انحراف از فلسفه اصلی ورزش / داروهایی که بوی بیماری می دهند
استفاده از داروهای نیروزای غیرمجاز که می تواند عامل بیماری باشند، نشان دهنده انحراف از فلسفه اصلی ورزش است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از شبکه اطلاع رسانی مرصاد، فلسفه و هدف اصلی ورزش کمک به سلامتی بدن است اما گاهی شرایط به گونه ای می شود که افرادی برای ورزش سلامت خود را به خطر می اندازند. استفاده از داروهای نیروزای غیرمجاز معضلی است که سال هاست گریبان ورزش جهان را گرفته است. هر چند وقت یک بار خبری منتشر میشود که ورزشکاری به خاطر دوپینگ از ورزش محروم شده است. این اقدام را می توان از لحاظ فرهنگی هم مورد توجه قرار داد زیرا بایستی بررسی کرد چگونه ورزش که هدفش سلامتی بدن افراد است، به پدیده ای تبدیل شده که برخی برای آن بدن خود را از طریق مصرف این داروها به خطر می اندازند. با توجه به محدودیت های کرونا، سوءمصرف مواد و مکمل های نیروزای ورزشی افزایش یافته است حسین بیگلری در گفتگو با خبرنگار مرصاد اظهار داشت: با توجه به اینکه طی سالهای اخیر گزارشات متعددی مبنی بر افزایش غیر متعارف عوارض ناشی از سو مصرف مکملها و مواد نیروزا بر سلامت جوانان و ورزشکاران به دانشگاه علوم پزشکی به عنوان دیده بان سلامت جامعه ارسال شده با هماهنگی استانداری، اداره ورزش و جوانان و همچنین سایر ارگانهای ذی ربط برنامه ریزی هایی برای ارتقاء سطح آموزش، اطلاع رسانی و تقویت نظارت بر سالنها و باشگاه های ورزشی در سطح استان کرمانشاه انجام شده است. وی افزود: از آنجا که بحران کرونا سبب ایجاد محدودیتهایی در انجام ورزشهای مختلف شده برخی از افراد از روی عدم آگاهی یا بد آگاهی به مصرف بی رویه و غیر مجاز مکمل ها و داروهای مجاز غیرمجاز ورزشی روی آورده اند که در بسیاری از موارد این مکملها قاچاق بوده و از مبادی رسمی نظیر داروخانهها به دست مصرفکننده نرسیده است. بیگلری تصریح کرد: از جمله عوارض سوء مصرف مکمل ها و داروهای نیروزای ورزشی می توان به بروز عوارض روحی خشونت و پرخاشگری و از نظر جسمی نیز ایجاد انواع عارضه های عروقی در کلیه، کبد، مغز، قلب، ایجاد سرطان کبد، فشار خون بالا، نازایی در قشر مولد جامعه و همچنین آسیب به سیستم ایمنی اشاره کرد که به واسطه استفاده از انواع کورتون ها و مواد آنابولیک و سایر افزودنی های غیرمجاز ایجاد میشود.
وی عنوان کرد: این موضوع یکی از مهمترین مسائلی است که عملا به یک نوع آسیب اجتماعی_ فرهنگی تبدیل شده که زیبنده یک جامعه متمدن نیست و البته متاسفانه سبب مرگ زودرس زیر 40 سال در میان گروه مصرف کننده نیز شده است.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: برهمین مبنا راهکارهایی در دستور کار قرار گرفته که از جمله آن انعقاد تفاهم نامه کاربردی میان دانشگاه علوم پزشکی به عنوان دیدهبان سلامت،، سازمان ورزش و جوانان به عنوان متولی قانونی و اجرایی و با حمایت استانداری به عنوان دستگاه ناظر بر این موضوع است که بر مبنای آن نظارت و ساماندهی بر باشگاه ها و سالن های ورزشی تقویت کیفی شود همچنین با کمک و اطلاع رسانی از طریق رسانه ها در فضای مجازی آگاهی بخشی صحیح و ارتقاء سواد سلامت مردم در این راستا مبنای عمل قرار گیرد زیرا بد آگاهی سبب شده گروهی به خرید و فروش بی رویه مکمل ها و مواد نیروزا در فضای مجازی روی آورند.
بیگلری خاطرنشان کرد: با توجه به محدودیتهای حضور در سالن های ورزشی، گروهی از طریق خرید و فروش اینترنتی، این مکملها و مواد نیروزا را تهیه میکنند در حالی که در صورت لزوم مصرف این مواد برای هر فرد باید تحت نظر مشاور، پزشک تغذیه و کارشناسان ورزشی انجام شود.
وی افزود: در واقع حدود 90 درصد آحاد جامعه به مصرف مکمل های ورزشی عملا نیازی ندارند بلکه تنها گروه خاصی که ورزشهای حرفهای و سنگین انجام می دهند به دلیل نیاز بیشتر بدن به دریافت مکمل های پروتئین تقویتی باید تحت نظر پزشک و کارشناسان تغذیه به صورت علمی و محدود این داروها و مکمل ها را دریافت کنند.
بیگلری خاطرنشان کرد: از آنجا که در استان کرمانشاه فرهنگ و منش پهلوانی در مردم نمود بیشتری دارد بیشتر از نقاط دیگر نیازمند اطلاع رسانی مستمر و ارائه آموزشهای صحیح به قشر جوانان و نوجوانان است تا تحت تاثیر نمای قواره ظاهری عده ایی از افراد، فریب نخورند و به دام عوارض شدید ناشی از مصرف مکمل های ورزشی گرفتار نشوند.
