور می‌گیرد.

این توقع زیادی نیست که آقای باقری درباره این روند تقریبا 6ماهه مذاکرات توضیح دهند تا جامعه در جریان اقدامات ایشان قرار بگیرد. اینکه در طول این مذاکرات متن موجود چه تفاوتی با متن دولت قبل داشته حتما می‌تواند به تصمیم‌گیری پایتخت‌ها کمک کند.

چرا که طرفداران دولت گذشته مدعی هستند متن مذاکرات فعلی یا متنی که عراقچی به آن دست یافته بود تفاوتی ندارد. اگر هم روند کنونی ادامه پیدا کند، در خلأ روایت مقام ایرانی، روایت‌های جایگزین از سوی دیگر مقامات درگیر در مذاکرات، چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور، به فضای منفی کنونی دامن خواهد زد و دستان خالی رسانه‌های داخلی در ماه‌های اخیر، اعتباربخشی به رسانه‌های بیگانه را که به‌دنبال منافع خاصی هستند رقم خواهد زد.»

در این باره به نظر می‌رسد این انتقادها از علی باقری چندان منصفانه نباشد. اکنون دیگر همه علاقمندان به سیاست می دانند که تصمیم‌گیری درباره مذاکرات هسته‌ای نه در وزارت خارجه بلکه در نهادهای بالادستی و به طور خاص در شورای عالی امنیت ملی انجام می شود و وزارت خارجه صرفا مجری آن تصمیمات است.

البته این وزارتخانه نظرات کارشناسی خود را به آن شورا اعلام می‌کند ولی مسئولیت تصمیمات نهایی با این وزارتخانه نیست. در این فقره خاص هم چندبار رسانه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی توضیحات و توجیهاتی درباره سیاست رسانه ای تیم مذاکره کننده اعلام کرد که البته آن توضیحات ممکن است در جای خود درست یا غلط باشد. ولی در هر صورت از این نظر مسئولیتی متوجه علی باقری و تیم مذاکره کننده نیست.

***

توقیف کشتی خارجی حامل سوخت قاچاق توسط نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس

مجتبی قهرمانی رئیس کل دادگستری هرمزگان صبح امروز (20 فروردین ماه) اظهار کرد: با هماهنگی مقام قضایی، نیروهای ناوتیپ ذوالفقار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پس از شناسایی یک فروند کشتی خارجی حامل سوخت قاچاق در آب های خلیج فارس، نسبت به توقیف آن اقدام نمودند.

مجتبی قهرمانی تصریح کرد: در بازرسی از این شناور بیش از 220 هزار لیتر سوخت قاچاق کشف و ضبط شده است و 11 خدمه خارجی آن نیز پس از دستگیری، جهت تکمیل روند تحقیقات و سیر مراحل قانونی در بازداشت به سر می برند.

***

ماجرای لغو افطاری هنرمندان با رییس‌جمهور چه بود؟ ایرنا نوشت: سال‌هاست که مراسم افطاری هنرمندان کشور با رییس‌جمهوری، تبدیل به یکی از برنامه‌های ثابت حوزه فرهنگ و هنر کشور شده است. در ماه مبارک امسال که قرار بود این برنامه، امروز برای نخستین بار در دولت سیزدهم برگزار شود، لغو شد. علت‌اش هم ماجرای بحران غبارگرفتگی آسمان پایتخت بود اما در فضای مجازی، به سرعت این شایعه پیچید که علت لغو شدن این برنامه، استقبال نکردن هنرمندان و لبیک نگفتن به رییس‌جمهوری بود.

ماجرا از این قرار است که قرار بود برنامه افطاری هنرمندان با رییس‌جمهوری در فضای باز نهاد ریاست‌جمهوری برگزار شود. همه برنامه‌ریزی‌های لازم نیز برای دیدار، فراهم شده بود اما با توجه به شدت گرفتن غبار هوا و بحرانی شدن شرایط برای سلامتی افراد، این برنامه با صلاحدید مراجع مربوطه، لغو شد.

منبع دیگری اطلاع داد که بعد از آن که این برنامه در فضای باز به علت تهدید سلامتی هنرمندان، غیرقابل برگزاری اعلام شد، قرار بر آن شد تا این برنامه در مسجد سلمان واقع در نهاد ریاست‌جمهوری برپا شود، اما از آن جا که فضای این مسجد به دلیل استقبال هنرمندان، کوچک بود و امکان پذیرایی در خور شأن هنرمندان وجود نداشت، در نهایت تصمیم بر لغو این برنامه گرفته شد.

برگزاری مراسم افطاری هنرمندان با رییس‌جمهوری، همچنان در دستور کار است و پس از اعلام مراجع ذی‌صلاح در شرایط مناسب برای حفظ سلامتی و رعایت مصالح پزشکی هنرمندان برجسته کشور، این مراسم، به زودی برگزار خواهد شد.

***

تمایل تدریجی اصلاح‌طلبان به عبور از خاتمی

فردا نوشت: «شاید پر بی‌راه نباشد اگر بگوییم اصلاح‌طلبان بدترین شرایط خود را سپری می‌کنند؛ هم از نظر حضور آنها در سیاست رسمی و هم اقبال عمومی. در سال‌های اخیر و مشخصا در دو انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 و مجلس98 اصلاح‌طلبان نتوانستند آن‌طور که باید و شاید ظهور و بروزی داشته باشند زیرا هرچه تلاش کردند قادر به منسجم‌کردن سرمایه اجتماعی خود نبودند.

در این بین اصلاح‌طلبان دست به انتقادهای درون‌جناحی زدند و از سوی برخی طیف‌ها یکی از مشکلات سازوکار لیدری در این جریان معرفی شد؛ به بیان دیگر نوک پیکان به سمت سید محمد خاتمی رفت که او نمی‌تواند وظایف سازمانی لیدری را به درستی و به طور کامل انجام دهد.

هر چند این موضوع پیشتر از سوی حزب کارگزاران سازندگی مطرح می‌شد اما این نقد از سوی دیگر اصلاح‌طلبان هم مطرح شد تا جایی که گویا این صداها به گوش خود خاتمی هم رسیده است؛ چنانکه چندی پیش برادر او یعنی رضا خاتمی گفت که خاتمی می‌خواهد اعلام بازنشستگی از لیدری اصلاحات کند اما این سخن از سوی طرفداران او رد شد و هرکدام به نوعی کوشیدند نشان دهند که خاتمی هنوز لیدر اصلاحات است و اگر لیدری او سازمان‌یافته نباشد، معنوی خواهد بود.

در کنار این سخنان برخی دیگر به این موضوع اشاره می‌کردند که لیدری معنوی دردی از دردهای انبوه اصلاح‌طلبان را دوا نمی‌کند و ضروری است که تکلیف رهبری در این جبهه مشخص شود...

گرچه اصلاح‌طلبان می‌دانند که خاتمی دیگر نمی‌تواند به شیوه سابق لیدر اصلاحات باقی بماند اما یافتن جایگزین او چه شخص حقیقی و چه حقوقی کاری سخت به نظر می‌رسد.»