وی عنوان کرد: از آنجا که برخی از افراد به صورت مخفیانه یا از طریق خرید و فروش در فضای مجازی اقدام به مصرف مکمل ها و مواد نیروزا می کنند آمار واقعی در این رابطه در دسترس نیست اما بر اساس ثبت خروجی آمار حوادثی که منجر به بروز عوارض متعدد بر سلامت روحی، جسمی و اجتماعی برخی از افراد و ورزشکاران شده به نظر میآید با توجه به محدودیتهای کرونا، سوء مصرف مواد و مکملهای نیروزای ورزشی افزایش یافته است.
بیگلری گفت: بر اساس دریافت گزارش های سلامت محور مطالبات مردمی و همچنین آمارهای گروههای مختلف علمی دانشگاه علوم پزشکی مرتبا مطرح گردیده که همچنان عده قابل توجهی دچار عوارض شدید ناشی از سوء مصرف مواد نیروزا و مکمل های ورزشی بر سلامتشان گردیده اند.
وی افزود: همچنین از نظر اخلاقی هم استفاده خودسرانه و خارج از قواعد علمی از مکمل ها و داروهای نیروزا (دوپینگ) صحیح نیست و بر مبنای قوانین بین المللی عناوین ورزشی از افرادی که دوپینگ کرده و مدال آفرین شده اند پس گرفته خواهد شد زیرا بر خلاف مقررات قانونی کنوانسیونهای ورزشی رفتار کره اند.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تصریح کرد: برای حفظ سلامت مردم بایستی نقش پیشگیری، آگاهی بخشی و اطلاعرسانی مستمر به جوانان و ورزشکاران را با همکاری رسانه ها و نخبگان تقویت کنیم.
آمار استفاده از داروهای نیروزا مشخص نیست
جلال عزیزی در گفتگو با خبرنگار مرصاد با بیان اینکه استفاده از داروهای نیروزا و مکمل های ورزشی دو موضوع جداگانه است، اظهار داشت: مکمل های ورزشی مجاز امری منطقی و ضروری برای ورزشکارانی است که به صورت حرفهای ورزش میکنند.
وی افزود: البته مکمل های ورزشی باید حتما زیر نظر پزشک و بر اساس برنامه مصرف شود در غیر این صورت زیانهایی را به دنبال دارد زیرا به دلیل احتمال آلودگی به داروهای نیروزا و ممنوعه سبب بروز آسیب و محرومیت ورزشکار خواهد شد.
عزیزی گفت: استفاده از داروهای نیروزا ممنوع است و نمیتوان از آن در ورزش استفاده کرد که در این راستا مهمترین کاری که باید انجام شود ارائه آموزش است.
وی عنوان کرد: برهمین مبنا در دوره های مربیگری که برای مربیان برگزار میشود موضوع تغذیه و مکمل های ورزشی مطرح میشود درواقع مربیان باید حداقل آشنایی را درباره مکملها و داروهای نیروزا داشته باشند و تمایز آنها را تشخیص دهند.
معاون ورزش اداره کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه گفت: متاسفانه طی 20 سال اخیر شدت استفاده از داروهای نیروزا در ورزش های دنیا بیشتر شده و از آن جهت محرومیت ورزشکاران پس از کسب مقام با استفاده از این داروها افزایش یافته و همچنین سبب آسیب به ورزشکاران شده است.
عزیزی تصریح کرد: به دنبال نظارت های انجام شده از باشگاه های ورزشی در صورت مشاهده موارد استفاده از داروهای نیروزا تذکراتی داده میشود و اگر موضوع حاد باشد باشگاه پلمب خواهد شد.
وی افزود: این بازرسیها به همراه معاونت غذا و دارو انجام میشود، همچنین هیئت پزشکی - ورزشی در این زمینه نظارتهایی به عمل می آورد هر چند که این موضوع به طور کامل کفایت نخواهد کرد و باید در این راستا آموزشهایی ارائه شود.
عزیزی خاطرنشان کرد: بهترین راه مقابله با استفاده از داروهای نیروزا این است که ورزشکار و مربی نحوه استفاده صحیح از مکملها را بدانند و از داروهای ممنوعه استفاده نکند که به این منظور علاوه بر فعالیت هیئت پزشکی - ورزشی، حوزه آموزش اداره کل ورزش و جوانان نیز در طول سال بیش از 20 کلاس در رابطه با موضوع مکمل ها و تغذیه برای مربیان و دستاندرکاران حوزه ورزش برگزار می کند.
معاون ورزش اداره کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه گفت: امیدواریم با ارائه آموزش صحیح به نقطهای برسیم که کمترین آسیب ناشی از مصرف داروهای نیروزا و ممنوعه را داشته باشیم.
عزیزی گفت: آمار استفاده از داروهای نیروزا مشخص نیست زیرا این موضوع پس از انجام آزمایش معلوم خواهد شد با این حال در برخی رشته ها در سطح استان کرمانشاه مواردی از استفاده از داروهای ممنوعه داشته ایم که سبب محرومیت ورزشکاران شده است.
وی با بیان اینکه شمار این افراد زیاد نیست، افزود: استفاده از داروهای نیروزا و ممنوعه آسیبزا است و سبب محرومیت ورزشکار می شود که در مرحله اول دو سال است و در صورت استفاده مجدد به طور مادام العمر از فعالیتهای ورزشی محروم خواهند شد.
به گزارش مرصاد، علاوه بر مجازات و محرومیت های در نظر گرفته شده برای استفاده کنندگان از داروهای غیرمجاز نیروزا، بایستی کار فرهنگی دقیق نیز در این حوزه انجام بشود.
این موضوع بایستی بررسی بشود که چرا برخی افراد فلسفه واقعی ورزش که همان سلامت بدن است را به خوبی درک نکرده اند و برای کسب مقام ها به بدن خود آسیب می زنند.
انتهای پیام /